Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogólne pecetowe pierdu-pierdu

Featured Replies

Opublikowano

No ja juz też kilka stron wcześniej pisałem, że w każdej grze doskonale widać, że ma swój silnik graficzny, bo już były płaczki, że każda gra wygląda tak samo.

Ja wrzucę z Onimushy. Ustawienia stonowane do okolic 0.75 na NR intensity pozostałe dwie poniżej na 0.90 i 1.0, styl standardowy. To jest naprawdę tak jakby włączyć low ustawienia gdy się to wyłączy a wszystko w ustawieniach jest na ultra.

20260904235428_1.jpg20260904235418_1.jpg

20260904234610_1.jpg20260904234558_1.jpg

20260904233244_1.jpg20260904233227_1.jpg

• Odpowiedzi 7,1 tys.
  • Wyświetleń 662,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Zrobiłem sobie dziś prezent na gwiazdkę. Do Oleda C2 42 przyda się trochę dodatkowej pary, 3090 Suprim X idzie zatem na Ebay. 4090 też chciałem Suprima, ale z różnych przyczyn padło na Gaming X T

• Przecież to wszystko to jest stary dobry znany płacz. Ray tracing wyszedl, płacz. Upscalling, płacz. Path tracing, płacz. I tak w kółko. Technologia świetna, teraz tylko trzeba ją dobrze zastosować.

• SpacierShark123
    SpacierShark123

Samo życie Panowie ... samo życie ...

Opublikowano

Coś pięknego, z tej zajebanej żółci growej robi świetny, kontrastowy obraz. A to i tak nie to samo co na żywo, screeny nie oddają, szczególnie jak jest HDR.

Edytowane przez tjery

Opublikowano

Mam nadzieję, ze Hollywood tez zaadaptuje dlss5 i będziemy mieli fotorealistyczne filmy.

Opublikowano
1 minutę temu, Sebas napisał(a):

Mam nadzieję, ze Hollywood tez zaadaptuje dlss5 i będziemy mieli fotorealistyczne filmy.

Trochę zły take, bo filmach się nie obracasz i widzisz zawsze to co masz widzieć. A to co robi dlss5 z grami, poza wyścigami, daje huja nie realizm, tylko o wiele lepszą grafikę.

Edytowane przez tjery

Opublikowano

Z jakim ty mi tu obracaniem wyskakujesz. Nie rozumiem jak to sie ma do tego o czym ja wspomniałem.

https://github.com/Merserk/dlss5-visual-enhancer

Opublikowano
20 minut temu, Sebas napisał(a):

Z jakim ty mi tu obracaniem wyskakujesz. Nie rozumiem jak to sie ma do tego o czym ja wspomniałem.

https://github.com/Merserk/dlss5-visual-enhancer

Chodziło mi o to, że w filmach nie za bardzo ma to sens, bo tam każda scena jest zaplanowana i nie spojrzysz w gorsze miejsce jak w grach. A to że se ludzie chcą robić krzywdę w filmach to juz osobista sprawa.

Opublikowano

Chociaż wiem do czego zmierzasz, że ai zastąpi całą twórczość, dla mnie to jest jak z dynamitem, zależy jak użyjesz. Ale, że jako ludzie jesteśmy zjebani, to może masz rację.

Opublikowano

5 godzin temu, funditto napisał(a):

No dobra to jaka jest minimalna konfiguracja do grania w takiej jakości i minimum 40 fps w każdej grze ?

IMG_20260905_033035_202.jpg

Jak zrobią taka tabelke dla serio 40 to będzie można wyczaic mniej wiecej. Patrzy sie na czas obliczenia dlss5 i dodaje do ile wyswietlana jest 1 klatka przy danej licznie fps i mamy wynik. Czyli przykladowo dla 5090 w 4k, 1 klatka przy 144fps jest na ekranie przez 8,77ms do tego dodajesz czas przetworzenia klatki czyli 7,9 ms i masz wynikowo te ok 16,67ms ktore trwa klatka przy 60fps. Teraz musisz znaleźć karte która ci cos uciagnie w danych detalach w danych klatkach(40 fps to 25 ms) ;). Generalnie 5080 ciagnie prawie każda gre w 1440p na maxa z ew. dlss quality w 90+ fps, wiec upraszczając to jest karta do 1440p@dlss5@60 fps w max detalach.

