Opublikowano 1 września1 wrz 3 minuty temu, wojtas011 napisał(a):No i to jest mniej więcej moj efekt(oglądam na telefonie mam nadzieję ze duzo nie trace), imho delikatnie dodaje co trzeba bez efektu AI slopu. Ofc dla kogos i to bedzie za duzo. U mnie resonance nadal wygląda jak gra, tyle ze twarze bardziej wypukłe i teren odrobine bardziej realistyczny ;). Edytowane 1 września1 wrz przez Kangus
Opublikowano 1 września1 wrz 36 minut temu, Kangus napisał(a):Ja się zgadzam, mimo ze mi sie ta technologia podoba to ja ją mam ten efekt mocno odchudzony, nie rozumiem takiego ciągnięcia tego w kosmos.Ja też tego nie rozumiem, wszystko jest na praktycznie wyposrodkowanych ustawieniach.
Opublikowano 1 września1 wrz Teraz, Qbon napisał(a):Ja też tego nie rozumiem, wszystko jest na praktycznie wyposrodkowanych ustawieniach.No bo te wyśrodkowane to też imho za duzo :). Jak pisałem resonance mam na 0,65 NR i 0,75 hdr, dwa najważniejsze suwaki, jak to przemnożyć to efekt jest tak na 50%. W cp tez zjeżdżałem ponizej 1.0. Edytowane 1 września1 wrz przez Kangus
Opublikowano 1 września1 wrz 49 minut temu, Dahaka napisał(a):Co to ma do rzeczy?Niezależnie od poziomu technologii, końcowo i tak twórca patrzy na finałową wersje obrazu, który będzie wyglądał 1:1 tak samo u każdego (pomijając różnice w wyświetlaczu).DLSS ulepsza wszystko w locie i jeśli działa tak jak każde inne AI, to nie robi tego zawsze w ten sam sposób = twórca nie ma kontroli nad tym co widzi końcowy odbiorca.Dlatego Redzi później dodali RT do Wiedźmina 3 a za chwilę dodadzą PT, zupełnie to nie burzy ich pierwotnej wizji gry z 2015 roku i na pewno gra będzie wyglądała 1:1 u każdego. Wtf man... Wy się już tak plączecie w tym, że szok.2 minuty temu, Kangus napisał(a):No bo te wyśrodkowane to też imho za duzo :). Jak pisałem resonance mam na 0,65 NR i 0,75 hdr, dwa najważniejsze suwaki, jak to przemnożyć to efekt jest tak na 50%. W cp tez zjeżdżałem ponizej 1.0.Tylko, że to trochę zależy od gry te ustawienia,w Resonanse też musiałem mocno zjechać bo wszystko było za mocno wyeksponowane i przekontrastowane, że patrzeć na to nie szło. W innej grze takie ustawienia defaultowe są ok, zależy trochę jak sama gra ma ustawiony kontrast chyba, nie wiem.
Opublikowano 1 września1 wrz Zrobiłbym screeny, ale gram w HDR i mi się wszystko chrzani, do tego w Resonance nie można zrobić pauzy w trakcie cut-scenki a tam jest najlepszy efekt, bo tych cut-scenek jest duzo. Wiem ze mówiłes że w resonance mocniej zjechałeś :), ale patrząc na to co wrzucasz to i tak mamy zupełnie inny poziom tego co traktujemy za ok, dla mnie ten Wiesiek wrzucony tutaj to koszmar, ofc nie ładne co ładne a co sie komu podoba. No i jak zaczynałem z fotografią 15 lat temu to też waliłem suwaki w opór co potem już to tak nie wyglądało ;). Edytowane 1 września1 wrz przez Kangus
Opublikowano 1 września1 wrz 2 godziny temu, tjery napisał(a):Klasyka gatunku jeżeli chodzi o nowości graficzne. Redzi robią trailer CGI, czyli taką idealną wizję tego co by chcieli stworzyć, gdyby sprzęt na to pozwalał, potem wychodzi gra, która za względu na sprzęt wygląda jak wygląda. Teraz z DLSS5 gra jest bardzo zbliżona do tego co było na CGI to psioczenie, że to burzy "wizję artystyczną" gry, która jest jaka jest nie dlatego, że to jakaś tam wizja "Ej Władek, ten trailer CGI za dobrze wyglądał, zróbmy o wiele gorsze oświetlenie, wszystko niech będzie bardziej płaskie, growe - to będzie nasza wizja", tylko dlatego, że sprzęt na nic więcej nie pozwalał.Tylko chyba zależy też od gry. Jestem jak najbardziej za fotorealizmem w symulatorach czy wyścigach, gdzie realizm jest częścią doświadczenia - chcę zobaczyć ładne fury, realistyczne oświetlenie czy warunki na torze. Ale w fantasy czy innych RPG już niekoniecznie. Weź FromSoftware. Tam art-style jest dla mnie ważniejszy niż dążenie do fotorealizmu. I nie każda gra musi wyglądać jak CGI z filmu, żeby wyglądać świetnie. Wrzuć takie AI do Elden Ringa i każ mu "poprawić” grafikę w stronę fotorealizmu, przecież właśnie "burzysz" wizję artystyczną FromSoftware. Nie wiem też, czemu fotorealizm miałby być jakimś ostatecznym celem grafiki w grach. Bardziej realistyczne nie zawsze równa się lepsze.Gram w gry właśnie po to, żeby uciec od realizmu. Chcę wejść do innego świata, a nie dostać jeszcze więcej realizmu dzięki AI.
