Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PS5 PROpremiera, preorder i ogólna szajba :]

Featured Replies

Opublikowano

IMHO najbliższy najlepszy czas na zakup prosiaka będzie jakieś 1-2 miesiące po przemierze GTA jak wszyscy co byli zainteresowani konsolą tylko dla tej jednej gry wystawią je na OLX ;). A dobry był właśnie jak była do 3k, ale to już nie wróci pewnie dłuższy czas ;).

Edytowane przez Kangus

• Odpowiedzi 10,4 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• https://www.mediaexpert.pl/gaming/playstation-5/konsole-ps5/konsola-sony-playstation-5-pro-ea-sports-fc-25-gra-ps5    Polecam! Konsola bez napędu w zestawie z grą na płycie  

• Ja też nie rozumiem a na dodatek dostałem  dzisiaj od żony, która oczywiście nie jest zbytnio świadoma że potajemnie wymieniłem PS5 na wersję Pro- Stellar Blade w wersji pudełkowej. Zamiast cieszyć si

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.
23 minuty temu, Bzduras napisał(a):

Gdzie była ta energia przy aktualizacji PSSR?

Niezmiennie bawi mnie ta hipokryzja na forum, zawsze jak padnie temat konsola vs PC to każdy konsolowiec ma wyjebane na grafikę, potem wchodzisz do tego tematu i po aktualizacji PSSR lecą po kolei z gierkami sprawdzić czy coś się zmieniło, a jak jest lepiej to nawet plany na ponowne ogranie gry. Do PRO dodany zwykły RT w ustawieniach low z PC? Ło kurde, ale miazga. Napiszesz (czy wstawisz porównanie) jak to wygląda na PC z o wiele lepszą jakością obrazu, klatkami, ustawieniami, path tracingiem (obecnie generacyjnym gamechangerem), łe tam, wcale aż takiej różnicy nie ma. I tak to idzie. Co jest na PC to ble, po latach wejdzie na konsole, super. Jeszcze pamiętam niedawną "bekę" z PCtowch skrótów, DLSS, RT, PT, FG, ale teraz już nie ma beki ze skrótów, bo jest PSSR. Ba, nie ma nawet beki z aktualizacji upscallingu. Wręcz święto graczy PSSR 2, tak jakbyś na PC świętował każdą nową wersję DLSS. A tu chociaż byłoby co świętować, bo wiadomo gdzie jest DLSS pod względem jakości obrazu.

Edytowane przez tjery

Opublikowano
46 minut temu, Bzduras napisał(a):

Gdzie była ta energia przy aktualizacji PSSR? Nie oszukujmy się, ludzie wydają trochę kasy to chcą dostać coś fajnego w zamian, konsole to po prostu kompromis ceny do możliwości. Jak ktoś jest nastawiony na absolutnie najwyższą jakość grafiki to tylko mocny PC i nawet to nie podlega dyskusji, ale tu już wchodzi do gry budżet o który konsole nawet nie śmią się ocierać.

Nie wiem, myślę, że wielu osobom po prostu granie na konsoli bardziej leży, na niej kończy gry i skupia się na nich bez reszty.

Przy PC mam z tym duży problem i nie jest to raczej jedyny przypadek na świecie.

A gadanie o budżetach na forum milionerów to chyba jest qurwa jakis żart xD?

Opublikowano
8 minut temu, tjery napisał(a):

Niezmiennie bawi mnie ta hipokryzja na forum, zawsze jak padnie temat konsola vs PC to każdy konsolowiec ma wyjebane na grafikę, potem wchodzisz do tego tematu i po aktualizacji PSSR lecą po kolei z gierkami sprawdzić czy coś się zmieniło

Koles, ktory napisal, ze konsola jest do grania, wczesniej napisal takze, ze spokojnie pociagnie na bazowym PS5 do konca 2028 roku. Nie jaral sie PSSR. Bawi mnie ten bol tylka wywolany tylko dlatego, ze ktos przedstawil swoje osobiste zdanie, po tym jak ktos inny pierwszy wparowal do tematu PS5 piszac o 5080 i mowiac, ze konsola jest przestarzala.

Opublikowano
5 minut temu, Lukas_AT napisał(a):

Koles, ktory napisal, ze konsola jest do grania, wczesniej napisal takze, ze spokojnie pociagnie na bazowym PS5 do konca 2028 roku. Nie jaral sie PSSR. Bawi mnie ten bol tylka wywolany tylko dlatego, ze ktos przedstawil swoje osobiste zdanie, po tym jak ktos inny pierwszy wparowal do tematu PS5 piszac o 5080 i mowiac, ze konsola jest przestarzala.

