Opublikowano sobota o 18:563 dni 3 godziny temu, Qbon napisał(a):Tak, też to miałem, tylko w tej grze. Pomaga troche regulacja ustawień ale i tak jest to obecne. Na innych grach też na UE5 tego nie ma, w ogóle odpal sobie Mafię The Old Country z tym, wejdź w tryb swobodny gdzie zaczyna się w mieszkaniu i włącz, niesamowite.Wrzucam porównanie 3 stylów, na screenach tyle o ile w sumie widać różnicę, w ruchu każdy wyraźnie wygląda inaczej.W kolejności natural, standard, cinematic.niesamowite jak ten DLSS zmienia wszystko w ten jeden styl graficzny, cudowna przyszłość
Opublikowano sobota o 19:163 dni 18 minut temu, Figaro napisał(a):niesamowite jak ten DLSS zmienia wszystko w ten jeden styl graficzny, cudowna przyszłośćNie zmienia w jeden, bo w każdej grze widać, że na swój silnik graficzny, to tylko dodaje bardziej realistyczne oświetlenie. Jak ktoś lubi płaskie oświetlenie i twarze bez wyrazu to wtedy może mu się rzeczywiście dlss5 nie podobać.
Opublikowano sobota o 19:363 dni Na moje luz, bo zawsze kręciłem kartę na maxa, po to to kupiłem. Jak w 4k byl zapas to gralem w tych skalowanych z góry. A teraz w końcu karta robi swoje 450 W idzie prawie z dlls5 i bardzo dobrze, nie po to tyle kasy dałem żeby sie nudziłaI Figaro jak Cie lubię po forum to serio pierdolisz 😉 Kurna, pierwsza część odpowiedzi była do posta chyba nie z tej strony, sorki, troszkę jestem po dellesowany Edytowane sobota o 19:403 dni przez tjery
Opublikowano sobota o 20:193 dni 40 minut temu, tjery napisał(a):Na moje luz, bo zawsze kręciłem kartę na maxa, po to to kupiłem. Jak w 4k byl zapas to gralem w tych skalowanych z góry. A teraz w końcu karta robi swoje 450 W idzie prawie z dlls5 i bardzo dobrze, nie po to tyle kasy dałem żeby sie nudziłaJa tam wolę mieć twardy framerate, zawsze przycinam i optymalizuje, 90 FPS mi stykało, jak DLSS Q mnie zadowalało to nie dawalem DLAA, zawsze to ciszej i mniejsza grzałka w pokoju.Ale długo sobie plułem w brodę że nie kupiłem 5070Ti zamiast 5080, a teraz to się w końcu cieszę :D. 5080 na luzie wyciska te 95 fps+ w 1440p przed odpaleniem DLSS5 praktycznie w każdej grze, tyle potrzeba żeby można bylo z tego zrobić ładne 60 fps bez FG. Przy 5070Ti trzeba już tych klatek przed odpaleniem mieć ~115, a że karta jest o te 5-20% wolniejsza zależnie od gry i do tego musi mieć 20% więcej fps w danej grze, to w końcu te wywalone pieniądze na lepszy model mi coś realnie dają przerostu :). Edytowane sobota o 20:213 dni przez Kangus
Opublikowano sobota o 20:303 dni 51 minut temu, tjery napisał(a):I Figaro jak Cie lubię po forum to serio pierdolisz 😉no taka jest moja opinia, te poprawki twarzy wyglądają tak samo w każdej grze pod jeden styl "realistycznego oświetlenia" i po prostu wygląda to sztucznie i z taśmy, ale może jak sam wypróbuję to zmienię zdanie ;)
Opublikowano sobota o 20:333 dni 1 minutę temu, Figaro napisał(a):no taka jest moja opinia, te poprawki twarzy wyglądają tak samo w każdej grze pod jeden styl "realistycznego oświetlenia" i po prostu wygląda to sztucznie i z taśmy, ale może jak sam wypróbuję to zmienię zdanie ;)No masz rację, bo to co lata po necie jest chujowe.Ale nawet w tym modzie masz suwaki i możesz dostosować to po ludzku.
