Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

• Odpowiedzi 25,3 tys.
  • Wyświetleń 1,9 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano

Raport finansowy Sony za pierwszy kwartał tego roku dostępny na ich stronie i raczej mogą się cieszyć.

Wzrost zysku operacyjnego 127% rok do roku.

Przychody z gier i usług sieciowych wzrost 8%.

Sprzedaż konsol to wzrost 4.1% rok do roku (80.3mln sztuk).

Sprzedaż gier na PS4 i PS 5 osiągnęła poziom 65,9 miliona kopii (+23% rok do roku). Liczba sprzedanych exów też jest lepsza.

Wzrosła liczba miesięcznych aktywnych użytkowników PlayStation Network do123 milionów.

To może Concord 2 ? jim

Opublikowano
1 minutę temu, giger_andrus napisał(a):

Sprzedaż gier na PS4 i PS 5 osiągnęła poziom 65,9 miliona kopii (+23% rok do roku). Liczba sprzedanych exów też jest lepsza.

Że mniej niż dostępnych konsol na rynku? To chyba rzeczywiście te gry usługi nie pomagają w sprzedaży gier.

Opublikowano

Co do doładowań to obserwujcie sobie też te wysokie (powyżej 500 zł), bo tutaj potrafią wpaść też grube okazję. Haczyk jest taki, że takich kodów wtedy jest dosłownie kilka i trzeba brać od razu.

Ostatnio w Kingunie kupiłem doładowanie 900 zł za 742 zł, więc wyszło po około 82 zł za 100 zł. Przy obecnych stawkach nawet się nie zastanawiałem.

Opublikowano

No to jest to co wczoraj wrzucałem, tylko, że te tanie już się skończyły.

Opublikowano
2 godziny temu, giger_andrus napisał(a):

To może Concord 2 ? jim

Lekcje wyciągli i wolą zainwestować w kilka procent udziałów tak jak ostatnio 400mln poszło na Bandai czy wcześniej 300mln na Kodokawę.

Opublikowano

Oni dalej inwestują dużo kasy w GAASy i tak długo jak rynek zmienia się w taką stronę, nie mogą sobie za bardzo pozwolić by zrezygnować z tych prób.

Inwestycje w Bandai czy Kodokawe sa raczej mało wspólnego z Playstation, a są związane raczej mangą i anime.

Opublikowano
2 godziny temu, Square napisał(a):

Że mniej niż dostępnych konsol na rynku? To chyba rzeczywiście te gry usługi nie pomagają w sprzedaży gier.

To liczba na kwartał więc średnio ~3.5 gry na rok na konsolę co jest niezłym wynikiem, pytanie ile z tych gier kupione zostały za ułamek ceny lub są mniejszymi, tańszymi tytułami.

Opublikowano

No jak za kwartał to ma to większy sens.

3 minuty temu, ASX napisał(a):

Oni dalej inwestują dużo kasy w GAASy i tak długo jak rynek zmienia się w taką stronę, nie mogą sobie za bardzo pozwolić by zrezygnować z tych prób.

Zobaczymy czy dalej będę próbować po tym jak się wywali Marathon i czy Horizon OP dojdzie do skutku.

Opublikowano

swoją drogą udział sprzedaży cyfrowej rekordowe 83% w ostatnim kwartale

image.png

Opublikowano

Tyle z bycia niezależnym. Można odchodzić i zakładać nowe studio.

Screenshots_2025-08-07-11-53-36.png

Opublikowano
Godzinę temu, ASX napisał(a):

swoją drogą udział sprzedaży cyfrowej rekordowe 83% w ostatnim kwartale

image.png

Na pewno mocno przyczyniła się do tego Forza oraz inne gry bez wersji fizycznej.

Rekord sam w sobie noc nie znaczy.

Edytowane przez giger_andrus

Opublikowano

tak jak pisałem wcześniej, to nie jest koniec GAASów od Sony, być może to nie jest nawet początek

Opublikowano

Jak ich stać na naukę na błędach za kilkaset milionów dolarów to kto im zabroni. No i te "not entirely going smoothly" i "somewhat negative news" bawi mocno :) A chiński wielki skok to był umiarkowanie udany eksperyment gospodarczy

Edytowane przez Homelander

Opublikowano

Każdy niech się sam domyśli co to znaczy

Opublikowano

No brzmi znajomo, jakby to napisał czołowy analityk branży - BARDZO CIEKAWA SYTUACJA, ale bardziej interesuje mnie faktyczna reakcja społeczności PS wyrażana w liczbach, a na to jeszcze trochę poczekamy, ewentualne pierwsze zgrzyty na linii klienci-Sony i reakcja Sony na te zgrzyty ze społecznością. Bo ustaliliśmy już, że próbowanie nowych rzeczy jak najbardziej te dwie firmy łączy od jakiegoś czasu.

Opublikowano

Myślę że większości społeczności to będzie bez znaczenia, dalej będą mogli grać na swoim PS5/PS6 i te zmiany w żaden sposób ich nie dotkną.

A co do zgrzytów to pamiętam jak wielkie kontrowersje wywołało portowanie gier na Windowsa. Pierwsza wielka zmiana podejscia, bo od tego momentu gry PlayStation przestały być tylko na PlayStation

Najbardziej zagorzali fanatycy reagowali histerycznie wrzucali swoje gry do toalety, demolowali pokoje. Ci trochę bardziej wyrozumiali tłumaczyli sobie że to chodzi o to żeby zachęcić ludzi do zakupu konsoli przy sequelu. Oczywiście okazało się potem że chodzilo tylko o kasę, bo sequele tych gier i tak trafiały na PC nawet szybciej niż poprzednie części.

Ale z perspektywy czasu widać że nie wpłynęło to negatywnie na kondycję konsoli, od tego momentu mamy tylko kolejne kroki i stopniowe przesuwanie granicy, rzeczy wcześniej było nie do pomyślenia (vide Helldivers 2 na Xboxie), dziś jest możliwe i realne.

Opublikowano
Co do doładowań to obserwujcie sobie też te wysokie (powyżej 500 zł), bo tutaj potrafią wpaść też grube okazję. Haczyk jest taki, że takich kodów wtedy jest dosłownie kilka i trzeba brać od razu.

Ostatnio w Kingunie kupiłem doładowanie 900 zł za 742 zł, więc wyszło po około 82 zł za 100 zł. Przy obecnych stawkach nawet się nie zastanawiałem.
A jest jakieś ograniczenie dla ilości kasy w portfelu psn, czy można doładowywać ile wlezie?
Opublikowano

Jest ograniczenie, ale ile obecnie wynosi to nie wiem. Najwięcej miałem 1300 albo 1500.