Skocz do zawartości

Nintendo Switch - temat główny

Featured Replies

• Odpowiedzi 18,5 tys.
  • Wyświetleń 1,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Pograłem w Zeldę pół godziny (ale czas zleciał tak szybko, że miałem wrażenie, że minęło tylko 5 minut  )? Był to sam początek gry, gdy Link wybudza się z wieloletniego snu. Wrażenia?   Na pewno zna

• Sylvan Wielki
    Sylvan Wielki

Mój Słiczerek to istny obieżyświat. Tylko w 2024 r. odwiedził m.in. Francję, Włochy, Norwegię, Grecję... Za kilka tygodni będzie mi towarzyszył w Miami.   Przyda mu się nieco ciepła po arktycznym c

• zdrowywariat
    zdrowywariat

No ale brak znajomych to nie wina Nintendo.

Opublikowano

Może być że rozładowany joycon, pobierał energię od switcha, żeby naładować się.

Mój lewy joycon tak robi cały czas.

Gdy konsola się ładuje - to on nie. Ikonka jest wiecznie czerwona.

Gdy odłączę konsolę - to wtedy rozbiera ją z energii, żeby siebie doładować.

Zdrowa konsola spala z 3-4% na noc.

U mnie to nawet i 60...

Opublikowano
5 minut temu, Ken Adams napisał:

Zdrowa konsola

I już wiemy, gdzie leży przyczyna problemu.

Opublikowano

Zdrowywariat wśród konsol.

Opublikowano

Nintendo Switch OLED? Jedyny wybór dla true zagrajmera. Tak szczerze nawet bym nie podał ręki dla "gracza" który ma starszy model albo nie daj boże lajta

Opublikowano

Takie gierki też są potrzebne :lapka:

Godzinę temu, pawelgr5 napisał:

To jest to w stylu Rayman Origins?

Chyba tylko stylistyką i to w niewielkim stopniu. 

Opublikowano

Jest parę dziewiątek, dominują szóstki i siódemki. Bardzo przewijają się określenia typu "Metroid Junior", "moja pierwsza metroidówka". Nie brzmi jak nic poza oczywistym.

Opublikowano

Patrząc na tę nową kreskę Disneya mam taką minę: :whyyy:

Przecież to wygląda tak obrzydliwie generycznie, że szok.

Opublikowano

Ciekawi mnie jak Nintendo podejdzie do tematu Switcha 2. Osobiście trudno mi sobie wyobrazić następce bez OLEDa i SSD, z drugiej strony Nintendo zawsze miało przyzwoitą cenę konsol na premierę, co może być trudno osiągalne przy takim combo.

Opublikowano

Bez wstecznej to byłby ładny flop. I Deluxe wersje całej biblioteki Switcha ;)

'New Super Mario Bros U Deluxe Deluxe' za 3 bomby :CoolStoryBro:

Jakieś przecieki co do gimmicka? Czy raczej bezpieczny Switch 2 z bebechami?

Opublikowano

Nie no bez SSD to pierdole. Switch się u mnie kurzy odkąd spróbowałem tej ambrozji na innych sprzętach. 

Wsteczna musi być, nawet sobie nie wyobrażam, żeby Nintendo tu miało odwalić jakiegoś fikoła.

Opublikowano

SSD to jakaś nowa fantazja w tym temacie? Przy obecnych możliwościach technologicznych, SSD nie wiem co znaczy dla gracza w takim sprzęcie. 

Storage obecnego Switcha i tak jest szybki, kilkukrotnie szybszy od kart SD i dysku PS4, ale niewiele to daje w kontekście porównania szybkości czegokolwiek w grze w porównaniu do PS4. Loadingi są jakoś 10% szybsze na wewnętrznym flashu Switcha niż z karty SD, fajnie ale żadna wielka rewolucja. Do gier najważniejsza jest różnica w szybkości rozpoczęcia przesyłu bardziej niż sama szybkość przesyłu, zwłaszcza gier na Switcha które i tak z powodu optymalizacji wydajności mają jak najmniejsze rozmiary, w odróżnieniu od gier na duże sprzęty. Tylko że ta różnica w porównaniu SSD/flash który jest w Switchu nie jest aż taka wielka, jak była w dużych sprzętach przy przejściu z HDD. Nintendo nigdy nie używało HDD. 

