Opublikowano 1 września1 wrz 3 minuty temu, Qbon napisał(a):No ja nie zauważyłem na materiałach na YT czy screenach żeby u każdego to wyglądało inaczej więc nie wiem co za brednie tutaj niektórzy wypisują no ale można się było tego spodziewać w sumie. Niektórzy się zachowują tak jakby dlss5 zmieniało cały silnik gry, co za brednie że coś zabija wizję itp, w każdej grze dokładnie widać na jakim ona działa silniku wciąż, technologia dodaje jedynie trochę kiedyś upragnionego fotorealizmu. Śmieszne bo jeszcze z 5 lat temu to każdy by się zesral na widok tego jak to wygląda i w ogóle, dzisiaj "nieee, to nie dla mnie, ja wysiadam", zobaczymy za kolejne 5 lat.Przecież każda gra pecetowa wygląda inaczej w zależności od ustawień grafiki, rozdzielczości itp. czego nie rozumiesz? Model AI przetwarza to dopiero, co Ty mu podasz, im lepszej jakości, tym lepiej dla niego (plus ustawienia samego modelu). Chyba o to chodziło, a to, że w necie jest pełno fejków, które wcale nie są z DLSS, tylko z jakiejś Sory i innego gówna to już inna sprawa. W ogóle kurwa forumowicze już zaczynają bardziej ufać AI, niż screenom i wiadomościom od kolegów, macie swoje utopia xD.
Opublikowano 1 września1 wrz 6 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):Przecież każda gra pecetowa wygląda inaczej w zależności od ustawień grafiki, rozdzielczości itp. czego nie rozumiesz? Model AI przetwarza to dopiero, co Ty mu podasz, im lepszej jakości, tym lepiej dla niego (plus ustawienia samego modelu).Chyba o to chodziło, a to, że w necie jest pełno fejków, które wcale nie są z DLSS, tylko z jakiejś Sory i innego gówna to już inna sprawa.W ogóle kurwa forumowicze już zaczynają bardziej ufać AI, niż screenom i wiadomościom od kolegów, macie swoje utopia xD.No raczej niektórym chodzi o to, że dlss5 zmienia tak, że u każdego wygląda inaczej, twarze tej samej postaci są inne a to jest brednia. Nie wiem jak to zostanie zaimplementowane w finalnej wersji ale w modzie są 3 presety, wystarczy za dużo tego nie ruszać i efekt nie jest przesadzony. Fejki są ale jak oni nie potrafią tak ewidentnych bzdur odróżnić od tych prawdziwych no to cóż..14 minut temu, łom napisał(a):Ale co ma mi się wydawać? Oceniam screeny które wrzuciłeś i na nich wygląda to źle.Twoja opinia ale powiem jak wygląda w grze a wygląda jak promocyjne filmy CGI z tej gry.
Opublikowano 1 września1 wrz 2 minuty temu, Qbon napisał(a):No raczej niektórym chodzi o to, że dlss5 zmienia tak, że u każdego wygląda inaczej, twarze tej samej postaci są inne a to jest brednia. Nie wiem jak to zostanie zaimplementowane w finalnej wersji ale w modzie są 3 presety, wystarczy za dużo tego nie ruszać i efekt nie jest przesadzony. Fejki są ale jak oni nie potrafią tak ewidentnych bzdur odróżnić od tych prawdziwych no to cóż..Te presety i w ogóle dllka chyba wyciekły z NBA 2k27, więc pewnie pilotaż oficjalny tuż tuż. Sam gra wychodzi za 2 dni.Trenowane to też było głównie na tej grze, to może dlatego młode postacie i anime wyglądają staro i ogólnie bardzo źle, a wielkie murzyny dobrze.
