Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nintendo Switch - temat główny

Featured Replies

• Odpowiedzi 18,5 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Pograłem w Zeldę pół godziny (ale czas zleciał tak szybko, że miałem wrażenie, że minęło tylko 5 minut  )? Był to sam początek gry, gdy Link wybudza się z wieloletniego snu. Wrażenia?   Na pewno zna

• Sylvan Wielki
    Sylvan Wielki

Tak jak wspomniałem w styczniu - Słiczer towarzyszył nam w kolejnej wyprawie i spisał się (jak zawsze) znakomicie. Fantastyczna konsola. Tym razem padło na Florydę i powiem wam, że o ile w takiej Ja

• Sylvan Wielki
    Sylvan Wielki

Mój Słiczerek to istny obieżyświat. Tylko w 2024 r. odwiedził m.in. Francję, Włochy, Norwegię, Grecję... Za kilka tygodni będzie mi towarzyszył w Miami.   Przyda mu się nieco ciepła po arktycznym c

Opublikowano

Rozdzielczość w handheld zawsze jest niższa ale akurat te co wymieniłeś są ok. Np Xenoblade 2 jest rozmazane gówno totalnie.

Opublikowano
9 minut temu, messer88 napisał:

Nintendowcy czy gry jak np Zelda czy Mario Odyssey na tym ekraniku 720 nie będą trochę rozmazane?

Nie, wyglądają bardzo OK.

Opublikowano

A kup se mordo zwykłego Switcha, a nie cudujesz :lapka:

Opublikowano

Mnie Mario nie porwał np. Jeden z gorszych Marianów dla mnie. 

Luigi zyskuje na TV. Brak wibracji czy innych bzdur- nie brakuje mi. 

Siłą wrzucałem Switcha na duży ekran dla Zeldy BOTW, ale na małym ekranie też sporo grałem.

Xeno nie wygląda tragicznie. 

Grunt, że nic nie trzaska i nie lata luźno pod palcami jak te joy cony w szynach. No i wyszedł niebieski lite- śliczny.

spacer.png

Opublikowano
  • Autor

Posiadając inne konsole do wygodnego siedzenia na kanapie i patrzenia sie w TV, to Lite jak najbardziej polecam

Opublikowano

Ja ostatnio częściej używam Lite niż zwykłego. Jest zwyczajnie wygodniejszy w trybie przenośnym więc również polecam. 

Edytowane przez Ukukuki

Opublikowano

No, jest wygodniejszy. Dla trybu przenosnego Lite uzywam, a w wiekszej mierze tak ostatnio gram

Duzy switch tylko do Ring Fit Adventure

Opublikowano

Ja jestem zadowolony z zakupu.

Jedyne co mnie wkurza:

- sklep to poziom starego PS Store z PS3

- dużo mobilkowego szrotu

- kij w oko tym co nie dostosowują gier do trybu handheld (np. małe czcionki)

A tak poza tym wsio działa i miodzio ;)

Opublikowano

Ciekawostka: Jeśli macie pada, bądź adapter 8bitdo możecie pobrać Ultimate Software do nich gdzie dowolnie można zmapować przyciski ale co ciekawsze można zamienić prawy analog z trigerami i w taki sposób cieszyć się analogowymi spustami w GRID, MotoGP czy Trials Gold. Co więcej to ustawienie można zmieniać w biegu (jednocześne naciśnięcie L3+R3 zmienia profil ustawień pomiędzy zmienionym mapowaniem a domyślnym).

Zdaje się, że mam wszystkie wariacje padów dostępnych dla Switcha, więc podzielę się wrażeniami.

Podróbki:

Tych miałem dwa rodzaje. W jednych padły analogi dosyć szybko (dwa pady w obu to samo po kilku ładowaniach). Drugie wytrzymują póki co. W ciężkich warunkach można pograć spokojnie w większość gier, prócz tych które wymagają precyzji na analogach (szczególnie w strzelankach). Niestety martwe strefy są dosyć spore, więc trzeba wychylić gałkę dosyć mocno, żeby zaczęło łapać. Laik może nie zauważy ale z pewnośćią nie wpływa to na wygodę w i tak utrudnionym celowaniu padem.

Xbox One (adapter 8bitdo):

Precyzja analogów jest świetna i jest to bardzo dobra alternatywa jeśli kogoś interesują strzelanki i nie obchodzi Was celowanie ze wsparciem żyroskopu (ja niestety już się przywyczaiłem bo uważam, że pomaga w precyzji).

