Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silent Hill 2 Remake

Featured Replies

Opublikowano

Patrzcie jak Downpour niewybrednie wyglada:

athPIl3.jpeg

PvLwH3N.png

4k, 120 klatek bez zadyszki, glitchy, niczego. Smakuje jak natywny dzisiejszy remasterek. Silencik z tego prawie zodyn, bo hasanie po miasteczku we mgle to jeszcze nie Silencik. Potwory jak z assetow, otherworld jak z American McGee's Alice, bardzo malo zagadek, slaba muzyka, tragiczna walka i typowe dla gierek PS3 problemy i nalecialosci, czyli te wszystkie balansowania na kladce i napieprzanie QTE. Ale! Psychologiczna fabula i jej odkrywanie notatkami nadal robi, bo naprawde da sie tutaj historyjke polubic, a quasi-otwarte miasto daje troche czasu na spokojna eksploracje. Jest tez kilka fajnych pomyslow, choc z przecietnym lub slabym wykonaniem. Downpour to taki zlepek Alana Wake'a, kliszy horroru z doslownie szczypta Silenta.

Ale skoro gra mi sie w to niezle, a gram w to po SH2R... to chyba mniej niz 6 wystawic nie mozna? W tej wersji, czyli nieoficjalnym remasterze, wiele nie brakuje do "porzadnej siodemki". Ponoc na PS3 to byla rozmazana, tanczaca miedzy 20-stoma a 30-stoma klatkami, krzaczaca sie bieda programistyczna.

IMO Czesi nie zrobili wstydu marce, ale zabraklo czasu lub/i umiejetnosci, zeby ostatnie szlify polozyc, a przede wszystkim zaprojektowac walke, bo to co tu mamy, to zdecydowanie najgorszy system walki z calej serii. Tak, wliczajac w to Shattered Memories i The Short Message. Ale na Easy zlecialo bez frustracji, bo jak te dwa lata temu gralem jakos, to sie meczylem niemilosiernie z ta walka.

• Odpowiedzi 4 tys.
  • Wyświetleń 293 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• BEZSPOJLEROWA OPINIA SPOCEŃCA SZERMAKA POD WIĘKSZĄ PODJARKE: Ukończyłem Wybór poziomu trudności Hard/Hard to był strzał w dziesiątke, było mocno Survivalowo, endurance szedł pełną parą pr

• Dobra, możemy zamykać temat - jakiś insajder podzielił się wyciekiem screena, na którym widać zmiany wprowadzone przez bluberów  Kurwa, miało być tak pięknie, a wyszło jak zwykle. Wrzucam w spoiler, ż

• 69 zł za playable teaser  Was trzeba ruchać i się nie zastanawiać.

Opublikowano

Grałem w to z 10 lat temu, w sumie pykało się ok, te 7/10 mógłbym dać. Tylko czy "ok" jak na grę osadzoną w tym uniwersum to wystarczająco, to już każdy musi sobie sam odpowiedzieć. Na pewno Downpour ma swoje momenty, chodzenie po deszczowym Silent Hill było całkiem odświeżające, podobał mi się motyw z bardziej otwartym miastem i luźnymi questami (tego mi zabrakło w SH2R, bo jednak eksplorowanie Silent Hill odkrywanie różnych smaczków to najlepsza rzecz w tej serii), fabuła też nie była najgorsza, ale czysto gameplayowo i technicznie to był dramat oraz wielki krok wstecz nawet względem Homecoming (które notabene bardzo lubię), no i klimat już nie ten, słaby design przeciwników i kiepski otherworld (bardziej jak Limbo z Devil may Cry) kładły temat na łopaty. Pojadę oklepanym tekstem: fajna gra, słaby Silent Hill. Ale odświeżę sobie wkrótce robiąc maraton serii.

