Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PSX Extreme 290

Featured Replies

Opublikowano

PSX Extreme #290

cover.thumb.jpg.b772e3941f3751e0239e14f0ecd20014.jpg

Spoiler

Wrześniowy numer dostępny od czwartku 30.09

Prenumerata - wysyłka 29.09 (środa)

Cena magazynu - 11,99 zł. 

Roger: W tym miesiącu numer większy o 8 stron, wszak sezon ogórkowy za nami i mamy spory wysyp naprawdę dużych gier. Walczyliśmy we wrześniu jak lwy naciągając w drukarni terminy druku do absolutnego maksimum, ale dzięki temu udało się zmieścić recenzje choćby takich tytułów jak FIFA 22, Diablo II: Resurrected, Death Stranding Director's Cut, Chernobylite (wersja konsolowa) czy Kena: Bridge of Spirits. Z tą ostatnią produkcją był niezły cyrk, bo Polacy nie dostali kodów recenzenckich, więc Kali zakupił produkt od razu jak tylko pojawił się w cyfrowym sklepie i zaliczył z Keną kilkunastogodzinny maraton. Ściera byłby z niego dumny!  Koncówka jak za starych, dobrych lat. 

W dziale recenzji znajdziecie też takie tytuły jak Lost Judgment, Deathloop, Tales of Arise, Life is Strange: True Colors czy Psychonauts 2. Tej ostatniej produkcji Komodo poświęcił specjalny artykuł, opowiadając o niesamowicie zakręconych perypetiach zespołu deweloperskiego i jego szefa, Tima Shafera, który jest ikoną kultowej w wielu kręgach firmy Lucasarts. Tematy numeru są z kolei trzy. Premiera odświeżonego Diablo to dobry moment, by przygotować małe kompendium wiedzy o kulisach powstania tej wspaniałej serii, pełnej ciekawych anegdot i przeciwności losu. SoQ zaś zgłębił inny, niezwykle ciekawy temat – zarabiania na grach grając w nie oraz co mają z tym wspólnego kryptowaluty. Jeśli mieliście kiedykolwiek jakieś pytania o Bitcoina, co to w ogóle jest kopanie kryptowalut, kto jest za to odpowiedzialny i jak to w ogóle działa, z naszego artykuły wyniesiecie naprawdę sporą wiedzę. A zastanawialiście się kiedyś jak wygląda analiza gier na etapie ich tworzenia? Jakie badania wykonuje się, by ocenić trendy na rynku? Jak działa neuromarketing i „ciche recenzje”? O tym, jak i całym procesie odrzucania bądź zatwierdzania pomysłów na nowe gry rozmawiam z prezesem Try Evidence, firmy, która oferuje szeroki zakres takich badań dla wydawców, deweloperów i inwestorów chcących ocenić potencjał gier, z którymi przychodzą do nich twórcy.  

Okładka z kolei zdradza, że w magazynie znajdziecie jakieś dobro związane z Far Cry 6. Nie może być inaczej. Mieliśmy okazję zagrać kilka godzin w najnowszą odsłonę serii i zdajemy Wam obszerny raport z wycieczki do Yary – fikcyjnego, tropikalnego państwa, którym trzęsą kartele narkotykowe. A skoro numer ma 8 stron więcej, większa liczna recenzji nie odbiła się na publicystyce. Nie jednemu szybciej zabije serce, gdy poczyta o historii Strip Pokerów, gdzie erotyka spotyka hazard, i jak się okazuje, miała w tym jakże ciekawym rozdziale gier wideo udział również Polska. Niezawodny Piechota skupia się tym razem na historii serii Clock Tower – horrorów, które w wielu elementach stały się inspiracją dla takich serii jak Resident Evil, Silent Hill czy Outlast. Przenosimy się też do czasów świetności MTV, by powspominać deskorolkowców, szał na Jacksassa i granie w Tony’ego na Szaraku. A dział retro domknie niesamowicie nostalgiczna podróż po kulisach produkcji serialu Power Rangers, w której pojawia się nawet sam Stan Lee z Marvela, oraz miecz Conana Barbarzyńcy. 

Miłej lektury i chyba widzimy się na Pixel Heaven? 

•  

12-13.thumb.jpg.bfc88fbdd195f34a02938d2243904b03.jpg

14-15.thumb.jpg.b179de4b5ded60fa5e8856005187aff7.jpg

18-19.thumb.jpg.c2558b6bb48de16469e92de1147b6900.jpg

24-25.thumb.jpg.2079cfa677af4293ed01022cc6bd9524.jpg

80-81.thumb.jpg.a20210aa9a844ce883c77c2ab03ea44b.jpg

90-91.thumb.jpg.282f4391519cf4174e1bc458f0d8156e.jpg

strip2.thumb.jpg.c18dc2ed2f93ae0109842493c823402b.jpg

PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE!

TEMATY NUMERU

Kryptogry i inne z kryptowalutami zabawy
Diablo - gdzie diabeł nie może, tam Blizzarda pośle
Neuromarketing, ciche recenzje, analiza gier - jak bada się gry przed premierą? 