Opublikowano sobota o 20:343 dni no to te przykłady od Qubona są okropne po prostu, ale pewnie twórcy ładnie ogarną jakieś presety w przyszłości
Opublikowano sobota o 20:363 dni 13 minut temu, Kangus napisał(a):Ja tam wolę mieć twardy framerate, zawsze przycinam i optymalizuje, 90 FPS mi stykało, jak DLSS Q mnie zadowalało to nie dawalem DLAA, zawsze to ciszej i mniejsza grzałka w pokoju.Ale długo sobie plułem w brodę że nie kupiłem 5070Ti zamiast 5080, a teraz to się w końcu cieszę :D. 5080 na luzie wyciska te 95 fps+ w 1440p przed odpaleniem DLSS5 praktycznie w każdej grze, tyle potrzeba żeby można bylo z tego zrobić ładne 60 fps bez FG. Przy 5070Ti trzeba już tych klatek przed odpaleniem mieć ~115, a że karta jest o te 5-20% wolniejsza zależnie od gry i do tego musi mieć 20% więcej fps w danej grze, to w końcu te wywalone pieniądze na lepszy model mi coś realnie dają przerostu :).Gram tylko w słuchawkach, klima jest, więc niech sie poci na maksa ten zbytek ;) chociaż jak załączę dlls5 bez słuchawek to przez chwilę mi żal kompa 😀2 minuty temu, Figaro napisał(a):no to te przykłady od Qubona są okropne po prostu, ale pewnie twórcy ładnie ogarną jakieś presety w przyszłości7 minut temu, Figaro napisał(a):no taka jest moja opinia, te poprawki twarzy wyglądają tak samo w każdej grze pod jeden styl "realistycznego oświetlenia" i po prostu wygląda to sztucznie i z taśmy, ale może jak sam wypróbuję to zmienię zdanie ;)Tu wchodzi pewnie juz kwestia gustu, bo mi jego screeny siedzą, zawsze tego od gier oczekiwałem. Ale czaje, że komuś może to nie siedzieć
Opublikowano sobota o 20:403 dni 1 minutę temu, tjery napisał(a):Gram tylko w słuchawkach, klima jest, więc niech sie poci na maksa ten zbytek ;) chociaż jak załączę dlls5 bez słuchawek to przez chwilę mi żal kompa 😀Praktycznie zawsze przyciecie framerate i dzieki temu w miare plaski wykres frametime daje lepsze odczucia z rozgrywki, do tego karta i procek mają czas sie schłodzić w lżejszych momentach, co oznacza ze jak przyjdzie potrzeba piku wydajności w ciężkim wydajnosciowo momencie to mniejsza szansa na throttla i niedobicie do max taktowania, no i maja łatwiejsze warunki pracy, wiec dla mnie to realnie same plusy. Edytowane sobota o 20:453 dni przez Kangus
Opublikowano sobota o 20:443 dni 1 minutę temu, Kangus napisał(a):Praktycznie zawsze przyciecie framerate i dzieki temu w miare plaski wykres frametime daje lepsze odczucia z rozgrywki, do tego karta i procek mają czas sie schłodzić w lżejszych momentach i maja łatwiejsze warunki pracy, wiec dla mnie to realnie same plusy.Ty lecisz na 50xx, ja mam 4090, ogólnie w szoku jestem, ze wszystko na luzie grywalne w klatkach ponad 60, ale widzę że karta robi przy tym życiówkę
Opublikowano sobota o 20:453 dni Teraz, tjery napisał(a):Ty lecisz na 50xx, ja mam 4090, ogólnie w szoku jestem, ze wszystko na luzie grywalne w klatkach ponad 60, ale widzę że karta robi przy tym życiówkę 4090 jest ok 20-30% wydajniejsze w dlss5 niz moje 5080, ale to kompletnie nic w podejsciu nie zmienia :). Edytowane sobota o 20:483 dni przez Kangus
