Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Project Helix - dyskusje ogólne

Featured Replies

Opublikowano

Przypuszczam, że wielu z nas chciałoby, żeby to był jednak dobry sprzęt z mocarnymi exami, a przede wszystkim, aby miał jakiś SENS. Stąd chyba cała dyskusja, bo byłaby petarda, gdyby Xbox wstał z kolan. Ale ciężko w to uwierzyć słysząc o hybrydzie z PC, póki co nie zapowiada się to zbyt interesująco.

• Odpowiedzi 110
  • Wyświetleń 2,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dwie strony zapełnione już przez ludzi którzy nie grają na Xie. A to tylko logo wrzucone na Twittera było

• Bo Cię nie lubię. Zawsze smucisz i grasz w chujowe gry.

• Najważniejsze, że Copilot będzie sam przechodził gierki, to ma być główny ficzer tego czegoś.

Opublikowano

Bez eksow nie wstanie z kolan a do eksow na Xboxie już nie ma powrotu raczej. Nintendo to wie od zawsze Sony się też ogarnęło a Xbox w dupie

Opublikowano

Nie spieniężają tego tylko sprzedając gierki na sztuki.

Sam Windows przynosi relatywnie bardzo mało zysku ze sprzedaży detalicznej, jak na produkt, którego setki milionów ludzi używają 10+ godzin dziennie, a praktycznie wszystko w naszym świecie powstało z jakimś udziałem używania go. Jednak patrząc na te 40 lat Windowsa, można dostrzec wiele powodów, dla których posiadanie tej bazy było korzystne dla Microsoftu.

15 minut temu, pawelgr5 napisał(a):

Moze i ma ale nie wyjebali 70mld na gierki video zeby teraz tego nie spieniezyc.

Opublikowano

Studia to zawsze mogą komuś sprzedać, jakiemuś Tencentowi czy coś, na siłę ich nie będą trzymać, są inne lepsze biznesy, niż gry.

Opublikowano
16 minut temu, ogqozo napisał(a):

Przy czym nie sądzę, by rynek gier sam w sobie był dla Microsoftu kluczowy. Ta firma ma wiele innych źródeł przychodu.

Właśnie o to chodzi że jak wydadzą nextgena z dostępem do Steam/Epic/GoG to z automatu pozbawiają się większości obecnych dochodów. Prowizja 30% ze swojego sklepu odpada, abonament za granie online też, nawet własne gry będą przynosiły minimum 30% mniej zysku (bo ludzie będą kupowali na Steam). Tak jak już daaawno pisałem gdyby ta hybryda miała dostęp tylko do Xbox store ( gier Xboxowych i PCtowych) bez Steam i wszystko by przechodziło przez MS to widział bym zadowolone ryje osób decyzyjnych, ale wydawać sprzęt który z automatu pozbawia firmę przychodów, no coś mi tu nie gra albo MS ma jakiś master plan którym przekona do wydawania hajsu w swoim sklepie.

Opublikowano
17 minut temu, Brolin napisał(a):

Przypuszczam, że wielu z nas chciałoby, żeby to był jednak dobry sprzęt z mocarnymi exami, a przede wszystkim, aby miał jakiś SENS. Stąd chyba cała dyskusja, bo byłaby petarda, gdyby Xbox wstał z kolan. Ale ciężko w to uwierzyć słysząc o hybrydzie z PC, póki co nie zapowiada się to zbyt interesująco.

Ja bardzo widze sens w sprzecie ktory pozwoli mi grac w gry z konsoli i PC bez wiekszych fikolkow. Nadal mocno zainteresowany jestem Steam Machine bo mam spory backlog na PC i dodatkowo to pierwszy PC ktorego bez obciachu bede mogl wstawic w salonie. Tutaj jeszcze dochodzi Steam OS ktory na SD daje mi konsolowe doswiadczenie i interfejs lepszy niz na nie jednej konsoli. Chcialbym zeby pudlo od MS pozwolilo mi sie zastanowic nad tym co postawic pod TV.

Biorac pod uwage ze nie maja juz exow a GPU jest mega drogie to wiem ze tradycyjnej konsoli MS bym kolejny raz nie kupil. Moze jak bym mial potezna biblioteke z poprzednich lat to wtedy. Natomiast dzis tylko ten Steam i GoG moga mnie przyciagnac ponad to co zaoferuje Sony ze swoim PS6 (stawiam ze tu bedzie konserwatywnie i zobaczymy zwykly upgrade mocy jak to zawsze bywalo). No nic. Czekam na wiecej info i wtedy sie zobaczy. Cena powyzej 6k dla mnie bedzie niestety juz spora.

