Opublikowano piątek o 09:004 dni 15 minut temu, ASX napisał(a):ambient occlusionI subsurface scattering ;). Generalnie takie rzeczy jak cienie pod daszkami/czapkami czy właśnie bardziej prawidłowe oświetlenie twarzy w odbiorze dają dużo lepszy odbiór całości mimo że jak porównasz przed / po to efekt wydaje się delikatny, wystarczy trochę pograć i przynajmniej ja czuje, że to jest bardziej immersyjne, a zbyt mocny efekt mnie znów odrzuca. Edytowane piątek o 09:004 dni przez Kangus
Opublikowano piątek o 09:084 dni no tak subsurface scattering też:)W sumie w ciekawy kierunek idzie grafika 3d, zamiast liczyć tego typu rzeczy szybszy i lepszy efekt można uzyskać poprzez ich generowanie przez SI.W tym kierunku poszły już jakiś czas temu wizualizacje architektoniczne, gdzie w 3D powstaje tylko bazowy model, a resztę coraz częściej wykonuje sztuczna inteligencja, i gry dzieki DLSS 5 chyba też czeka ta droga.
Opublikowano piątek o 09:144 dni 5 minut temu, ASX napisał(a):W tym kierunku poszły już jakiś czas temu wizualizacje architektoniczne, gdzie w 3D powstaje tylko bazowy model, a resztę coraz częściej wykonuje sztuczna inteligencja, i gry dzieki DLSS chyba też czeka ta droga.Czyli będą jeszcze bardziej podobne do siebie a już dzisiaj się na to narzeka
Opublikowano piątek o 11:194 dni robi wrażenieW grach bez ludzkich twarzy jest łatwiej, siłą rzeczy ludzka psychika ewolucyjnie podświadomie wyłapuje wszystko co wygląda nienaturalnie więc trudno nas oszukać, ale samochodówki już teraz wyglądają zajebiscie
Opublikowano piątek o 11:194 dni Generalnie efekt jest widoczny już przy ustawieniach intensywnosci NR na 0.5/2.0, wyżej często wprowadza zbyt dużo ale zauważyłem, że to trochę zależy od gry. Nie trzeba tam przesadzać z ustawieniami tego żeby uzyskać efekt CGI w grach, jednocześnie bez efektu slopu no i sam styl jest istotny też, slop najbardziej się uwidacznia przy ustawieniu natural ale to jest tak jak mówię zależne od gry też. Ludzie i tak będą korzystać z moda, bo NVIDIA da wsparcie dla kilku gier i tyle a modem można sobie to wrzucić do każdej gry, zwłaszcza, że to jest dziecinnie proste. W Onimushy mam w 4k z dlss perf+ FG ok 100 fpsow i gra się elegancko a różnica ogromna w oprawie. Edytowane piątek o 11:224 dni przez Qbon
Opublikowano piątek o 11:424 dni Na początku byłem tylko pod lekkim wrażeniem, ale jak zobaczyłem Forza Horizon 6 i Assetto Corsa Rally to zrozumiałem, że czas się po tych ponad 20 latach powoli przepraszać z PC'tami... Szkoda tylko, że to okres kiedy mamy takie ceny.. Edytowane piątek o 11:424 dni przez funditto
Opublikowano piątek o 11:514 dni Chciałbym grać na komputerze multimedialnym, ale - cholibka - cena RTX 5090 to więcej niż mój dług komorniczy. Kogo to stać? ;O
Opublikowano piątek o 12:144 dni Na szczęście karta graficzna za 30 tys nie jest niezbędna do grania na PC. Już moje 9070xt to lekka fanaberia.
Opublikowano piątek o 12:374 dni U mnie rtx 3070. No ale nie narzekam bo przez lata grałem na konsolach i jestem przyzwyczajony do grania jak zwierzę.
Opublikowano piątek o 12:434 dni Może coś źle robię ale odpaliłem dlss5 w cyberpunk na 4090 i wygląda to źle, postacie mają jakiś dziwny shimmering i wygląda to średnio.