Opublikowano 1 września1 wrz 5 minut temu, Kangus napisał(a):Zrobiłbym screeny, ale gram w HDR i mi się wszystko chrzani, do tego w Resonance nie można zrobić pauzy w trakcie cut-scenki a tam jest najlepszy efekt, bo tych cut-scenek jest duzo. Wiem ze mówiłes że w resonance mocniej zjechałeś :), ale patrząc na to co wrzucasz to i tak mamy zupełnie inny poziom tego co traktujemy za ok, dla mnie ten Wiesiek wrzucony tutaj to koszmar, ofc nie ładne co ładne a co sie komu podoba. No i jak zaczynałem z fotografią 15 lat temu to też waliłem suwaki w opór co potem już tam nie wyglądało ;).W Resonanse mocno zjechałem, w Wieśku jest na defaultowych ustawieniach, bo mi się tam tak podoba, zjechanie tam bardziej z tym powoduje że nie widać efektu.
Opublikowano 1 września1 wrz Teraz, Qbon napisał(a):W Resonanse mocno zjechałem, w Wieśku jest na defaultowych ustawieniach, bo mi się tam tak podoba, zjechanie tam bardziej z tym powoduje że nie widać efektu.No obstawiam, że przy moich ustawieniach właśnie byś miał ten zarzut, że nie widać efektu :).
Opublikowano 1 września1 wrz 5 minut temu, Kangus napisał(a):No obstawiam, że przy moich ustawieniach właśnie byś miał ten zarzut, że nie widać efektu :).No być może, pytanie tylko po co tego używać jeśli efekt jest słabo widoczny.
Opublikowano 1 września1 wrz 3 minuty temu, Qbon napisał(a):No być może, pytanie tylko po co tego używać jeśli efekt jest słabo widoczny.Bo właśnie jest wystarczająco widoczny, żeby mi robić różnicę(zamiast płaskich twarzy bez szczegółów pojawiaja się wypukłości, a otoczenie ma poprawione światło) bez wchodzenie w odczuwalny AI slop. Jak gram to czuję to bez efektu "in your face". Edytowane 1 września1 wrz przez Kangus
Opublikowano 1 września1 wrz 4 minuty temu, Kangus napisał(a):Bo właśnie jest wystarczająco widoczny, żeby mi robić różnicę(zamiast płaskich twarzy bez szczegółów pojawiaja się wypukłości, a otoczenie ma poprawione światło) bez wchodzenie w odczuwalny AI slop. Jak gram to czuję to bez efektu "in your face".Screeny to w ogóle trochę przekłamują, bo gram z HDR i one są jakieś za ciemne , za dużo kontrastu i jednocześnie prześwietlone w niektórych miejscach. W grze to lepiej wygląda, generalnie do każdej gry ustawiam to na tyle na ile mi się podoba efekt w danej grze ale fakt, że w Resonanse teraz jak przelaczałem NR on/off to przy takich mocno przyciętych ustawieniach od razu widać różnicę, bez NR twarze są płaskie, bez wyrazu jak z jakiegoś cartoon, z NR nabierają kształtu i wyrazistości. To mocno widać normalnie w gameplay'u gdzie zawsze one wypadają gorzej niż w cutscenkach.
