Opublikowano 21 czerwca 20195 l bo zakupiłem przenośny 4TB od WD i tak myślę żeby trzymać na nim filmy i ewentualnie zainstalowane gry z Psa, stąd pytanie czy będzie to działać
Opublikowano 23 czerwca 20195 l @Kaczi Nie będzie działać, PS formatuje dysk pod siebie i tylko siebie. Tak więc albo gierki albo filmy.
Opublikowano 26 lipca 20195 l Używanie zewnętrznego dysku SSD do trzymania gierek przyspieszy ich wczytywanie czy i tak będą straty przez kabel USB? Czy może jedyną sensowną opcją przejścia na SSD to wymiana dysku głównego?
Opublikowano 29 lipca 20195 l Straty powinny być niewielkie, ale system za to nadal będzie na wolnym hdd. Ja wymieniłem ostatnio na ssd jako główny 1TB i jest znaczna różnica resposywnosci samego systemu już tak nie przymula. Nie mówiąc już o krótszym ładowaniu wszystkiego.
Opublikowano 25 września 20195 l Pany, jakiś w miarę cenowo okej dysk 500gb/1tb do slimki ktoś poleci? Mój akutalny padł a mimo wszystko bym sobie jeszcze na plejstejszon pograł zanim wyjdzie ps5
Opublikowano 15 listopada 20195 l Ile u was trwa kopiowanie gry około 30 GB ze standardowego HDD ps4 na SSD? Mi pokazuje że około pół godziny co jest dla mnie trochę szokiem xD
Opublikowano 15 listopada 20195 l @Bielik Gra to pojęcie względne. Oblicz sobie sam czy to anomalia czy nie. Odczyt z HDD to ~100MiB/s, podziel więc rozmiar gry przez tą prędkość (przepustowość USB 3 jest tutaj nieistotna bo szybsza od odczytu na HDD, a zapis na SSD powinien być również wyższy niż nominalny odczyt z talerzy, więc również pomijalny) i tyle wyjdzie sekund (3600s=1h).
Opublikowano 6 grudnia 20195 l Mam PS4 Slim 500 GB i potrzebuję zwiększyć o 1 TB miejsca na gry. Nie mogę się zdecydować, czy wziąć dysk usb, np. WD My passport ultra, czy zmienić wewnętrzny i tego co siedzi teraz w konsoli przerobić na usb pod gry. Pewnie bardziej opłacalne będzie wymienić wewnętrzny, tylko tu rodzi się kilka pytań:1. Jakie dyski siedzą w ps4 slim?2. Jaki dysk wybrać, żeby było równie cicho i dysk nie był wolniejszy? Lepiej wziąć 5400rpm?3. Czy ten z wewnątrz konsoli jako usb da radę? Nie będzie wolniejszy niż jakby był siedział w środku? Gry będą na nim normalnie działać? Będę wdzięczny za pomoc
Opublikowano 4 lutego 20205 l Witam serdecznie. Posiadam konsolę PS4 1tb pro. Ostatnio zabrakło mi już miejsca na dysku wewnętrznym więc postanowiłam dokupić zewnętrzny. Wybor padł na dysk Seagate 6TB Backup plus HUB. No i podłączam go bezpośrednio do konsoli, chcę sformatować i wyskakuje mi błąd: CE-41899-1 Co jest nie tak podpowiedzcie mi? Próbowałam pod drugie wejście i jest to samo.. Czy to nie taki dysk? No, ale mieści się w przedziale 250gb-8tb i jest 3.0. Za wszelką pomoc serdecznie dziękuje ;)
Opublikowano 10 marca 20205 l Myślę długo nad dyskiem zewnętrznym do PS4 (wersja jedna z pierwszych 500GB) i nie wiem na co się mam zdecydować. Ogólnie chce kupić HDD 1TB (cena SSD jest zbyt wysoka) i trzymać na nim Division 2 i Destiny 2. Pytanie czy brać dysk przenośny WD Passport czy nie kupić WD Blue który ma 7200RPM i włożyć go do case'a? Będzie to działać po USB bez zasilania dodatkowego? Przenośne dyski są zaprojektowane do zasilania przez USB i mają mniejszy pobór prądu. Z tego co się doczytałem to w tych Passportach są WD Black 5200RPM więc na papierze WD Blue 7200RPM wypada lepiej ze względu na większe obroty ale czy gra warta świeczki? Cenowo Blue z case'm wychodzi tyle samo co Passport.
