Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano

Dlatego dla mnie ps6 może wyjść i w 2030 byle sony jakieś swoje gierki wypuszczało na miarę Returnala.

• Odpowiedzi 25,9 tys.
  • Wyświetleń 2,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano

Gier jest masa ale przez konsolidacje, coraz większe projekty i ubijanie studiów niektóre gatunki są całkowicie zaniedbane w przestrzeni AAA (czy nawet AA) i zamiast mieć do wyboru 10 gier gdzie każda wnosiła coś innego mamy 2-3 które zjadają cały tort. Przykładowo duże arcade racery, jest Forza Horizon, The Crew Motorfest i NFS, wszystkie celują w podobne tony. Nie pojawiła się żadna dobra alternatywa dla Motorstorma, PGRa/Driveclub, Burnouta czy Ridge Racer a studia które specjalizowały się w takich grach albo zostały ubite albo wrzucone do pomocy przy większych projektach (jak w przypadku Criterion i Battlefielda).

To ile czasu studia poświęcają na zrobienie bezpiecznego sequela też jest żałosne. GoW Ragnarok czy Death Stranding 2, świetne gry ale spokojnie 30% zawartości mogło by zostać wycięte i wyszło by to tylko na plus, a zamiast tego mamy bezpieczne sequele. W poprzednich generacjach gdy taki sequel został wydany w przeciągu ~2 lat to było ok, ale jak się czeka 4+ lata to liczy się na coś zrywającego beret a nie to samo tylko lepiej i więcej (a właściwie za dużo).

Opublikowano
29 minutes ago, łom said:

Gier jest masa ale przez konsolidacje, coraz większe projekty i ubijanie studiów niektóre gatunki są całkowicie zaniedbane w przestrzeni AAA (czy nawet AA) i zamiast mieć do wyboru 10 gier gdzie każda wnosiła coś innego mamy 2-3 które zjadają cały tort. Przykładowo duże arcade racery, jest Forza Horizon, The Crew Motorfest i NFS, wszystkie celują w podobne tony. Nie pojawiła się żadna dobra alternatywa dla Motorstorma, PGRa/Driveclub, Burnouta czy Ridge Racer a studia które specjalizowały się w takich grach albo zostały ubite albo wrzucone do pomocy przy większych projektach (jak w przypadku Criterion i Battlefielda).

To ile czasu studia poświęcają na zrobienie bezpiecznego sequela też jest żałosne. GoW Ragnarok czy Death Stranding 2, świetne gry ale spokojnie 30% zawartości mogło by zostać wycięte i wyszło by to tylko na plus, a zamiast tego mamy bezpieczne sequele. W poprzednich generacjach gdy taki sequel został wydany w przeciągu ~2 lat to było ok, ale jak się czeka 4+ lata to liczy się na coś zrywającego beret a nie to samo tylko lepiej i więcej (a właściwie za dużo).

Jest to prawda co mówisz, ale wyjście nowej generacji nic w tej kwestii nie zmieni i nadal będą wychodzić podobne gry.

Opublikowano

Stagnacja do 2030, PSSR2 i FSR4, lub combo obu technologii Nas rozjebie, a zakup PRO nagle okaże się dealem, dekady? Stare, znałem.

Hardware robi się drogi, a sprzęt wystarczający, patrzcie jak gry third party chodziły blisko premiery PS5, a jak chodzą teraz, na PRO w szczególności. Jednym słowem, jest bardzo dobrze i tak do 2030 żadnej poprawy w technologii nie będzie, nawet na rynku PC, a upscalery możemy trenować wszędzie.

Niech pierdolną mocno w 2030 ostatnią konsolą w dziejach.

Długo nie dowierzałem w to AI w grach, ale trzeba przyznać, że to pierwsza generacja, gdzie sprzęt zwany konsolą potrafi poprawiać swoje osiągi, zamiast iść w drugą stronę.

https://www.eurogamer.pl/ps5-pro-juz-wkrotce-z-mocnym-skokiem-wydajnosci-wszystko-dzieki-pssr-20

Opublikowano

Masa gier z tymi samymi mechanikami w obrebie tych samych paru gatunkow lub marek albo remakei i remastery.

Opublikowano

Patrząc z perspektywy czasu, to nie wiem, ale najbardziej satysfakcjonująca konsola jaką miałem to było ps2 i psx. Świetne sprzęty i masę gier z różnych gatunków, takie czasy już chyba nie wrócą, albo ja już za stary. Teraz to wszystko na jedno kopyto.