Opublikowano 1 września1 wrz 5 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):Te presety i w ogóle dllka chyba wyciekły z NBA 2k27, więc pewnie pilotaż oficjalny tuż tuż. Sam gra wychodzi za 2 dni.Trenowane to też było głównie na tej grze, to może dlatego młode postacie i anime wyglądają staro i ogólnie bardzo źle, a wielkie murzyny dobrze.Nie używał bym tego na pewno na tym etapie przy pierwszym przejściu danej gry, natomiast w przypadku powrotu do nich jest to bez wątpienia kawał czegoś dobrego, bo z miejsca poprawia oświetlenie, mimo uprzedzenia pewnej grupy osób jest to największy skok graficzny od lat. Ja jestem tylko ciekawy czy ten wyciek jest przypadkowy, wynikający z błędu kogoś czy celowo zainicjowany przez Nvidie, bo na pewno zdawali sobie sprawę z tego, że za chwilę ktoś zrobi z tego moda, w świecie PC nie ma próżni a ilość latających filmików z tym na yt jest szalona i ludzie to wrzucają już też do starych gier, widziałem, w Assassin's Creed 2 już ktoś to testował.Geralt to akurat wygląda tak jak na pierwszym CGI przed premierą więc może on tak miał właśnie wyglądać, tam wyglądał starzej, z dlss5 też tak wygląda. Edytowane 1 września1 wrz przez Qbon
Opublikowano 1 września1 wrz Klasyka gatunku jeżeli chodzi o nowości graficzne. Redzi robią trailer CGI, czyli taką idealną wizję tego co by chcieli stworzyć, gdyby sprzęt na to pozwalał, potem wychodzi gra, która za względu na sprzęt wygląda jak wygląda. Teraz z DLSS5 gra jest bardzo zbliżona do tego co było na CGI to psioczenie, że to burzy "wizję artystyczną" gry, która jest jaka jest nie dlatego, że to jakaś tam wizja "Ej Władek, ten trailer CGI za dobrze wyglądał, zróbmy o wiele gorsze oświetlenie, wszystko niech będzie bardziej płaskie, growe - to będzie nasza wizja", tylko dlatego, że sprzęt na nic więcej nie pozwalał. Edytowane 1 września1 wrz przez tjery
Opublikowano 1 września1 wrz A ta uniwersalna wizja artystyczna polega na tym, że każda gra ma wyglądać tak samo (czyli jak film)? Naprawdę do tego dążą deweloperzy? Bo ja np widzę różnice między artstylem w Residentach, Cyberpunku, GTA czy Silent Hill i chyba jednak wolałbym, żeby te różnice były dalej widoczne, nawet kosztem ograniczeń i mniej oczojebnej grafy. Z DLSS5 to wszystko się za bardzo zaciera.
Opublikowano 1 września1 wrz Obaj macie rację. Mam nadzieje że to będzie szło w stronę poprawiania technicznej strony gry przy zachowaniu tego co stworzyli twórcy, a nie zamieniania artstylu na taki sam pseudo realizm. Poza tym na razie to co widzimy jest odpalone na grach który powstały bez tej technologii na pokładzie, wszystko ai nakłada na już ukończoną grę. Zakładam że jak twórcy teraz będą tworzyć grę od podstaw wiedząc o tym rozwiązaniu, to nie będzie takich kwiatków jak te prawdziwe mordy w grach mangowych. Jest i fatality Od 11:37
Opublikowano 1 września1 wrz 11 minut temu, Josh napisał(a):A ta uniwersalna wizja artystyczna polega na tym, że każda gra ma wyglądać tak samo (czyli jak film)? Naprawdę do tego dążą deweloperzy? Bo ja np widzę różnice między artstylem w Residentach, Cyberpunku, GTA czy Silent Hill i chyba jednak wolałbym, żeby te różnice były dalej widoczne, nawet kosztem ograniczeń i mniej oczojebnej grafy. Z DLSS5 to wszystko się za bardzo zaciera.I to będzie tylko devi muszą dostać do rąk DLSS 5 bo na razie to nividia i użytkownicy bawią się suwakami.
Opublikowano 1 września1 wrz Ale ja nie piszę nic o uniwersalnej wizji artystycznej tylko o wizji samego CD Projekt z ich własnego trailera.Co do ogólnej wizji to wiadomo, że to co od lat najbardziej kuleje w grach to oświetlenie, reakcja materiałów na światło, jego odbijanie, cieniowanie, kontrast i ogólna głębia obrazu. Od lat nowe technologie starają się to ulepszyć, najpierw RT, potem Path Tracing. Więc skoro w każdej z wymienionych przez Ciebie gier twórcy zastosowali te technologie, znaczy, że chcieli, żeby oświetlenie było jak najbliższe temu realnemu (w GTA oczywiście nie na premierę, tylko później). DLSS5 po prostu przenosi to na zupełnie inny poziom i oświetlenie jak na warunki growe wygląda mega realistycznie, stąd wrażenie podobieństwa. Ale oczywiście zgadzam się, że nie każda gra musi dążyć do aż takiego realizmu, bo nie każdej to pasuje. Edytowane 1 września1 wrz przez tjery
Opublikowano 1 września1 wrz 19 minut temu, Observer napisał(a):Poza tym na razie to co widzimy jest odpalone na grach który powstały bez tej technologii na pokładzie, wszystko ai nakłada na już ukończoną grę. Zakładam że jak twórcy teraz będą tworzyć grę od podstaw wiedząc o tym rozwiązaniu, to nie będzie takich kwiatkówO to to
Opublikowano 1 września1 wrz Mi chodzilo o to, ze skoro uzywane jest AI. ktore jest randomowe w swoich decyzjach, to czy ta sama scena na dwoch roznych kompach (z tym samym setupem) bedzie taka sama, czy inna. Tyle. Jaranie sie fotorealizmem zostawiam innym, na co dzien mam za duzo do czynienia z ludzkimi mordami zeby po robocie sie jeszcze nimi katowac w gierkach.
