Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogólne pecetowe pierdu-pierdu

Featured Replies

Opublikowano

o, jest flickering i u mnie w pececie xd jak jeszcze nie aktualizowaliście sterowników do najnowszych (nvidia), to poczekajcie na kolejne albo hotfix

• Odpowiedzi 7,1 tys.
  • Wyświetleń 662,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Zrobiłem sobie dziś prezent na gwiazdkę. Do Oleda C2 42 przyda się trochę dodatkowej pary, 3090 Suprim X idzie zatem na Ebay. 4090 też chciałem Suprima, ale z różnych przyczyn padło na Gaming X T

• Przecież to wszystko to jest stary dobry znany płacz. Ray tracing wyszedl, płacz. Upscalling, płacz. Path tracing, płacz. I tak w kółko. Technologia świetna, teraz tylko trzeba ją dobrze zastosować.

• SpacierShark123
    SpacierShark123

Samo życie Panowie ... samo życie ...

Opublikowano

Gram na komputrze od 2012 i nigdy nie miałem takich problemów jak tutaj niektórzy opisują, żeby się jakaś gra nie odpalała. Raz faktycznie był problem ze sterownikami amd, że podczas przeglądania neta komp freezował na parę sekund co naprawili w następnej aktualizacji. Teraz złożyłem 7800x3d z 9070xt czyli chyba to samo co ma Dżosz i śmiga jak ta lala.

Dlss5 bardzo mnie zaintrygował, jak będą nowe karty to się weźmie jakiegoś rtxa 6080 tylko żeby Jensen dał więcej pamięci bo te 16gb w 5080 to żarcik chyba. Mam teraz fajną bazę z zasilaczem 1000w więc powinien nawet 5090 uciągnąć.

Opublikowano
5 minut temu, Chewie napisał(a):

Gram na komputrze od 2012 i nigdy nie miałem takich problemów jak tutaj niektórzy opisują, żeby się jakaś gra nie odpalała.

nowości? zależy. co do staroci, to nie bez powodu istniej games preservation na gog.

Opublikowano

Co do problemów z PC. One są, pojawiają się raz za czas, ale to jest trochę jak z konsolami, jak się nie gra to cię wnerwia, bo co ją włączysz to jest jakaś aktualizacja, a to gry, a to pada, a to nowy regulamin a to inne pierdoły. Jak grasz regularnie to takich rzeczy nawet nie pamiętasz, bo większość czasu i tak wszystko działa. No może poza stutteringiem :P, kolega tu tak mówił że w nowych grach nie ma z tym problemu, ale tu znów - resonance compilation stutter w wersji na MS store(na steam nie ma tego problemu), odpaliłem niedawno tego rogalikowego księcia Persii i znów stutter, generalnie to jest dla mnie najgorszy aspekt grania PCtowego :D.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Teraz mam większy problem na komsoli. Za każdym razem jak odpalam Ori to zawiesza się na menu i robi brrrrrrrr po czym gra się crashuje i tak za każdym jebanym razem. To jest to słynne plug n play? 1 na 5 razy uda się normalnie odpalić. To chyba nie jest problem z moim xboxem bo inne gry normalnie działają. Za to lubię PC bo jak jest jakiś problem z grą to zawsze znajdzie się obejście albo łatka od społeczności. Tutaj jesteśmy zdani na łaskę developera i oficjalnej aktualizacji. Także tu i tu pojawiają się problemy.

3 godziny temu, krzysiek923 napisał(a):

nowości? zależy. co do staroci, to nie bez powodu istniej games preservation na gog.

No właśnie może to przez to, że zazwyczaj jak coś odpalam to jest już dobre kilka lat po premierze. Z nowości odpalałem stalkera 2 na premierę i działało tylko przez tę grę zaczęły mi piszczeć cewki po raz pierwszy potter

Opublikowano

Wracając do DLSS 5 to gram w Resonance, oba najważniejsze suwaki zjechałem do 65 i 75%(czyli ten główny na górze i drugi z czymś opisanym HDR) i powiedzmy że cofneło wystarczająco dla mnie slopowość twarzy dodajac im szczegółów i lepszego światla, a teren dostał i tak sporej "realności". Od czasu do czasu nadal zbyt kontrastowe te twarze są i model sobie potrafi nie radzić w ciemnych scenach, ale generalnie biorąc pod uwagę że to mod w takim stanie, to jest miód :).

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

niezły ten DLSS 5 bardzo fotorealistyczne to wygląda. W sumie dobrze że mne ne stać na nową kartę bo chyba bym jeszcze więcej w domu siedział....