Opublikowano 29 kwietnia 20204 l W dniu 6.12.2019 o 07:28, gianbuffon napisał: Mam PS4 Slim 500 GB i potrzebuję zwiększyć o 1 TB miejsca na gry. Nie mogę się zdecydować, czy wziąć dysk usb, np. WD My passport ultra, czy zmienić wewnętrzny i tego co siedzi teraz w konsoli przerobić na usb pod gry. Pewnie bardziej opłacalne będzie wymienić wewnętrzny, tylko tu rodzi się kilka pytań: 1. Jakie dyski siedzą w ps4 slim? 2. Jaki dysk wybrać, żeby było równie cicho i dysk nie był wolniejszy? Lepiej wziąć 5400rpm? 3. Czy ten z wewnątrz konsoli jako usb da radę? Nie będzie wolniejszy niż jakby był siedział w środku? Gry będą na nim normalnie działać? Będę wdzięczny za pomoc podpinam się pod pytanie, są jacyś eksperci? :O Edytowane 29 kwietnia 20204 l przez Guli27
Opublikowano 29 kwietnia 20204 l @WisnieR Nigdy nie należy zakładać, że HDD obejdzie się bez zasilania. Głównie dlatego, że USB "niby jest standardem, ale nie do końca" i zarówno producenci HDD jak i kontrolerów nagminnie kłamią co do parametrów oferowanego złomu. @gianbuffon Wąskim gardłem w PS4 jest USB3, zarówno dla pamięci masowych wewnętrznych (a w zasadzie SATA-III bo ta jest wolniejsza i jest jeszcze przed USB) jak i zewnętrznych. I tak co byś nie kupił to nie przekroczysz limitu ~600MiB/s. Nawet SSD ze średniej półki tyle nie dadzą w odczycie. Jeśli HDD to kupuje się dyski PMR, bez helu, z jak największym deklarowanym MTBF, z jak największą ilością cache (ale nie SSHD), jeśli wewnętrzny to 5400 bo będzie chłodniejszy niż takie o wyższych prędkościach, z możliwie jak najmniejszą ilością talerzy. Chyba że nie jest istotna awaryjność, to wtedy jakikolwiek się nada. @Kara93 Za mało wolnych elektronów albo niekompatybilny HUB. Edytowane 29 kwietnia 20204 l przez Berion
Opublikowano 30 kwietnia 20204 l Dzięki wszystko jasne. Nie zgubiłeś się przypadkiem i nie trafiłeś tu z elektrody? Wystarczyło podać model. Po prostu.Kupiłem zewnętrznego WD My Passport. Jest ok. Gry wczytują się nieco szybciej niż na wewnętrznym, w zależności od tytułu, nawet dużo szybciej. Polecam taką przesiadkę.
Opublikowano 20 maja 20204 l Witam, syn odłączył dysk zewnętrzny w trakcie gry. Dysk się swieci i słychać jego prace ale konsola nie wyszukuje jego obecności. „Urządzenie pamięci masowej USB nie jest podłączone”. Co mogę zrobić żeby nie stracić danych które są zapisane na pamięci zewnętrznej ?
Opublikowano 20 maja 20204 l Spróbuj zrobić odbudowę bazy danych z recovery menu PS4. U mnie na szczęście pomogło.
Opublikowano 26 maja 20204 l Witam serdeczne, mojemu kumplowi zespół się (prawdopodobnie) dysk w slimce. Przed ewentualnym zakupem chcielibyśmy sprawdzić czy napewno dysk nie działa. Mam fata i jeżeli podlaczyl bym swój dysk do niego (bez usuwania danych itp) to konsola powinna odpalić, co sie ewentualnie stanie z danymi?
Opublikowano 4 sierpnia 20204 l Hej, Pytam o żywotność dysku zewnętrznego pod PS4, bo rozważam zakup używanego. Wiadomo że regularna i intensywna eksploatacja zaniża żywotność, ale o jakich liczbach mówimy ? Załóżmy że dysk statycznie sobie leży w warunkach pokojowych i jest używany przyjmijmy ekstremum- do 6h dziennie, średnio jednak jakieś 2h w sezonie, a poza odpoczywa przez większość czasu. Kupię dysk używany 2 lata i rozumuję że nie da się przewidzieć ryzyka- może się wykrzaczyć jutro a może działać kolejne i 4 lata. Warto iść w hazard ? Chodzi o taki zwyczajny dysk np. Seagate 4TB . Nigdy nie korzystałem z dysków zewnętrznych więc się na tym nie znam. Przy okazji szybkość odczytu wystarczy żeby gry śmigały bez zacinania się ? Jak jest jakiś artykuł na ten temat chętnie poczytam- szukałem naprędce ale o żywotnośći pod PS4 nic nie znalazłem. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź :)
Opublikowano 20 sierpnia 20204 l Witam mam takie pytanie czy jak kupie nowy dysk twardy do konsoli ps4 i zamienię go ze starym to czy będę musiał wgrać najnowszy soft 7.51 w konsoli czy będę mógł wgrać soft jaki tylko chce proszę o odpowiedzi
Opublikowano 7 września 20204 l Czy dysk twardy zewnętrzny (przenośny) WD Elements 1,5 GB na USB 3.0 będzie kompatybilny z PS4? Na XOne się nadał, ale odnośnie PS4 nie mam pewnej wiedzy. Pomożecie?