Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogólne pecetowe pierdu-pierdu

Featured Replies

• Odpowiedzi 7,1 tys.
  • Wyświetleń 662,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Zrobiłem sobie dziś prezent na gwiazdkę. Do Oleda C2 42 przyda się trochę dodatkowej pary, 3090 Suprim X idzie zatem na Ebay. 4090 też chciałem Suprima, ale z różnych przyczyn padło na Gaming X T

• Przecież to wszystko to jest stary dobry znany płacz. Ray tracing wyszedl, płacz. Upscalling, płacz. Path tracing, płacz. I tak w kółko. Technologia świetna, teraz tylko trzeba ją dobrze zastosować.

• SpacierShark123
    SpacierShark123

Samo życie Panowie ... samo życie ...

Opublikowano

Masz siatkę magnetyczną czy taką drobną siateczkę z tworzywa? :)

A dwa taki filtr na górze obudowy jest bez sensu bo tamtędy staramy się wyrzucać powietrze. Filteowanie powietrza na wydmuchu nie ma sensu.

Zasada jest taka, że zasysamy frontem lub dołem a wyrzucamy górą i tyłem. Wspomoga to naturalna konwekcja powietrza.

W małej obudowie w trudnych warunkach konfiguracji wentylatorów można dać nadmuch z góry jak mamy wieżowe chłodzenie CPU i będzie to nawet jakoś działało ale daleko temu będzie do optymalnego chłodzenia.

Opublikowano

o ludzie, nie używajcie sprężonego powietrza to jest ostatnia rzecz jaką chcecie zrobić. Używajcie wiatraków elektromechanicznych, powietrze z puszki powoduje kondensację czyli jakby nie było wodę.....

Moje 3080 12 GB jeszcze daje radę w 1440p i 32 GB DDR4. Jak już bym wymieniał to GPU. Jednak skok jakości grafiki a cena wypadają słabo, tym bardziej teraz. Dobry nowych gier AAA lub AAAA jak na lekarstawo....

Opublikowano
3 godziny temu, Ukukuki napisał(a):

A dwa taki filtr na górze obudowy jest bez sensu bo tamtędy staramy się wyrzucać powietrze.

Nieprawda, lepsza sprawność ma system gdzie bliższy przodu wentyl od góry zasysa, a ten blizej tylu wyrzuca. Tj mowie o obu mocowanych przy gorze. Mozna poszukac na YT testow ale chyba nawet noctua robil takie zalecenie.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
48 minut temu, Kaczi napisał(a):

Moje 3080 12 GB jeszcze daje radę w 1440p i 32 GB DDR4. Jak już bym wymieniał to GPU. Jednak skok jakości grafiki a cena wypadają słabo, tym bardziej teraz. Dobry nowych gier AAA lub AAAA jak na lekarstawo....

Faktycznie, ja bym zmienił dopiero na 5080 co najmniej. Nawet 4090 nie da Ci 100% więcej mocy.

29 minut temu, Kangus napisał(a):

Nieprawda, lepsza sprawność ma system gdzie bliższy przodu wentyl od góry zasysa, a ten blizej tylu wyrzuca. Tj mowie o obu mocowanych przy gorze. Mozna poszukac na YT testow ale chyba nawet noctua robil takie zalecenie.

Ogólnie to prawda ale nie robi dużej różnicy. Ja mam tylko dwa duże wiatraki na przodzie i nawet wylotu na tyle nie potrzeba potter

W drugim kompie matx były fabryczne gówniane wiatraki, które miały maks obroty 500 rpm. Wymieniłem na arctica i temperatury na karcie spadły o 15-20 stopni. Także sama obudowa i jakość wentylatorów ma o wiele większe znaczenie.

Opublikowano

Szkoda ze lipton nie powie ze przy premierze i slabej dostepnosci ich cena msrp za RTX 5080 to bylo srednio 7000 zl... smiesza mnie takie filmy, wiem ze jest kryzys, ale prawda jest taka ze od premiery tych kart cene MSRP mozna bylo zobaczyc tylko na papierze. Jak nie było kryzysu z razem to byla zmowa cenowa i 5 produktów na magazynie sklepu, a jak już gdzies sie pojawiala 1 promocja to sprzedż przez januszy biznesu i ilosc sztuk trwala 3 i pol sekundy...

Ram i dyski też wyjebało, myślę że najlepiej jakby to konsumenci w końcu zaprotestowali swoim portfelem, ale niestety ludzie mają pieniądze i te ceny jak widać nadal nie są dla nich problemem.

RTX 5090 pojawiają sie już po 17k i tak samo szybko znikają że sklepów jak gdy kosztowały 12500.

Opublikowano
9 minut temu, easye napisał(a):

ale niestety ludzie mają pieniądze i te ceny jak widać nadal nie są dla nich problemem

Staty pokazują co innego. Obecnie jest spadek o 4% a przewidywania mówią że do końca roku w porównaniu do 2025 będzie spadek o 11%.

