Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PSX EXTREME 336

Featured Replies

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

001-okl_psx-336.jpg

Wrześniowy numer dostępny od 4 września (czwartek)
Prenumerata pocztowa wysyłka 1 września (poniedziałek)
Patronite i prenumeraty InPost wysyłka 3 września (środa)
Cena magazynu - 24,99 zł (124 stron)

Roger: Tradycji stało się zadość i kolejny już rok zawitaliśmy sporą ekipą na targi gamescom w Kolonii. Trzeba przyznać, że tym razem gier AAA czekających na ogranie było sporo, a na miejscu dopisały też polskie firmy, które przywiozły ze sobą kilka wyczekiwanych produkcji. Nie wszystko udało nam się ograć, ale na kolejnych stronach czekają na Was wrażenia choćby z takich tytułów jak Pragmata, Resident Evil Requiem, Ninja Gaiden 4, Onimusha: Way of the Sword, The Blood of Dawnwalker, 007 First Light, Pokémon Legends Z-A czy Gothic Remake. Łącznie przygotowaliśmy dla Was raport z obcowania z ponad 25 grami. A to nie wszystko w temacie playtestów, bo mamy też wrażenia Butchera, który pojechał na specjalny event szóstego Battlefielda, oraz Kaliego, który zachwycił się Where Winds Meet.

Obrodziło też na koniec lata w recenzje. Dzięki temu mogliśmy przetestować dla Was takie hity jak Mafia: The Old Country, Hell is Us, Metal Gear Solid Delta: Snake Eater, Cronos: The New Dawn, Kirby and the Forgotten Land czy Gears of War: Reloaded. Tutaj również rzucę liczbą, bo w numerze mamy blisko 30 recenzji. Zdecydowanie jest więc w co grać, a przecież najgorętszy, jesienny okres dopiero przed nami.

W publicystyce również gorąco – piszemy, czym jest data mining, czyli o kopaniu w informacjach, które miały pozostać ukryte w grze. Przy okazji premiery nowej Mafii wspominamy, jak narodziła się i rozkwitła sycylijska przestępczość zorganizowana, a będzie też o tym, jak twórcy gier używają snu, by zaprząc go w gameplayowe ramy i niekoniecznie wykorzystywać tylko jako środek regenerujący zdrowie po drzemce w okolicznym hotelu czy gospodzie.

Z kolei w dziale Retro zabieramy Was do fascynującego świata Oddworlda, którego uniwersum miało być znacznie większe, a skasowanych gier jest więcej niż tych, które trafiły na rynek. Niektóre to prawdziwe perełki i wielka szkoda, że zostały zakopane. Kubica tym razem wziął na warsztat kulisy powstania Final Fantasy V, w którym wiele elementów kojarzonych do dziś z serią pojawiło się pierwszy raz, a Adamus podkręca atmosferę, przedstawiając arcyciekawą historię marki The Evil Within, za którą odpowiadał ojciec Resident Evil. Z kolei dla fanów superbohaterów przygotowaliśmy materiał o perypetiach Supermana w kontekście filmów i gier. Z tymi drugimi zdecydowanie nie miał po drodze.

Z racji tego, że numer pęka w szwach, musieliśmy zwiększyć jego objętość o osiem stron, ale nikt chyba z tego powodu nie będzie płakał, prawda? Miłej lektury!

1_bf6.jpg

2_gc.jpg

3_mgs.jpg

4_data.jpg

5_evil.jpg

6_super.jpg

TEMAT NUMERU

gamescom 2025

HARDKOR

Data mining

Senność w grach

Mafia sycylijska

RETRO

Retrocenzja – Deathtrap Dungeon

Oddworld jakiego nie znacie!

Final Fantasy V

The Evil Within

Superman – kiedy człowiek zaczął latać

FELIETONY

Super Pisario [Michał Pisarski]

Fabularna tawerna [Zax]

Savepoint [Michał Walkiewicz]

Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu / Marcellus]

Na piechotę [Piechota]

Od gracza dla graczy [Mazzi]

Okiem maniaka [Roger]