Opublikowano
35 minutes ago, czarek250885 said:

Patrząc z perspektywy czasu, to nie wiem, ale najbardziej satysfakcjonująca konsola jaką miałem to było ps2 i psx. Świetne sprzęty i masę gier z różnych gatunków, takie czasy już chyba nie wrócą, albo ja już za stary. Teraz to wszystko na jedno kopyto.

To były inne czasy. Czasy innych budżetów, większych eksperymentów z gatunkami. Dużo nowych IP wtedy powstało, które są ciągnięte do dziś. Teraz trudniej o kreatywność w segmencie AA i AAA ze względu na to jak studia są zarządzane.

Opublikowano
2 godziny temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Stagnacja do 2030, PSSR2 i FSR4, lub combo obu technologii Nas rozjebie, a zakup PRO nagle okaże się dealem, dekady? Stare, znałem.

Hardware robi się drogi, a sprzęt wystarczający, patrzcie jak gry third party chodziły blisko premiery PS5, a jak chodzą teraz, na PRO w szczególności. Jednym słowem, jest bardzo dobrze i tak do 2030 żadnej poprawy w technologii nie będzie, nawet na rynku PC, a upscalery możemy trenować wszędzie.

Niech pierdolną mocno w 2030 ostatnią konsolą w dziejach.

Długo nie dowierzałem w to AI w grach, ale trzeba przyznać, że to pierwsza generacja, gdzie sprzęt zwany konsolą potrafi poprawiać swoje osiągi, zamiast iść w drugą stronę.

https://www.eurogamer.pl/ps5-pro-juz-wkrotce-z-mocnym-skokiem-wydajnosci-wszystko-dzieki-pssr-20

Z jednej strony fajne są te upscalery bo pozawalają na płynniejszą grę na słabszym sprzęcie ale z drugiej twórcy przez to mają w dupie optymalizacje i gry są upscalowane na ps5 z jakichś śmiesznych rozdzielczości co w połączeniu z TAA tworzy rozmazane gówno.

Niektórzy mówią, że przez deficyt ramu zaczną teraz optymalizować gry bo ludzie będą grali na słabszych sprzętach ale jakoś w to nie wierzę.

Opublikowano
2 godziny temu, czarek250885 napisał(a):

Sentyment i nic więcej. Porównując ilość gier ze średnią na meta powyżej 80% do tego co jest dzisiaj to pewnie w ciągu jednego roku jest tyle gier z taką średnią co przez połowę kadencji PS2.

Pewnie, niektóre gatunki zdechły jak sportówko czy gierki akcji z trzeciej osoby oraz gierki wyścigowe. Jednak każdy z tych gatunków dostaje co roku przynajmniej jedną bardzo dobrą gierkę. Oprócz sportówek arcade hehe.

Mnie cieszy renesans strategi, wychodzi tego tyle, że nie nadążam ogrywać.

2 godziny temu, Mejm napisał(a):

Masa gier z tymi samymi mechanikami w obrebie tych samych paru gatunkow lub marek albo remakei i remastery.

Bo wcześniej było inaczej :)

Opublikowano
8 minut temu, Ukukuki napisał(a):

Sentyment i nic więcej. Porównując ilość gier ze średnią na meta powyżej 80% do tego co jest dzisiaj to pewnie w ciągu jednego roku jest tyle gier z taką średnią co przez połowę kadencji PS2.

A ile z tych gier ze średnią 80%+ faktycznie zasługuje na 8/10? I najważniejsze w tamtych czasach nawet średniej wielkości studia miały zasoby na to żeby dużo wykrzesać ze sprzętu i poeksperymentować co widać nawet na MC.
Best Games - Metacritic
Best Games - Metacritic

Opublikowano
Godzinę temu, Ukukuki napisał(a):

Bo wcześniej było inaczej :)

A bylo? To podaj przyklady.

Opublikowano
27 minut temu, łom napisał(a):

A ile z tych gier ze średnią 80%+ faktycznie zasługuje na 8/10? I najważniejsze w tamtych czasach nawet średniej wielkości studia miały zasoby na to żeby dużo wykrzesać ze sprzętu i poeksperymentować co widać nawet na MC.
Best Games - Metacritic
Best Games - Metacritic

No właśnie ile? GTA3 by dzisiaj było zniszczone za stan techniczny, ta gra podczas gry walczy aby dobić do 25 fpsów w tragicznie niskiej rozdzielczości, w scenkach spada do 10. 30 fpsów to ma jak odłożysz pada. Conker tak samo, ICO? Palowska wersja jest zblokowana do 25 fpsów no ale to nie problem bo gra i tak walczy o te wartość.

To jest to krzesanie potencjału ze sprzętu?