Opublikowano 1 września1 wrz 5 minut temu, Mejm napisał(a):Mi chodzilo o to, ze skoro uzywane jest AI. ktore jest randomowe w swoich decyzjach, to czy ta sama scena na dwoch roznych kompach (z tym samym setupem) bedzie taka sama, czy inna. Tyle. Jaranie sie fotorealizmem zostawiam innym, na co dzien mam za duzo do czynienia z ludzkimi mordami zeby po robocie sie jeszcze nimi katowac w gierkach.Ale w jakim sensie taka sama? Bo ta sama scena może się znacząco różnić na kilku różnych kompach w zależności od tego czy ktoś używa - ray tracingu, path tracingu, modów poprawiających grafikę, reshade, którym można nałożyć różne filtry w celu dostosowania wyglądu jak się komu podoba itd. Nie potrzeba dlss5 do tego żeby na kilku różnych kompach gra wyglądała inaczej. Póki co dlss 5 ma 3 presety, tyle chyba ma mieć wg Nvidii oficjalna wersja i zmieniają one nieco mapowanie tonów itp, intensywność póki co się ustawia suwakami, twarze z tego co widziałem wyglądają tak samo na filmikach różnych osób a wygląd sceny jest determinowany przez szereg innych czynników niż dlss5.
Opublikowano 1 września1 wrz Jak devsi mają dostęp do kodu źródłowego, libek itp. to będą sobie sami optymalizować, tak jak to robią z silnikiem gry pod upscaling. To i tak w 2035+ stanie się bardziej dostępne, bo teraz żre niemiłosiernie, a nowe karty nawet jak wyjdą będą w zaporowych cenach.
Opublikowano 1 września1 wrz Czy w Wiedźminie dlss5 zmienia tak wygląd gry, że zabija to wizję ? No nie wydaje mi się, wciaz doskonale widać, ze gra działa na tym silniku co zawsze. Doskonale to widać. Geralt na innym rzucie z bliska wygląda tak samo jak na innych, a, że jest starszy, cóż, taki był wg pierwotnej wizji Redów na pierwszym CGI.Czy w Stalkerze po włączeniu dlss5 wszystko wygląda jak w innej grze z dlss5 ? No nie, bo widać, że to wciąż UE5, tyle, że jak wczesniej gra miała potencjał do bycia fotorealistyczną tak teraz jest to uwydatnione bardziej.
Opublikowano 1 września1 wrz Wizja artystyczna = gra wygląda tak jak twórca przyklepał, niekoniecznie tak jak sobie wymarzył robiąc trailer CGI. Zobaczył efekt na ekranie i powiedział - to jest ok, to mają widzieć ludzie. Kiedy w gre wchodzi AI przy którym nie ma kontroli jak polepszy ten obraz w jakim momencie, to w zasadzie mamy coś o wartości moda. Ale tak jak są ludzie, którzy ściągają reshady do gier i sie jarają jakie to teraz realistyczne, albo ludzie którzy na OLEDzie nie mają ustawionego warm 50 i wyłączonych wspomagaczy, tak będą i ludzie co się jarają DLSS. Ja chcę odbierać twór zgodnie z tym, co twórca przyklepał, a nie co technologia sobie na to nałoży, więc bajer nie dla mnie, no chyba, że, tak jak wspomniałem, będzie to ustabilizowane i wdrożone na sztywno przez twóce.I nie, ustawienia graficzne, które twórcy sobie mogą potestować przed premierą to nie to samo co AI, które sobie polepsza wszystko w locie jak akurat uzna za stosowne. Edytowane 1 września1 wrz przez Dahaka
Opublikowano 1 września1 wrz 9 minut temu, Qbon napisał(a):Ale w jakim sensie taka sama? Bo ta sama scena może się znacząco różnić na kilku różnych kompach w zależności od tego czy ktoś używa - ray tracingu, path tracingu, modów poprawiających grafikę, reshade, którym można nałożyć różne filtry w celu dostosowania wyglądu jak się komu podoba itd. Nie potrzeba dlss5 do tego żeby na kilku różnych kompach gra wyglądała inaczej. Póki co dlss 5 ma 3 presety, tyle chyba ma mieć wg Nvidii oficjalna wersja i zmieniają one nieco mapowanie tonów itp, intensywność póki co się ustawia suwakami, twarze z tego co widziałem wyglądają tak samo na filmikach różnych osób a wygląd sceny jest determinowany przez szereg innych czynników niż dlss5.Takie dwa same kompy, identyczne kopie, te same ustawienia grafiki itd, na obu te same ustawienia dlss5. Skoro tam pod spodem jest AI to mozliwe, ze z matematycznego punktu, ta sama scena (no nie wiem, intro) bedzie rozniala sie miedzy tymi dwoma jednostkami. Tzn, ja nie wiem, po prostu mnie to ciekawi, bo od strony oko-monitor to z pewnoscia bedzie wygladalo na identyczne.