Opublikowano

Opublikowano
W dniu 2.11.2024 o 08:14, Nemesis napisał(a):

Zetknąłem się z nietypowym problemem i prędko rozpocząłem poszukiwania odpowiedzi. Otóż, nabyłem w zeszłym tygodniu nowy TV, prawilnie OLED, bo jako miłośnik horrorów miałem dość "mlecznej" czerni. Ale nie o tym. Po uruchomieniu SH2: R pojawiła się mała, biała kropa w lewym, górnym rogu ekranu. Zaalarmowany tym faktem uznałem to za martwy piksel, lecz...te (ponoć) nie występują w tego typu wyświetlaczach. Wygooglowałem temat i ślad prowadził do jednego wątku na Reddicie. Jeden użytkownik miał punkt dokładnie w tym samym miejscu. Problem chyba wybiórczo dotyka graczy po ostatniej aktualizacji. Spójrzcie poniżej:

Co ciekawe, w trakcie uruchamiania gry (do chwili wyświetlenia głównego menu) kropka nie występuje. 

Tego nie zauważyłem, ale wersja PS5 ma dwa dość irytujące błędy.
Graficzny taki, że jest ciemno jak w dupie i dopiero podejście do ściany i naświetlenie jakiejś większej powierzchni światłem latarki, przywraca poziom gammy do ustawianego w menu.
A dźwiękowy mam taki, że czasem po napierdzielaniu rurką w leżące pielęgniary (choć w sumie to nie wiem, jaki jest trigger) niektóre odgłosy są przytłumione, jak spod wody (celowanie z broni, wybijanie szyb itp) - tu trzeba całkowicie zamknąć aplikację i odpalić od nowa, by się naprostowało.

Opublikowano

Pany 3 faza last bossa... Jak tego dziadostwa unikać? Mam na hardzie mało czegokolwiek i zaczyna mnie irytować to

Opublikowano

Jak w Soulsach, GID GUD.

A tak serio: od razu jak się zacznie trzecia faza to obróć się o 180 stopni i strzelaj z prawego kąta lokacji. Boss często wtedy załapuje zwiechę i masz trochę bonusowego czasu, żeby mu władować trochę śrutu w dupsko. O ile tego nie naprawili w patchu.

Opublikowano

Emmy za Silent Hill Ascension btw XD

image.jpeg.a722118bab7a480363bf1b0091d97791.jpeg

Edytowane przez Nyu

Opublikowano

Było!

Lenart nic nie musiał potwierdzać, szansa na przypadek była równa 0,00001%. Ciekawsze jest to, że napisał, że to nie wszystko ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, Nyu napisał(a):

Wprowadzili kategorię "najgorsze potraktowanie znanej licencji"?

Opublikowano
1 godzinę temu, Nyu napisał(a):

4 minuty temu, Josh napisał(a):

Wprowadzili kategorię "najgorsze potraktowanie znanej licencji"?

Może fabuła jest lepsza niż w 80% produkcji Netflixa? Nisko zawieszona poprzeczka no ale cóż.

Opublikowano

Ewidentnie coś jeszcze jest na rzeczy.

Screenshot_20241104_104317_Samsung Internet.jpg

Opublikowano

Ja wczoraj skończyłem (dzięki @Josh!). I w sumie na hard ledwo mi zasobów starczyło, ale biorę to też na karb przeziębienia mocnego. Jezu jakie to było dobre, sporo mielenia w glowie fabuly mi siedzi (mimo, że znałem). Cudna realizacja, wszystko zatrybiło, jedynie czasem walki mogłoby być mniej. Pewnie 2 runa robić nie będę, przynajmniej na razie. Może coś na pro dodadzą graficznie to się skusze. I powiem, że chciałbym więcej od bloobera i więcej gier takich jak 2. Remake 4 chyba najbardziej, ale z mocną przebudową, wywaleniem pewnie z połowy zawartości.

