Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Resident Evil 9 Requiem

Featured Replies

Opublikowano
11 minut temu, grabipl napisał(a):

Chciałem przerobić kilka razy ją przez gemini ale źle potem napisy wychodzą więc bedzie goła bez

Nie no, ten napis tam to by tylko szpecił, nawet jakby był zrobiony dobrze.

• Odpowiedzi 812
  • Wyświetleń 40,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Oj tak, też trafiłem na realny czas gry, ale to akurat dobra nowina, a nie spojler Nie wchodzę na fejsa, YT odpalam tylko konkretne kanały bez przeglądania polecanych i zasubskrybowanych. No i trzeba

• Trzymaj ziomeczku, coś bardziej w Twoich klimatach. Kto wie, może nas Capcom zaskoczy i Grace zostanie tatą?

• I ta rejestracja na aucie Leona 9642 :D (części w których wystąpił)

Opublikowano
  • Autor

Już latają spoilery, nie wiem czy prawdziwe, przeczytałem tylko jak długa jest gra. Trzeba uważać.

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

Oj tak, też trafiłem na realny czas gry, ale to akurat dobra nowina, a nie spojler ) Nie wchodzę na fejsa, YT odpalam tylko konkretne kanały bez przeglądania polecanych i zasubskrybowanych. No i trzeba uważac na forumkowe statusy.

Muszę wam coś wyznać... )

Ta gra, choć jeszcze oficjalnie nie wyszła, przywróciła mi radość grania i wiarę w gejming. Tak, od kilku lat miałem kryzys. Nie kupiłem PS5 ani Xboxa, nie interesowały mnie nowe gierki i grałem tylko w retro starocie. Liczyłem że wejdę w obecną generację wraz z GTA VI, ale jak wiemy ta gra wyjdzie kiedyś, nie ma 100% pewności że w tym roku. Tymczasem pojawił się nowy Resident którego sobie obserwowałem i coraz bardziej mi sie podobało to co Capcom nam pokazywał. Fajni bohaterowie, dwa odmienne style rozgrywki, kultowe miasto, arcyciekawy villain, mroczny klimat i świetna grafika. Do tego długi czas gry i pewnie jak zwykle u Capcomu w Residentach - masa rzeczy do odblokowania. Dla takich gier warto być graczem i kupić konsolę. Taki mi się hype udzielił że od kilku dni myślę tylko o piątku 27.02 i wszystko sobie zaplanowałem. Nawet jaskinie gracza wysprzątałem, uprzedziłem też znajomych że przez weekend będę offline )

Opublikowano

Zajebiście ciężko jest, zwłaszcza teraz kiedy te spoilery latają wszędzie. Kusi, żeby zerknąć na jakiś fragment, ale ryzyko zepsucia sobie jakiejkolwiek niespodzianki siedzi mocno w głowie. Też dawno nie czekałem na nic innego z takim entuzjazmem. Nie wiem, czy to wszystko to, co opisał @aux , czy świadomość, że Leon wraca po latach do miejsca, w którym wszystko się zaczęło, tym razem jako rasowy rzeźnik, a nie początkujący świeżak, mogący rozliczyć się z przeszłością. A może też mocno wchodzące klimaty neo-noir od pierwszego zwiastuna, które kojarzą mi się z „Siedem” Finchera smyrają tak dobrze, plus przerywniki zapowiadające najbardziej „cinematic experience” w serii. Nie wiem, co sprawia, że tak się czeka na tego residenta bożego, ale masa jest tych składowych.

Pozostaje skończyć RE2R raz jeszcze i popykać w RE4R, bo próbowałem w między czasie pograć w coś innego, ale zajawki żadnej. Już tak blisko do premiery, a dni coraz dłuższe…

Opublikowano

Omijanie spoilerów przez najbliższy tydzień:

Who is the most Agile in Resident Evil? - Gen. Discussion - Comic Vine

tymczasem pewnie ja 2 dni przed premierą

Resident Evil Laser Scene on Make a GIF

Opublikowano

Będę chujkiem, ale ci, którzy natkną się na spoilery nie potrafią w internet i sami to sobie zrobili, po prostu. Oglądałem wszystkie trailery, developer's diary i tak dalej, a feed mam zawalony zupełnie innym contentem na każdym socialu czy na każdym jutubie. Silna wola do olania wszystkich preview i innych takich oraz trening algorytmu, proszę państwa.

Opublikowano

Od zawsze? Wiadomo, że to nie jest najambitniejsza historia we wszechświecie, ale chyba nie znajdziesz serii horrorów z tak rozwiniętym lore będącym ciągłym kontinuum od prawie 30 lat.