Pewnie GTA na xboxie to wyglądało i działało super ale ile to był mocniejszy sprzęt.

Wiadomo inne czasy, wszystko nowe, branższa rozwija się jak szalona przez postęp techniczny no ale kurde zdejmijcie różowe okulary nostalgii. Często się na tym nacinam przy kupowaniu retroklasyków. I tu muszę pochwalić Dreamcasta za betonowe klatki i tryb hires, nawet dzisiaj to wygląda ładnie i ostro.

7 minut temu, Mejm napisał(a):

A bylo? To podaj przyklady.

Ty zacząłeś to podaj, nie będę ci teraz wertował neta na zawołanie xd Porty to nic nowego, większość mechanik z ery PS1 i PS2 nie ma racji bytu a gatunki są te same co z tej ery, dalej obecne.

Opublikowano
51 minut temu, łom napisał(a):

Best Games - Metacritic
Best Games - Metacritic

2001 obama Wszystkie sztosy pamietam. A tam ze 4 strony dobrych gier się uzbiera w ciągu JEDNEGO roku. Baldury 2, conker, mgs, black and white, ssx tricky, silent hill 2 - taka różnorodność gatunkowa a wszystkie zrobione z PIEPRZEM.

Nie jest źle ale nie oczekujecie, że dostaniecie trase koncertową Binge & Purge w 2025 roku. Przez ostatnią dekadę jest wiele gier co mogło was ominąć, wiele indykow zostało niedocenianych a jest w czym wybierać.

Ja zawszę myślałem ze branża po sukcesie splinter cella i mgsa oraz gta to pójdzie własnie w tym kierunku. A wychodzi na to, że gry dziś się robi pod biznes czyli "potrzebę klienta".

Opublikowano
2 minuty temu, Ukukuki napisał(a):

No właśnie ile? GTA3 by dzisiaj było zniszczone za stan techniczny, ta gra podczas gry walczy aby dobić do 25 fpsów w tragicznie niskiej rozdzielczości, w scenkach spada do 10. 30 fpsów to ma jak odłożysz pada. Conker tak samo, ICO? Palowska wersja jest zblokowana do 25 fpsów no ale to nie problem bo gra i tak walczy o te wartość.

Hola hola, jak gra robi coś czego nie spotykało się wcześniej albo nadrabia w innych aspektach to przymyka się oko na technikalia. W poprzedniej generacji Driver wyglądał i działaj jeszcze gorzej a trzeba też pamiętać że grało się na CRTkach więc po pierwsze niższe rozdzielczości tak nie kuły w oczy (bo sam tv obsługiwał max 576i) a po drugie nadal miałeś o wiele wyższą rozdzielczość niż na PS1. Jak grałem w MotorStorma to też nie płakałem że jest tylko 30 FPSów względem np. Burnouta bo gra ma elegancką fizykę, AI, deformację terenu itd. których wcześniej nie było w wyścigach. A zresztą jeśli takim sztosom i przełomowym gierkom jak GTA3 chcesz obniżać oceny za technikalia to w 2025 miał byś może z 5 gier z oceną 8/10, bo: Zeldy to tylko porty, Hades 2 i reszta indyków spokojnie do pociągnięcia przez toster, Clair Obscur/Monster Hunter/Silent Hill f/MGS Delta mają problemy techniczne a nie wnoszą oprawy na kolejny poziom, i zostaje tylko Death Stranding 2, Kingdom Come 2 i Ghost of Yotei.

Gdyby jakakolwiek gierka z ostatnich lat zrobiła taki skok jak był między PS1 a PS2 a nawet PS3 a PS4 to ludzie by przełknęli i 30 FPSów i 1080p.

Opublikowano
10 minut temu, Ukukuki napisał(a):

Porty to nic nowego

Nikt nie mowil o portach, byly od poczatku istnienia.

większość mechanik z ery PS1 i PS2 nie ma racji bytu

Nie o tym byla mowa. Dyskusja nie jest o tym czy dzisiaj w te gry gra sie fajnie i czy maja racje bytu tylko o tym, ze w swoim czasie byly niepowtarzalne a wiekszosc ustanowila ip kontynuwane (i remakowane) do dzis. Ten caly PoP piaski czasu za ktorego skasowanym remakiem jest taki placz w temacie powstal wlasnie w erze ps2.

gatunki są te same co z tej ery, dalej obecne.

