Opublikowano 3 sierpnia3 sie W dniu 2.08.2026 o 15:32, Ukukuki napisał(a):Nie ma co płakać bo jeśli o długowieczność podzespołów to nigdy nie było lepiej. To już się zaczęło w generacji GTX 1xxx.W sumie dużo w tym racji. Pamiętam jak to było na początku wieku kiedy co chwila wychodziły nowe DirectXy. Kupowałeś jakiegoś Geforca 3/4 w 2002 roku, potem wychodził Doom 3, Far Cry i Half-life 2 i karta nie nadawała się do niczego bo nie miała pixel shadera.
Opublikowano 3 sierpnia3 sie 6 minut temu, MaZZeo napisał(a):W sumie dużo w tym racji. Pamiętam jak to było na początku wieku kiedy co chwila wychodziły nowe DirectXy. Kupowałeś jakiegoś Geforca 3/4 w 2002 roku, potem wychodził Doom 3, Far Cry i Half-life 2 i karta nie nadawała się do niczego bo nie miała pixel shadera.Właśnie 3 i 4 geforce miały pixel shader xd tylko u nas z racji biedy dawało się do zestawów bieda wersje geforce 4MX która miała super stosunek ceny do rasteru ale wersja geforce 4 mx to był tak naprawdę geforce 2 czyli karta z 2000 roku. I to ten średni geforce 2. Co nie zmienia faktu, że topowy komputer po 4 latach miał problemy z nowymi grami. Budżetowy to 2 lata xd Wtedy to strasznie goniło i co roku nowa generacja kart graficznych czy bicie rekordów prędkości procesorów.
Opublikowano 3 sierpnia3 sie No prawda jest taka ze nawet te drogie kompy za 10k, które kupisz teraz i masz spokój najprawdpodobniej na 5-10 lat to jest pierd w porównaniu do tego jak sie kupowało w latach 90, a stary sprzęt za moment i tak był warty grosze i był z niczym nie kompatybilny bo nowe standardy co chwile wychodziły :D.A i prawda że pascal to jest seria która wytrzymała do dzisiaj. W dobrze zoptymalizowanych grach 1060 do teraz dawała radę jak ktoś chciał grać. No oprócz Indiany i Dooma bo wymagały wsparcia RT, ale cała reszta w 1080p się jakoś obleci. Czasem w 30 klatkach(głównie te zwalone gry na UE 5), ale nadal lepsza płynność i jakość niż na PS3 :D. Edytowane 3 sierpnia3 sie przez Kangus
Opublikowano 6 sierpnia6 sie W dniu 3.08.2026 o 16:36, Chewie napisał(a):Wtedy też biorę ten za 89 z amazona od rafatusa, mam nadzieje, że nie eksploduje mi kompa.Do tego będę mógł sobie tym rozpalać grilla na działeczce, zajebiste:No i jak ten chiński dmuchacz?
Opublikowano 6 sierpnia6 sie 1 minutę temu, Sebas napisał(a):Zajebisty, kupuj. Ekspert napisał, ze ma dobre parametryTo ja byłem tym ekspertem No i ma dobre, ale to dalej chujofirma, a dmuchawka kosztuje 1/3 tego ile powinna
Opublikowano 7 sierpnia7 sie Swoją drogą ktoś na forum niedawno pisał jaki to Girsy i Halo nie będa super zoptymalizowane, jak to nie pokażą że na UE 5 się da.... no na konsolach moze to jest całkiem nieźle ogarnięte, ale wydajność procesorowa na PC to jakiś żart. Początek halo grałem to zaliczałem spadki do ok 70 fps, teraz wyszła open beta Girsów z wbudowanym benchmarkiem, to tam najgorszy spadek miałem na 60 fps(na wysokich bez włączonego hair strands....). Dla porównania Ark Raiders to było 100fps+ w nagorszych momentach. 5700x3d. Edytowane 7 sierpnia7 sie przez Kangus
Opublikowano 7 sierpnia7 sie Bo w przeciwieństwie do tego co niektórzy wypisują optymalizacja pod konsole nadal istnieje
Opublikowano 7 sierpnia7 sie Istnieje ale ze względu na bardzo podobną architekturę jest o wiele prostsza niż kiedyśU mnie Halo działa świetnie, nie mam licznika fpsów w oczach ale skończyłem grę na PC i nie odnotowałem żadnych spadków
Opublikowano 7 sierpnia7 sie Smuci o tyle, że może źle pamiętam ale girsy 4 i 5 to chyba miały rewelacyjnie zrobione optymalizacyjnie PCtowe porty.Teraz, ASX napisał(a):U mnie Halo działa świetnie, nie mam licznika fpsów w oczach ale skończyłem całą grę na PC i nie odnotowałem żadnych spadkówA co to znaczy u mnie? Jaki procek? I czy z wyłączonym motion blurem, czy nie? Czy na padzie czy na m+k? :D To tak sobie mozna mówic :). "U mnie chodzi świetnie" uwielbiam, bo to nic nie mówi(często ktoś ma w ogóle większą tolerancję nawet jak coś u niego występuje) co najwyżej moze wkurzyć kogoś kto ma problem :D. Zresztą ja tez przy tych spadkach do 70 nawet tego nie odczułem specjalnie w halo gdzie w marathonie taki spadek w okolice 70 był już mocno odczuwalny.W tych girsach gralem w 60 fps i też jest płynnie, ale tu sie motion blura nie da wyłączyć, a jest srogi niczym w cyberpunku :D. Edytowane 7 sierpnia7 sie przez Kangus
Opublikowano 7 sierpnia7 sie Ryzen 9950x i 5070ti, grałem na padzie, chyba z wyłączonym motion blurem. Tak jak pisałem, nie mam licznika fps w w oczach. Ale mogę go włączyć bo jestem w trakcie drugiego runa na legendary i dam znać jak obciązenie CPU i fpsy. W każdym razie nie wdając się w technikalia, okiem kompletnego laika gra działa i wygląda zajebiście, trudno mi się do czegoś przyczepić.