Opublikowano

Ja wczoraj :dog:zakonczenie zrobilem -  no skislem ogladajac to :dynia: Po robocie jade dalej z tematem. Mowia ze Residenty dostaly swietne remaki a tu przeciez jest jeszcze lepiej. Zas bede zaczyna na hardzie bo cos za latwo idzie z pila :szekle:

Opublikowano

Ja po przejściu tego SH miałem takie, kurde dobre to było nawet bardzo, ale nie chcę mi się w to 2 raz grać.
Pożyczyłem gierkę szwagrowi i już po 2 dniach mam takie (pipi)a, wróciłbym do tego miasteczka .
To świadczy o tym że gierka jednak jest za(pipi)ista.

Opublikowano

Za późno, musisz sprzedać tak jak deklarowałeś. Nie ma miejsca na zmianę zdania.

Opublikowano

Zdobylem zapalniczke paliwo i kamien i podpalilem sznurek ze zwlokami i wskakujac do dziury wyladowalem przed tym obracajacym sie domkiem. No i wykorzystalem chyba juz wszystkie kombinacje i nie moge przejsc dalej. Jakies tipy? Nie chce wyszukiwac w yt poradnikow bo zjebane algorytmy zaraz mi wszystkie zakonczenia na miniaturkach pokaza…

Opublikowano
1 minutę temu, smallv86 napisał(a):

Zdobylem zapalniczke paliwo i kamien i podpalilem sznurek ze zwlokami i wskakujac do dziury wyladowalem przed tym obracajacym sie domkiem. No i wykorzystalem chyba juz wszystkie kombinacje i nie moge przejsc dalej. Jakies tipy? Nie chce wyszukiwac w yt poradnikow bo zjebane algorytmy zaraz mi wszystkie zakonczenia na miniaturkach pokaza…

Popatrz po bokach tego budynku. Tam pojawiają się przejścia i przy nich symbole, które musisz "wykręcić" za pomocą kostki. Ostatnie będzie za budynkiem - wchodzisz do środka, sprawdzasz symbol, wracasz i kręcisz.

Opublikowano

Kręcisz dwa razy w lewo, raz w górę i droga staje otworem.

Ostatnio była afera, że nowa aktualizacja zgliczowała ten fragment na amen, ale w kolejnej niby to naprawili. 

Opublikowano
Godzinę temu, smallv86 napisał(a):

Zrob aktualizacje gry bo byl jakis blad z tym zadaniem i poprawiali to.

Opublikowano

Skończone raz na hard/hard i gra poleciała dla kolejnego gracza poprzez paczkomat. Sprzedałem, mimo że to była gra 10/10, bo nie wyobrażam sobie w to grać w ciągu kolejnych 2 lat ponownie. Granie z wiedzą co będzie za rogiem, na czas, albo o zgrozo na niższym poziomie trudności to byłaby dla mnie zerowa przyjemność. Marzę o 1 i 3 części od Bloobera, tylko boli ile lat na to możemy czekać.

Na H/H był jeden moment w którym myślałem że zejdę na niższy poziom trudności, moment w którym w apartamentach wchodzi się przez okno i zdobywa pokrętło, cały ciąg tych pojedynków mocno nadszarpywał ilość amunicji i apteczek. Najpiękniejsze, że w przeciwieństwie do innych gier np. RE, gdzie powtarzanie pewnych segmentów i oszczędzanie wszystkiego "na czarną godzinę"  na najwyższym poziomie trudności kończy się tym że na napisach ma się pełne kieszenie, to tutaj podczas ostatniego starcia strzykawki i amunicja leciały jak szalone, czyli cały mój upór został mi nagrodzony, dla mnie to była wisienka na torcie.

Zdecydowanie lepszy remake niż RE4, porównywalny z królami czyli RE2 i DS.

Mam ochotę sprawdzić Medium, mimo że odbiłem się 2 razy, brakuje mi tego klimatu.

P.S. przed graniem odświeżyłem sobie oba filmy, drugi przemilczę, nie koniecznie z oczywistych względów, ale jedynka to dla mnie jedna z najbardziej niedocenionych ekranizacji. Wszystko tam jest na swoim miejscu, od A do Z. Duża zasługa części efektów praktycznych.

Edytowane przez Rtooj