Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ostatnio widziałem/widziałam...

Featured Replies

Opublikowano

,,Fabryka wódki", 2010, dokument realizowany przez polskich producentów/ekipę (między innymi), dostępny do oglądnięcia gdzieś na tych całych ,,chomikach" lub w ramówce programu TVP/TVP2, jeśli znajdziecie xD. 60 minut dość ciekawie, ale surowo, powolnie opowiadające o życiu w ,,rosyjskim mateczniku", gdzieś z kilka setek km... daleeeeko za Moskwą. Życiu, które, kruci, łatwe nie jest, mimo iż sam film powstał około 15 lat temu. Egzystencja typowej rodziny, pracującej m.in. w typowej fabryce ruskiej wódki, xD, w cholerę łatwa nie jest - podziwiam i nie rozumiem tego rodzaju społeczności i tam żyjących osób. Życie tam, to takie... po dupie przetarcie surową, zaschniętą, poplamioną ścierą: uczy i sporo kosztuje, głównie zdrowa psychicznego. Tak, to świetny ,,doks", bardziej dramatyczny niż stricte informacyjny. Ocena tego filmu to ode mnie: 8/10.

https://www.filmweb.pl/film/Fabryka+wódki-2010-615569

• Odpowiedzi 15,8 tys.
  • Wyświetleń 1,8 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Mad Max (2015) nie rozumiem zachwytu nad tym filmem, fabuła kiepska jak cholera, niektóre efekty tak tragiczne, że aż w oczy razi (wątpię, aby taki był zamiar reżysera), główny bohater tragiczny jak

• Mad Max: Fury Road/Mad Max: Na Drodze Gniewu (2015) - Pierwsza bomba prawdy: To nie jest film 10/10. Dlaczego? O tym w rozwinięciu.   Przychodzi taki moment w życiu człowieka, że ma już dość tych ws

• Gran Torino - o ja je.be co to ma być. Przekoloryzowana twardość Clinta, chińczyk z downem (scena jak tłucze w drzwi od piwnicy to jest maciek jak malowany), zamulasta historia. Jedyny plus to chyba k

Opublikowano

Ford v Ferrari. Ależ to jest absolutnie zajebisty film! Opowiada o tym jak obrażony przez Enzo Ferrariego Ford postanawia zbudować sportowy samochód i wygrać nim Le Mans (coś jak z Nintendo i Sony lol). Genialne aktorstwo z Mattem Damonem i Christianem Bale'em, niesamowicie pokazane wyścigi i świetna fabuła. No kurde, w swojej kategorii to jest 10/10! Jak ktoś lubi samochody i wyścigi to jest to temat obowiązkowy, polecam bardzo. Jest nieskończenie lepszy od filmu Gran Turismo

Opublikowano

No, Ford vs Ferrari (Le Mans 66) to klasyk. Bardzo polecam kupno na nośniku Blu-ray 4K

Opublikowano

Też niedawno widziałem powyższy i dołączam się do pochwał, choć może nie aż tak mocnych, ot dobry, wciągający film, który nawet totalnego laika w temacie (jak ja) potrafił wciągnąć i nie nudził. Wiadomo, największa w tym zasługa duetu aktorskiego i lekko napisanego scenariusza (choć wątków bardziej technicznych nie unikano).