Opublikowano piątek o 12:494 dni 7 minut temu, Resident Debil napisał(a):Pod względem mocy, ile to będzie sklejonych taśmą PS5 (Pro)?Tego się już tak nie da łatwo przeliczać niestety :). W rastrze to 9070xt nie jest nawet 2x szybsze od prosiaka i nie liczyłbym na to że PS6 będzie szybsze od 9070 xt :). 7 minut temu, SpacierShark123 napisał(a):Może coś źle robię ale odpaliłem dlss5 w cyberpunk na 4090 i wygląda to źle, postacie mają jakiś dziwny shimmering i wygląda to średnio.Może faktycznie coś źle, u mnie na 5080 sie obraz trochę rozsypuje w BG3, widać to głównie na napisach. Ale w CP jest świetna jakość obrazu. Edytowane piątek o 12:524 dni przez Kangus
Opublikowano piątek o 12:554 dni Godzinę temu, Resident Debil napisał(a):Chciałbym grać na komputerze multimedialnym, ale - cholibka - cena RTX 5090 to więcej niż mój dług komorniczy. Kogo to stać? ;ONie potrzeba rtx 5090 do grania w najwyższej jakości.
Opublikowano piątek o 15:454 dni @Kangus to przez path tracing bo jak go wyłączyłem shimmering znikł, wyglądało to wcześniej tak jakby światło działało jak na ps5 z pssr czyli straszny szum. Ale bez jest ok, niech rozbudowują może kiedyś się z tym pogra obecnie mi się nie siada.
Opublikowano piątek o 16:114 dni W końcu stestowane. Ja pierdyle, po tym co się naoglądałem tych screenów z twarzami cały czas z ustawieniami na jakieś 200%, żeby był efekt "realizmu" to nie spodziewałem się, że to jest takie sztosiwo.Jak Qbon pisał, Path Tracing w modziku do każdej gry z DLSS. Wszędzie tylko twarze i twarze (które jak się to optymalnie ustawi wyglądają zresztą bardzo dobrze, nieporównywalnie lepiej niż "natywne" z gry, bo dochodzi zajebiste cieniowanie, oczy nabierają życia), ale co to robi z całą oprawą - poprawia dosłownie wszystko, ze zwykłych cieni robi pathtracingowe ostre u styku, miękkie przy końcu, ambient occlusion z tym to jest jakbyś z ustawień ultra na jeszcze raz od low do ultra przeleciał kolejną serię. Ogólnie głębia i naturalność obrazu jest nieporównywalna. W GTA V np. mimo dodania RTGI i tak masę obiektów fruwało w powietrzu, teraz każdy element ma odpowiednie cieniowanie, wszystko jest osadzone w świecie gry.AC Rally jak już wyglądało kosmicznie to teraz to już się ociera bez kitu o fotorealizm. W ogóle to nie tylko "poprawia" wszystko, ale samo z siebie dodaje cieniowanie i cienie tam gdzie powinny być. W AC Rally np. jak masz auto z taką małą wypustką, która pokazuje biegi, to bez nie ma żadnego cieniowania, z DLSS5 rzuca normalnie delikatny cień na deskę rozdzielczą. Dla mnie to jest totalny gamechanger, bo zawsze najbardziej w grach kłuje mnie w oczy płaskość, brak głębi, próbowało się to poprawić reshadem, ale reshade ma wpływ na cały obraz, a to zajebiście dodaje cieniowanie i głębie tylko tam gdzie powinny być.
Opublikowano piątek o 17:264 dni @tjery To chyba koniec z remasterami na PC, bo nie mają one obecnie żadnego sensu przy dlss5, który zrobi znacznie więcej niż remaster. Ludzie to wrzucają do starszych gier, AC Unity czy pierwsze Watch Dogs - szok, widziałem na YT, bo osobiście nie próbowałem jeszcze tego robić, nie do końca wiem jak, mod Reno wersja ShortFuse robi to bez żadnych dodatkowych addonow ale to jest wersja najgorsza pod kątem wydajności, w Days Gone sprawdzałem, mam zjazd do okolic 50 fpsow w natywnym 4K, tam nie ma żadnego dlss-a niestety. Ostatnio testowałem w Mafia The Old Country - to jest film. W celu uzyskania jak największego realizmu oświetlenia, ogólnie efektu CGI to im lepsza grafika i modele postaci źródłowo tym lepiej to zadziała pod tym kątem a w połączeniu z path tracingiem to już w ogóle działa cuda.
Opublikowano piątek o 17:494 dni Używałem dlss5 swapper dzisiaj i bez probelmu mi łyknął Grounded i Baldura a wcześniejszej metodzie miałem z tym problem. Nie wiem jak z jeszcze starszymi np na DX9 by sobie poradził.Jedyny minus jest taki że fakt faktem na ten model on wszystkie gry sprowadza do czegoś podobnego, ale może z czasem będzie 50 modeli, a nie 3 i będą bardziej zróżnicowane. Nie wyobrażam sobie ze ten model z nami zostanie na zawsze bo z jakiegoś powodu ma ewidentną tendencję do postarzania postaci, a chyba nie jest to wina modeli z tych gier. Edytowane piątek o 17:514 dni przez Kangus
Opublikowano piątek o 18:024 dni 11 godzin temu, Josh napisał(a):To może też sobie przetestuję Lol, czego to już nie wymyślą, to teraz AMD wystarczy tylko skopiować i powiedzieć, że to ich xD.
