Opublikowano piątek o 22:144 dni No ja juz też kilka stron wcześniej pisałem, że w każdej grze doskonale widać, że ma swój silnik graficzny, bo już były płaczki, że każda gra wygląda tak samo.Ja wrzucę z Onimushy. Ustawienia stonowane do okolic 0.75 na NR intensity pozostałe dwie poniżej na 0.90 i 1.0, styl standardowy. To jest naprawdę tak jakby włączyć low ustawienia gdy się to wyłączy a wszystko w ustawieniach jest na ultra.
Opublikowano piątek o 23:154 dni Coś pięknego, z tej zajebanej żółci growej robi świetny, kontrastowy obraz. A to i tak nie to samo co na żywo, screeny nie oddają, szczególnie jak jest HDR. Edytowane piątek o 23:174 dni przez tjery
Opublikowano piątek o 23:254 dni Mam nadzieję, ze Hollywood tez zaadaptuje dlss5 i będziemy mieli fotorealistyczne filmy.
Opublikowano piątek o 23:294 dni 1 minutę temu, Sebas napisał(a):Mam nadzieję, ze Hollywood tez zaadaptuje dlss5 i będziemy mieli fotorealistyczne filmy.Trochę zły take, bo filmach się nie obracasz i widzisz zawsze to co masz widzieć. A to co robi dlss5 z grami, poza wyścigami, daje huja nie realizm, tylko o wiele lepszą grafikę. Edytowane piątek o 23:294 dni przez tjery
Opublikowano piątek o 23:404 dni Z jakim ty mi tu obracaniem wyskakujesz. Nie rozumiem jak to sie ma do tego o czym ja wspomniałem. https://github.com/Merserk/dlss5-visual-enhancer
Opublikowano sobota o 00:034 dni 20 minut temu, Sebas napisał(a):Z jakim ty mi tu obracaniem wyskakujesz. Nie rozumiem jak to sie ma do tego o czym ja wspomniałem.https://github.com/Merserk/dlss5-visual-enhancerChodziło mi o to, że w filmach nie za bardzo ma to sens, bo tam każda scena jest zaplanowana i nie spojrzysz w gorsze miejsce jak w grach. A to że se ludzie chcą robić krzywdę w filmach to juz osobista sprawa.
Opublikowano sobota o 00:154 dni Chociaż wiem do czego zmierzasz, że ai zastąpi całą twórczość, dla mnie to jest jak z dynamitem, zależy jak użyjesz. Ale, że jako ludzie jesteśmy zjebani, to może masz rację.
Opublikowano sobota o 01:304 dni 5 godzin temu, funditto napisał(a):No dobra to jaka jest minimalna konfiguracja do grania w takiej jakości i minimum 40 fps w każdej grze ?Jak zrobią taka tabelke dla serio 40 to będzie można wyczaic mniej wiecej. Patrzy sie na czas obliczenia dlss5 i dodaje do ile wyswietlana jest 1 klatka przy danej licznie fps i mamy wynik. Czyli przykladowo dla 5090 w 4k, 1 klatka przy 144fps jest na ekranie przez 8,77ms do tego dodajesz czas przetworzenia klatki czyli 7,9 ms i masz wynikowo te ok 16,67ms ktore trwa klatka przy 60fps. Teraz musisz znaleźć karte która ci cos uciagnie w danych detalach w danych klatkach(40 fps to 25 ms) ;). Generalnie 5080 ciagnie prawie każda gre w 1440p na maxa z ew. dlss quality w 90+ fps, wiec upraszczając to jest karta do 1440p@dlss5@60 fps w max detalach.Tylko ta tabelka jest bez skalowania rozdzielczosci dlss, ktore daje optiscaller, wiec cos sie tam można podratować jeszcze, moze nvidia tez wprowadzi taki suwak w oficjalnych wersjach. Tak czy owak na celowanie w 1440p fajnie miec przynajmniej 5070, pod 40 fps pewnie 5060Ti tez jakoś obleci ale to już karta raczej do 1080p. Edytowane sobota o 01:554 dni przez Kangus
Opublikowano sobota o 01:334 dni Zagrałbym w taką grę o samurajach w czarno białym. Chyba łatwo to zrobić z jakimś reshadem. Polecam Trek to Yomi jak ktoś nie grał. Do osób z procem X3D, macie włączone to x3d turbo w biosie? daje to coś? Na razie odpaliłem expo, pod tym jest opcja żeby włączyć high bandwith support i low latency support. Nwm co to daje ale włączyłem. Zrobiłem UV na 9070xt - mv -60 i limit zużycia energii -15%, pobiera teraz 250w zamiast 300 tylko nie wiem jak ze stabilnością bo w żadnej grze się nie wykrzaczyło ale kilka razy zresetowały się ustawienia. To pewnie przy włączaniu kompa?
