Skocz do zawartości

Ostatnio widziałem/widziałam...

Featured Replies

Opublikowano

The Drop - dobrze, ze na Disneyu znajda sie takie perelki jak to, serial Mr Inbetween czy jakies starsze NORMALNE filmy.

Zaczne nietypowo bo od goracego polecenia tego, badz co badz, malo znanego tworu. Nikt o nim nigdy nie mowi, nikt nie wspomina, nikt nie krytykuje, ani nawet nie odnosi sie mowiac o innych filmach. Mnie natomiast ta dziwna, bezakcyjna i momentami celowo (lecz bardzo udanie) rozciagnieta historia zaskoczyla niesamowicie. Konstrukcja fabuly, gra aktorska i zarysowanie postaci stoi na, moim skromnym zdaniem, najwyzszym poziomie. Nie potrafie okreslic “oskarowosci” jakosci filmow, ale tutaj mamy do czynienia z co najmniej wysoka polka.

Tom Hardy jako Bob Saginowski daje koncert, ktorego obrazu nie moge sie pozbyc z glowy. Do miksu dolaczaja Noomi Repace, James Gandolfini i Matthias Schoenaerts, a wszyscy sa klasa dla samych siebie. W filmie pojawia sie rowniez John Ortiz i niejaki Michael Aronov, ktorego mozna sie przestraszyc. Taki czeczenski Dario opierdalajacy Poziomke, ale w zupelnie spokojny i stoicki sposob.

Nie moge Wam zdradzic nic o filmie procz tego, ze atmosfera jest gesta, rezyser traktuje widza z szacunkiem, a slabych punktow w aspekcie aktorskim nie ma. Nawet szescioplanowe role sa zagrane z miloscia dla sztuki filmowej.

A moze to ja jestem glupi i wszyscy tutaj wiedza o jakim filmie mowie. Moje otoczenie (zarowno Polacy jak i Brytyjczycy) nie mieli pojecia o jego istnieniu.

• Odpowiedzi 15,8 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Mad Max (2015) nie rozumiem zachwytu nad tym filmem, fabuła kiepska jak cholera, niektóre efekty tak tragiczne, że aż w oczy razi (wątpię, aby taki był zamiar reżysera), główny bohater tragiczny jak

• Mad Max: Fury Road/Mad Max: Na Drodze Gniewu (2015) - Pierwsza bomba prawdy: To nie jest film 10/10. Dlaczego? O tym w rozwinięciu.   Przychodzi taki moment w życiu człowieka, że ma już dość tych ws

• Gran Torino - o ja je.be co to ma być. Przekoloryzowana twardość Clinta, chińczyk z downem (scena jak tłucze w drzwi od piwnicy to jest maciek jak malowany), zamulasta historia. Jedyny plus to chyba k

Opublikowano

Mozesz zdradzic, ze bohater ratuje uroczego szczeniaczka, to kluczowy moment tego bdb filmu cool

Edytowane przez Ken Adams

Opublikowano

Sinners

Z kilku źródeł miałem znaki że ten horror jest dobry. Kompletna tragedia.

Bring her back

Z kilku źródeł miałem znaki że ten horror jest dobry. Całkowita racja.

Opublikowano
44 minuty temu, Rtooj napisał(a):

Sinners

Z kilku źródeł miałem znaki że ten horror jest dobry. Kompletna tragedia.

Niech zgadnę: te źródła to lewackie media albo recenzja tego cucka Kamińskiego na PPE?

Opublikowano
5 minut temu, Josh napisał(a):

Niech zgadnę: te źródła to lewackie media albo recenzja tego cucka Kamińskiego na PPE?

Raczej nie, ale wiem że na podstawie tych ocen spojrzałem na bodajże mete, a tam jakaś wysoka ocena. Nieprawdopodobnie pretensjonalny parszywie tandetny horror o wampirach, a za zakończenie finału filmu

Spoiler

wschodem słońca

to należy się kosz złotych malin.

Edytowane przez Rtooj

Opublikowano

Jurassic World: Odrodzenie.

Film 3/10, szkoda strzępić ryja, ale za dinozaury same w sobie to 3 oczka wyżej.

Opublikowano

Po UK i domicośtam spodziewałeś się czegoś więcej po tej serii? Ja tykać nie zamierzam, nawet jak do vod trafi.

Opublikowano

Siedem - 11/10.

Opublikowano

Pierwszy raz? Zobacz sobie sequel z Hopkinsem. Nie bezpośredni, ale nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje(dzięki psiksowi), wtedy ocena parę oczek do góry pójdzie.

Opublikowano

Nie no juz nawet nie wiem ktory, ale moge ogladac bez konca. Solace z 2015? Mam wrazenie ze widzialem ale nic nie pamietam wiec sie odswiezy.

Opublikowano

Once Upon a time in Hollywood

Oj Quentin, Quentin, kazałeś czekać mi do samego końca filmu żebym się uśmiechnął od ucha do ucha.

Cały film to takie droczenie, przynudzanie, podpuszczanie i powolne budowanie małymi zabiegami grande finale. Ten miotacz płomieni, ta młoda hipiska/prostytutka, ten papieros, ta karma dla psów. A co to wszystko ma do morderstwa żony Polańskiego przez bandę Charlesa Masona?

