Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cyfra vs Pudło

Featured Replies

Opublikowano
2 minutes ago, devilbot said:

Ale jak ktoś je kupił to chyba ich nie straci? Pobrać będzie można zawsze tak jak np ze sklepem Xboxa360, nadal można na konsoli Xbox 360 pobierać gry i aktualizacje

Jak kupił to nie straci, chociaż akurta Driveclub chyba przepadł, wszyscy mieliśmy wersję PS Plus, gdzie jak sprawdzałem, nie było możliwości jej pobrania. Może ci co kupili digital mogą to pobierać, nie wiem ale nawet jeśli, to jednak będzie to ograniczone czasowo.

Kolejna kwestia - działanie Stora, gierki z PS3 są wciąż dostępne, ale w obecnej chwili pobieranie ich to jakaś żenada 1 mbps. Ot wielki komfort oszczędności miejsca i braku konieczności żonglowania płytami.

Edytowane przez Masamune

• Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Wyświetleń 172,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Powodzenia w dostaniu P.T. na płytce, oh wait  

• Proponuję grać i się nie przejmować, a jak te serwery w końcu wyłączą to będziemy się martwić. Dzisiaj nie śpisz po nocach bo serwery wyłączą i paczy nie będzie, a jutro przykładowo pierdolnie Cię aut

• kotlet_schabowy
    kotlet_schabowy

No ale zakładając hipotetycznie dwie sytuacje:   -PSN pada, więc kupuję pudełko, nie mam patcha i muszę grać w Wieśka w 15 fps na bagnach   vs   -cyfra znika ze sklepiku

Opublikowano

Pobieranie na PS3 dramat. Aktualizowałem gran turismo 5 i 6 i przerywało, trwało to kilka dni

Opublikowano
18 minut temu, devilbot napisał(a):

Ale jak ktoś je kupił to chyba ich nie straci?

No pewnie normalnie będzie śmigać.

Ja to bym jednak taką pełną cyfrowosc liczył od PS4/xone. Od tego czasu mamy jakąś ciągłość, jeden sklep, ekosystem czy platformę jak zwał tak zwał.

I te starsze byty są zwyczajnie kasowane.

Swoją drogą na PS3 zabierają cyfrę jako opcję (bo możesz kupić se płytkę zawsze), czyli robią dokładną odwrotność tego co na Ps5/ps6 :)

Opublikowano
6 minutes ago, devilbot said:

PS3 super ostatnio nawet mam podpięte i gram w ridge racer 7

Też mam na oku, Digitala brak, trzeba szukać pudła. U mnie ostatnio wpadło legendarne F1 Championship Edition za niecałe 20 ziko D

A propos trwałości gier na nośnikach fizycznych, ten F1 ma już 20 lat na karku i zero problemów z odpalaniem ;)

Opublikowano

Muszę sprawdzić potem czy mam te F1 bo kilka gier F1 mam ale to chyba nowszych gdzie były trybu klasycznycj retro wyścigów a potem już tego nie dawali.

Opublikowano
43 minutes ago, Masamune said:

Te japońskie wersje mają język angielski do wyboru?

No nie? Jak nie patrzeć, na PSStore PS4/PS5 są zdelistowane, nie ma ich w ogóle, null, zero. Fizyka kupisz na legalu, w super cenie. Zaraz jak zamkną Store dla PS3, to na PS3 w ogóle nie będziesz miał dostępnych tych gier poza płytami. Kolejny przykład chujowości digitala.

Z podobnych historii - Driveclub, jak wejdziesz na Store, to możesz go co najwyżej dodać do listy życzeń, lol D

No i przegrałbyś zakład. Patrz wyżej.

Najlepszy digital, to jednak ten z torrentów.

Mam te Residenty w wersjach na Gamecube, cyfry HD na Xboxie i wlasnie zafoliowaną kolekcje Origins na PS4. Myślałem, że ta kolekcja jest bardziej znana wsrod zagrajmerów i że to żadne odkrycie, wybacz boomer

Opublikowano

A ja mam na PS3 monster Hunter portable 3rd HD i mogę sobie przenosić progres z wersją PSP.

Ależ to był multimedialny kombajn wyprzedzający swoje czasy.

Opublikowano
53 minuty temu, Masamune napisał(a):

Te japońskie wersje mają język angielski do wyboru?

Tak lapka

A to F1 sam jakiś rok temu kupiłem, bo przy okazji grania w nowsze części przypomniałem sobie, że tego sztosa wciąż nie mam w kolekcji.
Co prawda pudełko podmieniłem, bo było niezbyt wyjściowe, ale płytka jest OK.