Opublikowano sobota o 20:493 dni 2 minuty temu, Kangus napisał(a):4090 jest ok 20% wydajniejsze w dlss5 niz moje 5080, ale to kompletnie nic w podejsciu nie zmienia :).No tylko widzę po prądzie że bidna sie męczy, bo normalnie nie przekracza 400 a z ai slopen idzie do 450 😉
Opublikowano sobota o 20:493 dni Teraz, easye napisał(a):No tyle ze na 5080 ustawisz sobie FGx3 i masz 160 fpsów.FG to jest drogi motion blur, ostrzejszy, ale z większym lagiem :p. Edytowane sobota o 20:513 dni przez Kangus
Opublikowano sobota o 21:173 dni Ja od dawna gram z FG, jak siedziałem na 4080 to był ten jeden mnożnik ale bez tego nie pogralbym w Cyberpunka z PT więc może się przyzwyczaiłem i mi on nie przeszkadza w grach singlowych oczywiście, jestem ogólnie zdania, że jak jest ta technologia no to czemu jej nie używać, powstala w sumie po to żeby mieć płynny obraz przy takiej grafie wymaxowanej. Przy FG X3 czy nawet X4 odczuwam mniejszy IL niż przy X2, bo mi po prostu wtedy z tym idzie cały czas w okolicach 120 klatek ale generalnie staram się tak max do X3 tego używać i jest elegancko.
Opublikowano sobota o 21:273 dni Czyli odczuwasz mniejszy IL niz jest w praktyce? :D Cuda. Ja tam moge grac z FGx3 najniżej przy 120 fps(czyli baza 40), ale to nie zmienia tego że responsywnsoc to mam lepsza przy 40 fps z motion blurem włączonym(o ile jest znośnej jakosci) i tez tak moge grac w gry na pada, po chwili przywykne :). Zresztą nawet bez motion blura do 40 fps przywykne w wolniejszej grze tpp jak np resonance :D.Dla mnie fg to żadne cudo, więcej tam marketingu niz realnej korzyści, ale używać uzywam. Max x3, bo wyższe zawsze dla mnie mialy za duzo artefaktow i niepotrzebnie jeszcze zwiększony IL. Edytowane sobota o 21:313 dni przez Kangus
Opublikowano sobota o 21:353 dni tak no - marketing i zero korzyści - dlatego możesz grać w Cyberpunka z PT z wymiksowanymi ustawieniami w 140 fpsacha, zamiast 40.
Opublikowano sobota o 21:483 dni No z FG jest cos za coś, cały czas w wielu grach widać artefakty. Ale z drugiej strony jak walniesz bez fg motion biura to on i tak rozmazuje cały obraz w pizdu, więc na moje lepiej z FG z okazjonalnymi artefaktami w zależności od gry, niż z biurem.
Opublikowano sobota o 21:523 dni 22 minuty temu, Kangus napisał(a):Czyli odczuwasz mniejszy IL niz jest w praktyce? :D Cuda. Ja tam moge grac z FGx3 najniżej przy 120 fps(czyli baza 40), ale to nie zmienia tego że responsywnsoc to mam lepsza przy 40 fps z motion blurem włączonym(o ile jest znośnej jakosci) i tez tak moge grac w gry na pada, po chwili przywykne :). Zresztą nawet bez motion blura do 40 fps przywykne w wolniejszej grze tpp jak np resonance :D.Dla mnie fg to żadne cudo, więcej tam marketingu niz realnej korzyści, ale używać uzywam. Max x3, bo wyższe zawsze dla mnie mialy za duzo artefaktow i niepotrzebnie jeszcze zwiększony IL.No nie wiem, co mam powiedzieć, odczuwam niższy przy mfgx3 gdy mi dobije do 120 fpsow niż przy FG X2 gdy jest załóżmy w okolicach 80-90.
