Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogólne pecetowe pierdu-pierdu

Featured Replies

Opublikowano
W dniu 8.09.2026 o 00:19, Kangus napisał(a):

Te nowe generalnie tak, byla roznica w grach na dx11 i dx9, nie wiem czy to juz jest ogarnięte czy trzeba inaczej. Gry na re engine tez wymagaja doinstalowania tego reframework czy jak to sie tam zwie.

Na wymuszenie w ustawieniach nvidia app się ponoć nie zapowiada na ten moment...

Nowa wersja optiscallera juz ma opcje zeby zaaplikowac dlss5 przed upscallingiem(nie ten slider co byl, tylko toggle).

Ściągnąłem ta nowa wersje nadpisałem, ale nie widzę tej opcji.

• Odpowiedzi 7,2 tys.
  • Wyświetleń 665,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Zrobiłem sobie dziś prezent na gwiazdkę. Do Oleda C2 42 przyda się trochę dodatkowej pary, 3090 Suprim X idzie zatem na Ebay. 4090 też chciałem Suprima, ale z różnych przyczyn padło na Gaming X T

• Przecież to wszystko to jest stary dobry znany płacz. Ray tracing wyszedl, płacz. Upscalling, płacz. Path tracing, płacz. I tak w kółko. Technologia świetna, teraz tylko trzeba ją dobrze zastosować.

• SpacierShark123
    SpacierShark123

Samo życie Panowie ... samo życie ...

Opublikowano

Działa, dzięki!

Trzeba też skrypt od nowa robić - nadpisanie plików nic nie zmienia ^^.

Z 50W mniej i z 50 fpsów wiecej!

Opublikowano
3 godziny temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Nie wiem ile w tym prawdy, ale podobno już kilka zapalonych kart miało miejsce, bo leci pod korek ciągle. Kupowanie używanych 5090 nie ma sensu, bo będą zajechane DLSSem 5 w opór, jak 3080 na krypto.

No mnie to nie dziwi, pisałem tutaj, że niedługo będzie wysyp takich informacji, bo ludzie w ogóle zaczęli to przepuszczać przez więcej niż jedno przejście NR, undervolting jest zawsze dobry a teraz niezbędny do tego. Na 5080 mam z dlss5 pobór w granicach 290-300 W w 4k w standardowych ustawieniach, przy włączeniu NR przed SR pobór spada ale na 5090 to ludzie już pisali, że im wychodzi poza limit, poza ten limit, który może obsłużyć kabel 12hpwr.

Edytowane przez Qbon

Opublikowano

No jeszcze ludzie nie przycinają framerate tylko dają pod korek(kolejny argument za przycinaniem dla jednego z kolegów z poprzednich stron ;) ). To sie wszystko spina potem w takie akcje :). 5080 też pewnie ma jakąś małą szansę na uszkodzenie, ale 360W a 550+ to jest jednak inny do obsłużenia.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Tak a na 5090 ludziom idzie pod 650W jak nie mają żadnego UV albo obniżonego power limit... widziałem na discordzie Reno te wpisy. to jest przepis na katastrofę, bo ten kabel nie obsluguje już aż takiej mocy a przecież wcześniej bywały problemy z tym.

Opublikowano

Te spalone karty przez kabel w ogóle obowiązuje gwarancja? Czy ci jensen mówi spaliło się bo źle włożyłeś?

Opublikowano
6 godzin temu, Resident Debil napisał(a):

O kurde właśnie gram w Odyseje na PS5 i chciałbym, żeby tak to wyglądało obama

Daj screeny z Kasandrą bez ubrań, UwU

No żeby można było dowolnie zmieniać postać jak w Valhalli.

Opublikowano

20260910142417_1.jpg

Taki mam pobór przy opcji NR przed SR i to przy dodatkowym przejściu NR i FG x3, właśnie po to często też włączam FG, bo dzięki temu karta mniej się grzeje, sprawdzam jak to wygląda i robi się trochę slop ale widać jak dużo daje ta opcja że dlss5 jest renderowane przed dlss sr, ten Optiscaler jest zajebisty, najlepszy mod do tego chyba. Jak widać karta nawet nie musi wchodzić na domyślne maxymalne taktowanie, które jest w okolicach 2830Mhz przy napięciu 945mV.

20260910144243_1.jpg20260910144244_1.jpg

Edytowane przez Qbon

Opublikowano
10 minut temu, Qbon napisał(a):

20260910142417_1.jpg

Taki mam pobór przy opcji NR przed SR i to przy dodatkowym przejściu NR i FG x3, właśnie po to często też włączam FG, bo dzięki temu karta mniej się grzeje, sprawdzam jak to wygląda i robi się trochę slop ale widać jak dużo daje ta opcja że dlss5 jest renderowane przed dlss sr, ten Optiscaler jest zajebisty, najlepszy mod do tego chyba. Jak widać karta nawet nie musi wchodzić na domyślne maxymalne taktowanie, które jest w okolicach 2830Mhz przy napięciu 945mV.