IMG_20250723_080218.jpg

Kolekcję DMC z kolei co prawda mam na PS3, ale możliwość zagrania w to bez konieczności odpalania retro-sprzętu wydała mi się bardzo kusząca.

Opublikowano
W dniu 3.07.2026 o 09:20, Czokosz napisał(a):

Znalazłem takie gogowskie samoróbki na reddicie. Chłop sam robi pudła, archiwizuje gry na płycie i stawia na półce. Graczom sonki (xboxa w sumie też, bo na napęd w helixie nie ma co liczyć) pozostaje taka forma budowania kolekcji poprzez zakup pudełek i ozdabianie ich drukowanymi grafikami. Oczywiście bez takiego rarytasu jak płyta w środku, bo w tym przypadku na chuj. Zresztą pudło GTA VI też puste jedynie z kodem do wersji cyfrowej, więc można się już wcześniej zahartować.

my-gog-titles-turned-physical-drm-free-f

Można, ale K O L E K C J O N E R Ó W interesuje bardziej wartość kolekcjonerska, satysfakcja z posiadania konkretnego, limitowanego egzemplarza. Wciąż dałoby się to zrobić. Po prostu GOG (lub podmiot zewnętrzny, współpracujący z GOG) musiałby zacząć przekładać "swoje" gry na wydania fizyczne, w pudełku i z klasycznym nadrukiem na płycie. Nawet nie musieliby tego robić na premierę gry, a dopiero po "zakończeniu cyklu życia" konkretnej gry, czyli ostatni build + ewentualnie DLC w wydaniu kompletnym. Płyta, pudełka ORAZ kod aktywujący licencję na koncie GOG + dowód zakupu. Wtedy nie byłoby problemu odsprzedaży, który nie pasuje wydawcom, bo licencja dot. użytkowania samej gry przypisana jest do konkretnego konta. No ale oficjalnego fizyka masz - pełna gra, pudełeczko, okładka, może jakieś dodatki.

imo LRG powinno w to pójść, powinno im na tym zależeć

Edytowane przez krzysiek923

Opublikowano
11 minutes ago, krzysiek923 said:

Można, ale K O L E K C J O N E R Ó W interesuje bardziej wartość kolekcjonerska, satysfakcja z posiadania konkretnego, limitowanego egzemplarza. Wciąż dałoby się to zrobić. Po prostu GOG (lub podmiot zewnętrzny, współpracujący z GOG) musiałby zacząć przekładać "swoje" gry na wydania fizyczne, w pudełku i z klasycznym nadrukiem na płycie. Nawet nie musieliby tego robić na premierę gry, a dopiero po "zakończeniu cyklu życia" konkretnej gry, czyli ostatni build + ewentualnie DLC w wydaniu kompletnym. Płyta, pudełka ORAZ kod aktywujący licencję na koncie GOG + dowód zakupu. Wtedy nie byłoby problemu odsprzedaży, który nie pasuje wydawcom, bo licencja dot. użytkowania samej gry przypisana jest do konkretnego konta. No ale oficjalnego fizyka masz - pełna gra, pudełeczko, okładka, może jakieś dodatki.

LRG jest teraz zajęte sprzedawaniem darmowego Silent Hill The Short Message w pudełku za $69.90 pawel Mogliby chociaż trofea dodać.

13 minutes ago, krzysiek923 said:

Fizyk z przypisaną licencją do aktywacji jest bez sensu, na co komu to, żeby marnować miejsce i oglądać pudełeczko? Gry fizyczne powinny być funkcjonalne w pełni offline.

GOG w obecnym stanie też może nie zarabiać na potencjalnych klientach pomimo tego, że jest wyłącznie cyfrowy. Przecież mogę kupić sobie grę i nagrać na płyty albo pendrive i rozdać całej rodzinie i znajomym.

Opublikowano
11 minut temu, Czoperrr napisał(a):

Fizyk z przypisaną licencją do aktywacji jest bez sensu, na co komu to, żeby marnować miejsce i oglądać pudełeczko? Gry fizyczne powinny być funkcjonalne w pełni offline.

Nie zrozumiałeś. Aktywując grę na GOG byłbyś jej właścicielem tak samo, jak obecnie, możesz pobrać instalator. Tutaj dodatkowo miałbyś egzemplarz fizyczny.

W tym przypadku korzystanie z takiego fizycznego egzemplarza bez licencji byłoby bezprawne, na równi z korzystaniem z pirata. No chyba, że masz licencję zakupioną na GOG. Wtedy mógłbyś sobie odkupić fizyka od kogoś, nawet wcześniej kupując bezpośrednio przez GOG tylko cyfrowo.

