Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Featured Replies

• Odpowiedzi 10 tys.
  • Wyświetleń 853,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Ktoś chciał abym podrzucił złożonego kompa oto i on:         Muszę ogarnąć sterowniki, rgb i inne duperele jeszcze. Tak świeci się bo to dziewczyny, ja mam swojego czar

• PiPoLiNiO
    PiPoLiNiO

• Przyszło, wydaje mi się że kiedyś pudełka były większe. Czekam tylko dzisiaj na obudowę i zacznę składać.    

Opublikowano
21 minut temu, Paolo de Vesir napisał:

Z-CPU ma takie testy? Zadna z gier które posiadam nie męczy zbytnio sprzętu.

Są różne aplikacje do tego. Np. Core Temp i   NZXT Cam. Do mojej karty od Sapphire jest oddzielna do tego aplikacja z regulacją wiatraków. 

Warto sprawdzić, czy nic się za bardzo nie nagrzewa i nie ogranicza mocy.  

Opublikowano

Temperatury wyglądają OK, ale dlaczego w 1440p i w 4K masz dokładnie tyle samo FPS? :philosoraptor:

Opublikowano
Godzinę temu, Paolo de Vesir napisał:

Nie mam pojęcia, to syntetyczne testy z FurMark.

Nie wiem na ile prawdziwe są to wyniki, ale same liczby sugerują, że w 1440p masz za mało fps. Tak, jakby skalowało z 4K.

Opublikowano

Moim zdaniem gpu throotluje przez 80stopni. 

Opublikowano
5 minut temu, C1REX napisał:

Nie wiem na ile prawdziwe są to wyniki, ale same liczby sugerują, że w 1440p masz za mało fps. Tak, jakby skalowało z 4K.

Myślę, że 4K skaluje się z 2.5K w takim przypadku. Jestem w stanie uwierzyć, że ta karta wyciąga 1440p/60, ale nie 4K przy takim samym framerate. Pamiętam, że benchmark Forzy Horizon 5 na ultra nie wyciągał tych 60 ramek, a w dodatku karta pracowała bardzo mocno.

3 minuty temu, mozi napisał:

Moim zdaniem gpu throotluje przez 80stopni. 

Racja, w sumie chyba najbardziej logiczne wytłumaczenie. Nie mam i tak ambicji na natywne 4K z tą kartą, a dzięki DLSS gry na TVku 4K wyglądają schludnie.

Opublikowano

@Paolo de Vesirodpal gpu-z i puść test np 3D Mark i obadaj jakie masz temp pamięci, rdzenia itd będziesz w stanie tez zobaczyć jakie masz prędkości wentyli na karcie (w gpu-z zakładka sensor)

Edytowane przez mozi

Opublikowano
3 minuty temu, mozi napisał:

@Paolo de Vesirodpal gpu-z i puść test np 3D Mark i obadaj jakie masz temp pamięci, rdzenia itd będziesz w stanie tez zobaczyć jakie masz prędkości wentyli na karcie 

A jakieś darmowe testy warte polecenia? 3DMark na Steamie to 110zł olo

Opublikowano

To może być furmark bo chodzi o to żeby kartę docisnąć pod korek. Z zasady liczy się użycie gpu. Jak grasz z np vsynciem to karta będzie cisnęła mniej niż jak zpaodasz pod korek ilość fps. Tak samo odpalenie karty w 4K ciśnie ja bardziej niż w 1440p i tak samo karta chce więcej prądu. 

w gpu-z tez w tej samej zakładce masz info odnośnie limitów czy ogranicza ja moc czy np temperatura. Dlatego warto robić undervolting. Zasada jest taka ze celujemy w wysoki core clock przy małym poborze mocy i oczywiście fajnie by było gdyby było jeszcze cicho (mała prędkość obrotowa wentylatorów).

U Ciebie ewidentnie w fhd karta jedzie na pół gwizdka (core 1500) a już w 1440p core jest 1900. Przy 4K spada na 1800 co sugeruje ze coś ja „trzyma” albo są to power limity albo temp limit bo to jak z cpu - jak przesadzisz to cpu zbija zegary żeby nie uszkodzić rdzenia. Co ciekawe przy np cpu temp limit to jest 100st. Przy tej generacji gpu ztcp jest to zależne od karty i w gpu-z tez to jest gdzieś napisane. 

Tutaj nasz screna - perfcap reason pokazuje ze powodem jest napięcie czyli karta dobiła do power limitu 

FF05B317-2BB9-4C5F-8A68-7D314475AC06.jpeg

Edytowane przez mozi

Opublikowano

Czytam teraz ze niby max to 93 st ale to jest imo bulshit. Powinno być poniżej 80. Pamięci i tak się gotują pewnie przy 80

Opublikowano

No mnie to ograniczanie przy 80 stopniach zaskoczyło, ale to chyba zależy od karty. Być może taka karta noname ma niżej limit i już przy 80 blokuje. 

Sam pomyślałem, że ma coś w ustawieniach karty, by skalowało w dół z 4K, bo fps tak sugeruje. 
Opcja nazywa się Dynamic Super Resolution (DSR) i stosuje się ją do poprawienia jakości obrazu na monitorach 1080p. 

Opublikowano
26 minut temu, C1REX napisał:

No mnie to ograniczanie przy 80 stopniach zaskoczyło, ale to chyba zależy od karty. Być może taka karta noname ma niżej limit i już przy 80 blokuje. 

Dlatego pisałem żeby sprawdzić w gpuz bo tam jest info odnośnie zakresu temperatur oraz power limity. W ograniczenie 80st nie sadze żeby było ale i tak warto pokombinować bo jak w testach ma 80st to nie sadze żeby karta pracowała cicho. 

Opublikowano
12 minut temu, mozi napisał:

Dlatego pisałem żeby sprawdzić w gpuz bo tam jest info odnośnie zakresu temperatur oraz power limity. W ograniczenie 80st nie sadze żeby było ale i tak warto pokombinować bo jak w testach ma 80st to nie sadze żeby karta pracowała cicho. 

Kartę słychać, ale jest dziwnie cicha. Najbardziej niepokoi mnie, że na stres teście w 1440p GPU zbliżyło się do tych 82C, a fan speed był na 48%.

Opublikowano
17 minut temu, Paolo de Vesir napisał:

Kartę słychać, ale jest dziwnie cicha. Najbardziej niepokoi mnie, że na stres teście w 1440p GPU zbliżyło się do tych 82C, a fan speed był na 48%.

Wstaw screena z gpuz z obociazenia 

Opublikowano
18 minut temu, Paolo de Vesir napisał:

To ze pokazuje 48% nie znaczy się tyle jest. Czasem te czujniki wariują jak pisałem wstaw screena gdzie będzie ilość rpm i remperatury 

Opublikowano
4 godziny temu, C1REX napisał:

@Paolo de Vesir - sprawdź też sobie, czy nie masz ustawionego DSR. Mogli Ci ustawić fabrycznie skoro masz pre builda. 

Nope, jest wyłączony. ;) 

@mozi co idzie z tego wyczytać?

image.thumb.png.b0567630c6d694c5019873659d5f1049.png

Opublikowano

Przypominam że Paolo jeśli dobrze pamiętam, ma jakiegoś gotowca  designerskiego ze stockowym RTXem z chłodzeniem typu blower, tu upatrywał bym problemów z temperaturami.