Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gry planszowe

Featured Replies

• Odpowiedzi 918
  • Wyświetleń 112,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• zajudzony
    zajudzony

Siema, gry  planszowe są w porządku!! Powoli brakuje miejsca a jeszcze w tym roku trochę premier. Pozdrawiam wszystkich graczy analogowych jak i cyfrowych!!!

• No dobra pierwsze efekty już są. Jest w pyte.

• No muszę przyznać, że się wkręciłem, a skill rośnie.

Opublikowano

Gejsze w sumie dostali jakoś latem, ale coś się nie chwalili, że im podeszło, więc nie wiem.

A Carcassone owszem, zamówiłem trochę w ciemno i już do mnie leci, więc dobrze wiedzieć, że mogę wykorzystać.

W ciemno zamówiłem też Patchwork, Wsiąść do pociągu (Europa), Cytadela i Pylos. Coś spełnia warunki? 

Opublikowano
27 minut temu, Kmiot napisał:

Panowie Eksperci od gier planszowych. Takie pytanko mam.

Przychodzi Wam do głowy jakaś gra planszowa czy karciana dwa dwóch (i ewentualnie więcej, ale musi być opcja 2 graczy), która nie wymaga znajomości języka, w którym została wydana?

Już krótko tłumaczę o co mi chodzi.

Załóżmy, że kupuję polską wersję gry (z racji ich szerszej dostępności i niewielkiej ilości czasu, który został do świąt) i będzie mógł w nią grać ktoś, kto nie zna biegle polskiego języka. Chodzi o takie komfortowe granie, czyli wytłumaczyć jednorazowo zasady to nie problem, ale jak już załapie, to nie trzeba będzie każdorazowo tłumaczyć na angielski treści kart, czytać co chwilę jakichś opisów i wyjaśniać wyzwań. Czyli coś z jak najmniejszą ilością istotnej treści w języku polskim na elementach gry, najlepiej coś opartego na wyłącznie symbolach, liczbach, kolorach, coś uniwersalnego i czytelnego dla każdego.

No i przypomnę o istotnej kwestii - musi być m.in. opcja dla dwóch graczy, chłopak i dziewczyna, normalna rodzina, więc typowo męskie, czy typowo kobiece tematy odpadają. No i żaden hardkor, to ma być coś w miarę przystępnego do grania, a nie moloch na sześciogodzinne partie. Grali już w "7 cudów świata Pojedynek" oraz "Splendor", obie im podeszły.

Albo może znacie jakiś pewny polski sklep z angielskimi wersjami planszówek, który będzie w stanie taką dostarczyć przed świętami?

Coś komuś przychodzi do głowy?

Brzmi jak Azul.

Opublikowano

Carcassone polecam wersję "gorączka złota", która dodaje element losowości i negatywnej interakcji, a przy tym ma fajny klimat (i można dokupić dodatek z wersji niemieckiej, który pasuje bez problemu).

Opublikowano
12 minut temu, smoo napisał:

Carcassone polecam wersję "gorączka złota", która dodaje element losowości i negatywnej interakcji, a przy tym ma fajny klimat (i można dokupić dodatek z wersji niemieckiej, który pasuje bez problemu).

a to jest gdzies do kupienia? bo nie moge znalezc :( 

Opublikowano

Nakład już się skończył, ale pojawia się co jakiś czas na OLX (w ubiegłym tygodniu na 100% były 2 oferty w folii).

Opublikowano

Jak będą jakieś braki/błędy to pisać do rebela, powinni dosłać. Warto zachować paragon. 

Opublikowano
9 godzin temu, Shen napisał:

Ktoś miał wybrakowane wydanie Nemesis? Kumpela kupiła dla chłopaka i troche ja nastraszyłem błędami, a formularz na stronie rebela działał do maja

https://www.wydawnictworebel.pl/pages/blad-w-dodrukach-gry-nemesis-1552.html

Jeśli wzięła nowe wydanie to nie powinna mieć problemu. Z kodem tego roku powinno być ok:

IMG_20211220_211028.thumb.jpg.5b0666ad8cd8ccce4a7ea3d0e6bbc018.jpg

Opublikowano
W dniu 17.12.2021 o 12:19, Kmiot napisał:

W ciemno zamówiłem też Patchwork, Wsiąść do pociągu (Europa), Cytadela i Pylos. Coś spełnia warunki? 

Patchwork w zupełności spełnia warunki. Jest jeszcze "Domek". 

Opublikowano

Gral ktos z was w pulsara 2849? Podobno ciezko to dostac a mam mozliwosc i chcialem sie dowiefziec jskie wrazenia?

Opublikowano

Mamy ostatnio z ekipą zajawkę na Zombicide. Zaczęło się od 2 edycji (czyli tej w teraźniejszości) kumpla, teraz ja kupiłem Zieloną Hordę. Fajne, proste zasady (zwłaszcza 2 ed, bo w Zielonej Hordzie i innych Czarnych Plagach czy kosmosach jest ich więcej chyba) i bardzo przyjemne wykonanie (70 figurek, dużo kart, spore plansze itd). Swoje kosztuje, ale jakby to jeszcze pomalować to kozacko jest.

Drugą grą w którą gramy praktycznie za każdym razem jest Sabotażysta - z dodatkiem czy bez, naprawdę fajna imprezowa gra, której zasady rozumieją wszyscy. Tylko dziwnym trafem zawsze biorą mnie  za sabotażystę a ja wcale nim nie jestem.

Ostatnio graliśmy jeszcze w Kemet - klimat bóstw Egiptu i wojen o zasoby. Fajne, ale trzeba chwilę pograć żeby wszystko ogarnąć, bo spartoliłem całą partię sobie.

Opublikowano

Zombicide to idealna okazja, by zacząć się bawić w malowanie figurek. Dużo plastiku, a zombiasa można zawsze elegancko upaćkać krwią, jak coś pójdzie nie tak.

Opublikowano

Kurde może faktycznie by wejść na wyższy level z karcianych Zombiaków i to Zombicide sobie sprawić. W sumie mocno moje klimaty. 

Opublikowano

W poniedziałek po świętach wpadają kumple i pogramy chyba w Nemesisa, którego odkupiłem za bony z Empiku po akcji z anulowaniem planszówek. Dali 370 zł to Dołożyłem i mam. 

Na rozpędówkę Pandemica chyba zapodam. Zwykłego, ale Sezon 1 już do mnie leci :)

Przydałoby się coś takiego jak ten Zombicide do pogrania z ekipą tak do 6 osób. 

Opublikowano

Grał ktoś w tego Pandemica w szacie Warcrafta? Miałem na niego chrapkę - wybrałem zombie, ale myślę, czy sobie go nie wziąć z sentymentu do W3.

Opublikowano

Szukam czegoś podobnego do Patchwork, proste zasady i dla dwóch (może być więcej) osób. Nova Luna? Calico? 

Opublikowano
10 godzin temu, mcp napisał:

Szukam czegoś podobnego do Patchwork, proste zasady i dla dwóch (może być więcej) osób. Nova Luna? Calico? 

Patchwork to taka układanka ala tetris na planszy? Mam wrażenie, że Calico to to samo, jednak w żadną nie grałem. Z podobnych abstraktów to Azul, może Sagrada, ale IMO tu już są modyfikatory podstawowych reguł, więc może być trudniej. Z takich prostszych ale fajnych układanek z klockami ala tetris to Ubongo jest spoko lub Fits. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Powiedzcie mi proszę czy te ceny za Everdell po 180 zł w górę to norma czy czasem trafia się taniej ?