STAŁE RUBRYKI

Prenumerata

Co nowego

Ohayo Nippon

Dobre, bo polskie

Hyde Park

Headshot

Myszaq lubi

Region Filmowy

Comix Zone

Bardzo Ambitny Kącik Anime

Graczpospolita

Głos Ludu

Patronite

Listy

GRY
CO NOWEGO

Light of Motiram

Little Nightmares III

Windstorm: The Legend of Khiimori

PLAYTESTY
Battlefield 6

Where Winds Meet

GAMESCOM

007: First Light

Anno 117: Pax Romana

Clive Barker’s Hellraiser: Revival

Directive 8020

Gothic Remake

I Hate This Place

John Carpenter’s Toxic Commando

Keeper

LEGO Batman: Dziedzictwo Mrocznego Rycerza

Ninja Gaiden 4

Onimusha: Way of the Sword

Painkiller

Phantom Blade Zero

Pokémon Legends: ZA

Pragmata

Project Motor Racing

Reanimal

Resident Evil Requiem

Screamer

Silent Hill f

Sonic Racing: CrossWorlds

SpongeBob SquarePants: Titans of the Tide

The Blood of Dawnwalker

The Outer Worlds 2

Turok: Origins

Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2

RECENZJE

Cronos: The New Dawn

Dead Take

Dear me, I was…

Demonschool

Drag x Drive

Echoes of the End

Gears of War: Reloaded

Hell is Us

Hide The Corpse

Hirogami

Iwakura Aria

Kirby and the Forgotten Land – Switch 2 Edition

Mafia: The Old Country

Metal Gear Solid Delta: Snake Eater

Midnight Murder Club

Ninja Gaiden: Ragebound

Ready or Not

Sengoku Dynasty

Senua’s Saga: Hellblade II Enhanced

Shinobi: Art of Vengeance

Shuten Order

Spy Drops

Story of Seasons: Grand Bazaar

The House of the Dead 2: Remake

The Knightling

UFO 50

Wheel World

W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą prenumerat, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na sklep@psxextreme.pl lub posty w tym temacie.

Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na: Facebooku, Instagramie i X/Twitterze.

Gwoli uzupełnienia zapowiedzi:

• 124 strony wyjątkowo, bo i reklam ciut więcej + gamescom zrobił swoje

• wysyłki do paczkomatów wyjątkowo w środę, a nie poniedziałek - idzie jesień, idą embarga

• PDF również wpadnie w czwartek z samego rana na premierę

• Odpowiedzi 21
  • Wyświetleń 285
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Gwoli uzupełnienia zapowiedzi: 124 strony wyjątkowo, bo i reklam ciut więcej + gamescom zrobił swoje wysyłki do paczkomatów wyjątkowo w środę, a nie poniedziałek - idzie jesień, idą embarga PDF równ

• Ulala, publicystyka mafijna zawsze mile widziana.

• O kuhwa! Ta okładka to tragedia i czyste zło. Nic się na niej nie zgadza, zmieńcie póki czas :) 1/10 A numer jak zawsze bogaty w treści które mnie interesują.

Opublikowano

Numer świetnie się zapowiada(a kiedy się źle zapowiadał?) tylko ta okładka jakaś taka meh meh.

Opublikowano

O kuhwa! Ta okładka to tragedia i czyste zło. Nic się na niej nie zgadza, zmieńcie póki czas :) 1/10

A numer jak zawsze bogaty w treści które mnie interesują.

Opublikowano

Retrocenzja. No tego to się nie spodziewałem, myślałem że Summoner to był dziwny wybór a tu Deathtrap Dungeon. Dajcie przynajmniej jakieś arty promocyjne do recki xd

Opublikowano
  • Autor

Gwoli uzupełnienia zapowiedzi:

• 124 strony wyjątkowo, bo i reklam ciut więcej + gamescom zrobił swoje

• wysyłki do paczkomatów wyjątkowo w środę, a nie poniedziałek - idzie jesień, idą embarga

• PDF również wpadnie w czwartek z samego rana na premierę

4 minuty temu, aux napisał(a):

O kuhwa! Ta okładka to tragedia i czyste zło. Nic się na niej nie zgadza, zmieńcie póki czas :) 1/10

A numer jak zawsze bogaty w treści które mnie interesują.

Rozumiem Cię aux, mi też brakuje FIFY na okładce...

Opublikowano
56 minut temu, Perez napisał(a):

Rozumiem Cię aux, mi też brakuje FIFY na okładce...

Żebyś wiedział że brakuje :) Tęskno mi do czasów gdy Fifa była Fifą, szmatławiec pisał tylko o konsolach, a w Gears of War można było zagrać tylko na X360...

