Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Opublikowano

Miałem okazję w weekend spróbować klasycznej pizzy deep dish w Chicago (akurat w Giordano's, czyli jednej z dwóch największych lokalnych sieciówek). No i tak kurde średnio :/

Jako ciekawostka w stylu "spróbowałem, zaliczone" to tak, ale żeby się tym pasjonować to raczej nie. Ciasto coś między tartą a słabo wyrośniętą pizzą, kwaśny sos pomidorowy (to akurat amerykański standard chyba) i ciągnący ser o mdłym smaku. 

 

Probowane też były na cienkim cieście, ale poza składnikami (włoska kiełbasa z koprem włoskim) niczym szczególnym się nie wyróżniało. 

 

New York pizza >>> Tynio >>>  Chicago deep dish. 

 

PS Ale fryty były za to zajebiste :good:

 

20220607_112853_copy_1209x1612.thumb.jpg.1790ae30b32de782d66ecd88585a3bab.jpg

 

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Wyświetleń 249,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • Poleciały 3 pizze do pieca.   Kilka fotek pizzy,  ale dodatkowo postanowiłem dodać podstawowe informację jak robię.    Ciasto robione we wtorek i leżało w lodówce 24h po tym czasie

  • Już dawno nikt Pizzy nie dawał, więc najwyższy czas to zmienić.   Były ostatnio trzy rodzaje.     Jedna córka dobierała składniki do tej     

  • Wydaje mi się że jest dużo zabawy z tym kamieniem, a że ja robię za jednym zamachem około 3 lub 4 pizze to jednak na blaszce wygodniej        Bardzo fajna sprawa i szybko się rob

Opublikowano

Jakbyś opisywał te drożdżówkę z Gdyni xd

 

pizza.jpg

 

Opublikowano
19 minut temu, _Red_ napisał:

Jakbyś opisywał te drożdżówkę z Gdyni xd

 

W Chicago tyle Polaków, że kto wie, może wspólne korzenie ;) 

Opublikowano

Gdynianka mega klasyk, szczególnie por kiełbasa

Opublikowano

Its pizza time, tym razem ryzykowny przepis na zakwasie z wysoką hydracją bo się nienawidzę.

 

 

IMG_20220611_124825080_HDR.jpg

Opublikowano

Ale widzę ludziom się chce robić najtrudniejsze możliwe ciasta na pizzę. Szacun za przyjęcie wyzwania i pracowitość. 
Też pewnie zrobię neapolitańskie ciasto, by się pochwalić na forum, ale generalnie lubię rzymskie, cienkie ciasto. Najlepszy smak i jedne z najłatwiejszych i najszybszych do zrobienia. Easy mode, cheese, OP :kekw:

 

 

 

 

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

IMG_20220611_131407849_HDR.jpg

IMG_20220611_132048558_HDR.jpg

 

Dobra, koniec. Zakwas to jednak zakwas, fajna zabawa. O dziwo dałem radę z ciastem jako tako. Następnym razem zrobię może new york style. 

IMG_20220611_133951908_HDR~2.jpg

Opublikowano

Ta druga wyglada na mniej spalona na gorze, chyba ze tak specjalnie do zdjecia obrociles. Obracasz plackiem w trakcie pieczenia? Bo taka spalenizna jak na pierwszym nie wyglada dobrze.

 

Plus za szpatule do ciasta. Minus za stabilnosc stolika.

Opublikowano
5 minut temu, Mejm napisał:

Ta druga wyglada na mniej spalona na gorze, chyba ze tak specjalnie do zdjecia obrociles. Obracasz plackiem w trakcie pieczenia? Bo taka spalenizna jak na pierwszym nie wyglada dobrze.

 

 

taa, obracam ale zdecydowanie wymaga to dobrego timingu i wprawy, której jeszcze nie mam, bo tu się dosłownie sekundy liczą. No a stolik dopiero w trakcie budowy, chrum.

 

3 minuty temu, C1REX napisał:

@Figaro - W jakiej formie dajesz ser? Zwykła, czy baby mozzarella? Kroisz to w paski? Bo tak na fotce to wygląda.

 

Zamawiam przez allegro jakąś włoską, suchą mozzarellę i kroję w miare grube paski.

Opublikowano
2 godziny temu, Figaro napisał:

Zamawiam przez allegro jakąś włoską, suchą mozzarellę i kroję w miare grube paski.

Bardzo fajnie i łagodnie Ci się ta mozzarella roztapia. 

 

Sam się w to pewnie nie będę bawił, ale skoro poświęcasz kilka dni na ciasto, to możesz też swoją mozarellę zrobić. :obama:

 

 

Opublikowano

Dzieciaki poprosiły o pizzę, więc poszedł kolejny trening szybkościowy.  :yao:

Od wsypania mąki do miski do pierwszej upieczonej pizzy minęła niemal równa godzina. Pozostałe kilkanaście spodów było już gotowych na stojaku. 

Czas o tyle dobry, że chłopaki mi "pomagały" robić te pizze. :obama:

Większość to Margerity i inne proste pizze, ale dziś zrobiłem też pizzę, którą bardzo lubię, a rzadko robię. 

 

6528104-E-8865-468-A-AF5-A-F2-A0-D3382-C

 

Czyli pierś z kurczaka i grzyby portobello na spodzie beszamelowym. Do tego oczywiście ser. Na koniec posypane świeżą pietruszką. 

Polecam spróbować, bo pizza prosta, a jednak trochę wyjątkowa i pyszna. 