Widziałem też ostatnio Indiana Jones i artefakt przeznaczenia

No niezły paździerz xD. Tematu powstawania kolejnej części jakoś specjalnie nie śledziłem, ot wydawało mi się, że Harrison Ford już w 2008, czyli w czasach Kryształowej Czaszki, był zgredem, a tu okazuje się, że 15 lat później nadal ma odgrywać bohatera filmu przygodowego xD. No i niestety czuć tu już, że momenty "akcji" w jego wykonaniu są mocno geriatryczne. Ale to wszystko pikuś, bo koniec końców i tak Ford, obok Madsa Mikkelsena, to najjaśniejszy punkt filmu, który niestety dosyć mocno skupia się na jego przydupasach...I o panie, jakie marne są te przydupasy xD. Jeśli kogoś drażnił dzieciak z dwójki albo Szyja w Krzyształowej Czaszce, to lepiej niech zapnie pasy przed seansem kolejnej części serii. "Laska" to kwintesencja dzisiejszych postaci kobiecych w filmach: wredna pizda jadąca cały czas po naszym bohaterze, tryhardująca żartami, bez cienia autoironii, a wisienką na torcie jest jej mocno punchable face. Do tego kolorowy dzieciak z piczowąsem i irytującym głosem (oraz, co gorsza, zachowaniem) i mamy komplecik. No naprawdę ciężko się to oglądało, głównie za sprawą wspomnianej dwójki, bo poza tym był tu potencjał na całkiem fajną, niezobowiązującą rozrywkę i ciekawą intrygę (choć fabuła opiera się niemal przez cały film na motywie "dobrzy coś znaleźli, ale okazuje się, że tuż za nimi byli źli, którzy im przeszkodzili, powtórz razy 3").

W sumie to już nawet zapomniałem o tym filmie, ale wszedłem na filmweb, żeby sobie przypomnieć, co ostatnio obejrzałem xD

Edytowane przez kotlet_schabowy

Opublikowano

https://www.filmweb.pl/film/Nowi+władcy+świata.+Bank+Goldman+Sachs-2011-665131

Z cyklu ,,w sumie miałem tego świadomość, ale pewne informacje otwarły mi oczu na to w jakim świecie żyję.... xD":

Nowi władcy Świata. Bank Goldman Sachs - około 49 minut solidnego ,,mięska treści" z kategorii ekonomii/finansów, no i z elementem sosu teorii spiskowych, jako dokument i reportaż... który zresztą wartoooo obejrzeć. Materiał filmu, może i z początku dość ,,akademicki", bo wprowadzający sporo danych typowo encyklopedycznych o GS, ale z czasem... coraz bardziej wstrząsający. Krótko: prawie że 50 minut zawartości, ciekawie zmontowanej i i opowiedzianej, z której wynika jedno, iż Goldman Sachs to potwór, wampir energetyczny, organizm uzależniający wszystko i wszystkich od siebie... No bo nie ma to jak ,,wywołać kryzys gospodarczy na skalę światową", ale paradoksalnie z każdym takim kryzysem stać się coraz bardziej potężniejszym globalnie bytem. Ha! Moja ocena filmu: 9/10.

Opublikowano

M3GAN 2.0 - zerowe oczekiwania miałem, jedynka była średnia, więc czego można się spodziewać po drugiej części. Wyszło całkiem nieźle, sporo akcji, dobre efekty, trochę żarcików, fajny popcorniak. Jak kogoś pierwsza M3GAN nie odrzuciła, to można wjezdzać, innym odradzam.

Opublikowano

Ballerina

No skoro John Wick miał 4 filmy to trzeba było zrobić coś przeciwstawnego z silna kobiecą bohaterką. I wyszło to niestety przeciętnie. Pierwszą połowę filmu jeszcze jakoś się ogląda, ale druga godzina to już czekanie kiedy to się skończy. Pomimo sympatii do Any de Armas, jej bohaterka jest nijaka. W ogóle film mnie rozmieszył wielokrotnie czy to mega głupią i niewiarygodną sceną akcji czy nabijaniem się z silnych kobiet.

Kontynuacji lepiej niech nie będzie, dawajcie kolejny film o Johnie.

Opublikowano

The Drop - dobrze, ze na Disneyu znajda sie takie perelki jak to, serial Mr Inbetween czy jakies starsze NORMALNE filmy.