Opublikowano

Tak, w Resonanse trzeba chwilę posiedzieć żeby to ustawić dobrze bo na ustawieniach gdzie w innej grze jest spoko tutaj jest wszystko ze zbyt dużą ekspozycją, jasnością, nie wiem. Koniecznie musiałem zmniejszyć scene paper white. No i ogólnie to ma problemy wieku dziecięcego, bo w ciemniejszych obszarach potrafi być dużo szumu, jakiś denoiser jest potrzebny do tego a chyba go póki co nie ma. Ogólnie to jestem zaskoczony i tak, że to jest stabilne biorąc pod uwagę, że nie miało jeszcze premiery.

Wiesiek to wygląda już jak na filmach CGI z przed premiery

20260831225737_1.jpg20260831223425_1.jpg20260831224506_1.jpg

Edytowane przez Qbon

Opublikowano

Oczywiście, na zdjęciach wygląda obłędnie. W ruchu gówno obesrane z artefaktami. Ale jako zalążek tego co może być kiedyś to imponujące. U mnie RTX5090 na pokładzie, ale nie zainstaluję tego ponieważ mam takie zboczenie, że jestem pecetowym purystą, dla mnie istnieje wyłącznie najczystszy kod gry i najnowsze sterowniki zainstalowane na czyściocha. Takie żąglowanie trybem eksperyment DLSS5 i zwykłym to niepotrzebny pierdolnik w rejestrze i inne nadpisujące się w nieskończoność gówna, które w rezultacie narzucają CPU milion komend. Skoro na nie-upośledzoną wersję GTA 6 poczekam ze 2 lata, to na dopracowany DLSS 5 również.

Opublikowano

Jezu, te zdjęcia wklejane tutaj są straszne. A najgorsze, że użytkownicy się tym jarają. To przerażające. Totalne zarżnięcie stylu graficznego i dizajnu. Ja wysiadam z tego pociągu.

Opublikowano

Jakie zarżnięcie stylu graficznego i designu kekw

W takim razie to samo można powiedzieć o RT i PT.

@MarekCol To jest tylko nakładka na reshade'a, nic nie trzeba instalować nawet, wyjdzie oficjalna wersja to się po prostu na czysto zainstaluje stery uprzednio usuwając stare przez ddu. Z artefaktami nie jest tak źle, jest trochę szumu w ciemnych obszarach, nie wiem czy to dostanie jakiś denoiser specjalny ale pewnie na premierę będzie wyeliminowane, jestem i tak w szoku, że to normalnie działa chociaż jeszcze nie wyszło i idzie z tym normalnie grać.

Edytowane przez Qbon

Opublikowano

Fakt że wchodzimy teraz w etap skoku graficznego po latach stagnacji. Dopiero co pokazali to na konferencji i wszyscy się śmiali że twarze po photoshopie, a tu już jest to dostępne dla wszystkich i wygląda lepiej nie na przygotowanej prezentacji, a na pecetach forumowiczów. A co będzie za rok? Ciekawe jak to będzie z konsolami jak wypuszczą jakieś PS6 ze swoim autorskim DLSS, a po kilku miesiącach będzie na PC technologia o klasę to wyprzedzająca i tak co pół roku.

Na razie głównie to poprawy głównie te aiaiowe halucynacje z twarzami, gdzie Keanu już bardziej jak Keanu wygladał na wersji z PS4, a tu jest jakiś kmietek podobny do nikogo. A po drugie spójność generacji, a nie że u każdego gra inaczej będzie wyglądać albo na tych screenach z SH2 gdzie James na każdym screenie wygląda jak inna osoba.

Tak czy owak jak ktoś ma mocnego PC i sie tym bawi to pokażcie jak z tymi realistycznymi mordami wyglądają fatality w MK11 cool2

Edytowane przez Observer

Opublikowano
7 godzin temu, Qbon napisał(a):

Wiesiek to wygląda już jak na filmach CGI z przed premiery

Na tych dwóch pierwszych screenach wygląda tragicznie. Detale szczególnie na postaci wyparowały bo żeby nadać 'filmowy' sznyt wszystko co jest w cieniu dostało ciemniejsze i bardziej kontrastowe cienie. Przecież 70% Geralta to jedna czarna plama.

Opublikowano

z problemami na PC z mojego doświadczenia jest tak że przez 99% czasu wszystko działa tak samo i równie prosto jak na konsoli. Ale ten 1% kiedy pojawiają się problemy i zazwyczaj trzeba samemu dojść do tego co właściwie się zjebało potrafi wiele osób skutecznie zniechęcić do tej zabawy

Opublikowano

5 godzin temu, Qbon napisał(a):

Jakie zarżnięcie stylu graficznego i designu kekw

W takim razie to samo można powiedzieć o RT i PT.