 

 

 

Opublikowano

zayebista pitca, figaro, te brzegi z powietrzem :notbad:

Opublikowano
W dniu 11.06.2022 o 23:54, C1REX napisał:

Dzieciaki poprosiły o pizzę, więc poszedł kolejny trening szybkościowy.  :yao:

Od wsypania mąki do miski do pierwszej upieczonej pizzy minęła niemal równa godzina. Pozostałe kilkanaście spodów było już gotowych na stojaku. 

Czas o tyle dobry, że chłopaki mi "pomagały" robić te pizze. :obama:

Większość to Margerity i inne proste pizze, ale dziś zrobiłem też pizzę, którą bardzo lubię, a rzadko robię. 

 

6528104-E-8865-468-A-AF5-A-F2-A0-D3382-C

 

Czyli pierś z kurczaka i grzyby portobello na spodzie beszamelowym. Do tego oczywiście ser. Na koniec posypane świeżą pietruszką. 

Polecam spróbować, bo pizza prosta, a jednak trochę wyjątkowa i pyszna. 

 

 

 

Poproszę przepis.

Opublikowano

Wpisz sobie w google "podplomyk z kurczakiem".

Opublikowano

Nu, nu. Chodzi mi o przepis na ciasto. Szczególnie jak w miarę szybko można zrobić i jest cieńkie. 

Opublikowano
2 godziny temu, balon napisał:

Poproszę przepis.

Dokładnych proporcji nie dam rady podać, bo robię na oko. 


1,5kg mąki, dwie saszetki suchych drożdży 2x7g, woda, odrobina cukru, sól, oliwa. Z tego może wyjść do 20 pizz (zależy od wielkości i grubości)

Cukier jest opcjonalny przy suchych drożdżach. 
Ugniatam w misce, przykrywam folią, czekam aż urośnie o około 30% (u mnie trwa to tylko 15-30 minit) i gotowe. 
Jest to ciasto typowo do wałkowania na cienko, ale rozciągać też się da, bo jest mocne. 
 

Ważne, by nie było za mocno wyrośnięte. Jak zacznie za mocno rosnąć, a nie jestem gotowy, to szybko do lodówki. 
Cienkie ciasta nie lubią za dużo sosu i składników. Tak z 70g sera powinno styknąć, ale może wyglądać, jakby było za mało. 

 

Generalnie polecam pobawić się i poeksperymentować. Ciasto jest łatwe i uniwersalne. Jak pozwolisz mu wyrosnąć, to można nawet zrobić puszysty chlebek czosnkowy (z serem). 
Wyszedł mięciutki, a nawet nie dałem mu czasu wyrosnąć, bo chciałem kuchnię już posprzątać i zużyć końcówkę sera. 
 

BD8-EE06-B-261-F-4097-960-D-7-F8-BA157-A

 

Opublikowano

Co ty robisz z taką ilością ciasta? Mrozisz potem, czy pizzerie masz?

Opublikowano
2 godziny temu, balon napisał:

Co ty robisz z taką ilością ciasta? Mrozisz potem, czy pizzerie masz?

Trójka dzieci, fajni sąsiedzi i większość znika tego samego dnia. Przy tak cienkiej pizzy głodny dorosły może zjeść nawet 3 lub 4. Raz mroziłem i to jest świetna opcja. U mnie jednak wystarczy schować resztę ciasta w lodówce na następny dzień. 

 

Jeśli na drugi dzień ma iść, to cała kula w zafoliowanej misce do lodówki. Jeśli zamrażam, to już poporcjowane kulki. 
 

Opublikowano
W dniu 11.06.2022 o 12:50, Figaro napisał:

Its pizza time, tym razem ryzykowny przepis na zakwasie z wysoką hydracją bo się nienawidzę.

 

 

IMG_20220611_124825080_HDR.jpg

 

Myślę nad Ooni, ale rozważam 3 w 1. 

Jak się sprawdza?
Piekłeś chleb?

Opublikowano

Chleb na nim nie upiekę bo za mały. Może w Ooni Koda 16... 

 

Sam piecyk zajebisty, choć wymaga nauki.

Opublikowano

A ja sobie zamówiłem kamień do piekarnika :dafuq:

 

2-A9-B309-E-8958-404-A-B4-FD-EC10-BCD479
6588-FCBA-26-C8-4137-86-C6-0-E996-BC5-C6

 


 

Można też położyć na grillu lub do pieca z cegły. 
 

 

 

Opublikowano

To ile czasu nagrzewa się taki kamień w piekarniku i w jakiej temperaturze placek siedzi?

Opublikowano
5 minut temu, Adam GlapJńskJ napisał:

To ile czasu nagrzewa się taki kamień w piekarniku i w jakiej temperaturze placek siedzi?

Ku.rwa pewnie w takiej jaka nastawisz w tym piekarniku :wujaszek:

Opublikowano
5 minut temu, Adam GlapJńskJ napisał:

To ile czasu nagrzewa się taki kamień w piekarniku i w jakiej temperaturze placek siedzi?

Internet podpowiada, że nagrzewa się 30 minut. Są też ostrzeżenia, by nie nagrzewać i nie schładzać za szybko, a sama pizza też nie może być z lodówki, bo jest ryzyko pęknięcia. 

Ja ustawiam swój piekarnik na 200. Trochę mało na pizze, ale akurat te cienkie pizze piecze się w niższej, niż np. neapolitańskie, które lubią blisko 500 stopni i dla mnie zwykły piekarnik starcza. 

Będę miał tylko wyzwanie upiec moje cienkie jak papier pizze bez tacki. W restuaracjach często używa się takiej tacki z siatki jak ta:

a2e33f91b5144f2c464608667acd33c7.jpg

No, ale nie po to kamień kupowałem, by teraz iść na łatwiznę z tacką. :nosacz:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.