Zaczne nietypowo bo od goracego polecenia tego, badz co badz, malo znanego tworu. Nikt o nim nigdy nie mowi, nikt nie wspomina, nikt nie krytykuje, ani nawet nie odnosi sie mowiac o innych filmach. Mnie natomiast ta dziwna, bezakcyjna i momentami celowo (lecz bardzo udanie) rozciagnieta historia zaskoczyla niesamowicie. Konstrukcja fabuly, gra aktorska i zarysowanie postaci stoi na, moim skromnym zdaniem, najwyzszym poziomie. Nie potrafie okreslic “oskarowosci” jakosci filmow, ale tutaj mamy do czynienia z co najmniej wysoka polka.

Tom Hardy jako Bob Saginowski daje koncert, ktorego obrazu nie moge sie pozbyc z glowy. Do miksu dolaczaja Noomi Repace, James Gandolfini i Matthias Schoenaerts, a wszyscy sa klasa dla samych siebie. W filmie pojawia sie rowniez John Ortiz i niejaki Michael Aronov, ktorego mozna sie przestraszyc. Taki czeczenski Dario opierdalajacy Poziomke, ale w zupelnie spokojny i stoicki sposob.

Nie moge Wam zdradzic nic o filmie procz tego, ze atmosfera jest gesta, rezyser traktuje widza z szacunkiem, a slabych punktow w aspekcie aktorskim nie ma. Nawet szescioplanowe role sa zagrane z miloscia dla sztuki filmowej.

A moze to ja jestem glupi i wszyscy tutaj wiedza o jakim filmie mowie. Moje otoczenie (zarowno Polacy jak i Brytyjczycy) nie mieli pojecia o jego istnieniu.

Opublikowano

Mozesz zdradzic, ze bohater ratuje uroczego szczeniaczka, to kluczowy moment tego bdb filmu cool

Edytowane przez Ken Adams

Opublikowano

Sinners

Z kilku źródeł miałem znaki że ten horror jest dobry. Kompletna tragedia.

Bring her back

Z kilku źródeł miałem znaki że ten horror jest dobry. Całkowita racja.

Opublikowano
44 minuty temu, Rtooj napisał(a):

Sinners

Z kilku źródeł miałem znaki że ten horror jest dobry. Kompletna tragedia.

Niech zgadnę: te źródła to lewackie media albo recenzja tego cucka Kamińskiego na PPE?

Opublikowano
5 minut temu, Josh napisał(a):

Niech zgadnę: te źródła to lewackie media albo recenzja tego cucka Kamińskiego na PPE?

Raczej nie, ale wiem że na podstawie tych ocen spojrzałem na bodajże mete, a tam jakaś wysoka ocena. Nieprawdopodobnie pretensjonalny parszywie tandetny horror o wampirach, a za zakończenie finału filmu

Spoiler

wschodem słońca

to należy się kosz złotych malin.

Edytowane przez Rtooj

Opublikowano

Jurassic World: Odrodzenie.

Film 3/10, szkoda strzępić ryja, ale za dinozaury same w sobie to 3 oczka wyżej.

Opublikowano

Po UK i domicośtam spodziewałeś się czegoś więcej po tej serii? Ja tykać nie zamierzam, nawet jak do vod trafi.

Opublikowano

Pierwszy raz? Zobacz sobie sequel z Hopkinsem. Nie bezpośredni, ale nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje(dzięki psiksowi), wtedy ocena parę oczek do góry pójdzie.

Opublikowano

Nie no juz nawet nie wiem ktory, ale moge ogladac bez konca. Solace z 2015? Mam wrazenie ze widzialem ale nic nie pamietam wiec sie odswiezy.

Opublikowano

Once Upon a time in Hollywood

Oj Quentin, Quentin, kazałeś czekać mi do samego końca filmu żebym się uśmiechnął od ucha do ucha.

Cały film to takie droczenie, przynudzanie, podpuszczanie i powolne budowanie małymi zabiegami grande finale. Ten miotacz płomieni, ta młoda hipiska/prostytutka, ten papieros, ta karma dla psów. A co to wszystko ma do morderstwa żony Polańskiego przez bandę Charlesa Masona?