Opublikowano
20 minut temu, Bzduras napisał(a):

Będę chujkiem, ale cii, którzy natkną się na spoilery nie potrafią w internet i sami to sobie zrobili, po prostu. Oglądałem wszystkie trailery, developer's diary i tak dalej, a feed mam zawalony zupełnie innym contentem na każdym socialu czy na każdym jutubie. Silna wola do olania wszystkich preview i innych takich oraz trening algorytmu, proszę państwa.

wystarczy trafić na kaprys jutuba i dostaniesz w polecanych miniature z zakończeniem nawet jak przez pół roku nie oglądałeś nic z gry

Opublikowano

No nie wiem Andrzeju, mój YT podsuwa mi wszystko tylko nie Requiem. Nawet najnowszy trailerek musiałem wyszukiwać ręcznie bo na głównej testy maszynek do golenia i wspominki z Metal Geara nosacz3

Opublikowano

Jak mówie zwykły kaprys jutubka chociaż wydaje mi sie że już jakiś czas jest z tym spokój (pewnie zaraz dostane) tak czy siak pierwszy raz od dawna unikam spoilerów bo zazwyczaj mam je w chuyu, tutaj troche też no, ale wolałbym już nic nie widzieć z tej gry

Opublikowano
6 minut temu, Figaro napisał(a):

Coś mnie ominęło? Od kiedy fabuła w RE ma znaczenie?

Dla zwyklaków? Od nigdy. Dla fanów serii? Od zawsze. Tutaj sprawa jest poważniejsza, bo nie mówimy o fillerowej przygodzie z RE7 i 8, tylko historia wraca na tory porzucone jakoś po Residencie 5: znowu stara gwardia bohaterów, machloje Umbrelli, powrót do Raccoon City, być może pojawi się jakiś znany złodupiec (każdy chyba liczy na powrót Weskera albo Spencera). Fabularnie to może być najbardziej Residentowy Resident od czasu... Code Veronica? Więc tak, dla fanów RE to będzie duże wydarzenie. Do tego dochodzi napięcie związane z tym czy Leon przeżyje i zagadka jaką jest Grace, bo już po trailerach widać, że będzie miała bardzo istotną rolę w scenariuszu.

Opublikowano

A to szczerze nie wiedziałem. Myslalem ze ta fabuła już dawno sie rozpadła i nie ma logicznego sensu.

Opublikowano

Na spoiler mozna sie naciac doslownie wszedzie, juz ktos widze zapomnial jak wygladala sytuacja chociazby z tlou2 czy np Grą o tron, gdzie wchodzac na kompletnie niezwiazana tresc na yt czy gdziekolwiek w socialach jakis ciul potrafil wpierdolic spoiler w komentarz, byle tylko innym spierdolic zabawe. Pamietam, ze nawet na twitchu na wiekszych randomowych streamach typy potrafili wysylac PM ze spoilerami.

Opublikowano

No jest głupia jak but jak zawsze, ale fajnie sie ją śledzi

Opublikowano
1 minutę temu, Figaro napisał(a):

A to szczerze nie wiedziałem. Myslalem ze ta fabuła już dawno sie rozpadła i nie ma logicznego sensu.

Są tworzone fanowskie timeline'y które pokazują, że mimo przepastności uniwersum wszystko trzyma się jako-tako kupy. To nie asasyn krid tylko potężne chińczyki.

Opublikowano

Fabuła w Revelations 2 jest bardzo ok. Dobrze że gra niszowa i przez 10 lat nie zobaczyłem żadnego spoilera.

Opublikowano

Ja liczę na długość rozgrywki porównywalną do tej z remake'u RE4.

Opublikowano

Ta seria ma już ponad 30 gier, ukazuje się dokładnie tyle samo lat. Weź zrób coś tak rozwiniętego, żeby story nie rozpierdalało się w szwach i nie miało żadnych głupotek. Biorąc to wszystko pod uwagę, to Capcom i tak nieźle sobie daje radę. Wiadomo, że nikt nie traktuje Residentów na tej samej zasadzie co Pieśni lodu i ognia czy uniwersum Cosmere od Sandersona, to jest zupełnie inny rodzaj "wciągalności" fabularnej, no ale jeżeli ktoś siedzi w tym lore od samego początku i zżył się z tymi postaciami, to logiczne, że będzie wypatrywał kolejnej odsłony i to nie tylko po to, żeby sobie fajnie postrzelać, ale też dlatego, że jest ciekaw co jeszcze się wydarzy w tym świecie i jaki los spotka jego cyforwych ziomków.