CO NOWEGO

Project Eve
Starfield
Marvel’s Midnight Suns
Test – LucidSound LS15P 
God of War: Ragnarok 

PLAYTESTY
Far Cry 6
Chorus

RECENZJE

Death Stranding Director’s Cut
Lost Judgment
Deathloop 
FIFA 22
Kena: Bridge of Spirits 
Diablo II: Resurrected
WarioWare: Get It Together 
WRC 10 
Rustrel 
Eastward  
Sonic Colours Ultimate
The Plane Effect
Tormented Souls 
Chernobylite 
Madden NFL 22
Aragami 2 
NBA 2K22
Struggling
The Medium
Townscaper
Lost in Random 
Bus Simulator
Murder Mystery Machine
Recompile
F.I.S.T.: Forged in Shadow Torch
Axiom Verge 2
Big Rumble Boxing: Creed Champions
The Amazing American Circus
Life is Strange: True Colors 65
Clid The Snail
Monster Harvest
Tails of Iron 
Tales of Arise 
Psychonauts 2   

HARDKOR

Double Fine, czyli tam i z powrotem
Jackass - odwaga czy szaleństwo? Legendarne świry w akcji 
Myszaq lubi 

RETRO

Go Go Power Rangers!
Strip pokery - hazard, wirtualne pieniądze i seksowne nagrody
Zapomniany koszmar Clock Tower

FELIETONY

Konsolite
Fabularna tawerna [Zax]
Savepoint [Michał Walkiewicz]
Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu / Marcellus]
Na piechotę [Piechota]
Od gracza dla graczy [Mazzi]
Okiem maniaka [Roger]

STAŁE RUBRYKI

Co nowego 
Ohayo Nippon
Dobre, bo polskie
Hyde Park
Headshot
Comix Zone
Region Filmowy
Graczpospolita
Listy
Patronite

PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE!

PRENUMERATA zostanie wysłana w piątek, 30.09. W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie.

Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na naszym profilu facebookowym.

• Odpowiedzi 23
  • Wyświetleń 9,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

Opublikowano

To już cały miesiąc zleciał? Nie wiem, gdzie mi ten czas ucieka, bo przecież premiera DII była raptem kilka dni temu. ;) Ale materiał o Diablo wleci jako pierwszy tym razem, nie felietony. 

Opublikowano

I jednak Piechota znalazł jakąś fajną serię horrorów do opisania! Idealnie na jesienne wieczory. Dzięki! 

Opublikowano

Z przecieku okładkowego stawiałem na recenzję FC6. Resztę się zobaczy w czwartek po robocie.

Opublikowano

Recenzje sportówek, Jackassy i do tego Power Rangers? Numer zapowiada się kozacko.

Opublikowano
4 godziny temu, Pix napisał:

I jednak Piechota znalazł jakąś fajną serię horrorów do opisania! Idealnie na jesienne wieczory. Dzięki! 

Klient nasz pan :hi:

Opublikowano

ja bym chętnie poczytał o jakimś przeglądzie mobilnych gier typu idle :)

Opublikowano

Raz zrobili chyba na koniec roku zestawienie najlepszych gier mobilnych, podobało mi się to, szkoda, że olali temat calkowicie.

Opublikowano

O proszę, parę drobnych zmian wjechało - listy już tylko na jedną stronę, Tadka nie ma w felietonach. ;) Komiksy za to bez zmian - nadal lekko prowokujące. :D

Opublikowano

Koso za tego odklejenca zoltara, cudowna wymiana :banderas: mam nadzieje, ze to juz na stałe

Opublikowano

Duży plus dla Rogera, jeśli nie przestraszy się bólu tyłka pewnej małej głośnej grupki, która nawet nie czyta PE i pozbędzie się Tadzia, stając tym samym po stronie wiernych czytelników, którzy w zdecydowanej większości zgłaszają sprzeciw wobec obecności tego pana w Szmatławcu. 

Opublikowano

Nie ma Taduesza? Chyba kupię drugi numer :obama:

Opublikowano

Może ktoś mi wytłumaczyć o co chodziło autorowi (recka Diablo 2)? Jakie 800x600 na XSX, chodzi o FOV? Parę miesięcy temu broniłem tego że było wpisane w recce 4k (a po analizach wyszło mniej) a tu mamy liczby z czasów pierwszego Xboxa.

PXL_20211002_212033140.thumb.jpg.ed815141fef1ddb42e783f41f81c1ac3.jpg

Opublikowano

Moze chodzi o tryb retro, po wlaczeniu ktorego gramy jak w pierwsze diablo 2 (rozdzialka na pc byla wtedy 800x600).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

1634231663917.thumb.jpg.bf6babddb9fb8e02c773a434c83d0e8c.jpg

Doskonała ciekawostka.

comment_42dJUluAmDCnGMHLw6YeNQnXYqYIjYgc

Edytowane przez Kmiot

Opublikowano

Jestem jeszcze w trakcie lektury tego numeru i muszę przyznać, że jeden z lepszych jak dla mnie w ostatnich miesiącach. Tekst o rozwoju marki Diablo pierwszoligowy - myślałem nawet na początku, że to pana Piechoty, ale to pana Adamusa. Przyjemna i ciekawa lektura. Neuromarketing - bardzo ciekawy temat, zupełnie mi nieznany wcześniej i aż prosi się o pogłębianie tych tematów w formie osobnych tekstów. Kryptowaluty - temat intrygujący, aczkolwiek jak nie do końca rozumiałem ich działanie wcześniej, tak po lekturze ten stan nie uległ zmianie, ale zrzucam to na karb moich ograniczonych horyzontów w tej materii. :D Felietony za to tym razem tak średnio, bo w dużej części oparte o gierki, które mnie nie grzeją. W kolejce czekają jeszcze Power Rangers i Jackass, więc powinno być równie dobrze. :D

Opublikowano

A w ogóle to wiecie, że za 10 miesięcy Roger będzie blondynem, zgodnie z obietnicą? :obama:

Opublikowano

Przeczytałem artykuł o Jackass.

Strzasznie powierzchownie ujęty temat.

Ostrzyłem ząbki,a tu nic.

Drętwo napisany. Jak rozprawka szkolna.