Opublikowano 1 września1 wrz 4 minuty temu, Dahaka napisał(a):Wizja artystyczna = gra wygląda tak jak twórca przyklepał, niekoniecznie tak jak sobie wymarzył robiąc trailer CGI. Zobaczył efekt na ekranie i powiedział - to jest ok, to mają widzieć ludzie. Kiedy w gre wchodzi AI przy którym nie ma kontroli jak polepszy ten obraz w jakim momencie, to w zasadzie mamy coś o wartości moda. Ale tak jak są ludzie, którzy ściągają reshady do gier i sie jarają jakie to teraz realistyczne, albo ludzie którzy na OLEDzie nie mają ustawionego warm 50 i wyłączonych wspomagaczy, tak będą i ludzie co się jarają DLSS. Ja chcę odbierać twór zgodnie z tym, co twórca przyklepał, a nie co technologia sobie na to nałoży, więc bajer nie dla mnie, no chyba, że, tak jak wspomniałem, będzie to ustabilizowane i wdrożone na sztywno przez twóce.I nie, ustawienia graficzne, które twórcy sobie mogą potestować przed premierą to nie to samo co AI, które sobie polepsza wszystko w locie jak akurat uzna za stosowne.Twórca przyklepał to na co pozwalała mu technologia. Gdyby miał dostęp do lepszej to i by całość wyglądała inaczej niż pierwotnie.
Opublikowano 1 września1 wrz 1 minutę temu, Qbon napisał(a):Twórca przyklepał to na co pozwalała mu technologia. Gdyby miał dostęp do lepszej to i by całość wyglądała inaczej niż pierwotnie.Co to ma do rzeczy?Niezależnie od poziomu technologii, końcowo i tak twórca patrzy na finałową wersje obrazu, który będzie wyglądał 1:1 tak samo u każdego (pomijając różnice w wyświetlaczu).DLSS ulepsza wszystko w locie i jeśli działa tak jak każde inne AI, to nie robi tego zawsze w ten sam sposób = twórca nie ma kontroli nad tym co widzi końcowy odbiorca.
Opublikowano 1 września1 wrz 12 minut temu, Mejm napisał(a):Takie dwa same kompy, identyczne kopie, te same ustawienia grafiki itd, na obu te same ustawienia dlss5. Skoro tam pod spodem jest AI to mozliwe, ze z matematycznego punktu, ta sama scena (no nie wiem, intro) bedzie rozniala sie miedzy tymi dwoma jednostkami. Tzn, ja nie wiem, po prostu mnie to ciekawi, bo od strony oko-monitor to z pewnoscia bedzie wygladalo na identyczne.To tak nie działa, zbiór danych jest ten sam więc i wynik zawsze jest taki sam. DLSS ogólnie od pierwszej wersji bazuje na "AI" a wynik i tak masz zawsze taki sam.
Opublikowano 1 września1 wrz 3 września oficjalna premieraNvidia’s controversial DLSS 5 arrives September 3rd and requires serious GPU horsepower | The Verge
Opublikowano 1 września1 wrz 7 godzin temu, krzysiek923 napisał(a):przykład tego wiedźmina to dla mnie taki ewidentny przykład zarżnięcia tzw D U S Z Y zawartej w grzeJa się zgadzam, mimo ze mi sie ta technologia podoba to ja ją mam ten efekt mocno odchudzony, nie rozumiem takiego ciągnięcia tego w kosmos.
Opublikowano 1 września1 wrz Teraz, Kangus napisał(a):Ja się zgadzam, mimo ze mi sie ta technologia podoba to ja ją mam ten efekt mocno odchudzony, nie rozumiem takiego ciągnięcia tego w kosmos.Bo większość ludzi nie ma gustu, widać co ludzie lajkują na social mediach i to jeszcze w czasach przed ai slopem tak było
Opublikowano 1 września1 wrz No tak samo jak Redzi nie mieli gustu na trailerze promującym grę, dobrze, że potem poszli po rozum do głowy i naprawili swój gust w finalnej wersji.
Opublikowano 1 września1 wrz Pisałem już tutaj wcześniej, że PC gejming mam w pompce, ale zainteresowało mnie to całe DLSS 5. Tak sobie w wolnych chwilach wklepuję tę frazę + tytuł gry w Google i czasem szczęka naprawdę na podłodze. Kochani, kino