Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Crimson Desert

Featured Replies

Opublikowano

Kurde na YT już się zrobiła wylęgarnia poradników typu: Infinite gold trick, OP build character in Crimson Desert, 10 mistakes to avoid albo jakieś wysrywy pseudorecenzentów: Czy warto grać w Crimson Desert? Zanim zagrasz - zobacz! I tego typu bzdety.. a ja jeszcze gry nawet nie odpaliłem bo nie mam jak i kiedy. Chyba trzeba będzie unikać scrollowania sociali aby nie psuć sobie wrażeń. A z każdym dniem jest coraz trudniej omijać randomowe rolki i klipy turned

• Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Wyświetleń 79,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Patapon
    Patapon

Jak pojawiła się opcja ukradnij osła to sądziłem, że na nim pojadę, a nie że będę z nim uciekał przez miasto niosąc go na barana   Ciekawe czy byka można ukraść

• Czyli teraz obrona Częstochowy przez forumowiczów minimum miesiąc bo 2 bomby poszły haha

• Zax dał 7/10 Skull and Bones, przekonany że "gra będzie wspierana latami". Niech to wybrzmi.

Opublikowano
14 minut temu, SebaSan1981 napisał(a):

A z każdym dniem jest coraz trudniej omijać randomowe rolki i klipy

Przez te rolki wlasnie wpadlem na spoiler z RE Requiem, bo jakis kretyn postanowil bossa pokazac w ciagu pierwszej sekundy. Pora odinstalowac cale to social media. Czlowiek bedzie zdrowszy. Przed premiera GTA 6 trzeba bedzie siedziec w bunkrze.

Opublikowano

@SebaSan1981 - zła wiadomość - podobno dwie pozostałe postacie są jednak poboczne i fabułę pchamy jedynie grając Kliffem.
Po pierwszej styczności z Damiane, stwierdziłem, że walić to i wróciłem do głównego protagonisty, a jej rzeczy wywaliłem do skrzynki i już raczej nie wrócę, chyba że w ramach ciekawostki.

Opublikowano

Po tym wczorajszym patchu mam wrażenie że wizualnie jest jeszcze lepiej niż wcześniej na bazowym PS5 w trybie równowagi. Mapa w końcu nie wywala sama z siebie i jest naprawdę lux. W tygodniu jednak ciężko znaleźć więcej czasu na granie, a więc wczoraj latałem sobie tylko po mapie i sprawdzałem co tam jeszcze na mnie czeka i tak trzy godzinki zniknęły w moment, absolutnie genialne jest tutaj to zatracenie się w świecie. Dawno tak nie miałem z żadną gierką aby faktycznie bujać się bez większego celu i mieć z tego radochę fsg Chociaż spotkałem na swojej drodze mnóstwo zakapiarów i nie wiem czy postać już jest mocno dopakowana czy aż tak ich znerfili, ale po prostu przez nich przebiegłem wycinając ich w najlepsze. Wprowadzenie poziomu trudności to może jednak dobry pomysł? Pogodzi jednych i drugich graczy. Chociaż widziałem już zarzuty, że gra jest słaba bo nie ma wątków LGBT i brak jej poprawności politycznej kekw

Opublikowano
Godzinę temu, Wredny napisał(a):

@SebaSan1981 - zła wiadomość - podobno dwie pozostałe postacie są jednak poboczne i fabułę pchamy jedynie grając Kliffem.
Po pierwszej styczności z Damiane, stwierdziłem, że walić to i wróciłem do głównego protagonisty, a jej rzeczy wywaliłem do skrzynki i już raczej nie wrócę, chyba że w ramach ciekawostki.

Ja z nią robię questy poboczne i bazy wrogów, można ją przywołać i walczy razem z nami, na main story trzeba ją odesłać, dosyć dziwne rozwiązanie, widać, że te dodatkowe postacie dodali długo po zrobieniu wątku głównego.

Na plus za to, że przynajmniej statystyki są wspólne i jak podniesiemy główne staty dla Johna Crimsona, to Damienne też dostaje.

7 godzin temu, Banan91PL napisał(a):

Właśnie to odbijanie baz to największy rak jak widzę setki wrogów jak w jakimś dynasty warriors

Ja większość zrobiłem przez zagadki, story, questy i wyzwania.

Mieczykiem sobie szukasz na mapie miejsc zainteresowania L1+R1 skill, zawsze jest albo artefakt napełniony albo ten do wyzwań sealed lub teleport, warto pozwiedzać.