@MarekCol To jest tylko nakładka na reshade'a, nic nie trzeba instalować nawet, wyjdzie oficjalna wersja to się po prostu na czysto zainstaluje stery uprzednio usuwając stare przez ddu. Z artefaktami nie jest tak źle, jest trochę szumu w ciemnych obszarach, nie wiem czy to dostanie jakiś denoiser specjalny ale pewnie na premierę będzie wyeliminowane, jestem i tak w szoku, że to normalnie działa chociaż jeszcze nie wyszło i idzie z tym normalnie grać.

No nie przypominam sobie żeby cdp zaprojektował ryj Geralta jako sklejka losowych dziadów.

Co jak co w gierkach anime najlepszy efekt i chociaż można sie pośmiać z tego syfu )

Opublikowano

A ten dlss5 to jest spojny na kazdym kompie, czy moze przez to, ze uzyte jest ai to kazdy bedzie widzial inna grafike?

Opublikowano
7 godzin temu, Figaro napisał(a):

Jezu, te zdjęcia wklejane tutaj są straszne. A najgorsze, że użytkownicy się tym jarają. To przerażające. Totalne zarżnięcie stylu graficznego i dizajnu. Ja wysiadam z tego pociągu.

przykład tego wiedźmina to dla mnie taki ewidentny przykład zarżnięcia tzw D U S Z Y zawartej w grze

Opublikowano
Teraz, Mejm napisał(a):

A ten dlss5 to jest spojny na kazdym kompie, czy moze przez to, ze uzyte jest ai to kazdy bedzie widzial inna grafike?

Wiadomo, że każdy będzie widział trochę inną w zależności od modelu, bo już chyba w tej wersji DLSS jest kilka + suwaczki odpowiadające za to, na co to AI może sobie pozwolić, działa podobnie jak temperatura przy tradycyjnym AI do przetwarzania tekstu, im wyższa, tym większe bajkopisarstwo :D.

Opublikowano

Powiem tak, jako ciekawostka wypada to całkiem fajnie, ale nigdy w życiu bym tego nie odpalił w grze. Nawet jeśli będzie to włączone domyślnie w jakimś zakresie przez developera, bo tak sobie zdecyduje i taka jego wizja, to i tak chujnia, bo jak każdy ma widzieć na ekranie trochę co innego, to ciężko tutaj mówić o wizji artystycznej.

Może jak uda im się ogarnąć to tak, żeby efekty były stałe u każdego i będzie to zaimplementowane zero-jedynkowo, tak jak developer chce, a nie 5 suwaków i samowolka, oraz będzie to użyte raczej do subtelnego podbicia detali, a nie robienia uncanny valley, to wtedy mooooże bym to zaakceptował.

Opublikowano
4 godziny temu, łom napisał(a):

Na tych dwóch pierwszych screenach wygląda tragicznie. Detale szczególnie na postaci wyparowały bo żeby nadać 'filmowy' sznyt wszystko co jest w cieniu dostało ciemniejsze i bardziej kontrastowe cienie. Przecież 70% Geralta to jedna czarna plama.

Bzdura. Na screenach to tak wygląda bo w grze jest HDR a screen nie, stąd się może takie wydawać.

3 godziny temu, Pupcio napisał(a):

No nie przypominam sobie żeby cdp zaprojektował ryj Geralta jako sklejka losowych dziadów.

Co jak co w gierkach anime najlepszy efekt i chociaż można sie pośmiać z tego syfu )

Czego sklejka?

Opublikowano
3 godziny temu, Mejm napisał(a):

No ja nie zauważyłem na materiałach na YT czy screenach żeby u każdego to wyglądało inaczej więc nie wiem co za brednie tutaj niektórzy wypisują no ale można się było tego spodziewać w sumie. Niektórzy się zachowują tak jakby dlss5 zmieniało cały silnik gry, co za brednie że coś zabija wizję itp, w każdej grze dokładnie widać na jakim ona działa silniku wciąż, technologia dodaje jedynie trochę kiedyś upragnionego fotorealizmu. Śmieszne bo jeszcze z 5 lat temu to każdy by się zesral na widok tego jak to wygląda i w ogóle, dzisiaj "nieee, to nie dla mnie, ja wysiadam", zobaczymy za kolejne 5 lat.

Opublikowano
5 minut temu, Qbon napisał(a):

Bzdura. Na screenach to tak wygląda bo w grze jest HDR a screen nie, stąd się może takie wydawać.

Ale co ma mi się wydawać? Oceniam screeny które wrzuciłeś i na nich wygląda to źle.