Opublikowano
58 minut temu, jimmy napisał(a):

Podobno będą od razu 2 modele (w tym Pro):

Screenshot_20260306_110842_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20260306_110902_Samsung Internet.jpg

w chuj zabawne i jak zwykle zamiast siedzieć w swojej niebieskiej zagrodzie albo CW to zaśmiecacie Xboxowy dział a moderacja ma to w dupie. Wypierdalać stąd.

Opublikowano

apropo samego designu to wpisując helix shape mamy coś takiego

image0.jpeg

a pamiętam jak wyciekły dane z MS i jednym z konceptów dla odświeżonego Series X było to:

image.jpeg

Opublikowano

Będzie śmiesznie jak będzie tylko adorably all digital opcja. Będzie wsteczna po byku!

Opublikowano

Ja bym byl lekko zaskoczony jak by bylo inaczej. Ewentualnie zewnetrzny naped za milion monet zeby doic pudelkowcow.

Opublikowano

Na pudełkach przynajmniej by skasowali za licencję w przeciwieństwie do steama, ale o zdrowy rozsądek ich nie posądzam. Ms w ogóle teraz nic ciekawego nie robi jeżeli chodzi o hardware. Linia surface to już zupełny margines.

No i jak ktos sie zastanawia jak to sie moze opłacać z otwarciem na inne sklepy, to moim zdaniem to na pewno będzie droższe od ekwiwalentnego pcta. Jak ktoś myśli inaczej to gratuluję naiwności.

Opublikowano
28 minut temu, Sebas napisał(a):

No i jak ktos sie zastanawia jak to sie moze opłacać z otwarciem na inne sklepy, to moim zdaniem to na pewno będzie droższe od ekwiwalentnego pcta. Jak ktoś myśli inaczej to gratuluję naiwności.

Jeśli wycenią wyżej niż podobny PC to nawet nie zwrócą im się koszty R&D. Już nie mówiąc o tym że kupując wszystko w 'hurcie' mogą wynegocjować o wiele lepsze ceny niż widzimy komponentów PC. Przecież za cenę konsoli w 2021 ze względu na kryptokoparki to nawet karty graficznej nie można było kupić.

Opublikowano
1 minute ago, łom said:

Jeśli wycenią wyżej niż podobny PC to nawet nie zwrócą im się koszty R&D. Już nie mówiąc o tym że kupując wszystko w 'hurcie' mogą wynegocjować o wiele lepsze ceny niż widzimy komponentów PC. Przecież za cenę konsoli w 2021 ze względu na kryptokoparki to nawet karty graficznej nie można było kupić.

Zamkniętej konsoli, na której się siorbie 30% od każdej sprzedanej gry? To nie będzie to. 5-10% drożej od składaka jak w banku

Opublikowano

No życzę powodzenia ze sprzętem wycenionym na 1500-2000$ jeśli wyciek konfiguracji i premiery w 2027 się potwierdzi.

Opublikowano

Dlatego trzymam kciuki za ps6 w podobnym czasie i robię popcorn.

Opublikowano

Jedyny plus takiego sprzętu to prekompilowane shadery pod jedną konfiguracje. Stutter na PC to srogi problem.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
5 godzin temu, pawelgr5 napisał(a):

Ja bardzo widze sens w sprzecie ktory pozwoli mi grac w gry z konsoli i PC bez wiekszych fikolkow. Nadal mocno zainteresowany jestem Steam Machine bo mam spory backlog na PC i dodatkowo to pierwszy PC ktorego bez obciachu bede mogl wstawic w salonie. Tutaj jeszcze dochodzi Steam OS ktory na SD daje mi konsolowe doswiadczenie i interfejs lepszy niz na nie jednej konsoli. Chcialbym zeby pudlo od MS pozwolilo mi sie zastanowic nad tym co postawic pod TV.

Biorac pod uwage ze nie maja juz exow a GPU jest mega drogie to wiem ze tradycyjnej konsoli MS bym kolejny raz nie kupil. Moze jak bym mial potezna biblioteke z poprzednich lat to wtedy. Natomiast dzis tylko ten Steam i GoG moga mnie przyciagnac ponad to co zaoferuje Sony ze swoim PS6 (stawiam ze tu bedzie konserwatywnie i zobaczymy zwykly upgrade mocy jak to zawsze bywalo). No nic. Czekam na wiecej info i wtedy sie zobaczy. Cena powyzej 6k dla mnie bedzie niestety juz spora.