Patrząc na rozmiar SSD to kompletnie nie rozumiem zysku z takiego poświęcenia w konsoli, w której głównym wyzwaniem jest minimalizacja. Nie wiem co to SSD ma dać bez procesora, GPU, RAM-u, pasów danych, co za tym idzie chłodzenia, baterii itd. pozwalających to wykorzystać w zauważalnym stopniu.

W tym rozmiarze nie wiem co miałoby zrobić Nintendo, żeby to nawet miało znaczenie. Największy problem ze spełnianiem fantazji to raczej wzmocnienie GPU i także też CPU bez robienia znacznie większej, cięższej, droższej, mniej żywotnej konsoli (a la Deck). Technologia jest znana, tylko że nie w tej cenie i temperaturze, jak Nintendo chce. Switch już jest oparty na chipie który jest szybszy, ale ma określoną mniejszą moc ze względów konstrukcji całej konsoli. SSD brzmi jak coś co by wniosło więcej problemów niż rozwiązań.

Opublikowano

Switch w sumie ma eMMC i to całkiem szybki moduł. Dla mnie jest oczywiste ,że będzie tam coś o podobnych parametrach jak dyski m2 starszej generacji z taką różnicą ,że będzie to wlutowane w płytę pewnie.

Co do wielkości sprzętu, następca Switcha będzie większy niż poprzednik. To jest raczej oczywiste dla wszystkich.

Jeśli mają zaskoczyć to pewnie składanym ekranem znanym z droższych telefonów.

Opublikowano

Najważniejsze by startowali z oledem, rozmiarowo też obstawiam że będzie większy, moc? By dalej działało te 2,5-3h na jednym ładowaniu niczego ponad moc steam decka się raczej nie spodziewam. Do tego serio by mogli dać docka z boostem by przynajmniej upscallowal zgrabnie do tego 4k bez czkawki. 

Opublikowano

OLED nie jest akurat taki drogi, a konstrukcyjnie jest nawet łatwiejszy do włożenia niż LCD, naprawdę nie wiem czemu tzw. "konkurenci Switcha" go nie używają bo stosunek cena/ogólna przyjemność ze sprzętu jest akurat bardzo korzystny, zwłaszcza że nowsze gry z większymi cyferkami zawsze będą wychodzić co roku nowe i wyścig będzie trwał, a dobry ekran sprawia, że nawet pixel art klasyk jest dużo fajniejszy. Jeśli Nintendo zrobi nowy sprzęt a la Switch, to akurat najmniejszy problem.

Natomiast problematyczne fantazje to praktycznie wszystko inne. CPU, GPU, prędkość i ilość RAM i VRAM, pola przesyłu, bandwith praktycznie wszystkiego, upgrade jednego elementu może nie być wart swojej ceny bez całej reszty. Nie bez powodu Sony powtarza, że ich cudowne PS5 jest oparte na maksymalizacji tempa przesyłu w każdym jednym elemencie, tylko że PS5 jest nie tylko drogie, ale też sam wentylator PS5 jest wielokrotnie większy od całego Switcha z kontrolerami, przyciskami, ekranem itd. "Moc" da się zrobić jaką chcesz, ot kupujesz od wykonawców, ale cena i rozmiar są po prostu inne niż tutaj forumowiczom się wydaje.

Nintendo Cegła, Nintendo Brich? Kto wie, w końcu telefony też są dziś dużo większe, niż się kiedyś ludziom wydawało wygodne. Nie podoba mi się, ale jest możliwe.

Opublikowano

W kuluarach mowi sie, ze to juz niedlugo chlopaky :lapka:

Opublikowano

W tą wsteczną to bym tak nie wierzył za bardzo. Na premierę Switcha 2 remaster BOTW i pyk, po co mieliby sobie odbierać taką możliwość  

Opublikowano

Liczę mocno na to że będzie wsteczna kompatybilność i obecne karty normalnie będę pasować, zwłaszcza biorąc pod uwagę:
- GB -> GBC -> GBA
- DS -> 3DS
- Wii -> Wii U
Ale... remastery bardzo lubią więc kto ich tam wie xD

Co do sprzętu - strzelam że OLED będzie na start. Bardziej mnie ciekawi jaka będzie wydajność aby uzyskać dobre wyniki pracy na baterii. Co do docka, pewnie czegoś takiego nie będzie bo finansowo by się to nie opłaciło ale fajnym bajerem byłoby gdyby dock miał w sobie jakiś nwm. "secondary GPU" który będzie powodował że w docku będzie znacznie wzrastała wydajność.