Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co ostatnio jadłeś/piłeś?

Featured Replies

Opublikowano

zaraz jeszcze napisze, że chodzi w dżinsach po domu

• Odpowiedzi 5,4 tys.
  • Wyświetleń 448,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• A ja zacznę od klasyka czyli bulionu który ostatnio robię w sporych ilościach by wstawić zawekowane do lodówki i co jakiś czas wyciągam i na szybko mieszam z czymś    Przygoda zaczyna się od

• Ostatnie dwa miechy u mnie to pare tripow w tym Nowy Jork, Barcelona i Londyn takze wrzucam troche dobrego      Bajgle w NYC to kosmos, ten akurat z Russ & Daughters, chyba najlepszy. Se

• Dawno nie dawałem fotek jedzenia więc przygotujcie się na większą ilość zdjęć    Od ponad 2 miesięcy szaleje z panini w rożnych wersjach         

Opublikowano
17 godzin temu, Mejm napisał:

Ty nie mozesz byc prawdziwy.

Jestem i nawet mieszkam w tym samym mieście co Ty, a i ostatnio nawet pojawiłem się gościnnie na YT :) 

12 godzin temu, Kalel napisał:

Tynio, proste pytanie - co ty starasz się nam, prostym graczom, udowodnić?

Zaskoczyłeś mnie tym pytaniem i nie wiedziałem co Ci napisać bo nigdy nie myślałem że foty z tego co gotuję mają coś udowadniać.

Jestem prostym człowiekiem mieszkającym w wielkim mieście który pracował w korpo, które wysysało ze mnie  całą radość i powodowało że nawet grać się nie chciało po takiej orce, przez co granie nie przynosiło mi żadnej przyjemności.

Jakieś 10-12 lat temu okazało się że w kuchni zapominam o tym całym gównie, pomogło mi to przetrwać i nauczyć się trochę gotować. 

Jako że mam prostą i normalną rodzinę, zasmakowało im to co robię i stwierdzili że fajnie by było jak bym więcej gotował w domu, a że żona pracuje na zmiany i często jej nie ma w domu to po zmianie pracy poświeciłem więcej czasu gotowaniu, mojej rodzinie oraz graniu w gry.

Prosta odpowiedz, gotowanie to moja pasja, która mnie odpręża i relaksuje, tak jak granie, bardzo lubię grać oraz zbierać stare gry i konsole.

Co chciałem udowodnić prostym graczom? 

Że i gracz oraz totalny laik może odnaleźć się w kuchni, a jak by tego tematu nie było to bym tylko brał udział w innych dyskusjach. 

Nie jestem jedynym graczem, który gotuję i lubię czytać jak ktoś opisuje jakieś proste triki w kuchni bo można ciekawych rzeczy się nauczyć. 

Podobne pytanie można zadać graczom, którzy przechodzą Soulsy  8 raz i co oni chcą udowodnić prostym graczom, którzy nie mają smykałki do tego typu gier. 

11 godzin temu, mcp napisał:

zaraz jeszcze napisze, że chodzi w dżinsach po domu

Kiedyś tak, teraz już się to zmieniło, po domu w fartuszku już teraz chodzę a w kieszeni mam pada od konsoli i łyżkę do mieszania w garze :good2:

Edytowane przez Tynio

Opublikowano
20 minut temu, michal napisał:

kapuśniak. Lubicie to gracze?

Dziś będzie robiony :lapka:

I to taki żeby łyżka stała :potter:

Screenshot_20220114-132337_Instagram.thumb.jpg.4d16a96ae3b5c3812e1b014faf1ee96d.jpg

Opublikowano

Kuchcik Bjały i wypieki. 

Ostatnio robiłem kremówki ale nie zrobiłem foty, mam z sierpnia jak robiłem dla ziomów z pracy, oraz Oreo. received_660403595316248.thumb.jpeg.e61e5e6966ce074f6e863eb0ffe8d023.jpegreceived_529457368074578.thumb.jpeg.7d4fa45993c90497cfc46c0aef7a9ab7.jpegreceived_336789414773357.thumb.jpeg.788c59ec175bcc81bad63edbb07d4cde.jpeg

Opublikowano

Za 21:37 zawsze propsy, jak ktoś rozumie internetowe lore. 

Opublikowano
W dniu 14.01.2022 o 13:24, Rudiok napisał:

Dziś będzie robiony :lapka:

I to taki żeby łyżka stała :potter:

Screenshot_20220114-132337_Instagram.thumb.jpg.4d16a96ae3b5c3812e1b014faf1ee96d.jpg

mam duży swojej kapusty kiszonej do wykorzystania, masz jakiś przepis na kapuśniak?

Opublikowano
Godzinę temu, Figaro napisał:

mam duży swojej kapusty kiszonej do wykorzystania, masz jakiś przepis na kapuśniak?

No to tak:

- Majeranek.

- Kminek.

- Ziele angielskie.

- Liść laurowy.

- Kapusta + kwas z kapusty.

* Wkładka mięsna - moje ulubione combo to kości wędzone + kawałek boczku + kawałek kiełbasy.

* Włoszczyzna.

* Cebula - 1 obrana i 1 nieobrana.

* Czosnek.

* Ziemniaki.

To co z gwiazdką to tak naprawdę opcjonalne, no ale podbija smak i treściwość (bo taki kapuśniak to = jedno danie).

Jak masz w domu szybkowar to wygrałeś w życie i sobie ułatwisz, jak nie to trochę po prostu cię czeka trochę dłużej gotowania.