Była dyskusja o cenie, to wparował i samemu mając PS5 i PC wyraził swoje zdanie, skąd to nagle taki temat tabu, nie wiem, jak kupujesz auto to też porównujesz różne auta pod względem ceny do jakości, nie ma w tym nic nadzwyczajnego.

Opublikowano

12 minut temu, tjery napisał(a):

Była dyskusja o cenie, to wparował i samemu mając PS5 i PC wyraził swoje zdanie, skąd to nagle taki temat tabu, nie wiem, jak kupujesz auto to też porównujesz różne auta pod względem ceny do jakości, nie ma w tym nic nadzwyczajnego.

No to dwie osoby wyrazily swoje zdanie. Gdzie tu hipokryzja. Takze nie widze tych osob, ktore rzekomo pisza, ze miedzy PS5 a PC sa niewidoczne roznice w grafice. Np. w temacie Crimson Desert czy ogolnie w internecie pod porownaniami ludzie sa zgodni, ze na PC jest o wiele lepiej. A wiec piszesz podwojne bajki (oczywiscie jednostki sie znajda, zawsze tak jest).

Edytowane przez Lukas_AT

Opublikowano
2 minuty temu, Lukas_AT napisał(a):

No to dwie osoby wyrazily swoje zdanie. Gdzie tu hipokryzja. Takze nie widze tych osob, ktore rzekomo pisza, ze miedzy PS5 a PC sa niewidoczne roznice w grafice. Np. w temacie Crimson Desert czy ogolnie w internecie pod porownaniami ludzie sa zgodni, ze na PC jest o wiele lepiej. A wiec piszesz podwojne bajki (oczywiscie jednostki sie znajda, zawsze tak jest).

No ja przez ostatnie lata dużo takich rzeczy tu widziałem.

Opublikowano

Ja bym tu dorzucił jeszcze mój ulubiony wątek: na PC najczęściej warczą osoby których wyobrażenie n/t grania na blaszaku nadal kręci się wokół jednego - biurko, monitor 14 cali i gracz zgarbiony nad klawiaturą, wciśnięty dupskiem w taboret zwędzony z kuchni. Do tego obowiązkowo problemy z konfiguracją gier, wywalanie do pulpitu, ciągłe aktualizacje sterowników, niezgodność komponentów itp. A ile się trzeba przy tym naklikać? Łooo panie... Podczas gdy konsolka-boża - wiadomo: wygodna kanapa, ekran na pół ściany, dobry zestaw kolumn... tak można żyć. WKŁADASZ i GRASZ! Poczuj to flow. Jak cywilizowany człowiek, pan życia balon

Edytowane przez Amer

Opublikowano
12 hours ago, Kangus said:

IMHO najbliższy najlepszy czas na zakup prosiaka będzie jakieś 1-2 miesiące po przemierze GTA jak wszyscy co byli zainteresowani konsolą tylko dla tej jednej gry wystawią je na OLX ;). A dobry był właśnie jak była do 3k, ale to już nie wróci pewnie dłuższy czas ;).

Ja trochę takiego myślenia giełdowego nie rozumiem.

Po premierze GTA 6 to zaraz będzie pieyrolenie o nowej konsoli.

A jak wyjdzie nowa konsola to będzie tysiące wpisów, że pierwsze egzemplarze zawsze mają wady

lepiej poczekać do kolejnej rewizji.

A po nowej rewizji to zaraz prosiak przecież kekw

Tu nie ma filozofii jak ktoś ma hype na nową konsolę, to sprzedajesz dziś standardową ps5 i bierzesz nawet używana pro.

I na kolejne 3 lata macie spokój i gracie na "przyzwoitym" poziomie.

Opublikowano
47 minut temu, KarolJanuszGejmingu napisał(a):

Tu nie ma filozofii jak ktoś ma hype na nową konsolę, to sprzedajesz dziś standardową ps5 i bierzesz nawet używana pro.

I na kolejne 3 lata macie spokój i gracie na "przyzwoitym" poziomie.

Kontekst tracisz. Jak ktoś gra w 10+ gier rocznie na konsoli to ja bym się nie zastanawiał i na premierę brał nawet(inna sprawa że to było takie hit or miss przez długi czas). Jak ktoś ogrywa mało to jest zupełnie inna sprawa. W 5 lat(kupiłem PS5 na premierę) ograłem na niej całe 2 gry, takie których gdybym nie ograł to by mi było szkoda - Ratcheta i Astrobota, z czego Ratcheta mogłem kupić na PC. Takie celowanie to jest jak już to dla takich osób prędzej, gdzie zakup tej konsoli to z założenia fanaberia.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Konsole nigdy nie dorownaja sprzetowo pctom, nie wiem o co wy sie jeszcze klocicie. Na PC suwaki grafiki sa za darmo od 1996 roku a na konsolach te opcje sa wydawanymi remasterami co 2lata za 300zl albo wersja pro za 3000zl. Ekskluziwy konsolowe niwelowaly te wszystkie roznice ale sami wiecie co o ekskluziwach mowi lider branzy takze tego.