Nie twierdzę, że dla części osób będzie mieć to sens, ale obawiam się, że to tylko margines. Celując w taką grupę Xbox do świetności raczej nie powróci.

No i jakoś tak, pewnie naiwnie, ale wierzę, że powrót do eksów u nich nadal jest możliwy. Nowa konsola, świeży start, nowe zasady. Samymi zapowiedziami kolejnych części szlagierów od zakupionych studiów, jako Xbox only sporo by zdziałali. Nowy Doom, Diablo, Wolfenstein, Fallout, Elder Scrolls, Halo-Gearsy-Forza, co tam jeszcze. Nawet gdyby przyszło czekać na nie lata.

Opublikowano

Ale tu niektórzy wiatru w żagle dostali, brakuje jeszcze żeby wrócił Daddy i napisał że sony na kolanach z pełnymi ustami. Ten Asus Rog z naklejką Xboxa pokazał jak będzie wyglądać przyszłość sprzętu zielonych. Polecam się cofnąć do tematu handheldów w momencie premiery i poczytać:

W dniu 17.10.2025 o 10:17, easye napisał(a):

A ten cały „konsolowy feeling”? No może tak, ale dopiero po tym, jak wasz znajomy, który umie w komputery najpierw weźmie tego Asusa i go skonfiguruje:

• wgra nową wersje systemu

• nakładkę Asus

• zaktualizuje sterowniki

• oprogramowanie

• bios

• skonfiguruje urządzenie, wraz z wyłączeniem opcji, które psują płynność w grach

i na samym końcu jeżeli będziemy mieli do zainstalowania już tylko gry…

Wtedy – może – będzie „konsolowy pieprz”, chociaż ¾ osób, którzy myślą że kupują konsole XBOX i tak wyłożą się na tym, że gra odpaliła się ze zminimalizowanym oknie.

Już widzę jak typowy John czy Seba kupi sobie Xboxa z półki żeby pograć w piłeczke i będzie się musiał jebać z biosem bo mu się gierki w zminimalizowanym okienku będą odpalać. turned

Opublikowano
  • Autor
8 minut temu, Observer napisał(a):

Ale tu niektórzy wiatru w żagle dostali

Daj jimsowi się wyszaleć, nie bądź taki.

Opublikowano

Satya Nadela? Gość wziął sprawy w swoje ręce i uczyni Xboxa znowu wielkim.

20260306_173124.jpg

"Xbox idzie śladem segi. Będą tylko wydawcą"

No niestety znowu mejmy i ich guru ryslawy nie mają racji.

Opublikowano
12 minut temu, devilbot napisał(a):

No niestety znowu mejmy i ich guru ryslawy nie mają racji.

Przepraszam bardzo, ale czemu sie do mnie przypier.doliles kroporacyjny pelikanie?

Opublikowano

Bo Cię nie lubię. Zawsze smucisz i grasz w chujowe gry.

Opublikowano

Czyli rozwiązana zagadka czemu sony nagle chce przestać wypuszczać gry singlowe na pc. Będzie to zwykły pecet z wbudowanym emulatorem xboxów by była wsteczna z cyfrową biblioteką z bąka.
Dla pecetowców ze steamem to nawet spoko opcja w sumie, bo będzie to pewnie wymuszać na devach optymalizacje pod konkretny config, a dla tych co od zawsze mieli wyjebane w pc gaming to po prostu śmierć 1 z 3 graczy na rynku konsol.

Zostaje sonka jako default konsola stacjonarna i switch jako maszyna do nintendo.

Opublikowano
1 minutę temu, Soban napisał(a):

Będzie to zwykły pecet z wbudowanym emulatorem xboxów by była wsteczna z cyfrową biblioteką z bąka.

Wszystko ok ale to nie będzie emulator.

Tam będzie Xbox w postaci chipa w tym pc.

2 minuty temu, Soban napisał(a):

Czyli rozwiązana zagadka czemu sony nagle chce przestać wypuszczać gry singlowe na pc.

Ale tu pisali że helix to nic nie znaczący elektro-śmieć będzie, a tu nagle Sony obsrane zaraz pozamykają studia robiące im porty na pc.