Opublikowano

To dla nas taka sama podróż jak dla Leona. Jako gówniarze graliśmy w RE2 i baliśmy się każdego napotkanego zmutowanego potwora. Dzisiaj, tak jak Leon, wracamy po latach do Raccoon City masakrować maszkary, bo tym razem jesteśmy starsi i po wielu przejściach, więc już nie tak łatwo nas przestraszyć. No jest w tym sporo magicznej nostalgii. Razem z serią Resident Evil zatoczyliśmy piękne koło. Jak tu się nie hajpować?

Opublikowano

Ja gdybym nie nadrobił oryginalnych staroci to szczerze powiedziawszy chyba miałbym trochę w chuju ten powrót do rc xD to miasto w rimejkach zostało ledwo ruszone

Opublikowano
14 minut temu, Pix napisał(a):

To dla nas taka sama podróż jak dla Leona. Jako gówniarze graliśmy w RE2 i baliśmy się każdego napotkanego zmutowanego potwora. Dzisiaj, tak jak Leon, wracamy po latach do Raccoon City masakrować maszkary, bo tym razem jesteśmy starsi i po wielu przejściach, więc już nie tak łatwo nas przestraszyć. No jest w tym sporo magicznej nostalgii. Razem z serią Resident Evil zatoczyliśmy piękne koło. Jak tu się nie hajpować?

W punkt. Też chyba to właśnie RE2 było dla wielu z nas pierwszy kontaktem z serią, więc ta odsłona, Raccoon, RPD, Leon itp mają dla nas szczególne znaczenie. Dla mnie ta gra to był w ogóle szoker po przeskoczeniu z Pegasusa i Amigi, potężne uderzenie w łeb, które uświadomiło mi że gra wideo może być czymś więcej niż tylko śmiesznym pamperkiem biegającym w prawo i zjadającym grzybki, że może wyglądać aż tak dobrze (na tamte czasy te prerenderowane tła to był niemalże realizm), że fabuła może trzymać w napięciu, zaskakiwać czy wzruszyć (po "śmierci" Ady nie mogłem się pozbierać przez miesiąc xD ) . Z RE2 wiążą się jedne z moich najlepszych giereczkowych wspomnień, np kiedy razem z ojcem sraliśmy pod siebie przemierzając ponure korytarze posterunku (na szczęście to on trzymał pada) albo kiedy brat odpalił jego save'a, zmarnował wszystkie pociski do magnum na kruki i zrobił save'a na tym samym slocie i dostał później opierdol kekw No i teraz, po tych wszystkich latach wracamy do tego samego punktu, starsi, doświadczeni, jeno już siwi albo łysi i z obwisłym worem dyndającym między nogami, ale z taką samą zajawką jak wtedy. To będzie piękny powrót na stare śmierci, coś takiego raczej już się nie powtórzy.

Opublikowano

YT podrzuca to co jest aktualnie promowane. Skoro zbliza sie wielka premiera to kontent bedzie wszedzie czy tego chcemy czy nie. Ja sam nic nie klikam odnosnie Residenta ale przez ogladanie tresci o gatunku horrorowatych jak Reanimal samo sie wszysto nasowa z automatu jak choc by shorty. Bylo grac tego wiewióra a nie zmieniac na ostatniej prostej.

Opublikowano
16 minut temu, Josh napisał(a):

W punkt. Też chyba to właśnie RE2 było dla wielu z nas pierwszy kontaktem z serią, więc ta odsłona, Raccoon, RPD, Leon itp mają dla nas szczególne znaczenie. Dla mnie ta gra to był w ogóle szoker po przeskoczeniu z Pegasusa i Amigi, potężne uderzenie w łeb, które uświadomiło mi że gra wideo może być czymś więcej niż tylko śmiesznym pamperkiem biegającym w prawo i zjadającym grzybki, że może wyglądać aż tak dobrze (na tamte czasy te prerenderowane tła to był niemalże realizm), że fabuła może trzymać w napięciu, zaskakiwać czy wzruszyć (po "śmierci" Ady nie mogłem się pozbierać przez miesiąc xD ) . Z RE2 wiążą się jedne z moich najlepszych giereczkowych wspomnień, np kiedy razem z ojcem sraliśmy pod siebie przemierzając ponure korytarze posterunku (na szczęście to on trzymał pada) albo kiedy brat odpalił jego save'a, zmarnował wszystkie pociski do magnum na kruki i zrobił save'a na tym samym slocie i dostał później opierdol kekw No i teraz, po tych wszystkich latach wracamy do tego samego punktu, starsi, doświadczeni, jeno już siwi albo łysi i z obwisłym worem dyndającym między nogami, ale z taką samą zajawką jak wtedy. To będzie piękny powrót na stare śmierci, coś takiego raczej już się nie powtórzy.

Nie grałem w żadną część re dłużej niż 20 minut, ale po tym opisie i mi się udzieliła nostalgia.