Opublikowano sobota o 01:544 dni Gry jeszcze długo nie będą w pełni jak filmy, bo tutaj wszystko musi być zaprogramowane, nie da się zrobić tak aby każda postać żyła własnym zyciem, miała mimikę prawdziwego człowieka, animacje prawdziwego człowieka itd., wiadomo o co chodzi,nie chciałbym nawet żeby tak było, bo jeśli technologia poszła by już do takiego stopnia to nie wiem czy nie bylibyśmy jako ludzkość bliscy jakiegoś scenariusza rodem z Terminatora, natomiast dzięki dlss5 i innym technologiom jak path tracing mamy teraz gry wyglądające jak renderowane filmy CGI, co jeszcze przed chwilą było nieosiągalne a momentami ociera się to o film.
Opublikowano sobota o 06:283 dni Zrobił to ktoś dla RDR2? Pojawia mi się błąd "waiting for the upscaler to run", w każdej innej grze nie ma problemu.
Opublikowano sobota o 07:323 dni Tia i pomijajac ze komus znow odwalilo i walnal efekt na over 9000 to tu te animacje w cut scenie sa dość blisko filmu mimo latek. Edytowane sobota o 07:343 dni przez Kangus
Opublikowano sobota o 08:273 dni 10 godzin temu, Qbon napisał(a):No ja juz też kilka stron wcześniej pisałem, że w każdej grze doskonale widać, że ma swój silnik graficzny, bo już były płaczki, że każda gra wygląda tak samo.Ja wrzucę z Onimushy. Ustawienia stonowane do okolic 0.75 na NR intensity pozostałe dwie poniżej na 0.90 i 1.0, styl standardowy. To jest naprawdę tak jakby włączyć low ustawienia gdy się to wyłączy a wszystko w ustawieniach jest na ultra.Jakim sposobem wrzucałeś do onimushy? Teraz próbowałem do demka i w tym przypadku nie ogarniam :). Zmienia mi co najwyżej kolorki, sam model widać ze coś nie łapie. Przynajmniej klatki zabiera tak jakby normalnie działało ;).Pewnie muszę poszukać jakiegoś poradnika pod RE engine. Edytowane sobota o 09:143 dni przez Kangus
Opublikowano sobota o 10:593 dni 2 godziny temu, Kangus napisał(a):Jakim sposobem wrzucałeś do onimushy? Teraz próbowałem do demka i w tym przypadku nie ogarniam :). Zmienia mi co najwyżej kolorki, sam model widać ze coś nie łapie. Przynajmniej klatki zabiera tak jakby normalnie działało ;).Pewnie muszę poszukać jakiegoś poradnika pod RE engine.Robię przez Optiscalera, tyle że musisz na githubie pobrać nową wersje z patchem pod Onimushe, jest tam opisane, że masz wersję specjalnie z fixem pod tę grę. No i reframework koniecznie, też z githuba, najnowsze wersja nightly, https://github.com/praydog/REFramework-nightly/releasesGry na RE Engine trzeba z reframework zawsze.No i standardowo nvngx_nr.dll.4 godziny temu, SpacierShark123 napisał(a):Zrobił to ktoś dla RDR2? Pojawia mi się błąd "waiting for the upscaler to run", w każdej innej grze nie ma problemu.W RDR2 działa mi bez problemu przez Optiscalera. Pobierz najnowszą wersję.Ja mam za to problem aby to uruchomić w grach pod dx11 i bez dlss, chciałbym w Days Gone przez Opti, bo można tam uzyskać trochę wydajności. Edytowane sobota o 11:053 dni przez Qbon
Opublikowano sobota o 12:293 dni Godzinę temu, Qbon napisał(a):Robię przez Optiscalera, tyle że musisz na githubie pobrać nową wersje z patchem pod Onimushe, jest tam opisane, że masz wersję specjalnie z fixem pod tę grę. No i reframework koniecznie, też z githuba, najnowsze wersja nightly, https://github.com/praydog/REFramework-nightly/releasesGry na RE Engine trzeba z reframework zawsze.No i standardowo nvngx_nr.dll.Dzięki, ogarnąłem, działa tu i w Pragmacie, a wcześniej też miałem problem, mimo że instalował reframework, nie wiem co było nie tak :). Edytowane sobota o 12:293 dni przez Kangus
Opublikowano sobota o 12:443 dni 14 minut temu, Kangus napisał(a):Dzięki, ogarnąłem, działa tu i w Pragmacie, a wcześniej też miałem problem, mimo że instalował reframework, nie wiem co było nie tak :).Prawdopodobnie było potrzebna nowsza wersja reframework albo opti. Wczoraj Onimusha mi nie działała, przy aktywacji NR crashowalo, później dopiero zobaczyłem, że wypuszczono nowa wersję z fixem pod tę grę.