1a. Siekasz drobno cebulę i nastawiasz na oleju na wolnym ogniu niech sobie pyrka i się karmelizuje.

1b. Kroisz w kostkę boczek i kiełbasę i obsmażasz na suchej patelni żeby wytopić tłuszcz.

1c. Zagotowujesz 2-3 ziemniaki w łupinach i odstawiasz do ostygnięcia.

2. Wkładkę mięsną zagotowujesz z dodatkiem soli, ziela i liścia laurowego.

3. Po 15/35 minutach gotowania (szybkowar/garnek) dorzucasz włoszczyznę + nieobraną (ale dobrze umytą) cebulę + kilka ząbków czosnku i nastawiasz na dalsze gotowanie na 15/30-40 minut (szybkowar/garnek) aż warzywa zmiękną.

4. Wyciągasz mięso i warzywa, po przestygnięciu oddzielasz mięso od kości a marchewkę kroisz w kostkę. Do garnka dodajesz odciśniętą i pokrojoną kapustę (proporcje zależne od smaku, min. 1 kg na 2 litry wywaru), dodajesz łyżeczkę kminku i majeranku i nastawiasz na gotowanie 20/45 minut (szybkowar/garnek), aż zmięknie wg osobistych preferencji.

5. Jak już kapusta zmiękła dodajesz odsączoną, karmelizowaną cebulę, mięso, boczek, kiełbasę, pokrojone ziemniaki, pokrojoną marchew i chwilę gotujesz żeby się smaki połączyły. Na koniec doprawiasz solą/pieprzem/kwasem z kapusty.

:potter:

W dzisiejszym łyżka stała jak Mejmowi na widok PS4

Spoiler

20220115_101057_copy_1145x1421.thumb.jpg.0e54c810e01e49e0d0b82d845ace5595.jpg

Opublikowano

Bomciowi też stoi łycha w garze. Ale to kapucha z grochem, którą stawiam ponad kapuśniaki ;)

20220115_210415.jpg

Opublikowano
33 minuty temu, Boomcio napisał:

Bomciowi też stoi łycha w garze. Ale to kapucha z grochem, którą stawiam ponad kapuśniaki ;)

20220115_210415.jpg

O, widzę koneser. U mnie w zamrażarce obowiązkowo kilka porcji kapusty z grochem bo jak na Wigilię zrobię to zawsze zostaje :cool2:

Opublikowano

U mnie nigdy nie zostaje :D

Z młodym zrobiliśmy pół gara.

Opublikowano
11 godzin temu, Boomcio napisał:

No ja robię z dwóch 3,5 kg wiader kapusty :D

Widzę, że groch al dente, ja ostatnio przerzuciłem się na trochę bardziej rozgotowany, coś mi lepiej wchodzi.

Coś jeszcze dodajesz? Ja jedynie podsmażoną cebulkę i sok z cytryny do smaku.

Aa, i polecę jedyny prawilny groch od Stefika:

stefik-groch-luskany-500g.jpg.d2c3ea0c9ec057a375ca46359f7bf446.jpg

Opublikowano

Drobno pokrojony  i podsmażony boczuś.

Opublikowano
W dniu 15.01.2022 o 21:45, Boomcio napisał:

Po takim jedzeniu to pewnie lecą bomby jak na Bagdad ;)

Opublikowano

Ło, mało powiedziane XD

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Chlebek pita z jakiegoś przepisu z yt a jeśli chodzi o mięso to zmielilem kg udźca, przyprawilem, zawinalem w folię i zamrozilem. Później tylko ostrym nożem odcinalem plasterki i wrzucalem na rozgrzaną patelnię.spacer.pngspacer.png

Spoiler

Opublikowano

Suszi z katowickiej Mijuby, ceny niskie, a smakuje nam jak skurczysyn, tutaj 50 rolek za 60 (!) złotych, futomaki z warzywami z serkiem philadelphia, sałatką krabową, warzywami w tempurze, pieczonym łososiem, kurczakiem w panko (japończycy mdleją), oraz hosomaki z tykwą, oshinko, ogórkiem, surimi i łososiem, no pyszne panie zajebiste w chuj:

IMG_20220218_212849.jpg

Opublikowano

Ja jebie to dla ciebie? Ja jestem juz ulancem ale jak zamawiam Bento Boxa i 18 kwalkow to z tego 3 posilki mam xD

Opublikowano

Ja zazwyczaj kupuje te "gotowce" w hipermarketach ale ostatnio zaczęliśmy sami z żoną robić. Raz, że taniej, dwa że dobre, no i fajnie tak sobie porolować samemu jednak. Trzeba zacząć robić inne rodzaje też ale na razie skupiliśmy na tym co jest w Thermomixie w przepisach.6a93bf1a6d78c1911cce2af50a3c70c2.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, wet_willy napisał:

Ja jebie to dla ciebie? Ja jestem juz ulancem ale jak zamawiam Bento Boxa i 18 kwalkow to z tego 3 posilki mam xD

Dla dwóch osób, dojadaliśmy dzisiaj też :lapka:

Opublikowano

Pierogi z bryndzą, bryndzowe haluszki ze skwarkami i haluszki z kapustą i kiełbasą. Słowacy, wy zdolne skurwysyny :banderas:

Miejscówka - Koliba Kamzik po lepsiejszej czyli słowackiej stronie Tater. 

PS To jest talerz dla 2-3 osób jakby kto pytał :lapka:

20220219_164351_copy_1512x2016.jpg