20inchDT 3 361 Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 (edytowane) Do grania bedzie ten sam problem co z innymi samsungami - prawie całkowicie wyłączają local dimming w trybie gry i obraz jest wyprany. Edytowane 13 Listopada 2020 przez 20inchDT Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 323 Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 (edytowane) 3 godziny temu, Oziek napisał: Koleś na YT ma tak samo. Gra z HDR , jasność idzie na max No to może jakiś błąd softu. U mnie można wszędzie i zawsze zmienić jasność oprócz dedykowanych trybów do Netflix - Dolby Vision jasny lub ciemny, tam wszystkie suwaki, w tym jasność jest nie do ruszenia. edit No ale widać, że on może obniżyć jasność. Z drugiej strony trochę z du py te jago ustawienia. Nasycenie kolory na 65 i barwy żywe na wysokie. Obraz deko jak w obrazie żywym/dynamicznym na pierwszych LCD. No ale może tak lubi. Edytowane 13 Listopada 2020 przez balon Cytuj Odnośnik do komentarza
medzik1992 2 Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 23 godziny temu, balon napisał: Wg mnie nie, tym bardziej, że masz bardzo dobry TV. Hdmi 2.1 i mityczne 120 ks to dla mnie bajer PRowy dla normalnych graczy (w esport na bank ważny) oraz czuje, że na tej generacji to będzie tylko jako ciekawostka. No z drugiej strony jak masz chęć i kasę to czemu nie W zasadzie to nie mam kasy... wolę kupić dwie konsole PS5 i XSX niż znowu wymieniać tv o ile nie ma to większego sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Arek_ 20 Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 7 godzin temu, BatataPl napisał: Są dwie opcje albo ten tv jest totalnie uwalony pod wględem tego co miał mieć i Sony zapowiadało - Co przełoży się na jeszcze jakiś spadek ceny. Do zera Ten telewizor to padaka (nowe firmware), opisywane tu ogromne problemy, moim zdaniem powody spadku są takie: 1. Problemy z Cyfrowym Polsatem więc ci generują gigantyczną ilość zwrotów i reklamacji. 2. Zwiechy, zamulanie, nie reagowanie na pilota, restarty. Na chwilę obecną polskie sklepy szaleją (niespotykany spadek cen), zaś linki na rtings.com (do Amazon) prowadzą w próżnię. Zapewne po wydaniu nowego firmware ceny wrócą do normy (jednak w sklepach będzie zalegać bardzo dużo TV ze zwrotów, zaś część osób nie da rady zrobić aktualizacji. W każdym razie tak drastyczny spadek cen jest nieoczekiwany, w poprzednich latach tak nie było i na innych modelach, wiadomo spadek o 500 zł w listopadzie wydawał się pewny, ale cała reszta to firmware. Cytuj Odnośnik do komentarza
Oziek 10 Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 58 minut temu, balon napisał: No to może jakiś błąd softu. U mnie można wszędzie i zawsze zmienić jasność oprócz dedykowanych trybów do Netflix - Dolby Vision jasny lub ciemny, tam wszystkie suwaki, w tym jasność jest nie do ruszenia. edit No ale widać, że on może obniżyć jasność. Z drugiej strony trochę z du py te jago ustawienia. Nasycenie kolory na 65 i barwy żywe na wysokie. Obraz deko jak w obrazie żywym/dynamicznym na pierwszych LCD. No ale może tak lubi. Sprawdziłem u siebie. Mam tak samo. Ustawiłem jasność, a kiedy odpaliłem DOOMa , poszła na max. Sprawdz u siebie. W menu konsoli, a pozniej w DOOMie Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 323 Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 Aż sprawdziłem. U mnie jest 35 jasność przy hdr w Doom i można sobie ustawić jak się chce. 30 minut temu, Arek_ napisał: . Problemy z Cyfrowym Polsatem więc ci generują gigantyczną ilość zwrotów i reklamacji. 2. Zwiechy, zamulanie, nie reagowanie na pilota, restarty. Co z tym Polsatem? Dobrze, że nie mam te goowna jeszcze bym na TV był zły. Z pkt. 2 się trochę zgadzam. Z 2-3 mi się sam zresetował przez te 3 tyg. gdzie KS to chyba z raz przez 4 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza
Oziek 10 Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 35 minut temu, balon napisał: Aż sprawdziłem. U mnie jest 35 jasność przy hdr w Doom i można sobie ustawić jak się chce. Co z tym Polsatem? Dobrze, że nie mam te goowna jeszcze bym na TV był zły. Z pkt. 2 się trochę zgadzam. Z 2-3 mi się sam zresetował przez te 3 tyg. gdzie KS to chyba z raz przez 4 lata. Aaa ok juz wiem. Menu konsoli, a sama gra to dwa różne ustawienia. Defaultne w grze z HDR jest jasność na max, ale jak zmienisz ją w grze to zostanie zapisana dla gry. Menu ma swoje ustawienia Co do resetu mam z avsforum: Ustawienia - siec - konfiguracja sieci domowej - kontrola IP - prosta kontrola IP - włączyć. Powinno zadziałać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
zajudzony 38 Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 Siema a na jakich ustawieniach gracie na tych soniakach dolby Vision czy 120hz? Ja narazie na DV ale sam nie wiem co wybrać ... Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 129 Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 120Hz mam ustawione dla konsoli, DV do seriali i filmów Cytuj Odnośnik do komentarza