Tylko ta tabelka jest bez skalowania rozdzielczosci dlss, ktore daje optiscaller, wiec cos sie tam można podratować jeszcze, moze nvidia tez wprowadzi taki suwak w oficjalnych wersjach. Tak czy owak na celowanie w 1440p fajnie miec przynajmniej 5070, pod 40 fps pewnie 5060Ti tez jakoś obleci ale to już karta raczej do 1080p.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Zagrałbym w taką grę o samurajach w czarno białym. Chyba łatwo to zrobić z jakimś reshadem. Polecam Trek to Yomi jak ktoś nie grał.

Do osób z procem X3D, macie włączone to x3d turbo w biosie? daje to coś? Na razie odpaliłem expo, pod tym jest opcja żeby włączyć high bandwith support i low latency support. Nwm co to daje ale włączyłem. Zrobiłem UV na 9070xt - mv -60 i limit zużycia energii -15%, pobiera teraz 250w zamiast 300 tylko nie wiem jak ze stabilnością bo w żadnej grze się nie wykrzaczyło ale kilka razy zresetowały się ustawienia. To pewnie przy włączaniu kompa?

Opublikowano

Gry jeszcze długo nie będą w pełni jak filmy, bo tutaj wszystko musi być zaprogramowane, nie da się zrobić tak aby każda postać żyła własnym zyciem, miała mimikę prawdziwego człowieka, animacje prawdziwego człowieka itd., wiadomo o co chodzi,nie chciałbym nawet żeby tak było, bo jeśli technologia poszła by już do takiego stopnia to nie wiem czy nie bylibyśmy jako ludzkość bliscy jakiegoś scenariusza rodem z Terminatora, natomiast dzięki dlss5 i innym technologiom jak path tracing mamy teraz gry wyglądające jak renderowane filmy CGI, co jeszcze przed chwilą było nieosiągalne a momentami ociera się to o film.

Opublikowano

Tia i pomijajac ze komus znow odwalilo i walnal efekt na over 9000 to tu te animacje w cut scenie sa dość blisko filmu mimo latek.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
10 godzin temu, Qbon napisał(a):

No ja juz też kilka stron wcześniej pisałem, że w każdej grze doskonale widać, że ma swój silnik graficzny, bo już były płaczki, że każda gra wygląda tak samo.

Ja wrzucę z Onimushy. Ustawienia stonowane do okolic 0.75 na NR intensity pozostałe dwie poniżej na 0.90 i 1.0, styl standardowy. To jest naprawdę tak jakby włączyć low ustawienia gdy się to wyłączy a wszystko w ustawieniach jest na ultra.

20260904235428_1.jpg20260904235418_1.jpg

20260904234610_1.jpg20260904234558_1.jpg

20260904233244_1.jpg20260904233227_1.jpg

Jakim sposobem wrzucałeś do onimushy? Teraz próbowałem do demka i w tym przypadku nie ogarniam :). Zmienia mi co najwyżej kolorki, sam model widać ze coś nie łapie. Przynajmniej klatki zabiera tak jakby normalnie działało ;).

Pewnie muszę poszukać jakiegoś poradnika pod RE engine.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
2 godziny temu, Kangus napisał(a):

Jakim sposobem wrzucałeś do onimushy? Teraz próbowałem do demka i w tym przypadku nie ogarniam :). Zmienia mi co najwyżej kolorki, sam model widać ze coś nie łapie. Przynajmniej klatki zabiera tak jakby normalnie działało ;).

Pewnie muszę poszukać jakiegoś poradnika pod RE engine.

Robię przez Optiscalera, tyle że musisz na githubie pobrać nową wersje z patchem pod Onimushe, jest tam opisane, że masz wersję specjalnie z fixem pod tę grę. No i reframework koniecznie, też z githuba, najnowsze wersja nightly, https://github.com/praydog/REFramework-nightly/releases

Gry na RE Engine trzeba z reframework zawsze.

No i standardowo nvngx_nr.dll.

4 godziny temu, SpacierShark123 napisał(a):

Zrobił to ktoś dla RDR2? Pojawia mi się błąd "waiting for the upscaler to run", w każdej innej grze nie ma problemu.

W RDR2 działa mi bez problemu przez Optiscalera. Pobierz najnowszą wersję.