Opublikowano

Trzeba wziąć pod uwage czy ktos robu upgrade bo chce czy kupuje kompa bo musi? Do tego weźcie pod uwage odwalanie maniany przez Sonke.

Ja składałem kompa dzieciakowi z rodziny bo laptop padł. W srodku slabe bebechy to nie było sensu reanimowac za pewnie nie mala kase u jakiegos elektronika. Bo standardowe rzeczy i zmiana past i termopadow itp nie pomogly.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Na tym forum zazwyczaj robi się upgrade jak klatki spadają ze 180 na 170 i powoli nie da się grać

Opublikowano

Swoją drogą najśmieszniejsze jest to, że wtedy wychodzi najtaniej, jak zmieniałem 4080 na 5080 dopłacając jakieś 1000 zł w swoim czasie to czytałem że "KOMPLETNIE nie WARTO!".

Tymczasem te same osoby wymieniły już trzy razy PS5 na nowsze wersje, żeby dostać cztery piksele więcej, a nadal odpalają gry w trybie jakości w 30 fpsach... xDDDDDD

Opublikowano
46 minut temu, bartiz napisał(a):

Na tym forum zazwyczaj robi się upgrade jak klatki spadają ze 180 na 170 i powoli nie da się grać

Nah, ja nadal siedzę na 6-letnim procku, dysku i 16 GB RAM-u. Wymieniłem tylko GPU na 7800XT i daje radę w 1440p w najnowszych, singlowych tytułach na high/ultra bez RT. Jakoś nie czuję potrzeby zmiany na coś mocniejszego.

Opublikowano

Ja to w singlach ustawiam zawsze 60 xd mi to zupełnie wystarcza.

Opublikowano
14 godzin temu, Kaczi napisał(a):

o ludzie, nie używajcie sprężonego powietrza to jest ostatnia rzecz jaką chcecie zrobić. Używajcie wiatraków elektromechanicznych, powietrze z puszki powoduje kondensację czyli jakby nie było wodę.....

A takie bezprzewodowe elektryczne dmuchawy nadają się?

Opublikowano
5 godzin temu, easye napisał(a):

Szkoda ze lipton nie powie ze przy premierze i slabej dostepnosci ich cena msrp za RTX 5080 to bylo srednio 7000 zl... smiesza mnie takie filmy, wiem ze jest kryzys, ale prawda jest taka ze od premiery tych kart cene MSRP mozna bylo zobaczyc tylko na papierze. Jak nie było kryzysu z razem to byla zmowa cenowa i 5 produktów na magazynie sklepu, a jak już gdzies sie pojawiala 1 promocja to sprzedż przez januszy biznesu i ilosc sztuk trwala 3 i pol sekundy...

Ram i dyski też wyjebało, myślę że najlepiej jakby to konsumenci w końcu zaprotestowali swoim portfelem, ale niestety ludzie mają pieniądze i te ceny jak widać nadal nie są dla nich problemem.

RTX 5090 pojawiają sie już po 17k i tak samo szybko znikają że sklepów jak gdy kosztowały 12500.

Ktoś tu pisał, że kupił za msrp czy prawie msrp na premierę i wtedy było najtaniej, to jak to w końcu było? Ja ostatnio widziałem 5080 za 4999 zł. W takiej cenie i tak bym nie kupił. Brzmi bardziej jak czasy covida, nie żeby teraz było jakoś lepiej ale 5070ti była często do kupienia za 3200 na promkach. Teraz minimum 4k trzeba dać.

Dużo ludzi już nie składa kompów bo ich nie stać, ewentualnie biorą 16 gb ddr5 albo składają na AM4. Ceny procków i ramów AM4 przez to poszły 2x w górę. Cały czas pojawiają się promki na obudowy bo im to zalega na magazynach, widziałem corsair frame 4000d rs poniżej 200 zł czy hyte x50 za 299, phanteks nv5 obudowa z msrp 99$ lata u nas ciągle na promocjach, teraz jest za 143 do wyrwania więc to nie jest tak, że się nic nie zmieniło.

Opublikowano

i tak chyba najlepszą kartą teraz 9070xt bo jeszcze jest w normalnej cenie i do grania bez RT jak najbardziej na lata

Opublikowano

Teraz platformy są długowieczne więc czasem warto przeczekać. Ja na swojej płycie głównej siedzę już 5 lat pod intelem z DDR5. Jak ktoś ma AM4 to krucze ta platforma ma 10 lat i dalej można grać na ultra jak ktoś przesiadł się na 5800x3d i wymienił kartę. Karty też się wolniej starzeją. Przecież taki starutki 2060 Super z DLSS ciągnie RE9 w konsolowej jakości w 60 klatkach w 1440P a była to najsłabsza karta z serii RTX 2xxx i jest starsza niż obecna generacja konsol.