Jeden symulator lotniczy w roku, jeden point n click w roku, fpsy sprowadzone do cod i bf, wyscigi wlasciwie gt forza f1. Tpp za to masa i wiekszosc albo na modle soulsow albo assasins creed z rozwojem postaci i drzewkami. No nie wiem, jak dla mnie roznorodnosc gatunkowa jest znacznie miniejsza niz w erze psx/ps2 chyba ze jedna sztuka czegos na rok juz sie liczy. Ktos kto ogarnial lata 90 to samych przygodowek z marszu jest w stanie wymienic 10. Fps to samo (bo wliczam tez pc).

Opublikowano
11 minut temu, łom napisał(a):

Hola hola, jak gra robi coś czego nie spotykało się wcześniej albo nadrabia w innych aspektach to przymyka się oko na technikalia. W poprzedniej generacji Driver wyglądał i działaj jeszcze gorzej a trzeba też pamiętać że grało się na CRTkach więc po pierwsze niższe rozdzielczości tak nie kuły w oczy (bo sam tv obsługiwał max 576i) a po drugie nadal miałeś o wiele wyższą rozdzielczość niż na PS1. Jak grałem w MotorStorma to też nie płakałem że jest tylko 30 FPSów względem np. Burnouta bo gra ma elegancką fizykę, AI, deformację terenu itd. których wcześniej nie było w wyścigach. A zresztą jeśli takim sztosom i przełomowym gierkom jak GTA3 chcesz obniżać oceny za technikalia to w 2025 miał byś może z 5 gier z oceną 8/10, bo: Zeldy to tylko porty, Hades 2 i reszta indyków spokojnie do pociągnięcia przez toster, Clair Obscur/Monster Hunter/Silent Hill f/MGS Delta mają problemy techniczne a nie wnoszą oprawy na kolejny poziom, i zostaje tylko Death Stranding 2, Kingdom Come 2 i Ghost of Yotei.

Gdyby jakakolwiek gierka z ostatnich lat zrobiła taki skok jak był między PS1 a PS2 a nawet PS3 a PS4 to ludzie by przełknęli i 30 FPSów i 1080p.

Tak to się można kręcić w kółko w rozmowie. Więc te gry były przełomowe bo wydarzył się skok technologiczny? W samych założeniach GTA2 vs GTA 3 jest spłycone, zniknął multiplayer, strefy wpływów które powróciły w GTA SA. Jednak przeniesienie świata w 3D zmieniło zupełnie postrzeganie serii, dodanie rozbudowanych dialogów, scenek. Jednak sam rdzeń rozgrywki się nie zmienił. Tak samo jak Wormsy 2D vs 3D. Gra stała się bardziej realistyczna i filmowa.

Godzinę temu, Mejm napisał(a):

Jeden symulator lotniczy w roku, jeden point n click w roku, fpsy sprowadzone do cod i bf, wyscigi wlasciwie gt forza f1. Tpp za to masa i wiekszosc albo na modle soulsow albo assasins creed z rozwojem postaci i drzewkami. No nie wiem, jak dla mnie roznorodnosc gatunkowa jest znacznie miniejsza niz w erze psx/ps2 chyba ze jedna sztuka czegos na rok juz sie liczy. Ktos kto ogarnial lata 90 to samych przygodowek z marszu jest w stanie wymienic 10. Fps to samo (bo wliczam tez pc).

No ale to jest normalne, że się branża zmienia. Teraz królują otwarte światy z trzeciej osoby wraz z elementami RPG, roguelike, metroidvania, symulatory wyścigów, sieciowe strzelanki, strategie, RPG oraz survival, cozy games i wszystko posypane craftingiem. Dawniej były to sportówki, action adventure (dzisiaj zastapiły je gry z otwartym światem), FPSy, platformówi i tez RPG no i strategii z symulacjami było też sporo. W latach 90 były to znowu FPSy, platformówki, RPG, arcade, bijatyki oraz przygodówki i sportówki.

Czy naprawdę tak wiele się zmieniło w popularności gatunków?

To co straciło na znaczeniu to na pewno platformówki, przygodówki, bijatyki, i FPSy oraz wszelkiej masci gry arcade.

Jak już miałbym czegokolwiek się czepiać dzisiaj vs dawniej to wydłużanie gier na siłę przez robienie z gracza kuriera pomiędzy punktami na mapie. To jest faktyczny trend w grach który mocno czuć w ciągu ostatnich 15 lat.

Gracz lat 90 czy ery PS2 by taką grę wywalił do kosza.

Opublikowano
6 minut temu, Ukukuki napisał(a):

Tak to się można kręcić w kółko w rozmowie. Więc te gry były przełomowe bo wydarzył się skok technologiczny? W samych założeniach GTA2 vs GTA 3 jest spłycone, zniknął multiplayer, strefy wpływów które powróciły w GTA SA. Jednak przeniesienie świata w 3D zmieniło zupełnie postrzeganie serii, dodanie rozbudowanych dialogów, scenek. Jednak sam rdzeń rozgrywki się nie zmienił. Tak samo jak Wormsy 2D vs 3D. Gra stała się bardziej realistyczna i filmowa.