zajudzony 38 Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 Hmm to może też tak ustawie, bo z tego co się orientuję DV zauważalny jest w filmie. W grze chyba nie gra on żadnej roli ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 129 Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 Nie sprawdzałem w grach jak to wygląda szczerze powiedziawszy Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 323 Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 14 minut temu, zajudzony napisał: Hmm to może też tak ustawie, bo z tego co się orientuję DV zauważalny jest w filmie. W grze chyba nie gra on żadnej roli ? W 2021 mają się pojawić gry z DV. Ogólnie to obojętnie co nastawiasz, obraz będzie taki sam (hdr, tryb gry itd.). Jedynie jakbyś chciał ujrzeć mityczne 120 k/s to możesz wybrać tryb ulepszony zamiast DV. Cytuj Odnośnik do komentarza
Koleś88 335 Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 Tak z ciekawości posiada ktoś może tv Lg Nano91 albo cos podobnego? Tez dobre opinie zbiera. Jakieś minusy tych tv? Cytuj Odnośnik do komentarza
bartiz 1 586 Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 Matryca IPS tam jest? No to chyba dalej minusów nie trzeba wymieniać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mike 97 Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 4 godziny temu, bartiz napisał: Matryca IPS tam jest? No to chyba dalej minusów nie trzeba wymieniać. W sumie zależy - kumpel ma tak wy(pipi)ne oświetlenie przy oglądaniu\graniu, że jakby tam postawić OLED obok jego IPS, to różnicy by nie zauważył. Cytuj Odnośnik do komentarza
leon107 1 Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 W dniu 11.11.2020 o 20:59, leon107 napisał: Dobra dzięki jutro sprawdzę bo teraz oglądam mecz,widzę że jasność masz 35 u mnie przy włączeniu hdr-a od razu jest max Sprawdziłem te ustawienia i nic nie daje,nie wiem dlaczego jak ustawiłem jasność tak jak mi podałeś na 35 po włączeniu hdera od razu wskakuje na max u mnie w trybie obrazu GRA nie da się grać w HDR ! obraz wgląda jak blade (pipi). Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 323 Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 (edytowane) Wygląda jak byś miał jakieś suwak na auto i podbijało jasność. Ewentualnie jakiś błąd softu/matrycy (te blade goowno - pamietam, że tak miałem na pseudo hdr na PS4 fat). Jak możesz zwracaj ten TV, ewidentne coś nie tak. Hdr jak za tą cenę to jeden z największych plusów tego TV. Jest naprawdę dobry, ponieważ mocno swieci, a czerń jest naprawdę ok jak na LCD. Edytowane 14 Listopada 2020 przez balon Cytuj Odnośnik do komentarza
kislawa 548 Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 (edytowane) @balon @Oziek @leon107Ale brightnes w tym Tv to jest poziom luminance czyli podświetlenia matrycy a nie jasności i w trybie HDR powinien być ustawiony na Max. Masz włączone: Local Dimming, X-Tended Dynamic Range na high? Mozesz tez dorzucić Advanced Contrast Enhancer na high i jak kolory są zbyt wyprane to kolor na vivid. Edytowane 14 Listopada 2020 przez kislawa Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 323 Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 41 minut temu, kislawa napisał: Ale brightnes w tym Tv to jest poziom luminance czyli podświetlenia matrycy a nie jasności i w trybie HDR powinien być ustawiony na Max. Taaak wiem, wiem. Chciałem tylko pokazać, że można na loozie zmienić na niżej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
BatataPl 12 Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 Głupie pytanie mam rozumieć ze HDMI 2.1 Jest w XH90 na 3 i 4 pozycji . Czy rożni się czymś do której dam czy do 3 czy do 4 konsole XSX ? Mam tylko konsole i tv nic więcej podłączonego ? Cytuj Odnośnik do komentarza
20inchDT 3 361 Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 Nie ma roznicy jak sie nie bawisz w soundbary. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 129 Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 323 Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 1 godzinę temu, BatataPl napisał: Głupie pytanie mam rozumieć ze HDMI 2.1 Jest w XH90 na 3 i 4 pozycji . Czy rożni się czymś do której dam czy do 3 czy do 4 konsole XSX ? Mam tylko konsole i tv nic więcej podłączonego ? Niczym, na jednym i drugim jest 2.1 oraz Dolby Vision, ale pamiętaj, że hdmi 3 jest jednym portem gdzie jest eARC, więc jest to idealny pory pod zew źródła dźwięku, więc podłącz lepiej do hdmi 4. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość kufir Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 (edytowane) Do tv sony w nedia expert chcieli mi za 999 zł ( 300 zł zwracają na konto) wcisnąć to Soundbar SONY HT-SD35 https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/kina-domowe/soundbary/soundbar-sony-htsd35-cel-2-1-320w-bluetooth-hdmi?gclid=EAIaIQobChMIv9i5k8CC7QIVzRV7Ch10zQPUEAQYAiABEgLvWvD_BwE Czyli za 700 zł. Dobra cena i sprzęt? Edytowane 14 Listopada 2020 przez kufir Cytuj Odnośnik do komentarza
Fanek 668 Opublikowano 14 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2020 1 godzinę temu, kufir napisał: Do tv sony w nedia expert chcieli mi za 999 zł ( 300 zł zwracają na konto) wcisnąć to Soundbar SONY HT-SD35 https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/kina-domowe/soundbary/soundbar-sony-htsd35-cel-2-1-320w-bluetooth-hdmi?gclid=EAIaIQobChMIv9i5k8CC7QIVzRV7Ch10zQPUEAQYAiABEgLvWvD_BwE Czyli za 700 zł. Dobra cena i sprzęt? Nie, odpuść to antyk. Tylko jedno hdmi, brak eARC, chyba tylko 2 głośniki w belce. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi