Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Featured Replies

Opublikowano
23 minuty temu, Kosmos napisał(a):

Chciałbym napisać, że spokój na lata, ale zobaczymy za rok ;)

Hahaha no pewnie będzie chodzić po głowie przesiadka jak dołożą ramu, albo wymyślą jeszcze jakieś ai triki.

• Odpowiedzi 10 tys.
  • Wyświetleń 838 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Ktoś chciał abym podrzucił złożonego kompa oto i on:         Muszę ogarnąć sterowniki, rgb i inne duperele jeszcze. Tak świeci się bo to dziewczyny, ja mam swojego czar

• PiPoLiNiO
    PiPoLiNiO

• Przyszło, wydaje mi się że kiedyś pudełka były większe. Czekam tylko dzisiaj na obudowę i zacznę składać.    

Opublikowano
Godzinę temu, iluck85 napisał(a):

@creatinfreak 4080s vs 5080- co dało?

Wbrew pozorom i głupotom wypisywanym w internetach to całkiem spoko upgradye w wielu grach. Wystarczy że włączysz DLSS i FG (ten podstawowy x2), a w Cyberpunku różnica to nagle 30 klatek (względem zwykłej 4080, a S była nie wiele wydajniejsza)

Z OC zbliża się w wielu grach do 4090, albo jest raptem 5% mniej wydajna- Digital Foundery nawet takie testy robili po tym jak najpierw sami kartę hejtowali :/

Nadal nie wiem za to, jak oni testowali Input Lag z nowym FGx3 i x4 że mieli 4 razy wyższy niż wszyscy w internetach, może niepotrzebnie testowali pod TV ograniczonym do 120Hz, no ale w zdanej grze nie miałem takiego IL jak w ich pierwszych testach.

Opublikowano
5 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Kurwa, gdzie jest moderator, to zdanie powinno być przyklejone na głównej i ojebane w ramkę z kwiatkami i logiem PCMR w rogu tokar

Wszystko super, ale jedna kwestia jest turbo-ważna. Można se mieć 9800X3D + 5090, ale to i tak będzie rak bez potężnego OLED'a.

Nikt wyżej o tym nie wspomniał, a granie na kompie-monstrum na monitorze IPS - choćby nie wiem jak wypasionym - to srogie iksde. Wyprane z kolorów i czerni ścierwo.

Umówmy się, konsole miały jakąśtam przewagę przez chwilę jak te wszystkie HDRy, Dolby Vision i TV oled bez dobrej obsługi PC wchodziły w życie, monitorów OLED na dispaly port nie było wówczas wcale. Dziś to już całkiem inna sprawa. Konsola stacjonarna nie ma żadnego argumentu vs PC.

Edytowane przez MarekCol

Opublikowano

9 godzin temu, MarekCol napisał(a):

Wyprane z kolorów i czerni ścierwo.

Dlatego Switch OLED > Switch 2

Opublikowano
12 hours ago, MarekCol said:

. Konsola stacjonarna nie ma żadnego argumentu vs PC.

Cena. Wygoda użytkowania. Masz dwa argumenty. Nawet chyba dość istotne

Opublikowano
3 minuty temu, Homelander napisał(a):

Cena. Wygoda użytkowania. Masz dwa argumenty. Nawet chyba dość istotne

Odpalenie gry to dwa kliknięcia ikonki na pulpicie. Instalacja w sumie instaluj -> dalej -> dalej. Sprzęt i tak dobiera ustawienia gry pod posiadaną kartę.

Opublikowano

Szybciej mi sie pc I gra odpala niz na konsoli. Dla mnie na ten moment konsola nie ma żadnego argumentu oprócz 1 czy 2 gier na rok do ogrania na premierę. Sam sie kiedyś śmiałem z podłączania pc do tv, a to też sekunda i jest. Zresztą monitory też są porządne i w sumie jeden chuj czy kanapa czy fotel.

Opublikowano

Jasne, wszystko to w teorii tak wygląda. W praktyce nawet Steam Deck, który jest przecież bardziej przyjazny graczom niż Windows, nie daje tego samo komfortu co konsola. Jasne, jest blisko, ale jeszcze to nie jest ten moment. No ale jak dla kogoś to nie jest istotne to nie zwraca na to uwagi, co jest zrozumiałe

Opublikowano

PC wiąże się z tym, że masz pierdyliard możliwych kombinacji sprzętu i nie ma szans żeby któraś nie wymagała choćby chwilowego pogrzebania przy czymś. Tutaj konsola zawsze będzie miała przewagę bo to zamknięta i konkretna architektura - jeśli coś się na niej wywala to wina developerów i dostają po dupie od odbiorców aż naprawią błędy (albo i nie, patrz RDR Undead Nightmare ze starych konsol). Ale w zamian za wygodę poświęca się otwartość platformy i moc, więc pick your poison.

Opublikowano
19 godzin temu, iluck85 napisał(a):

@creatinfreak 4080s vs 5080- co dało?

12% lepsza wydajność i ten sam vram ale za to jest DLSS 4 i fake frames. Imo mało opłacalna ta karta jak za 3,5k można dostać 5070ti z prawie taką samą wydajnością i taką samą pamięcią ale może ma swoją niszę, nwm. Osobiście wolałbym już złożyć dojebanego kompa z 5090 zamiast bawić się w jakieś półśrodki.

