Opublikowano 30 sierpnia 201410 l Nigdy na to nie zwróciłem uwagi, Świat Dysku to głównie specyficzny angielski humor, więc pewnie lepiej czytać w oryginale. Osobiście mam sporo jego książek i nie narzekałem na przekład, każda strona to pokłady beki i miodu, więc nie powinno być źle. Osobiście polecam Wiedźmikołaj i Kosiarz, głównie dlatego, że uwielbiam postać Śmierci
Opublikowano 30 sierpnia 201410 l P.W.Cholewa to fantastyczny tłumacz i tłumaczenia trzymają się kupy, facet wpada na takie pomysły i tłumaczy takie żarty słowne, że głowa czasem eksploduje. Wiadomo, nie wszystko się da, ale facet daje radę.
Opublikowano 17 września 201410 l ja mam wszystkie książki ze świata dysku (i kilka innych prathetta), właśnie dziś kupiłem najnowszą ogolnie moja ulubiona seria i autor, większość książek czytałem 2 razy a niektóre 3-4 razy polskie tłumaczenie jest świetne i ma swój styl który fajnie oddaje humor i żarty (chociaż wiadomo że nie wszystkie żarty słowne da się przetłumaczyć) moje ulubione to 1 pomniejsze bóstwa 2 na gliniantych nogach 3 bogowie, honor, ankh-morpork 4 muzyka duszy 5 potworny regiment velius nie wiem jaki plan sobie założyłeś i jaką kolejność czytania ale powiem tylko że wg mnie nieco późniejsze książki są znacznie fajniejsze. te pierwsze też są fajne ale jednak z czasem pratchett pisał coraz lepiej i fajniej (chociaż z kolei te najnowsze też oceniam nieco niżej, niż te "środkowe") Edytowane 17 września 201410 l przez Yano
Opublikowano 17 września 201410 l Też czytałem (chyba) wszystko ze Świata Dysku, i akurat "Parę w ruch" uważam za porażkę ;[ Zepsute najlepsze postaci, i Moist, i Vimes, i Vetinari są jacyś mdli, a i Pratchett popada w dydaktyczną manierę.
Opublikowano 18 września 201410 l Pratchett popada w poważną chorobę - ma rzadką odmianę alzheimera, więc i tak nieźle że w ogóle jeszcze jest w stanie pisać
Opublikowano 19 września 201410 l Napisz Yano jak Ci podeszła "Para w ruch", bo jestem ciekaw. Wiecie o czym są "Warstwy Wszechświata" Pratchetta? Czytałem opis, ale to nie to samo jak ktoś opisze. To jakaś nowość w ogóle?
Opublikowano 20 września 201410 l Wiecie o czym są "Warstwy Wszechświata" Pratchetta? Czytałem opis, ale to nie to samo jak ktoś opisze. To jakaś nowość w ogóle? to nie nowość, wręcz przeciwnie, książka ma ponad 30 lat, chyba ją czytałem ale dawno dawno temu, i nie pamiętam o czym dokładnie była jedna myślę ze moja opinia że pratchett na początku nie rozwiną w pełni skrzydeł potwierdza się tez w tym wypadku - pierwsze książki jak warstwy wszechświata, dywan, albo gnomy wg mnie są słabsze niż późniejsze ksiązki swiata dysku Edytowane 20 września 201410 l przez Yano
Opublikowano 12 marca 201510 l Strasznie smutna sprawa: sir Terry Pratchett odszedł. http://www.pjsmprints.com/
Opublikowano 13 marca 201510 l Raczej nie, ostatnio książki pisał wraz z asystentem czy tam współautorem.
Opublikowano 13 marca 201510 l Nie wiem, czy coś się od tego czasu zmieniło, ale w 2012 roku: http://booklips.pl/newsy/terry-pratchett-gdy-umre-cykl-swiat-dysku-bedzie-kontynuowala-moja-corka/
Opublikowano 13 marca 201510 l tylko pytanie czy córka zdoła zachować jakość, styl i humor Terrego, pewnie sie przekonamy przy pierwszej książce jej autorstwa. wielki smutek z powodu śmierci jest to bezsprzecznie mój ulubiony autor Edytowane 13 marca 201510 l przez Yano
Opublikowano 14 marca 201510 l i tak od dłuższego czasu chciał dokonać eutanazji . jest już w sieci petycja do ŚMIERCI w sprawie przywrócenia terry'ego do życia.
Opublikowano 10 maja 20159 l Może ktoś skrobnąć od czego zaczynać od tworów jegomościa? jakaś chronologia? od czego zacząć i jak po kolei lecieć z tematem?
Opublikowano 10 maja 20159 l Kolor magii, potem blask fantastyczny. Zacznij od tego. Edytowane 10 maja 20159 l przez Moldar