Opublikowano piątek o 18:254 dni Teraz jeszcze okazuje się że starsze karty obsługują MFG 6x, ciekawe czy tutaj też okaże się że nagle w sumie to mogą wszystko odblokować dla starszych kart.
Opublikowano piątek o 20:064 dni 7 godzin temu, Qbon napisał(a):Nie potrzeba rtx 5090 do grania w najwyższej jakości.No dobra to jaka jest minimalna konfiguracja do grania w takiej jakości i minimum 40 fps w każdej grze ?
Opublikowano piątek o 20:594 dni 48 minut temu, funditto napisał(a):No dobra to jaka jest minimalna konfiguracja do grania w takiej jakości i minimum 40 fps w każdej grze ?Nie wiem, zależy w jakiej rozdzielczości, czy chcesz korzystać z dlss upscalingu czy nie, w jakich detalach ogólnych ma działać gra, ciężko jest tak powiedzieć na ten moment, bo ta technologia jest dopiero od bodaj tygodnia tak szeroko w rękach graczy ale w 40 fpsach to ludzie na 4070 grają w różne gry z tego co widziałem, tylko nie w 4k, jak użyją FG to fpsow będzie więcej także zmiennych jest sporo.3 godziny temu, Kangus napisał(a):Używałem dlss5 swapper dzisiaj i bez probelmu mi łyknął Grounded i Baldura a wcześniejszej metodzie miałem z tym problem. Nie wiem jak z jeszcze starszymi np na DX9 by sobie poradził.Ta apka bezpieczna w sensie, że jakiegoś trojana nie ma ? Bo różne opinie widziałem i jak ją ogólnie oceniasz?
Opublikowano piątek o 21:134 dni N11 minut temu, Qbon napisał(a):Ta apka bezpieczna w sensie, że jakiegoś trojana nie ma ? Bo różne opinie widziałem i jak ją ogólnie oceniasz?Nie bede nic gwarantował ;). Apka jest otwarto źródłowa. Mozna wrzucić kod do AI spytac a potem samemu skompilować dla pewności jakby exe mial być zainfekowany. Używa sie wygodnie i prosto. Edytowane piątek o 21:134 dni przez Kangus
Opublikowano piątek o 21:424 dni Właśnie sprawdziłem Ekspedycję, AI Slop jak huj, ja pierdole, wiem, że ludzie jak widzą napis "AI" to już mają scyzoryk otwarty, ale do ciula, szanujmy się, jak to zajebiście wygląda, ile dodaje tej grze dobre cieniowanie twarzy, z kukiełek nagle mamy gierkowych ludzi, a tu to pasuje jak ulał. Wystarczy nie nawalać na 200 tylko zejść na 50-75 i jest cymesik. Jak już będę miał neta, bo póki co lecę z komórki, to wstawię jakieś przed i po. W Baldurze moja Elfka na modach jak była zajebista, tak teraz bym ją (tu se wstawcie jakiś Januszowy koment pod zdjęciem fajnej laski).A to tylko głupi mod wzięty z NBA, gdzie to nakładasz na gry zupełnie do tego nie dostosowane, jak to już się ukształtuje jak zwykły DLSS to w końcu będzie przełom graficzny. I tak, da radę normalnie to ustawić, żeby nie było doliny niesamowitości. I nie zgodzę się z tym, że z każdej gry robi to samo, testowałem w kilku i w każdej po prostu polepsza grafikę, ale cały czas od razu widać co to za gra, jaki silnik, jakie ma bolączki i zalety itd. Ekspedycja z tym wygląda o wiele lepiej, ale z miejsca widać, że to Ekspedycja, Baldur to samo, AC Rally też. RE9 tak samo. Jak się to zarzuci na 200, do tego chmurna pogoda/deszcz/prześwietlone niebo w stylu większości filmików z GTA/Skyrima/CP2077 to można odnieść wrażenie, że robi z każdej gry to samo, tylko ci ludzie, co takie rzeczy wrzucają, robili to samo wcześniej modami, resahdem i ENB, A tego można używać w zupełnie inny sposób.Kurwa, że nie mam neta, chyba w stylu taboreciarskim pościągał bym wszystko, żeby zobaczyć jak wygląda, a tak wracam do Sly the Spire