Opublikowano
2 minuty temu, aux napisał(a):

Żebyś wiedział że brakuje :) Tęskno mi do czasów gdy Fifa była Fifą, szmatławiec pisał tylko o konsolach, a w Gears of War można było zagrać tylko na X360...

To se newraci;)

Opublikowano

Mi brakuje verbatimów, jedna dyszka i człowiek miał najnowszy hit na plejstejszyn. A nie jakieś 3 i pół bomby za ledwo działający bez paczy bezduszny korporacyjny produktfrog

W każdym razie numer (oprócz okładki) zapowiada się nieźle. Fajnie z Cronosem udało Wam się trafić na premierę. Pewnie Komodo recenzuje.

Do tego Final Kubica V i Evil Adamus jako dania główne. No i gamescom oczywiście. Szczerze mówiąc nie śledzę nigdy tych wszystkich newsów z targów, więc zawsze fajnie mieć to elegancko zebrane w ikstrimie.

Opublikowano

Okładka kontrowersyjna, ale za nią zapłaciły co najmniej dwie firmy, także dla wydawnictwa może i dobrze. Czekam na listonosza.

31 minut temu, Pix napisał(a):

Mi brakuje verbatimów, jedna dyszka i człowiek miał najnowszy hit na plejstejszyn. A nie jakieś 3 i pół bomby za ledwo działający bez paczy bezduszny korporacyjny produktfrog

Ile? Na ŁKSie płaciło się 30 zł, ale dostawało się profesjonalną okładkę wydrukowaną na najtańszym Brotherze z lewym tuszem. Piękne czasy.

Opublikowano
8 minut temu, TomciooPL napisał(a):

Okładka kontrowersyjna, ale za nią zapłaciły co najmniej dwie firmy, także dla wydawnictwa może i dobrze. Czekam na listonosza.

Ile? Na ŁKSie płaciło się 30 zł, ale dostawało się profesjonalną okładkę wydrukowaną na najtańszym Brotherze z lewym tuszem. Piękne czasy.

A to nie, u mnie taniej było, ale dostawałem grę w cienkim plastikowym pudełku, który łamał się po kilku otwarciach. Ewentualnie w papierowym opakowaniu.

Do tego mocno mgliste, niejasne opisy gatunku danej gry. Pamiętam, że przy jednym tytule był opis "platformówka oczmi". Wtedy wtf, dopiero po latach domyśliłem się, że to musiało chodzić o platformówkę z widokiem z pierwszej osoby. Nigdy jej nie wziąłem.

Opublikowano

Jak zwykle nowy numer na horyzoncie, a mi jeszcze połowa publicystyki została do przeczytania. Głowa boli od tego dobrobytu.

Opublikowano
Godzinę temu, tannerpl napisał(a):

Masakra, jeszcze to logo gog com na środku, a po lewej drugie 😅

No tam z lewej to jest gog mod właśnie widzę. Ale okładka taka, a w numerze zero o modach do goga czy ogólnie i samym „temacie z okładki”.

Opublikowano

W Gdańsku we Wrzeszczu płaciło się 30zł za verbatimy. Chlop dawal spod lady płytę a na stole leżały tylko obrazki w folii, bo policja łapała ich za handel piratami jak byly na wierzchu.

Okladka za to schludna, już nie będę musiał mario przyklejać tym razem.

Syn już zapytał czy już mu konsole z okladki zamówiłem, bo minecrafta by sobie chetnie w łóżeczku pograł czy coś.

A ja jemu jeszcze lekcje bede odrabiał. Niezły z niego chochlik gawędziarz notbad

Opublikowano

Dostawcy gier na ŁKS stali jakościom - nawet znalazło się wówczas miejsce na wersję Soul Reaver po polsku, gdzie w rolę lektora wcielał się gość z mocno wschodnim akcentem.

Opublikowano

No cóż kto płaci ten dostaje okładkę... Dobrze że chociaż bije z niej futuryzm.

Opublikowano

Ależ się cieszę na retro recenzję Deathtrap Dungeon. Ta gra prześladuje mnie odkąd dostałem pierwsze CD-Action w 2002 roku i ta gierka była pełniakiem. Kiedyś ją przejdę (a przynajmniej spróbuję).

Opublikowano

Okładka brzydka, ale póki są chętni, żeby za nią płacić to jakoś przeżyje.

Kubica widzę się wziął za jedną z bardziej nielubianych odsłon Final Fantasy. Moja ulubiona rubryka od dawna. Dajcie mu reaktywować kącik rpg.