Bardzo dobry film 8,5/10

Ten utwór w filmie to mistrzostwo:

Opublikowano

Quentin jest najwiekszym luzakiem w dziejach filmu co potwierdza tym dzielem

W zasadzie w mojej ksiazce Quentin jest bogiem kinematografii i to moze byc jego opus magnum, (chociaz tak naprawde to th8)

Polecam dodatki do tego filmu: piosenke ricka daltona green door albo reklamy red apple take a bite and feel alright

Niestety ciezko to znalezc

Polecam na deser lekture powiesci o tym samym tytule spod piora samego Tarantino, sa ciekawostki i nieznane epizody

Opublikowano

Filmy z Tarantino mają zawsze ten vibe hollywoodu z lat 50 do 90. No najlepsze filmy wypuścił jakie mogę oglądać w nieskończoność. Pulp Fiction, Wściekłe Psy, Jackie Brown czy Grindhouse. Top topka reżyserów wśród Hollywoodu. Szkoda, że teraz kręci ostatni film w swojej karierze.

Opublikowano

Do czasu aż się pieniążki skończą i nakręci kolejny.

Opublikowano
W dniu 22.07.2025 o 19:34, SlimShady napisał(a):

Pierwszy raz? Zobacz sobie sequel z Hopkinsem. Nie bezpośredni, ale nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje(dzięki psiksowi), wtedy ocena parę oczek do góry pójdzie.

Ty, wez powiedz ze to nie bylo Solace.

Opublikowano
W dniu 19.07.2025 o 14:12, Yap napisał(a):

The Drop - dobrze, ze na Disneyu znajda sie takie perelki jak to, serial Mr Inbetween czy jakies starsze NORMALNE filmy.

Zaczne nietypowo bo od goracego polecenia tego, badz co badz, malo znanego tworu. Nikt o nim nigdy nie mowi, nikt nie wspomina, nikt nie krytykuje, ani nawet nie odnosi sie mowiac o innych filmach. Mnie natomiast ta dziwna, bezakcyjna i momentami celowo (lecz bardzo udanie) rozciagnieta historia zaskoczyla niesamowicie. Konstrukcja fabuly, gra aktorska i zarysowanie postaci stoi na, moim skromnym zdaniem, najwyzszym poziomie. Nie potrafie okreslic “oskarowosci” jakosci filmow, ale tutaj mamy do czynienia z co najmniej wysoka polka.

Tom Hardy jako Bob Saginowski daje koncert, ktorego obrazu nie moge sie pozbyc z glowy. Do miksu dolaczaja Noomi Repace, James Gandolfini i Matthias Schoenaerts, a wszyscy sa klasa dla samych siebie. W filmie pojawia sie rowniez John Ortiz i niejaki Michael Aronov, ktorego mozna sie przestraszyc. Taki czeczenski Dario opierdalajacy Poziomke, ale w zupelnie spokojny i stoicki sposob.

Nie moge Wam zdradzic nic o filmie procz tego, ze atmosfera jest gesta, rezyser traktuje widza z szacunkiem, a slabych punktow w aspekcie aktorskim nie ma. Nawet szescioplanowe role sa zagrane z miloscia dla sztuki filmowej.

A moze to ja jestem glupi i wszyscy tutaj wiedza o jakim filmie mowie. Moje otoczenie (zarowno Polacy jak i Brytyjczycy) nie mieli pojecia o jego istnieniu.

Znam, uwielbiam, mam na DVD i za jakiś czas mam zamiar wrócić do niego z żonką, jak trochę czasu na wspólne oglądanie filmów się znajdzie.
Przyłączam się do zachwytów i serdecznie polecam tym, którzy nie znają (u nas występuje pod tytułem "Brudny szmal").

Opublikowano
On 7/19/2025 at 2:12 PM, Yap said:

No bez przesady. Oglądałem to i oceniłem 9 lat temu, na Filmweb ma ponad 40 tysięcy ocen społeczności, więc ktoś tam jednak zna ten film.