Opublikowano

Muzyka naprawdę fajna, głosy też profesjonalnie nagrane - aktorzy się wczuwają, niektóre scenki czy dialogi są naprawdę świetnie odegrane tylko jest problem tego typu, że obojętnie gdzie byśmy nie byli (otwarte pole, jaskinia czy wnętrze kościoła) to wszystko brzmi tak samo wyraźnie.
W każdym razie byłem mocno zaskoczony, że mimo pozornego braku fabuły te rozmowy z eNPeCami są tak dobrze napisane i odegrane.

Opublikowano

Mam też wrażenie, że recenzenci nie docenili misji pobocznych, bo w sumie też mają nagrane ścieżki, co przy takich molochach jest rzadkością, w zasadzie to nikt tego nie robi na taką skalę, pewnie nawet ich nie ograli, więc ciężko się im na ten temat wypowiedzieć.

Oczywiście niektóre są jak w MMO, ale to nie tak, że wszystkie.

No i chyba wszyscy NPC w grze mówią? Modele też są bardziej zróżnicowane niż np. w Starfieldzie, czy Wieśku.

Opublikowano
2 godziny temu, Wredny napisał(a):

W sumie nie robi mi to wielkiej różnicy. Fajnie się lata dziewuchami ale nawet jeśli nie będzie z tego funu to będę biegał Kliffem. Żaden dramat. Na przykład w F76 też mam dwie postacie, główną kobitkę (craft, misje, stealth, healerka) a jako drugą postać zrobiłem.. samego siebie łysola z brodą z totalnie innym buildem bo biegam jako Raider z łukiem i perkami do archery. I gra się też zajebiście.

Szczerze mówiąc to czy chłop czy baba w grze to nie ma znaczenia, to tylko skórka, choć mi osobiście lepiej gra się babami, taka fiksacja. Jak gra będzie się bronić gameplayem to jestem w stanie wybaczyć nawet jakieś bugi i niedojebania UI.

Opublikowano

Czytam ten topic i kusi mnie ta gra, ale grałbym na bazowym PS5, a dwa, to nie wiem czy ogarnę te wszystkie mechaniki, walkę i zależności. O wolnym czasie na ten tytuł nie wspominając. Zanim dotarłbym do rzeczy ważniejszych, pewnie sporo by już poprawili, bo widać że łatają.

Opublikowano

Płaszcz maskujący + maska i rozkradłem całą wioskę, fajnie, że czasami mamy zamiast skrzynek do otwarcia drobne puzzle do ułożenia, w sensie te układanki, to znak, że jakiś fajny item tam będzie.

Opublikowano
2 godziny temu, TuPaz napisał(a):

Chociaż widziałem już zarzuty, że gra jest słaba bo nie ma wątków LGBT i brak jej poprawności politycznej kekw

Bo w takie bzdury Azjaci mają wywalone i całe szczęście.
Ale różnorodność rasową jak najbardziej mamy - są ludzie (czarni też), gobliny, orki, trolle...
Nawet Terry Crews się załapał:

19d164de01b23-screenshotUrl.png

Co do biegania bez celu to też tak mam i po skończeniu trzeciego chaptera postanowiłem trochę pobiegać.
Jak głosi stare ludowe przysłowie - "koniec mieczyka za przewodnika", czy jakoś takD
Wyciągam stal, patrzę na odblask na horyzoncie i powolutku tam zmierzam.
Aboslutnie genialne jest to, że można wejść praktycznie wszędzie i nie ma żadnych ograniczeń, jeśli chodzi o wspinaczkę (oprócz poziomu naszej staminy oczywiście).
Dla mnie to taki kolejny SKYRIM, gdzie co chwilę coś odrywało mnie od wątku głównego i godzinami szwędałem się, robiąc pozornie głupie rzeczy, które mnie relaksują i mogą być celem samym w sobie - to będzie gra na długie miesiące.

19d1eeaa0ac7-screenshotUrl.png

Opublikowano

Jak czytam ten temat, to mnie nachodzą dwie myśli:

• mnóstwo fajnych rozwiązań, trochę jak Zelda nowej generacji, i prawdopodobnie będzie to po paru miesiącach i latach gra kultowa i ostatecznie bardzo doceniona.

• nie mam ochoty nawet tego włączać widząc design bohaterów i npc. I może lepiej bo gra wygląda jak taka na 200h.

Opublikowano

a jak z różnorodnością terenów i miejscówek bo tyle co widziałem na YTbie to jest monotonnie tak jakoś.