Opublikowano niedziela o 07:532 dni 9 godzin temu, easye napisał(a):tak no - marketing i zero korzyści - dlatego możesz grać w Cyberpunka z PT z wymiksowanymi ustawieniami w 140 fpsacha, zamiast 40.Nie chce mi się szukać dokładnych liczb, ale uproszczając to nie grasz w 140 fps, tylko grasz w 45 fps z upłynniaczem FGx3 do 140 z responsywnością z 40 fps, a mógłbyś grać wtedy natywnie w 50 fps w tym przykładzie. To nie jest tak że jest "zero korzyści", gdyby tak było to bym z tego nie korzystał. Z mojej perspektywy to jest po prostu inny upłynniacz, czasem go wolę włączyć czasem nie. Ale nawet niespecjalnie przedłuża żywotność karty, tylko zmienia odczucia z gry, nawet nie zawsze na lepsze z uwagi na to co się za nim ciągnie. Ja na konsolach lubię tryby 40 fps, jak jest dobry motion blur robi wystarczającą robotę. Edytowane niedziela o 07:572 dni przez Kangus
Opublikowano niedziela o 07:572 dni 12 godzin temu, Sebas napisał(a):Za oknem też ciągle ten sam styl graficzny jestChyba właśnie między innymi dlatego gramy w gry :) #teamfigaro #jebacdlss
Opublikowano niedziela o 08:052 dni E s k a p i z mPrzy czym graficzka ma stawać się coraz bardziej oczojebna, wodotryski, te sprawy… ALE w jakiś sposób stylizowana, odpowiednia do świata przedstawionego samej gierki. Jedynie gdzie widzę pełny fotorealizm, jeden do jednego, to ścigałki i sportówki. I przez pełny rozumiem tutaj jak najbliższy rzeczywistości, co nie jest wcale takie nieodległe i proste patrząc na SFX w filmach choćby. Albo to Hollywood od dawna ma niedojebanie mózgowe. Kochani, odpowiedź pozostawiam każdemu z was ;3
Opublikowano niedziela o 08:132 dni IMHO kilka spraw:Mamy na razie jeden model z 3 presetami które się mało od siebie różnią.Większość tego co oglądacie jest przeciągnięte w kosmos.Oglądanie tego w realu imho daje lepsze wrażenia niż na obrazkach/filmikach.Jest nadal sporo innych rzeczy które sprawiają że czujemy ze to gra.Waszym zdaniem to jest zupełnie inny styl graficzny? Tak jest bardziej realistyczny ten drugi, ale czy to sprawia że serio ten pierwszy ma dla Was z tego powodu jakies plusy i was jara to jak niedorobione jest np oświetlenie tego szałasu za ich plecami? ;) Edytowane niedziela o 08:142 dni przez Kangus
Opublikowano niedziela o 08:142 dni Chyba każdy z nas od dziecka, kiedy tylko zobaczył pierwsze piksele na Pegasusie czy innym Commodore marzył o fotorealiźmie w grach wideo, ale tak szczerze mówiąc kiedy teraz do tego doszliśmy i widać jak to wygląda w praktyce, to już sam nie jestem pewny czy tego chcę. Jednocześnie wygląda to i niesamowicie i bezdusznie, dosłownie wszystko w ten sam deseń, jakbyś włączył film. Dobrze, że są jeszcze chińskie gierki w stylu Final Fantasy, tam się tym nie trzeba będzie przejmować.Ciekawe czy za 10 lat kiedy ta technologia stanie się standardem, to czy będą powstawać mody downgrade'ujące oprawę wizualną, żeby gry dalej przypominały gry Waszym zdaniem to jest zupełnie inny styl graficzny? Tak jest bardziej realistyczny ten drugi, ale czy to sprawia że serio ten pierwszy ma dla Was z tego powodu jakies plusy i was jara to jak niedorobione jest np oświetlenie tego szałasu za ich plecami? ;)Tutaj to wygląda spoko, nie aż tak przegięcie jak na tych screenach z Onimushy czy Silent Hill. Ja nie mam zupełnie nic jeżeli chodzi o dalsze żyłowanie cieniowania, efektów świetlnych itp odpycha mnie głównie ten hiper-realistyczny wygląd postaci Edytowane niedziela o 08:172 dni przez Josh