Jak widać niektórym pasuje taki upgrade i może w ich sytuacji ma to jakiś sens, nawet rozumiem jak się ma zajawkę to cały czas by się chciało coś pomajstrować przy kompie. Miałem siedzieć na AM4 jeszcze długi czas ale już korci, żeby wszystko wymienić bo 5800x3d zniknął zupełnie ze sklepów i można go dostać tylko używkę u januszy za 1400 zł. Już taniej wychodzi kupienie płyty am5 i procka do niej, lol. Do tego chciałem mieć cały biały build, jest biała buda ale trzeba będzie jeszcze wymienić kartę i zasilacz żeby były białe kabelki blush

Opublikowano
50 minut temu, Homelander napisał(a):

Jasne, wszystko to w teorii tak wygląda. W praktyce nawet Steam Deck, który jest przecież bardziej przyjazny graczom niż Windows, nie daje tego samo komfortu co konsola. Jasne, jest blisko, ale jeszcze to nie jest ten moment. No ale jak dla kogoś to nie jest istotne to nie zwraca na to uwagi, co jest zrozumiałe

Fatalne i kompletnie nietrafione porównanie - SteamDeck to malutki PC który wymaga pewnego napracowanka aby odpalić na nim przez pewną formę emulacji gier które nie były pod niego stworzone.

Stacjonarny PC odpala wszystko bez zająknięcia, w sumie jedyne co musisz zrobić to zmienić czasem ustawienia graficzne, ale przy wyższym mid/high endzie nawet nie musisz wchodzić do menu i masz fajrant.

Opublikowano
2 godziny temu, Homelander napisał(a):

praktyce nawet Steam Deck, który jest przecież bardziej przyjazny graczom niż Windows,

W którym miejscu? Linux to klawiaturstwo nieporównywalne do windowsa. Przez 7 lat od przesiadki na PC nie miałem problemów z żadną grą. Na Decku nie raz musiałem szukać rozwiązania na necie.

Opublikowano

Teraz Linux i tak jest zajebisty do grania, w czasach liceum to mogłem jedynie pomarzyć o odpaleniu jakiejś normalnej gry na Linuxie.

Opublikowano

I to pewnie przez tę zajebistość Windowsa do grania to właśnie linuxowy Deck jedt najpopularniejszym pecetowym handheldem, a Microsoft kombinuje z jakąś wersją Windy do grania. Ale ok, nie znam się, pewnie wiecie lepiej. Więc niech będzie: pecet z Windowsem jest bardziej intuicyjny do grania niż konsola

Opublikowano

A skąd wiesz że najpopularniejszym? Podali wyniki sprzedaży?

Był pierwszym, był tani i tanio szło zwiększyć dysk gdzie kupowanie droższej wersji nie miało sensu. Do tego niektórzy to wymieniali za bzdury na Steam.

I jak ktoś stoi przed wyborem SD oled za 2,5 czy Rogal czy inny MSI za 3,5-4, to wybierali tańszego SD. Sam dziadowałeś jak doradzali dopłacić do Oleda.

Ale nie oznacza że to jest super, bo nadal nie odpalisz chociażby apki Xbox.

Jakieś fikołki się robiło podobnie jak chciałem pograć w Diablo 2 przez Battle net.

Na tych Windowsowych logujesz się na każdym launcherze. Filozofia to pobranie, zainstalowanie i zalogowanie się. Gotowe.

Opublikowano
11 minutes ago, Paolo de Vesir said:

Greg, z całym szacunkiem, ale jeśli chodzi o granie na PC to bez pudła można powiedzieć, że jesteś jaroszem.

Na pewno tak. Niemniej mam pewne wątpliwości jak widzę opinie, że pecet do grania jest bardziej intuicyjny i wygodniejszy w użytkowaniu niż konsola

Opublikowano

Nie słuchasz/czytasz.

Zatrzymałeś się w 2000 gdzie po miesiącu Twój PC już był z tyłu.

Nie pamiętam kiedy mi się komp zawiesił itp.

To już nie czasy niebieskiego ekranu, wykrzaczeń itp atrakcji. Nie musisz nawet suwakami się bawić jak to robisz teraz w SD. Wezyr Ci napisał ze automat ustawia.

Opublikowano

Ok wierzę na słowo. Zostaje argument ceny. Chociaż zapewne zaraz usłyszę, że za 400$ mogę złożyć kompa o mocy PS5

Opublikowano

Nie wiem jak w USA ceny wyglądają. Ale celowałbym w okolice 7-8k. Czyli jakieś 2k dolarów.

Pytanie czy celujesz w 4k. No i podpinać pod oleda którego masz, to wyjdzie więcej żeby miało ręce i nogi.

Jedyna konsole którą będziesz miał to N Switch dla exow. Resztę ograsz na PC.

Jest drożej? No zbudowanie jest droższe. Ale nie kminisz czy iść w jakość czy klatki. Obie te opcje będą lepsze na PC- to ma swoją cenę.

Konsola ma argument w postaci ceny, nadal są pudełka które pogonisz na FB marketplace. Ale z tego co kojarzę lecisz cyfrowo więc problem z głowy.

Pytanie czy masz warunki w chacie żeby usiąść i pograć w te swoje Warcrafty itp