Bardzo dobry film 8,5/10

Ten utwór w filmie to mistrzostwo:

Opublikowano

Quentin jest najwiekszym luzakiem w dziejach filmu co potwierdza tym dzielem

W zasadzie w mojej ksiazce Quentin jest bogiem kinematografii i to moze byc jego opus magnum, (chociaz tak naprawde to th8)

Polecam dodatki do tego filmu: piosenke ricka daltona green door albo reklamy red apple take a bite and feel alright

Niestety ciezko to znalezc

Polecam na deser lekture powiesci o tym samym tytule spod piora samego Tarantino, sa ciekawostki i nieznane epizody

Opublikowano

Filmy z Tarantino mają zawsze ten vibe hollywoodu z lat 50 do 90. No najlepsze filmy wypuścił jakie mogę oglądać w nieskończoność. Pulp Fiction, Wściekłe Psy, Jackie Brown czy Grindhouse. Top topka reżyserów wśród Hollywoodu. Szkoda, że teraz kręci ostatni film w swojej karierze.

Opublikowano

Do czasu aż się pieniążki skończą i nakręci kolejny.

Opublikowano
W dniu 22.07.2025 o 19:34, SlimShady napisał(a):

Pierwszy raz? Zobacz sobie sequel z Hopkinsem. Nie bezpośredni, ale nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje(dzięki psiksowi), wtedy ocena parę oczek do góry pójdzie.

Ty, wez powiedz ze to nie bylo Solace.

Opublikowano
W dniu 19.07.2025 o 14:12, Yap napisał(a):

The Drop - dobrze, ze na Disneyu znajda sie takie perelki jak to, serial Mr Inbetween czy jakies starsze NORMALNE filmy.

Zaczne nietypowo bo od goracego polecenia tego, badz co badz, malo znanego tworu. Nikt o nim nigdy nie mowi, nikt nie wspomina, nikt nie krytykuje, ani nawet nie odnosi sie mowiac o innych filmach. Mnie natomiast ta dziwna, bezakcyjna i momentami celowo (lecz bardzo udanie) rozciagnieta historia zaskoczyla niesamowicie. Konstrukcja fabuly, gra aktorska i zarysowanie postaci stoi na, moim skromnym zdaniem, najwyzszym poziomie. Nie potrafie okreslic “oskarowosci” jakosci filmow, ale tutaj mamy do czynienia z co najmniej wysoka polka.

Tom Hardy jako Bob Saginowski daje koncert, ktorego obrazu nie moge sie pozbyc z glowy. Do miksu dolaczaja Noomi Repace, James Gandolfini i Matthias Schoenaerts, a wszyscy sa klasa dla samych siebie. W filmie pojawia sie rowniez John Ortiz i niejaki Michael Aronov, ktorego mozna sie przestraszyc. Taki czeczenski Dario opierdalajacy Poziomke, ale w zupelnie spokojny i stoicki sposob.

Nie moge Wam zdradzic nic o filmie procz tego, ze atmosfera jest gesta, rezyser traktuje widza z szacunkiem, a slabych punktow w aspekcie aktorskim nie ma. Nawet szescioplanowe role sa zagrane z miloscia dla sztuki filmowej.

A moze to ja jestem glupi i wszyscy tutaj wiedza o jakim filmie mowie. Moje otoczenie (zarowno Polacy jak i Brytyjczycy) nie mieli pojecia o jego istnieniu.

Znam, uwielbiam, mam na DVD i za jakiś czas mam zamiar wrócić do niego z żonką, jak trochę czasu na wspólne oglądanie filmów się znajdzie.
Przyłączam się do zachwytów i serdecznie polecam tym, którzy nie znają (u nas występuje pod tytułem "Brudny szmal").

Opublikowano
On 7/19/2025 at 2:12 PM, Yap said:

No bez przesady. Oglądałem to i oceniłem 9 lat temu, na Filmweb ma ponad 40 tysięcy ocen społeczności, więc ktoś tam jednak zna ten film.

Opublikowano
11 godzin temu, Mejm napisał(a):

Ty, wez powiedz ze to nie bylo Solace.

Niestety było, ale co, podobało się?

Opublikowano

No wlasnie nie podobalo wujaszek

Bardzo tez przypominalo pilota jakiegos serialu, glowne przez prace kamery i uzyta "tasme".

Opublikowano

To jest jakiś stary scenariusz, może nawet z lat 90(chcieli kuć żelazo póki gorące)., który został odkopany po latach, bo wcześniej nikt nie chciał ani się za to wziąć ani brać w tym udziału. Pewnie też mocno zmieniony, żeby nie łączyć się z jedynką jak to chyba miało być domyślnie. Obsada nie jest zła, ale jak wiadomo, to nie ma aż takiego znaczenia, bo większość z aktorów potrafi grać, tylko muszą mieć co.

Opublikowano
2 godziny temu, SlimShady napisał(a):

bo wcześniej nikt nie chciał ani się za to wziąć ani brać w tym udziału. Pewnie też mocno zmieniony, żeby nie łączyć się z jedynką jak to chyba miało być domyślnie.

To ciekawe co zmienili bo obecny scenariusz jest plaski jak decha. Ogladanie w tym Hopkinsa i Farrella wyglada surrealistycznie.