Opublikowano

Grającym na PC polecam te dwa mody:

1. Ustawienie kamery. Wreszcie można się pozbyć feelingu MMO i ustawić kamere podobną do tej z Wiedzmina/RDR2 - https://www.nexusmods.com/crimsondesert/mods/65

2. Zmiana kolorystyki. Nigdy nie korzystam z reshadów ale oficjalna kolorystyka w CD jest paskudna. Ten mod to poprawia a w ruchu wygląda to jeszcze lepiej niż na fotkach - https://www.nexusmods.com/crimsondesert/mods/87

Opublikowano
7 minut temu, Rooofie napisał(a):

Grającym na PC polecam te dwa mody:

1. Ustawienie kamery. Wreszcie można się pozbyć feelingu MMO i ustawić kamere podobną do tej z Wiedzmina/RDR2 - https://www.nexusmods.com/crimsondesert/mods/65

2. Zmiana kolorystyki. Nigdy nie korzystam z reshadów ale oficjalna kolorystyka w CD jest paskudna. Ten mod to poprawia a w ruchu wygląda to jeszcze lepiej niż na fotkach - https://www.nexusmods.com/crimsondesert/mods/87

Zobacz sobie moje screeny w tym temacie, nieskromnie mówiąc, myślę, że mój reshade lepszy ;) tylko, że ja gram z HDR, jak też grasz z HDR to mogę Ci podesłać, a kamerka spoko, ściągnę później. Tylko kiedy ja w to zagram, póki co Sly The Spire rujnuje mi życie.

Opublikowano
42 minuty temu, Kolos28 napisał(a):

a jak z różnorodnością terenów i miejscówek bo tyle co widziałem na YTbie to jest monotonnie tak jakoś.

Monotonnie? Raczej nie, to że jest "trawka i drzewa", to nie znaczy że jest jedno i to samo.
Do tego tereny ze śniegiem, pustynne itp. No i detale robią tutaj robotę. Po deszczu mokry teren który jest w słońcu wysycha szybciej, jak jest zacieniony to dłużej utrzymują się kałuże itp. Ja doceniam takie smaczki.

Krajobrazy i różnorodność terenu robi tutaj mega robotę, płynie strumyk, wodospad, jakaś wyspa na środku z rozbitym statkiem pirackim. Jestem pewnie po jakiś 25/30 h gry, wczoraj przez 4 h nie ruszyłem ani jednego questa i tylko zwiedzałem mapkę i odkrywałem nowe tereny. Od lat tak dobrze się nie bawiłem z żadną gierką. RE Reqiuem był świetny, ale nie miałem gry w głowie i nie czekałem kiedy w końcu zagram, tutaj to mi gra z głowy nie wychodzi jak za małolata. Na monotonność chyba nie ma co narzekać. Są oczywiście brzydsze i gorsze miejscówki, kamieniołom (sick!), ale jeśli lubisz tego typu gry to odnajdziesz się na pewno.

Nawet to sterowanie nie przeszkadza i mnogość kombinacji.

Edytowane przez Faranell

Opublikowano

Quest z Iglicą Gwiazd, widoczki, zagadki i boss tam obama.

W ogóle w dzisiejszej sesji na 4 godzin walczyłem 5 minut. No kto by pomyślał, że tak można :).

20 minut temu, Shen napisał(a):

Sprzedaż się znowu rozkręca

Zrzut ekranu 2026-03-24 102929.png

Steam już zielony, pewnie za miesiąc przytłaczająco pozytywne wlecą.

Opublikowano

Czyli co, jest w końcu Zelda dla ubogich? D Fajnie wygląda ta gierka, pewnie kiedyś wpadnie wersja PS5 Pro!

Opublikowano

Mieliście jakieś bugi od momentu ostatnich 2ch patchy? U mnie kompletnie nic.

Opublikowano
Teraz, Shen napisał(a):

Nic, ale przed patchami tez nie mialem.

Ja miałem tylko ten ze zmianą postaci, ale już za nami.

8 minut temu, Masamune napisał(a):

Czyli co, jest w końcu Zelda dla ubogich? D Fajnie wygląda ta gierka, pewnie kiedyś wpadnie wersja PS5 Pro!

No nie wiem, no nie wiem :).

Wydaje mi się jeszcze, że nikt jeszcze nie odkrył wszystkiego, co ta gra ma do zaoferowania.

every-time-v0-4rjy5y1vxuqg1.jpeg?width=1