Skocz do zawartości

Pomoc przy kupnie auta

Featured Replies

Opublikowano

Tony rdzy w aucie z 2019 roku bym się nie spodziewał, na pewno nie na nadwoziu, ale może warto obejrzeć powozie.

Do tego standardowy check podłużnic, możesz też sprawdzić grubość lakieru.

Na pewno mniejsze ryzyko jeśli kupisz z jakiegoś programu aut używanych. Możesz też skorzystać z usług profesjonalnego sprawdzenia samochodu.

No i wybierz model, który nie ma z zasady złej reputacji, żadnego 1.2 puretech z 2019 czy Renault 1.2 tce.

• Odpowiedzi 8,8 tys.
  • Wyświetleń 638,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Wziąłem to co wyżej, identyczny jak na fotach - M440i, kolor Tanzanite blue. Nie miałem dużego wyboru, bo odbiór 530i lub słabszej 430i to czekanie do października lub listopada i nie mam na to czasu.

• Czezare
    Czezare

Dobry wieczór!

• Samochód po testowany w środku i tylko rys dopatrzeć się nie mogłem bo oszroniony (8 rano w olsztynie 0 stopni).  Wszystko tak jak chciałem wersja L kamera, składane lusteka czy lepsza tapicerka Na s

Opublikowano

Jeżeli chcesz mieć choć odrobinę spokoju, to szukaj aut używanych przy salonach sprzedaży. Z reguły jest szansa, że to auto ich klienta u nich od nowości serwisowane, do tego najczęściej kupujesz od salonu na fakturę (nie bawią się w pośredniczenie). W tej sytuacji wchodzi w grę rękojmia, więc jakichś min bym się tam nie spodziewał.

Zdecydowanie auto krajowe, najlepiej od pierwszego właściciela z historią serwisową. Jeżeli będzie coś podejrzanego, to od razu wychwycisz to w cepiku, więc jak w ogłoszeniu nie podają pełnego numeru VIN, to możesz z góry założyć że coś może być nie tak.

No i jak coś znajdziesz to już szukaj filmików o konkretnych egzemplarzach, na co zwrócić uwagę. Ogólnie jak zaczniesz czytać, to każdy będzie miał jakieś bolączki, które najczęściej wychodzą wtedy gdy auto nie jest poprawnie serwisowane i użytkowne.

Godzinę temu, Mustang napisał(a):

1.2 puretech z 2019

Jak np. ten silnik, ja jesienią kupowałem auto też z tego rocznika i wszystkie modele (czworaczki) były tylko z tym motorem, odpuściłem.

Opublikowano

Przy salonach też trzeba uważać

Opublikowano
8 minutes ago, Paolo de Vesir said:

Czyli to co mówił mustang, bezpośrednio u dealera? W sumie najbezpieczniejsza opcja, dzięki wielkie.

No tak, np. coś z tego. Nie to C3 z dokładnie silnikiem co wspominałem, ale taki Stonic jeśli ma być taniej czy ten Leon jeśli szukasz czegoś lepszego, wyglądają ciekawie.

otomoto.pl
No image preview

Białystok - Samochody Osobowe - Otomoto.pl

Samochody Osobowe Białystok 2019 - Przeglądaj oferty nowych i używanych pojazdów na sprzedaż w Otomoto.pl.
Opublikowano
5 minut temu, gtfan napisał(a):

Przy salonach też trzeba uważać

Zdecydowanie, to używane auta i trzeba zachować ostrożność i nie wychodzić z założenia że jak dealer to będzie jak nówka. Jednak, w tym materiale pierwsze zdanie na temat tego auta już było podejrzane, czyli bardzo atrakcyjna cena. W takich miejscach auta z reguły są droższe a nie tańsze. Wiadomo, że czasami ktoś chce sprzedać dobre auto tanio, bo mu się spieszy itd. ale taki samochód najczęściej nie trafia do ogłoszenia tylko rozchodzi się wśród pracowników czy ich znajomych.

Opublikowano
2 godziny temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Panowie, czy znacie może jakiś dobry film który kompleksowo tłumaczy na co konkretnie zwracać uwagę przy zakupie używanego auta?

Potencjalnie interesują mnie samochody z okolic 2019 roku, więc też nie takie stare, ale nasłuchałem się jakiś historii o pospawanych z kilku aut frankensteinów, przykrywania tony rdzy zaprawą itp. więc nie chciałbym dać się zleszczyć jakiemuś wąsaczowi na pierwszą własną furkę. ;(

Auto będzie brane w leasing docelowo, więc może to jest też jakaś forma zabezpieczenia.

Jeśli mogę coś doradzić, to weź firmę która zajmuje się sprawdzaniem samochodów.

Ja kupiłem 3 samochody korzystają z Sprawdz-auto24.pl - inspekcje pojazdów przed zakupem - oblukaj sobie na FB. Michała polecam z pełną odpowiedzialnością, udało mi się ominąć kilka min a sam bym nawet w 10% nie sprawdził tego, co on. Dostajesz kilkaset zdjęć/filmy i pełen opis samochodu, plus stały kontakt podczas oględzin, negocjację cen w Twoim imieniu jeśli potrzebujesz itp.

27 minut temu, Artur_K napisał(a):

Jeżeli chcesz mieć choć odrobinę spokoju, to szukaj aut używanych przy salonach sprzedaży. Z reguły jest szansa, że to auto ich klienta u nich od nowości serwisowane, do tego najczęściej kupujesz od salonu na fakturę (nie bawią się w pośredniczenie). W tej sytuacji wchodzi w grę rękojmia, więc jakichś min bym się tam nie spodziewał.

Zdecydowanie auto krajowe, najlepiej od pierwszego właściciela z historią serwisową. Jeżeli będzie coś podejrzanego, to od razu wychwycisz to w cepiku, więc jak w ogłoszeniu nie podają pełnego numeru VIN, to możesz z góry założyć że coś może być nie tak.

No i jak coś znajdziesz to już szukaj filmików o konkretnych egzemplarzach, na co zwrócić uwagę. Ogólnie jak zaczniesz czytać, to każdy będzie miał jakieś bolączki, które najczęściej wychodzą wtedy gdy auto nie jest poprawnie serwisowane i użytkowne.

Jak np. ten silnik, ja jesienią kupowałem auto też z tego rocznika i wszystkie modele (czworaczki) były tylko z tym motorem, odpuściłem.

Ja bym w 1% nie wierzył w to, co mówi salon. Przekonałem się o tym zarówno w Audi jak i BMW. W zeszłym roku oglądałęm X2, 2022 rok, też samochód po "kliencie" oddał w rozliczeniu i wziął nowe. Co się okazało podczas oględzin?

Samochód po wypożyczalni z Krakowskiego lotniska ;)