Ja mam za to problem aby to uruchomić w grach pod dx11 i bez dlss, chciałbym w Days Gone przez Opti, bo można tam uzyskać trochę wydajności.

Edytowane przez Qbon

Opublikowano
Godzinę temu, Qbon napisał(a):

Robię przez Optiscalera, tyle że musisz na githubie pobrać nową wersje z patchem pod Onimushe, jest tam opisane, że masz wersję specjalnie z fixem pod tę grę. No i reframework koniecznie, też z githuba, najnowsze wersja nightly, https://github.com/praydog/REFramework-nightly/releases

Gry na RE Engine trzeba z reframework zawsze.

No i standardowo nvngx_nr.dll.

Dzięki, ogarnąłem, działa tu i w Pragmacie, a wcześniej też miałem problem, mimo że instalował reframework, nie wiem co było nie tak :).

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
14 minut temu, Kangus napisał(a):

Dzięki, ogarnąłem, działa tu i w Pragmacie, a wcześniej też miałem problem, mimo że instalował reframework, nie wiem co było nie tak :).

Prawdopodobnie było potrzebna nowsza wersja reframework albo opti. Wczoraj Onimusha mi nie działała, przy aktywacji NR crashowalo, później dopiero zobaczyłem, że wypuszczono nowa wersję z fixem pod tę grę.

Opublikowano

obraz.png

obraz.png

To odemnie trochę sprane czernie wyszły, w grze tego nie widzę, nie wiem zawsze coś nie tak z tym robieniem zrzutów :). Też na tym screenie troche wychodzi AI, ale w samej grze w tym przypadku jak gram to tego nie czuję. Nie patrzyć na ten dither na 1 planie ;), po prostu mi się spodobało ułożenie na screenie a ciężko miałem takie wymusić jak coś nie blokowało kamery :).

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

A w SH2 też macie takie ciulowe reagowanie okluzji? Jak obracasz kamerą to cały czas jakby sie dostosowało? Jedyna gra, która ma z tym problem z tych co testowałem. Jakby jakiś postprocesing dygał efekt dlssa.

Opublikowano
30 minut temu, tjery napisał(a):

A w SH2 też macie takie ciulowe reagowanie okluzji? Jak obracasz kamerą to cały czas jakby sie dostosowało? Jedyna gra, która ma z tym problem z tych co testowałem. Jakby jakiś postprocesing dygał efekt dlssa.

Tak, też to miałem, tylko w tej grze. Pomaga troche regulacja ustawień ale i tak jest to obecne. Na innych grach też na UE5 tego nie ma, w ogóle odpal sobie Mafię The Old Country z tym, wejdź w tryb swobodny gdzie zaczyna się w mieszkaniu i włącz, niesamowite.

Wrzucam porównanie 3 stylów, na screenach tyle o ile w sumie widać różnicę, w ruchu każdy wyraźnie wygląda inaczej.

W kolejności natural, standard, cinematic.

20260905173459_1.jpg

20260905173521_1.jpg

20260905173540_1.jpg

Opublikowano

IMG_0380.png

IMG_0381.png

To już jest fotorealizm, dosłownie ;O

Edytowane przez Resident Debil

Opublikowano

No nic, tylko sie cieszyć że kupiłem to 5080 i mogę sie cieszyć już teraz ;), płakać że z 90 fps do których przywykłem to teraz będę grał w 60 ;), ale przynajmniej CPU i platformy nie musze zmieniać, a ostatnio mocno rozważałem bo 60 to nie to samo co 90, a ostatnio coś zaczeły wychodzić gierki co mają problem ;).

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

original-congrats-happy-for-you-post-v0-

Ja gram na PS5 w trybach performance w (prawie) 60fps przy (prawie) 1080p i też jest super!

Edytowane przez Resident Debil

Opublikowano

Spoko dzisiaj grałem w resonance na XSX, bo mi się coś wysypało na PC(zepsuł się DLSS5 w tej i w kilku innych grach, nie wiem na ile to działania NV bo coś ponoć działają, czy ja coś zwaliłem/aktualizacja akurat w przypadku resonance bo znikły dosłownie wszystkie opcje DLSS w menu gry) i też jest ładne ;).

EDIT. Zrobiłem reinstal gry i wróciły DLSSy ;).

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

To jest taki trochę tech przyszłości, którym można się cieszyć już teraz, tylko trzeba poświęcić wydajność.