Opublikowano sobota o 12:563 dni To odemnie trochę sprane czernie wyszły, w grze tego nie widzę, nie wiem zawsze coś nie tak z tym robieniem zrzutów :). Też na tym screenie troche wychodzi AI, ale w samej grze w tym przypadku jak gram to tego nie czuję. Nie patrzyć na ten dither na 1 planie ;), po prostu mi się spodobało ułożenie na screenie a ciężko miałem takie wymusić jak coś nie blokowało kamery :). Edytowane sobota o 12:573 dni przez Kangus
Opublikowano sobota o 15:073 dni A w SH2 też macie takie ciulowe reagowanie okluzji? Jak obracasz kamerą to cały czas jakby sie dostosowało? Jedyna gra, która ma z tym problem z tych co testowałem. Jakby jakiś postprocesing dygał efekt dlssa.
Opublikowano sobota o 15:423 dni 30 minut temu, tjery napisał(a):A w SH2 też macie takie ciulowe reagowanie okluzji? Jak obracasz kamerą to cały czas jakby sie dostosowało? Jedyna gra, która ma z tym problem z tych co testowałem. Jakby jakiś postprocesing dygał efekt dlssa.Tak, też to miałem, tylko w tej grze. Pomaga troche regulacja ustawień ale i tak jest to obecne. Na innych grach też na UE5 tego nie ma, w ogóle odpal sobie Mafię The Old Country z tym, wejdź w tryb swobodny gdzie zaczyna się w mieszkaniu i włącz, niesamowite.Wrzucam porównanie 3 stylów, na screenach tyle o ile w sumie widać różnicę, w ruchu każdy wyraźnie wygląda inaczej.W kolejności natural, standard, cinematic.
Opublikowano sobota o 18:083 dni To już jest fotorealizm, dosłownie ;O Edytowane sobota o 18:093 dni przez Resident Debil
Opublikowano sobota o 18:163 dni Dużo robię te cienie, zobaczcie jak się ładnie twarz czy włosy cieniują.
Opublikowano sobota o 18:363 dni No nic, tylko sie cieszyć że kupiłem to 5080 i mogę sie cieszyć już teraz ;), płakać że z 90 fps do których przywykłem to teraz będę grał w 60 ;), ale przynajmniej CPU i platformy nie musze zmieniać, a ostatnio mocno rozważałem bo 60 to nie to samo co 90, a ostatnio coś zaczeły wychodzić gierki co mają problem ;). Edytowane sobota o 18:383 dni przez Kangus
Opublikowano sobota o 18:433 dni Ja gram na PS5 w trybach performance w (prawie) 60fps przy (prawie) 1080p i też jest super! Edytowane sobota o 18:443 dni przez Resident Debil
Opublikowano sobota o 18:523 dni Spoko dzisiaj grałem w resonance na XSX, bo mi się coś wysypało na PC(zepsuł się DLSS5 w tej i w kilku innych grach, nie wiem na ile to działania NV bo coś ponoć działają, czy ja coś zwaliłem/aktualizacja akurat w przypadku resonance bo znikły dosłownie wszystkie opcje DLSS w menu gry) i też jest ładne ;).EDIT. Zrobiłem reinstal gry i wróciły DLSSy ;). Edytowane sobota o 18:553 dni przez Kangus
Opublikowano sobota o 18:563 dni To jest taki trochę tech przyszłości, którym można się cieszyć już teraz, tylko trzeba poświęcić wydajność.