20260910144243_1.jpg20260910144244_1.jpg

Na razie najbardziej w tym dlss5 nie podobają mi się te białe linie wokół postaci szczególnie to widać na głowie.

image.png

Ale jak to dopracują to będzie o wiele większy game changer niż głupi ray tracing. Powinni to nazwać jakoś inaczej niż dlss.

image.png

Tutaj wygląda jak przeskok o 3 generacje. Swoją drogą nie wiedziałem że hogwart ma takie brzydkie mordy rodem z ps2.

Opublikowano

No robią się te poświaty jak jest większa intensywność NR a jak już 2 przejścia to w ogóle. W zupełności wystarcza jedno przejście, ustawienia w okolicach 0.8-1.0 i jest mega.

Opublikowano
40 minut temu, Qbon napisał(a):

20260910142417_1.jpg

Znowu na screenshotach które wrzucasz zacieniowane miejsca są czarne jak smoła. Bez DLSS5 też tam nie ma żadnych detali?

20260910142417_1.thumb.jpg.cf1abe2b6367d932476cfbff813e0243.jpg

Opublikowano
18 minut temu, Chewie napisał(a):

Ale jak to dopracują to będzie o wiele większy game changer niż głupi ray tracing

Mnie głównie boli ten efekt "postarzania" przy czym jak się to trzyma w ryzach to to tak mocno nie wychodzi. To doświetlenie od góry głowy to jest naturalne na zewnątrz tylko na tym screenie qbona jest przekontrastowione, to gdzie wrzuciłeś z hogwartu jest ok.

Ciekawi mnie ile będą w stanie urwać z czasu renderowania faktycznie. Przypomnę tabelkę od HW unboxed.

obraz.png

W 4k to jest dramat IMHO używalne jedynie na 5090. Jakby im się udało te wyniki z 90tki uzyskać na 80-tce(i potem proporcjonalnie dla kolejnych w 1440p) to już by zaczęło być znośne, no oprócz 5050, bo to jest inny kaliber.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
23 minuty temu, Chewie napisał(a):

Na razie najbardziej w tym dlss5 nie podobają mi się te białe linie wokół postaci szczególnie to widać na głowie.

image.png

Ale jak to dopracują to będzie o wiele większy game changer niż głupi ray tracing. Powinni to nazwać jakoś inaczej niż dlss.

image.png

Tutaj wygląda jak przeskok o 3 generacje. Swoją drogą nie wiedziałem że hogwart ma takie brzydkie mordy rodem z ps2.

Ten Hogwart to chyba z przenośnej gierki Nintendo, bo grałem chwilę (było w PS Plus, kwiiiiiiik) i to tak nie wygląda. Nie miało prawa w roku 2022 czy 3, kiedy tam gierka wyszła. Dlaczego nie grałem dłużej? Otóż zabawa różdżką i pedalskie czary na ekranie to nic specjalnego dla wytrawnego onanisty. Pozdrawiam

Opublikowano
35 minut temu, łom napisał(a):

Znowu na screenshotach które wrzucasz zacieniowane miejsca są czarne jak smoła. Bez DLSS5 też tam nie ma żadnych detali?

Nie wrzuciłem akurat tego screenshota ze względu na grafe ale żeby zobaczyć jak można zejść z użyciem GPU z dlss5. Screeny wychodzą przekontrastowane, nic na to nie poradzę.

Opublikowano

Ładna cena. Strasznie drogie te systemy operacyjne się zrobiły.

Opublikowano
45 minut temu, Resident Debil napisał(a):

Ten Hogwart to chyba z przenośnej gierki Nintendo, bo grałem chwilę (było w PS Plus, kwiiiiiiik) i to tak nie wygląda. Nie miało prawa w roku 2022 czy 3, kiedy tam gierka wyszła. Dlaczego nie grałem dłużej? Otóż zabawa różdżką i pedalskie czary na ekranie to nic specjalnego dla wytrawnego onanisty. Pozdrawiam

Wygląda wygląda, to są ustawienia ultra czyli lepiej niż ps5.

Opublikowano

Shiiiiiet, czarnuchu. Zabiłeś mi ćwieka teraz jak Denzel Washington Ethanowi Hawke na początku oscarowego obrazu pt Dzień próby ;O

Opublikowano
Godzinę temu, łom napisał(a):

Każdy screenshot w grze z HDR przy konwersji do SDR ma przełamaną czerń. Takie screeny w ogóle nie oddają tego jak to wygląda na ekranie z hdr. I niestety nie da sie nic z tym zrobić poza majstrowaniem przy całym obrazie.