Nie ma co płakać bo jeśli o długowieczność podzespołów to nigdy nie było lepiej. To już się zaczęło w generacji GTX 1xxx.

Opublikowano

Ja kupiłem 5080 w msrp czyli jakies 5199 na premierę to było. Potem je obnizyli. Czy uważam za dobry zakup? Tak, ale czy dobry hajs/wydajność? Nie, za 2-3 miesiace dalo się dostać 5070Ti za mniej niz 3500zł a ona jest w porywach do 20% wolniejsza, a zwykle do 10%.

A gram z lockiem na 90 fps. Bo tyle zwykle na luzie łyka moj 5700x3D. I to jest dla mnie taki sweet spot, gdzie juz na m+k nie czuje slideshow jak przy 60. Ofc jak gram bez FG, bo z fg troche inna bajka.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

moja platforma obecnie to
i5 12600k
32GB DD4 3600MHZ CL16
Zotac amp RTX3080 12 GB
monitor to Samsung G5 32" zakrzywiony
gram w 2560x1440p

Edytowane przez Kaczi

Opublikowano

No ja w zeszłym roku już miałem jakieś fajne corsairy na promce w koszyku za 500 ale potem stwierdziłem, że zostaję na AM4. Takie życie, nie ma co sobie teraz pluć w brodę.

5 godzin temu, Ukukuki napisał(a):

Teraz platformy są długowieczne więc czasem warto przeczekać. Ja na swojej płycie głównej siedzę już 5 lat pod intelem z DDR5. Jak ktoś ma AM4 to krucze ta platforma ma 10 lat i dalej można grać na ultra jak ktoś przesiadł się na 5800x3d i wymienił kartę. Karty też się wolniej starzeją. Przecież taki starutki 2060 Super z DLSS ciągnie RE9 w konsolowej jakości w 60 klatkach w 1440P a była to najsłabsza karta z serii RTX 2xxx i jest starsza niż obecna generacja konsol.

Nie ma co płakać bo jeśli o długowieczność podzespołów to nigdy nie było lepiej. To już się zaczęło w generacji GTX 1xxx.

1080ti to jest legenda, nadal odpala gierki w dobrych fps. Jensen żałuje, że zrobili wtedy tak mocną kartę i sporo ludzi dalej na niej siedzi

Opublikowano

Ja miałem 48GB za 800 :D. No ale mam 64GB ddr4 3600 mhz kupione za jakies 450zł. Wtedy uznalem że albo poczekam na AM6 albo faktycznie zmienie jak mi am4 zacznie brakować, bo nie mam z tym kompem tfu tfu problemow, wiec szkoda kombinować. 5080 kupiłem na wyrost bo ja zwykle robie upgrade różnych części co jakis czas. To dysk na wiekszy to tam, to gpu, tam procek a zmiana calej platformy to najgorsza rzecz :). Tak czy owak ta karta sie wcale nie nudzi mimo ze gram w 1440p, czasem zdarza sie że użycie spada ponizej 90% i wisi na procku ale takich sytuacji jest malo. Ofc zwykle i tak ograniczam ilosc klatek bo te 90 jest ok(ew 120 lub 150 z fgx3 na padzie tez przejdzie), a szkoda pradu w powietrze pchac.

Najbardziej mnie i tak nadal wkurza kompilacja shaderow w trakcie gry. Na 7800x3d sprawdzałem i no ... Jest lepiej bo te "blipy" sa zwykle krótsze i przez to mniej irytują ale nadal doplata do mniejszego wkurzania, a nie jego braku.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

AM6 to ma być chyba za 6 lat xd dopiero?

Mój zakup dla żony, ja mam 32GB kupowane wcześniej tak swoją drogą w tej samej cenie co 64 GB żony. Ładnie taniały swego czasu pamięci.

image.png

Cena teraz

image.png

Opublikowano

no idą biedne czasy dla całej branży, niektórzy już mówią że cena nowej PS6 może być nawet za 1000 dolarów. To co Xbox, Sony i EA teraz robią to po prostu przygotowują się na to co nieuniknione. Szkoda tylko że kosztem całej branży a zawłaszcza graczy. Bo jeśli ma się sprzedać miej konsol to będzie mniej gier, to mniej devów potrzebnych do pracy. Koszty podzespołów rosną, jak i robienia gier bo ceny tych będą rosnąć bo zapotrzebowanie będzie mniejsze a rynek 2nd handów przestanie istnieć i tu błędne koło się zatacza..... Pewnie się to wszystko uspokoi jak cała branża AI się ustabilizuje

Opublikowano
2 godziny temu, Ukukuki napisał(a):

AM6 to ma być chyba za 6 lat xd dopiero?

Teraz to sie nie zdziwie :D. Moga przez lata olewac konsumenckie ddr6.