Opublikowano
4 minutes ago, krzysiek923 said:

Nie zrozumiałeś. Aktywując grę na GOG jesteś jej właścicielem tak samo, jak obecnie, możesz pobrać instalator. Tutaj dodatkowo miałbyś egzemplarz fizyczny.

W tym przypadku korzystanie z takiego fizycznego egzemplarza bez licencji byłoby bezprawne, na równi z korzystaniem z pirata. No chyba, że masz licencję zakupioną na GOG. Wtedy mógłbyś sobie odkupić fizyka od kogoś, nawet wcześniej kupując bezpośrednio przez GOG tylko cyfrowo.

Dlatego takie rozwiązanie jest bezsensowne bo zaprzecza idei gry fizycznej skoro nie mogę z nią robić co chce np. komuś dać lub sprzedać

Opublikowano
Teraz, Czoperrr napisał(a):

Dlatego takie rozwiązanie jest bezsensowne bo zaprzecza idei gry fizycznej skoro nie mogę z nią robić co chce np. komuś dać lub sprzedać

No jak nie możesz, możesz sprzedać komuś fizyka, bo to tylko pliki gry na płycie. Nośnik, jak obecnie. Tylko ten ktoś może korzystać z niego zgodnie z prawem, lub bezprawnie, jego sprawa.

Opublikowano
4 minutes ago, krzysiek923 said:

No jak nie możesz, możesz sprzedać komuś fizyka, bo to tylko pliki gry na płycie. Nośnik, jak obecnie. Tylko ten ktoś może korzystać z niego zgodnie z prawem, lub bezprawnie, jego sprawa.

Ok czyli w tym założeniu do grania nie jest potrzebna licencja na GOG. No i działałoby offline, wtedy ok.

Opublikowano

Dokładnie. Sprzedając obecnie płytę z grą, zrzekasz się licencji i przekazujesz ją na rzecz tego, komu sprzedajesz nośnik. Tutaj użytkownik musiałby nabyć licencję na GOG (kod/zakup na platformie) we własnym zakresie, ty sprzedajesz tylko nośnik z grą, pudełko, sobie zostawiasz licencję zakupioną poprzez GOG i grę w postaci instalatora na koncie GOG (jak dotychczas). Taki kompromis dobry dla wszystkich. Masz fizyka, możesz wziąć go w ręce, masz pełną grę na płycie (nie jesteś zależny od serwerów i wyciągania wtyczki), możesz postawić na półce i budować kolekcję, a przy tym na odsprzedaży nie traci wydawca/twórca (bo musi zakupić własną licencję). Takie wydania miałyby wartość, bo byłyby limitowane. Kto nie kupi, dla tego zostaje tylko możliwość zakupu cyfrowo. Nośnik limitowany, a licencję zawsze można dokupić - na tym polegałaby wartość tych wydań. No i nie jest to samoróbka, tylko coś sygnowanego marką GOG.

Opublikowano
2 godziny temu, Masamune napisał(a):

Jak kupił to nie straci, chociaż akurta Driveclub chyba przepadł, wszyscy mieliśmy wersję PS Plus, gdzie jak sprawdzałem, nie było możliwości jej pobrania. Może ci co kupili digital mogą to pobierać, nie wiem ale nawet jeśli, to jednak będzie to ograniczone czasowo.

Normalnie można wszystko pobrać do DC, patche i dodatki jeżeli ktoś miał kupione.

Te twoje płytki też są ograniczone czasowo, bo działać wieczność to nie będą, ale lepiej uprawiać czarnowidztwo jakby to gry w cyfrze za rok miały nie być dostępne już.

Opublikowano
1 godzinę temu, Kierownik Chad napisał(a):

Ciekawe, bo mam 500 gier na PSX i kazda dziala.

w takim razie @ping zrobił nas w chuja z tym disc rotem /

a tak na poważnie, to chyba rok temu wyciągnąłem z piwnicy stare płyty z plikami z danymi, wypalone 20 lat temu na jakieś nołnejmowe płyty (żadne verbatimy) i działają boomer przynajmniej te, które już sprawdziłem.

a przez te wszystkie lata wilgoci i mrozów zimą im nie brakowało.

Opublikowano
8 minut temu, devilbot napisał(a):

Kartridże od switcha już przestają działać.

Nie no jeszcze jeden rok został. Lifespan to 10 lat. Za rok już nikomu Zelda BOTW i Mario Odyssey nie będzie się odpalał.

Opublikowano

+-20 lat i nigdy nie odpalane. 3DS i Switch jako, że korzysta z pamięci flash a nie maskrom ma wbudowane w soft "regenerację" kartridża. Już tutaj to kiedyś wklejałem w postaci posta typa który to znalazł w kodzie konsoli.