Opublikowano 1 września1 wrz 3 godziny temu, Josh napisał(a):A ta uniwersalna wizja artystyczna polega na tym, że każda gra ma wyglądać tak samo (czyli jak film)? Naprawdę do tego dążą deweloperzy? Bo ja np widzę różnice między artstylem w Residentach, Cyberpunku, GTA czy Silent Hill i chyba jednak wolałbym, żeby te różnice były dalej widoczne, nawet kosztem ograniczeń i mniej oczojebnej grafy. Z DLSS5 to wszystko się za bardzo zaciera.e no co Ty fajny ai slop robi z gier
Opublikowano 1 września1 wrz 58 minut temu, Qbon napisał(a):Dlatego Redzi później dodali RT do Wiedźmina 3 a za chwilę dodadzą PT, zupełnie to nie burzy ich pierwotnej wizji gry z 2015 roku i na pewno gra będzie wyglądała 1:1 u każdego. Wtf man... Wy się już tak plączecie w tym, że szok.Sam sobie odpowiedziałeś - Redzi dodali = przetestowali, stwierdzili, że gra może tak wyglądać = jest to zgodne z ich wizją. Może powieniem użyć sformułowania "wizja autorska" a nie artystyczna, ale chodzi o to, żeby gra wyglądała tak jak developer chce żeby wyglądała. Dlatego napisałem, że jeśli zaimplementują taką opcje bezpośrednio w grze na sztywno - tzn bez możliwości bawienia się suwakami i zamieniania gry w slop, tylko z góry ustawione pre-sety, które wg nich najlepiej nadają się do ich gry i wizji tego jak powinna wyglądać, to dla mnie będzie to akceptowalne. Ale też pod warunkiem, że korekty AI będą na tyle stabilne, że np mordy postaci nie będę wyglądać przy każdym włączeniu gry trochę inaczej.No i w sumie teraz doczytałem, że tak właśnie będzie to działać. Twórcy sami będą kontrolować w jakim stopniu ma to być użyte, a nie totalna samowolka.
Opublikowano 1 września1 wrz 7 minut temu, Dahaka napisał(a):Sam sobie odpowiedziałeś - Redzi dodali = przetestowali, stwierdzili, że gra może tak wyglądać = jest to zgodne z ich wizją. Może powieniem użyć sformułowania "wizja autorska" a nie artystyczna, ale chodzi o to, żeby gra wyglądała tak jak developer chce żeby wyglądała. Dlatego napisałem, że jeśli zaimplementują taką opcje bezpośrednio w grze na sztywno - tzn bez możliwości bawienia się suwakami i zamieniania gry w slop, tylko z góry ustawione pre-sety, które wg nich najlepiej nadają się do ich gry i wizji tego jak powinna wyglądać, to dla mnie będzie to akceptowalne. Ale też pod warunkiem, że korekty AI będą na tyle stabilne, że np mordy postaci nie będę wyglądać przy każdym włączeniu gry trochę inaczej.No i w sumie teraz doczytałem, że tak właśnie będzie to działać. Twórcy sami będą kontrolować w jakim stopniu ma to być użyte, a nie totalna samowolka.No nie, bo wg tego rozumowania to wszystkie te technologie zaburzają wizję artystyczna twórcy, przynajmniej to można wywnioskować z twojej wcześniejszej wypowiedzi i im podobnych ale mniejsza z tym, z dlss5 właśnie tak ma to działać, teraz jest mod i ludzie się tym bawią i po oficjalnej wersji nadal będą, tyle, że przy oficjalnym wsparciu dla gry będzie już z góry narzucona wersja tego przez developera ale nie każda gra będzie to wspierała natywnie więc tutaj to już jest każdego wybór czy będzie chciał tego użyć za pomocą moda czy nie. Resonanse wsparcia nie ma i nawet nie było mówione, że ma mieć a NR bardzo dużo daje w tej grze.
Opublikowano 1 września1 wrz 18 minut temu, Dahaka napisał(a):żeby gra wyglądała tak jak developer chce żeby wyglądała.to która wersja Grace jest ta prawdziwa? Bez RT, z RT czy z PT? ;)IMHO troche przesada w drugą stone, to są firmy, korpo, to nie są sami artyści modelarze itp, nie potraktujesz ich tak samo jak pojedynczego malarza/fotografa czy kogos kogo wizja artystyczna jest przeniesiona os początku do konca. Tam nie zawsze artysta będzie miał ostatnie słowo, pieniądz będzie miał. Do tego chcesz czy nie wchodzą ograniczenia każdej technologii w tym DLSS5, który przecież też ma "swój look" można go stonować, ale jednak. Edytowane 2 września2 wrz przez Kangus
Opublikowano 1 września1 wrz No właśnie o to chodzi. Niektórzy teraz zapomnieli że już dotychczasowe techniki potrafią zmieniać nie tylko sam wygląd gier ale też twarze bohaterów więc nie u każdego wyglądają jednakowo i różnią się między sobą w obrębie tego samego buildu gier.
Opublikowano 1 września1 wrz Jest opcja nowego suwaka do rozdzielczości samego efektu, zjechanie z efektem na 66%(na 67% z jakiegoś powodu miałem rozmazany ekran) w tych ustawieniach co miałem w wiesku poskutkowała zwiekszeniem fps z ok 120 na ponad 140.