Godzinę temu, Amer napisał(a):

Do tego obowiązkowo problemy z konfiguracją gier, wywalanie do pulpitu, ciągłe aktualizacje sterowników, niezgodność komponentów itp. A ile się trzeba przy tym naklikać? Łooo panie...

Ale to nadal istnieje i nie ma co tutaj ironizowac bo na konsolach nie ma tego problemu. Wystarczy spojrzec na steamowe comunity danej gierki. Dochodzi do tego generalnie postepujaca ulomnosc wszelkiego softu powodowana celowymi dzialaniami i niestety pc to nadal narzedzie, ktore trzeba obslugiwac z google i chatemgpt.

Opublikowano
3 minuty temu, Mejm napisał(a):

Ale to nadal istnieje i nie ma co tutaj ironizowac bo na konsolach nie ma tego problemu. Wystarczy spojrzec na steamowe comunity danej gierki. Dochodzi do tego generalnie postepujaca ulomnosc wszelkiego softu powodowana celowymi dzialaniami i niestety pc to nadal narzedzie, ktore trzeba obslugiwac z google i chatemgpt.

Sam tak miałem niedawno, jednej gry nie mogłem odpalić, wywalało błąd i nawet na oficjalnym discordzie admini nie potrafili mi pomoc, wiec dalem sobie spokoj. Path of exile 2 chuj wie czemu, odpalał się na dedykowane karcie graficznej w 5fps i też musiałem szukać w necie rozwiązania.

Opublikowano
4 godziny temu, Amer napisał(a):

Ja bym tu dorzucił jeszcze mój ulubiony wątek: na PC najczęściej warczą osoby których wyobrażenie n/t grania na blaszaku nadal kręci się wokół jednego - biurko, monitor 14 cali i gracz zgarbiony nad klawiaturą, wciśnięty dupskiem w taboret zwędzony z kuchni. Do tego obowiązkowo problemy z konfiguracją gier, wywalanie do pulpitu, ciągłe aktualizacje sterowników, niezgodność komponentów itp. A ile się trzeba przy tym naklikać? Łooo panie... Podczas gdy konsolka-boża - wiadomo: wygodna kanapa, ekran na pół ściany, dobry zestaw kolumn... tak można żyć. WKŁADASZ i GRASZ! Poczuj to flow. Jak cywilizowany człowiek, pan życia balon

No właśnie o to chodzi.

Nikt już nie gra na 14 calach,

Gry już nie wywalają do pulpitu (ba, miałem kilka errorów na ps5, dziś na dobrych PC to się nie zdarza). Owszem zdarzają się kiepiskie optymalizacje, ale to kwestia producentów gier, anie pecetów samych w sobie.

Aktualizacje robisz jednym kliknięciem.

Nie jestem fanboyem, wychowałem się na konsolach i nadal je lubię. Jedynie trzeźwo oceniam sytuację. Bo w sumie to prawda – granie jest wygodne, zwłaszcza we dwoje. Ale cała reszta formułowanych przez beton zarzutów byłaby racjonalna 15 lat temu.

Gdy chcę sobie pograć sam w Gran Turismo, Fifę z kolegą czy Mario Party z żoną to odpalam switcha albo PS5. Jeśli jednak chcę sobie odpalić np. KDC 2 w fotorealistycznej jakości, to wybór jest prosty.

Mam nadzieję, że konsole wrócą do ekskluzywnych tradycji i ten wyścig nabierze sensu. Bo za to właśnie lubiłem PS3/X360.

A gier, które są tylko na konsolach nie jest wiele.

Opublikowano

Ale on nie pisał o sobie, tylko o problemach ludzi jak mendrek

Opublikowano
12 minut temu, Wooyek napisał(a):

Ale on nie pisał o sobie, tylko o problemach ludzi jak mendrek

Tak, doczytałem i zedytowałem.

Opublikowano
19 godzin temu, Mejm napisał(a):

Konsole nigdy nie dorownaja sprzetowo pctom, nie wiem o co wy sie jeszcze klocicie. Na PC suwaki grafiki sa za darmo od 1996 roku a na konsolach te opcje sa wydawanymi remasterami co 2lata za 300zl albo wersja pro za 3000zl. Ekskluziwy konsolowe niwelowaly te wszystkie roznice ale sami wiecie co o ekskluziwach mowi lider branzy takze tego.