Opublikowano 7 sierpnia7 sie Jakby nie działała zajebiscie na 9950x no to... Come on, masz top endowy procek. Na 9800x3D girsy miewaja spadki do 90 fps, z takim motion blurem bez włączonego licznika raczej malo kto jest w stanie to zobaczyc(da się wyłaczyc jednak, przegapiłęm opcje wcześniej, bo zazwyczaj dają ją w osobnej sekcji raczem z aberracją itp, a tu po środku innych ustawień :)). Halo pewnie ci trzymało ponad 100. Edytowane 7 sierpnia7 sie przez Kangus
Opublikowano 7 sierpnia7 sie 3 minuty temu, Kangus napisał(a):Smuci o tyle, że może źle pamiętam ale girsy 4 i 5 to chyba miały rewelacyjnie zrobione optymalizacyjnie PCtowe porty.Różnica jest taka że w momencie gdy debiutowały Gearsy 4 a tym bardziej 5 to nawet średni PC był mocniejszy niż XBox One więc jeśli Twój obecny PC jest powiedzmy 2x mocniejszy od Series X to odpowiednik z 2016 był z 3x mocniejszy od Xbox One. Nawet twórcy silników się żalą że przez ceny i zmianę priorytetów nVidii/AMD zamiast przewidywalnego wzrostu wydajności gdzie w tym momencie większość graczy powinna siedzieć na RTX 5060 Ti 16 GB muszą nadal brać pod uwagę 10 letnie GTX 1060.
Opublikowano 7 sierpnia7 sie No racji masz, generalnie zależy jak na co patrzeć. Przyjęło się kiedyś uważać 3600x za coś "o wydajności" konsoli z czasem z tym było coraz gorzej :). W moim procku x3d dużo "nadrabia", ale w "czystej wydajności" jak się nie spojrzy przez pryzmat tego, że gry tak fajnie korzystają na cache, to 5700x3d vs 8 rdzeniowy 3700X ma może z 20% różnicy :D. Tak czy owak w praktyce wychodziło na to że ten procek mi pozwalał na granie w tych 90+ fps, choć w gierkach na UE i tak często odpalałem FG żeby chociaż trochę wygładzić ten pier... stutter :).Przy pastgenach to już na premierę w PCtach były lepsze procki niż ten słabiutki jaguar :). Edytowane 7 sierpnia7 sie przez Kangus
Opublikowano 7 sierpnia7 sie 1 godzinę temu, Kangus napisał(a):Jakby nie działała zajebiscie na 9950x no to... Come on, masz top endowy procek. Na 9800x3D girsy miewaja spadki do 90 fps, z takim motion blurem bez włączonego licznika raczej malo kto jest w stanie to zobaczyc(da się wyłaczyc jednak, przegapiłęm opcje wcześniej, bo zazwyczaj dają ją w osobnej sekcji raczem z aberracją itp, a tu po środku innych ustawień :)). Halo pewnie ci trzymało ponad 100.Akurat 9800x3d jest lepszy w grach od 9950x30 klatek na 5090 w 4K na najwyższych
Opublikowano 7 sierpnia7 sie @Chewie przyszło. W sumie zajebiście dmucha, w domu będę dopiero w niedzielę, więc sprawdzę jak działa na pc za 3 dni, ale wydaję mi się, że będzie w porządku. Na najwyższym biegu można "pozamiatać" kostkę przed domem, więc do komputerka też się powinno nadać.Zapakowane w kartonik, w środku pianka, kilka pędzelków i 4 końcówki. Wykonanie to plastik, ale całkiem w porządku + ekranik z poziomem naładowania. Jak za 9 dyszek to myślę, że elegancko. Edytowane 7 sierpnia7 sie przez rafanus2
Opublikowano 7 sierpnia7 sie 26 minut temu, Chewie napisał(a):Akurat 9800x3d jest lepszy w grach od 9950x30 klatek na 5090 w 4K na najwyższych Wiem, ze jest lepszy, ale to i tak topka procków, jakby na tym nie chodziło na tyle dobrze żeby ktoś kto nie jest walniętym wapniętym cyferkowym pecetowcem, ba nawet nie ma licznika klatek odpalonego, narzekał to byłoby naprawdę źle :). Co najwyżej traversal stutter mógł w tym halo poczuć.Te najwyższe ustawienia tego typu jak w girsach, to uważam że zdrowiej dla psychiki graczy i opinii o optymalizacji w necie jak lądują w patchu miesiąc po premierze ;D. Edytowane 7 sierpnia7 sie przez Kangus
Opublikowano 7 sierpnia7 sie W dniu 3.08.2026 o 16:14, Chewie napisał(a):Typ napierdala tym jak jakimś domowym miotaczem ognia i się dziwi że coś się odjebało XD
Opublikowano 7 sierpnia7 sie 11 hours ago, ASX said:Istnieje ale ze względu na bardzo podobną architekturę jest o wiele prostsza niż kiedyśU mnie Halo działa świetnie, nie mam licznika fpsów w oczach ale skończyłem całą grę na PC i nie odnotowałem żadnych spadkówukończyć całą grę w '26 to niezły wynik
Opublikowano 8 sierpnia8 sie 12 godzin temu, Kaczi napisał(a):ukończyć całą grę w '26 to niezły wynikDzięki, poprawiłem:)