Opublikowano 1 września1 wrz Godzinę temu, Qbon napisał(a):No właśnie o to chodzi. Niektórzy teraz zapomnieli że już dotychczasowe techniki potrafią zmieniać nie tylko sam wygląd gier ale też twarze bohaterów więc nie u każdego wyglądają jednakowo i różnią się między sobą w obrębie tego samego buildu gier.Już nie mówiąc o wersjach na Nintendo
Opublikowano 1 września1 wrz Godzinę temu, Kangus napisał(a):Jest opcja nowego suwaka do rozdzielczości samego efektu, zjechanie z efektem na 66%(na 67% z jakiegoś powodu miałem rozmazany ekran) w tych ustawieniach co miałem w wiesku poskutkowała zwiekszeniem fps z ok 120 na ponad 140.Wg Nvidii miało działać tylko na 5xxx a modderzy dali możliwość uruchamiania nawet na 2xxx. Wygląda na to, że społeczność PC zrobi z tego dlss5 znacznie więcej niż sama Nvidia, oczywiście technologia jest Nvidii ale chodzi o samo używanie tego, nie mówiąc już o tym, że do każdej gry to można wrzucić.
Opublikowano 1 września1 wrz Warto obejrzeć film od nvidia gdzie fajnie tłumaczą, jaką kontrolę nad dlss5 deweloperzy będą mieli. Więc jak Redzi będą chcieli to dorzucić do gry to dostaniecie dalej z wizją artystyczną, a jak ktoś będzie chciał sobie to sam narzucić, to cóż, mody są nie od dziś.
Opublikowano 1 września1 wrz Applying RR and DLSS 5 RenoDX for the games(Support for RTX 20-50 series now including MFGX4-6 and resolution mode.) at Modding Tools - Nexus ModsTego moda sciagacie do DLSS 5, czy innego?
Opublikowano 1 września1 wrz 6 godzin temu, wojtas011 napisał(a):3 września oficjalna premieraNvidia’s controversial DLSS 5 arrives September 3rd and requires serious GPU horsepower | The VergeSweet <3
Opublikowano 1 września1 wrz 2 godziny temu, easye napisał(a):Applying RR and DLSS 5 RenoDX for the games(Support for RTX 20-50 series now including MFGX4-6 and resolution mode.) at Modding Tools - Nexus ModsTego moda sciagacie do DLSS 5, czy innego?Moda od renodx ale z oficjalnego kanału discorda, to na Nexusie to chuj wie co to jest. Generalnie cały mod udostępniony szeroko pochodzi z discorda.
Opublikowano 1 września1 wrz Ja pierdole, jakby prześwietlić ostatnie ze 20 stron tego tematu, to graczyki z forum PSX Ekstremalne za ulubioną frazę obrali sobie W I Z J A A R T Y S T Y C Z N A xd Wcale nie ma to nic wspólnego z tym, że te żałosne dzisiejsze konsole mają we wszystkich grach światło płaskie niczym klatka piersiowa Riley Reid. WIZJA ARTYSTYCZNA XD Jak jakieś jebane zaklęcie. Pierdolony AS w rękawie pryszczatych konsolomaniaków. Nieistotne, ża gra wygląda lepiej na PC, trzeba napisać, że DLSS5 niszczy W I Z J Ę A R T Y S T Y C Z N Ą. Gra wygląda chujowo? Wizja artystyczna. Postacie są jakieś koślawe i zjebane? Wizja artystyczna. Świat gubi detale, LOD nie wyrabia? Wizja artystyczna. 22 klatki na sekundę? Wizja kurwa!!! Można se pierdolić farmazony o kierunku artystycznym i świadomych decyzjach grafików, ale z tego co mi się wydaje, zdecydowana większość gier jednak dąży do realizmu – lepsze oświetlenie, tekstury, mimika, szczegółowość, na tym polega rozwój technologii. Zresztą, dlaczego każdy zakłada, że końcowy efekt wizji deva jest nieomylny i jedyny właściwy, a nie po prostu ograniczony technologią? Dla mnie wszyscy piszący, że DLSS5 im się nie podoba to po prostu smutni ludzie, którzy nie rozumieją na czym polega postęp, albo zawistniki – jakto, jebany pececiarz będzie miał dużo ładniej niż ja? Nie może być!
Opublikowano 2 września2 wrz 10 godzin temu, Kangus napisał(a):to która wersja Grace jest ta prawdziwa? Bez RT, z RT czy z PT? ;)IMHO troche przesada w drugą stone, to są firmy, korpo, to nie są sami artyści malarze/fotografowie czy czort ich tam wie kto. Tam nie zawsze artysta będzie miał ostatnie słowo, pieniądz będzie miał. Do tego chcesz czy nie wchodzą ograniczenia każdej technologii w tym DLSS5, który przecież też ma "swój look" można go stonować, ale jednak.Pierwsza od lewej to koleżanka z gimnazjum, ongiś top sarenka 10/10, którą spotykasz po 20 latach przy kasie w Lidlu