Co mówi lider branży o exlusivach twoim zdaniem? Bo chyba od jakiegoś czasu wiemy co powiedział: definitywnie stop dla singli na Steam.

Opublikowano
23 godziny temu, Kosmos napisał(a):

(ba, miałem kilka errorów na ps5, dziś na dobrych PC to się nie zdarza)

Cyberpunk prosił żebyś przytrzymał mu piwo ;). Arc Raiders w trakcie 300h też ze 2-3 razy mi wywaliło i to nie jest odosobniony przypadek. Inna sprawa, że generalnie tych problemów nie ma tyle co kiedyś.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
W dniu 28.03.2026 o 11:13, Amer napisał(a):

Podnieśli ceny, szkoda..Welp i tak rozsądniej jest czekać na next gen już.

PsPortal ponoć już serio dobry sprzęcik;) doczekaliśmy się.

Opublikowano

Ps6 to pewnie 999 euro bez napedu bedzie i z 1299 z napedem

Czekac mozna jak juz sie komus nie spieszy, albo polowac na uzywke (stare faty na przyklad). A jak ktos chce pograc w najlepszej jakosci to kupi pro. Cholera tez wie kiedy bedzie next gen, moze 2027 a moze 2028. Na pro jeszcze dobre blockbustery bedzie mozna ograc: pragmata, gta 6 itd

Opublikowano

Napęd do PS6 jak będzie to doczepiany.

Opublikowano

Odpaliłem sobie Callisto Protocol zeby sprawdzic PSSR2 - grę miałem ukończoną, więc aktualny sejw to NG+. Na obecną chwilę gierka ma 3 tryby - Performance 60, Quality 40, Quality 8K. Wcześniej był sens odpalania w 40fps, bo była wyższa rozdziałka, teraz z PSSR2 nie ma to znaczenia, bo skalowanie zapewnia nam max efekty graficzne przy płynnych 60fps. Swoją drogą gierka jest całkiem przyjemna jak się ma już część ulepszeń wykupionych z pierwszego podejścia D Polecam.

Opublikowano

Zastanawiałem się nad kupnem PS5 Pro na Black Friday i teraz mogę jedynie chyba żałować. Chociaż tak naprawdę zależało mi tylko aby mieć prosiaka na premierę GTA VI, nic innego jakoś specjalnie mnie nie interesuje. Owszem, fajnie mieć 60 fps i świetne wodotryski, ale już dawno wyleczyłem się z potrzeby najlepszej możliwej grafiki podczas grania. Zastanawiałem się nad sprzedażą PS5 i zakupem PRO jakoś przed wakacjami, ale teraz chyba po prostu przyjmę GTA VI w 30 fps na śwince i tyle. Swoją drogą, ciekawi mnie teraz rynek bazowych konsol używanych, bo każdy będzie chciał sprzedać jakoś drożej, a przez zbyt duże nasycenie ceny będzie trzeba obniżyć aby ktoś kupił. Ewentualnie może jakąś używkę uda się wyhaczyć, ale bez ciśnienia. Owszem mógłbym złożyć za to PC, ale szczerze wolę grać na konsolach.

Opublikowano
6 minut temu, TuPaz napisał(a):

Zastanawiałem się nad kupnem PS5 Pro na Black Friday i teraz mogę jedynie chyba żałować.

Ja żałuję, że nie w ogóle nie rozważałem zakupu prosiaka na Black Friday, ale wychodziłem z założenia, że amator mi wystarczy. Teraz jednak widzę, że był to błąd. Raz, że pojawił się PSSR2, a dwa - już przy takim FF7:Rebirth doszło do mnie, że jednak większa odległość od TV i lekka wada wzroku nie załatwiają sprawy. Niestety obraz w trybie wydajności wygląda jak paćka. Trzeba cierpieć na częściową ślepotę, żeby tego nie widzieć. Grałem w 30 fps jak podludź, nawet żona się pytała: "Czemu Ci ten obraz tak skacze"... Teraz PRO chętnie bym kupił, bo skoro można mieć lepsze, to czemu nie, ale niestety mam gorszy okres finansowy, więc muszę obejść się smakiem.

Widzę, że teraz nawet na OLX konsole znikają w szybkim tempie. Pozostaje mi tylko nadzieja, że przez obecny boom rynek porządnie się nasyci i pojawi się sporo ogłoszeń osób, które stwierdzą, że to jednak nie dla nich.