SN30 Pro (8bitdo)*:

Działa tak samo elegancko jak pad od Xboxa One i ma żyroskop. Jednak postawił bym mu dwa minusy. Pierwszy za ergonomię, trzyma się go OK, ale nie leży tak dobrze w rękach jak nowoczesne designy. Dodatkow jest bardzo lekki, za lekki na komfortowe czucie. Drugi minus jest mocno preferencyjny - symetryczne analogi. Po wielu latach grania na asymetryczych robi to drobną różnicę i symetrzycne rozłożenie wydaje się mniej wygodne.

Pro Controller:

Mimo wszystko to wydaje się byc najlepszy wybór. Świetnie leży w dłoniach, Żyroskop wydaje mi się minimlanie bardziej precyzyjny od tych w 8bitdo czy podróbkach. Analogi są solidne i tak samo precyzyjne jak oryginalne pady od konkurencji. Bardzo dobry gamepad i przyznam, że nie spodziewałem się różnicy.

*Gwoli ścisłości to jest ten retro pad podobny do SNESowego. Z pewnością SN30 Pro+ bądź Pro 2 leżą lepiej w rękach.

Edytowane przez MierzejX

Opublikowano

Próbowałem padów 8bitdo jak i Pro Controllera.

Obecnie w platformery 2D jak i niektóre inne exy switchowe najlepiej ogrywa mi się na tym:

dfgfgh.thumb.jpg.9ecd623cb6128f76f5b19d1a1719cb2e.jpg

wersja EU:

fytry76776.thumb.jpg.97508ea495e92d5ab4b2aa126b2f47e7.jpg

Niestety obecnie ciężko dorwać sztukę.

To jest GOAT krzyżak i sam pad jeżeli chodzi o competitive games takie jak Tetris 99, Pac-Man 99, Super Mario Bros. 35

Opublikowano

Miałem switcha sprzedałem bo nie było w co grać półtora roku bez switcha , opłaca się kupować lite? W sumie więcej grałem na tv ale do uzupełnienia xsx lite byłby w sam raz tym bardziej ze cenowo wypada lepiej

Opublikowano
Godzinę temu, Banan91PL napisał:

Miałem switcha sprzedałem bo nie było w co grać półtora roku bez switcha , opłaca się kupować lite? W sumie więcej grałem na tv ale do uzupełnienia xsx lite byłby w sam raz tym bardziej ze cenowo wypada lepiej

W moim przypadku Lite to był strzał w 10. Też szukałem jakiegoś uzupełnienia do konsoli stacjonarnej, żeby pograć od czasu do czasu np. Wieczorem w łóżku lub zabrać go na wyjazd. Skończyło się tak, że konsola stacjonarna stoi i się kurzy, a ja dzień w dzień rozładowuję Lite do zera :) Konsola jest mega wygodna i lekka.  Ja szczerze polecam, ale jeżeli sam nie masz pewności, to najlepiej sprawdź gdzieś przed zakupem. 

Opublikowano

Trochę poszukałem i planuje takie coś zrobić Dualshock 4 + uchwyt Sony GCM10 + adapter 8bitdo do switcha lite :D

Wiem że trochę kombinuje ale raz że tak nie do końca mogę się przekonać do tych analogów a dodatkowo boję się że je zaraz rozwalę :/

Opublikowano

OK, ale port USB-C jest od spodu. Zatem potrzebujesz przejściówkę do normlanego USB? I jeszcze chcesz znaleźć miejsce na ten uchwyt, który zasłoni port? Zmieści się to wszystko? Jak coś to chcę zobaczyć zdjęcia :D

Edytowane przez MierzejX

Opublikowano

Normal tragedia w trybie handheld bo musisz grać na joyconach które mają naprawdę fatalne gałki a do retro gierek nie mają nawet krzyżaka. Mam oba switche i polecam lite jak ktoś gra więcej w handheld, lepsze wykonanie i ergonomia.

Edytowane przez devilbot

Opublikowano

Tzn miałem normalnego switcha i wolałem grać na tv ale sprzedałem bo była posucha, chyba jednak przycebule i wezmę lite dla uzupełnienia xsx

Opublikowano

Czyli po ponad roku wyszlo ze ja i kolega mielismy racje ze Lite jest o wiele lepszy jak sie gra tylko w handheldzie. Wow, znowu. XSX i Lite wydaje sie byc swietnym polaczeniem chociaz w trybie stacjonarnym wiele gier dziala w 60-ciu FPSach wiec do XSX tez spoko

Opublikowano

Większość exow ograłem jak miałem switcha zostało pare do nadrobienia to lite się nada a poki co żadnych killerów na horyzoncie nie ma