A z tego co testowałem to z dlss5 jest zupełnie odwrotnie, wcześniej zbyt czarne i przekontrastowane miejsca umiejętnie rozjaśnia i wyciąga szczegóły, jak np. w Ghotic Remake czy Ekspedycji.

Ogólnie obraz czy to w jasnych i plaskich wcześniej miejscach, czy to w ciemnych wygląda nieporównywalnie lepiej, jak to juz bylo wiele razy pisane, przeskok generacyjny.

Edytowane przez tjery

Opublikowano
1 godzinę temu, Kangus napisał(a):

Mnie głównie boli ten efekt "postarzania" przy czym jak się to trzyma w ryzach to to tak mocno nie wychodzi. To doświetlenie od góry głowy to jest naturalne na zewnątrz tylko na tym screenie qbona jest przekontrastowione, to gdzie wrzuciłeś z hogwartu jest ok.

Ciekawi mnie ile będą w stanie urwać z czasu renderowania faktycznie. Przypomnę tabelkę od HW unboxed.

obraz.png

W 4k to jest dramat IMHO używalne jedynie na 5090. Jakby im się udało te wyniki z 90tki uzyskać na 80-tce(i potem proporcjonalnie dla kolejnych w 1440p) to już by zaczęło być znośne, no oprócz 5050, bo to jest inny kaliber.

Z nowym optiscalerem to 4k na luzie tez poza 5090. Na 4090 (z dlls5 skalowanym razem z obrazem) Ghotic Remake, AC Rally, Ekspedycja, Stellar Blade, SH2, RE9, wszystko max ustawienia, dlss performance i na luzaku sporo ponad 60 fps bez frame gena. A ze teraz dlss perf jest mocarny, to jakosc obrazu bardzo dobra. A starsze gierki jak GTAV czy Baldur 3 to juz w ogole na lajcie z DLAA i to bez skalowania DLSS5.

Opublikowano
Teraz, tjery napisał(a):

Z nowym optiscalerem to 4k na luzie tez poza 5090. Na 4090 (z dlls5 skalowanym razem z obrazem) Ghotic Remake, AC Rally, Ekspedycja, Stellar Blade, SH2, RE9, wszystko max ustawienia, dlss performance i na luzaku sporo ponad 60 fps bez frame gena. A ze teraz dlss perf jest mocarny, to jakosc obrazu bardzo dobra. A starsze gierki jak GTAV czy Baldur 3 to juz w ogole na lajcie z DLAA i to bez skalowania DLSS5.

No przy nakładaniu przed tak, wiadomo, tylko czy efekt jest na tyle dobry? Muszę w końcu wziąć i sprawdzić :). Tym niemniej niech nvidia dłubie, wykresik pokazywali ze ma przyśpieszyć, ale im ufać nie można i mogli zakładać właśnie takie rozwiązania jak wrzucenie przed upscaller, albo jeszcze dodatkowe FG ;).

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
4 minuty temu, Kangus napisał(a):

No przy nakładaniu przed tak, wiadomo, tylko czy efekt jest na tyle dobry? Muszę w końcu wziąć i sprawdzić :). Tym niemniej niech nvidia dłubie, wykresik pokazywali ze ma przyśpieszyć, ale im ufać nie można i mogli zakładać właśnie takie rozwiązania jak wrzucenie przed upscaller, albo jeszcze dodatkowe FG ;).

Jak juz pisałem, po upscallingu to na pewno to nie jest to samo co przed, ale nie ma jakichś widocznych artefaktów, tylko efekt jest bardziej subtelny, a z tego co widzę, to tez schodzisz w dół z 1.0, więc taki nawet pożądany downgrade;)

Opublikowano
Teraz, tjery napisał(a):

Jak juz pisałem, po upscallingu to na pewno to nie jest to samo co przed, ale nie ma jakichś widocznych artefaktów, tylko efekt jest bardziej subtelny, a z tego co widzę, to tez schodzisz w dół z 1.0, więc taki nawet pożądany downgrade;)

No spoko, czytałem, sprawdzę ;). Tak czy owak chciałbym żeby to zebrało z połowę tej mocy, ale zakładam foliową czapkę - może nawet nie będą chcieli za bardzo tego szlifować żeby jak najbardziej gównianie chodziło na AMD ;). No albo żeby faktycznie mieć powód do upgrade na 60xx, tylko że im się nie opłaca GPU pchać, więc w teorii nie powinno im na tym zależeć akurat.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

RenoDX na najlepszą jakość NR ale też jest najbardziej obciążający, no i Optiscaler ma więcej opcji dostosowania.