Skocz do zawartości

The Plucky Squire


Bigby

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 10.06.2022 o 09:53, pawelgr5 napisał:

Świetnie to wygląda i całkiem ciekawy pomysł na swiat. Będzie obserwowane.

 

W dniu 10.06.2022 o 09:54, ASX napisał:

jedna z najciekawszych i najbardziej kreatywnych gier jakie ostatnio widziałem. Wygląda pięknie i mam nadzieje że w grze nie zabraknie pomysłów. Będę miał ją na oku

 

23 godziny temu, 20inchDT napisał:

Sztos, najlepsza gra od devolver z wczoraj

 

23 godziny temu, Pupcio napisał:

Wygląda pięknie, teraz pytnie czy gameplayowo też da rade

 

22 godziny temu, mugen napisał:

Potencjalny mesjasz.

 

20 godzin temu, Daddy napisał:

R-E-W-E-L-A-C-J-A 

 

Kopalnia pomysłów i miodność wylewa się z ekranu.

 

50 minut temu, _Red_ napisał:

Ale wypas to wygląda. Jak miks cupheada, sackboya, it takes two w świeżej oprawie i że zróżnicowanym gameplayem. Kcem to szybko.

 

42 minuty temu, Square napisał:

Ano cudownie się zapowiada, oby nie trzeba też było czekać za długo.

 

Odnośnik do komentarza

Zamiast powtarzać to, co napisali inni i nic nie wnosić do tematu to może wkleję przepis na ugotowanie kalafiora, bo to też nie jest takie łatwe jakby się wydawać mogło:

Spoiler
Cytat

Kalafior należy do najbardziej lubianych obiadowych dodatków na polskich stołach. W klasycznej wersji podajemy go wraz z masłem i bułką tartą, kochamy także zupę kalafiorową, a coraz większą popularność zyskuje curry z kalafiora. Jednak samych sposobów na gotowanie tego warzywa jest naprawdę wiele. Od tego procesu zależą jego walory smakowe. Jak ugotować kalafior? Zobacz najpopularniejsze i sprawdzone przepisy!

Tradycyjne gotowanie kalafiora w całości

Najbardziej klasyczną metodą jest gotowanie kalafiora w całości. Wystarczy obrać go z liści, umyć pod bieżącą wodą, a następnie umieścić w gotującym się wrzątku. Do średniej wielkości warzywa powinno wystarczyć około 2,5 l wody. Przyda się również kilka łyżeczek soli i opcjonalnie jedna łyżeczka cukru. Ile gotować kalafior, by był miękki? Średni czas gotowania warzywa to około kwadrans, ale wszystko zależy od jego wielkości, a także naszych preferencji. Dlatego warto co jakiś czas sprawdzać, czy warzywo stało się już wystarczająco miękkie. Gotowanie kalafiora powinno odbywać się bez przykrycia.

Kalafior gotowany w różyczkach

Dość często spotykanym sposobem jest także gotowanie kalafiora w różyczkach. W tym przypadku zanim przystąpimy do gotowania, powinniśmy pozbyć się wszystkich twardych części warzywa, a pozostałe pokroić w niewielkie różyczki. Pokrojone fragmenty także umieszczamy we wnętrzu garnka wypełnionego wrzącą wodą. Aby warzywo stało się miękkie, powinno być gotowane przez około 10 minut, jednak warto co jakiś czas sprawdzać stopień rozgotowania widelcem, podobnie jak przy gotowaniu całej główki. Tak ugotowane warzywo może stanowić dodatek do wielu dań lub samodzielny posiłek, np. z masłem i bułką tartą.

Jak ugotować kalafior al dente?

Wielu z nas uwielbia chrupiące, a niekoniecznie całkiem miękkie warzywa. Rozwiązaniem idealnym dla nich będzie kalafior gotowany al dente. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a różnica polega jedynie na krótszym czasie na gazie. Kalafior al dente zdecydowanie łatwiej przygotować w wersji z różyczkami, które warto pokroić na części o zbliżonej wielkości. Już po około 7- 8 minutach można sprawdzić, czy warzywo jest gotowe. Aby kalafior stał się idealnie chrupki, musimy wykazać się refleksem i w odpowiednim momencie wyjąć warzywo z garnka.

Gotowanie kalafiora z mlekiem

Doskonale przyrządzone jedzenie nie tylko świetnie smakuje, ale również wspaniale wygląda. Gotowanie kalafiora nie jest pod tym względem wyjątkiem. Szczególnie zależy nam na zachowaniu pięknej białej barwy warzywa. Aby to osiągnąć, gotowanie kalafiora możemy przeprowadzić w wodzie z dodatkiem mleka. Im będzie go więcej, tym bielszy będzie kolor naszego kalafiora. Tak ugotowane warzywo można podać np. w panierce. Alternatywę dla mleka stanowi łyżka mąki lub sok z cytryny. Ta ostatnia opcja wpływa jednak nieco na smak dania, więc nie każdemu przypadnie do gustu. Jednak cytrusowa nuta sprawi, że tak przyrządzony kalafior świetnie sprawdzi się w daniach azjatyckich.

Ile gotować kalafior na parze?

Nasza ostatnia propozycja to kalafior gotowany na parze. Taka forma przyrządzania ma kilka zalet. Zyskujemy gwarancję że warzywo będzie miękkie, ale się nie rozpadnie. Poza tym gotowanie kalafiora na parze sprawia, że nie nasiąkają wodą, staje się chrupiący i zachowuje więcej swego naturalnego smaku. Jak długo gotować kalafior na parze? Czas przyrządzania będzie nieco dłuższy, ale z pewnością warto poczekać. Po krojeniu kalafiora w różyczki należy poddawać go obróbce termicznej przez około 30 minut.

 

Wygląda to na niesamowicie oryginalne sztosiwo. Czekam.

  • Haha 2
Odnośnik do komentarza
  • 11 miesięcy temu...

Walczę ze sobą, bo mocno czekałem, a z drugiej strony chciałbym mieć czyste sumienie, że nie wspieram chujowych zagrywek (bo odbieranie wyboru to jest chujowa zagrywka).
Tydzień później wychodzi Alone in the Dark i to wleci bankowo, a z Alankiem pewnie też pęknę, jak ludzie zaczną się jarać (ale mam nadzieję, że jakieś LRG się dogada z epic kiedyś i wypuszczą fizyka).

  • beka z typa 1
Odnośnik do komentarza

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...