Ale głupoty piszesz. Idąc tym tokiem rozumowania Mario 64 to żaden przełom bo przecież wcześniej był Mario na SNESa (w 60 FPSach!) a przecież założenia rozgrywki są takie same. Nowa generacja pozwalała osiągnąć coś co nie było możliwe na poprzedniej i jeśli wiązało to się z tym że jednocześnie nie było 60 FPSów to wiedziałeś dla czego tak się stało i przymykałeś na to oko. Tak samo teraz jak już wyjdzie GTA6 i rozwali system pod względem oprawy, interaktywności, ilości NPCów, fizyki itp. itd. to nawet brak trybu 60 FPS nie będzie rzutowało na oceny bo każdy będzie widział dla czego gra działa jak działa, tak samo jak to było z Crysisem, Half-Life 2, Doom 3 itd.

Edit: no i pokaż mi rok w którym "Porównując ilość gier ze średnią na meta powyżej 80% do tego co jest dzisiaj to pewnie w ciągu jednego roku jest tyle gier z taką średnią co przez połowę kadencji PS2."

Edytowane przez łom

Opublikowano

Imo gra nie musi być nawet przełomem, wystarczy że jest mega zajebista i już jej sie wiele wybacza. Bloodborne? Czasy ps4, gra działała jak guwno no ale co z tego jak była taka zajebista że każdy wzdycha na jej myśl po 11 latach

Opublikowano
8 minut temu, łom napisał(a):

Ale głupoty piszesz. Idąc tym tokiem rozumowania Mario 64 to żaden przełom bo przecież wcześniej był Mario na SNESa (w 60 FPSach!) a przecież założenia rozgrywki są takie same. Nowa generacja pozwalała osiągnąć coś co nie było możliwe na poprzedniej i jeśli wiązało to się z tym że jednocześnie nie było 60 FPSów to wiedziałeś dla czego tak się stało i przymykałeś na to oko. Tak samo teraz jak już wyjdzie GTA6 i rozwali system pod względem oprawy, interaktywności, ilości NPCów, fizyki itp. itd. to nawet brak trybu 60 FPS nie będzie rzutowało na oceny bo każdy będzie widział dla czego gra działa jak działa, tak samo jak to było z Crysisem, Half-Life 2, Doom 3 itd.

Edit: no i pokaż mi rok w którym "Porównując ilość gier ze średnią na meta powyżej 80% do tego co jest dzisiaj to pewnie w ciągu jednego roku jest tyle gier z taką średnią co przez połowę kadencji PS2."

Serio? Boże totalnie z czapy porównanie. Przecież Mario to zupełnie cos innego. To było pierwsze przeniesienie platformówki w 3D z masą nowych wyzwań jak wyczuć skok, orientacja w terenie, zastosowanie analoga w celu poruszania się w zakresie 360 stopni, dynamiczna kamera, nieliniowa struktura, wielopoziomowe projektowanie lokacji. To była rewolucja i utworzenie standardów nie tylko dla platformówek ale wszystkich gier 3D. Pod względem projektowym nic się nie zmieniło aż do dzisiaj.

Opublikowano
1 minutę temu, Ukukuki napisał(a):

To była rewolucja i utworzenie standardów nie tylko dla platformówek ale wszystkich gier 3D. Pod względem projektowym nic się nie zmieniło aż do dzisiaj.

I dokładnie to samo można napisać o GTA3 w kwestii gier z otwartym światem, mało tego pod względem swobody podejścia do misji GTA3 nadal oferuje bardzo dużo.

Opublikowano
Teraz, łom napisał(a):

mało tego pod względem swobody podejścia do misji GTA3 nadal oferuje bardzo dużo.

można śmiało powiedzieć, że GTA 3 oferuje więcej w kwestii swobody podejścia do misji niż GTA 5 (i 6 na pewno też).

Opublikowano

@Figaro wiem dostałem już parę minusów jak napisałem że liniowość misji to największy babol RDR2 leo

Opublikowano

Bo to żaden babol, nie każda gra musi mieć 500 podejść do rozwiązania problemu niki siła tej gry to jej filmowa opowieść i sposób jej opowiadania

Opublikowano

Nom, ale jednak GTA to seria, w której powinna być promowana wolność w wykonywaniu misji. Natura tej gry to sugeruje.