Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cyfra vs Pudło

Featured Replies

Opublikowano

No chyba trzeba przypominać ten obrazek co strone skoro chłopy mówią że klienci wolą cyfre i to dla nich najlepsze a wyniki mówią że na większości rynków jest prawie 50/50 czyli tak jak powinno być bo czasem pudło a czasem cyfra to najzdrowsze podejście

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Wyświetleń 179,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Tylko kont nie usuwajcie.

• Powodzenia w dostaniu P.T. na płytce, oh wait  

• Proponuję grać i się nie przejmować, a jak te serwery w końcu wyłączą to będziemy się martwić. Dzisiaj nie śpisz po nocach bo serwery wyłączą i paczy nie będzie, a jutro przykładowo pierdolnie Cię aut

Opublikowano

na większości rynków może być prawie 50 na 50. Ale problem w tym że na największym rynku, gdzie sprzedaje się najwięcej gier jest 80 do 20.

Opublikowano
6 minut temu, Pupcio napisał(a):

No chyba trzeba przypominać ten obrazek co strone skoro chłopy mówią że klienci wolą cyfre i to dla nich najlepsze a wyniki mówią że na większości rynków jest prawie 50/50 czyli tak jak powinno być bo czasem pudło a czasem cyfra to najzdrowsze podejście

To się zgadza ale te dane dotyczą tylko gier co były w pudełkach. Większość rzeczy teraz nie wychodzi w pudełku i z tego jest tyle kasy że te kilka pudełek to promil nawet jakby wszyscy je kupili.

Opublikowano

Skoro tak bardzo ich to uwiera i tak bardzo nie lubią pudełek to może zdrowym byłoby wywalenie ich na tym jednym rynku gdzie jest 80-20, a nie od razu wylewanie dziecka z kąpielą dla całego świata przez to, że hamburgery mają takie a nie inne preferencje.

Opublikowano

Troche szkoda że unia ma to w chuyu, mogliby zrobić tak jak z bateriami i od razu by sie dało zrobić napędzik )

Opublikowano

Jeszcze zdrowszym podejściem byłoby zostawić pudełka nawet tam gdzie stanowią one nawet 20% sprzedaży, bo na tak dużym rynku jak USA nawet te 20% to wciąż będzie więcej niż 50% czy 60% w jakimś europejskim kraju.

Opublikowano

Nie ma co po sony oczekiwać zdrowego podejścia. Przypominam że te chłopy wydały psp cyfra only w czasach gdzie na ich sklepie nie było pewnie większości biblioteki tego sprzętu. To są wariaci

Opublikowano

A ja myślę że Sony (a potem Microsoft ofc i wszyscy wydawcy) mają w huju czy to jest 80-20 czy 50-50. Po prostu ich interesuje żeby odciąć tą pępowinę teraz (akurat jest kryzys więc pół manewru mniej dla graczy) nawet jeśli coś tam stracą to później mają pełną kontrolę i elo. I żadne przedstawianie im statystyk tego nie zmieni.

Nie wiem czemu akurat nasze medium chce być najbardziej upośledzone pod tym względem. Skoro samo Sony ostatnio reklamowało gramofon chyba i słuchanie fizycznych płyt xd

Ja jako Xboxowy cyfrowiec życzyłbym sobie jakichś regulacji unijnych, zabezpieczen. A nic w tym temacie się nie dzieje i stąd też tak potężne poruszenie i słusznie

Opublikowano

W przypadku płyt to jeszcze jakoś można było bronić tej "własności" bo kupowałeś coś fizycznie. Przy zakupach cyfrowych tak napiszą te wszystkie umowy korzystania, których i tak większość ludzi nie czyta, że będzie to forma wypożyczenia/wykupienia dostępu do treści i nawet w przypadku jakichś dziwnych akcji klient pewnie będzie na straconej pozycji.

Opublikowano

No już od lat tak jest i będzie z tym wypożyczeniem licencji i albo to się akceptuje albo kończymy z gamingiem

Opublikowano

Gdyby jeszcze te firmy były gotowe na przejście na taki model, jakaś kozak infrastruktura i zabezpieczenia to by może aż tak nie bolało. Ale w sytuacji, w której mogą usuwać gierki jak im się chce, usługi zaliczają potężne i długie awarie a shakowane konto równa się "ojoj, zawsze możesz zrobić sobie drugie" ze strony supportu no to nic dziwnego, że graczom konsoletowym raczej nie pali się do wywalenia pudełek na śmieci tak samo jak korposom.

Opublikowano

Ciekawe czy zmienią coś w swoim sklepie bo dla mnie to jest kuriozalne przy przejściu na full cyfre żeby nie dało sie zwrócić gry po odpaleniu bez fikołów i wypisywania do panów z sony xD samo to sprawia że przy śmierci fizyków jedyna logiczne wyjście to komputer

Opublikowano

W przypadku Sony to chyba nie jest tak powszechne ale MS też miał takie akcje, że często dawał jakieś bany z dupy na konto i nic nie można było z tym zrobić.

Opublikowano
5 minut temu, Pupcio napisał(a):

Ciekawe czy zmienią coś w swoim sklepie bo dla mnie to jest kuriozalne przy przejściu na full cyfre żeby nie dało sie zwrócić gry po odpaleniu bez fikołów i wypisywania do panów z sony xD samo to sprawia że przy śmierci fizyków jedyna logiczne wyjście to komputer

To jest parodia. Ja np na Xboxie zwróciłem bez problemu Crimson desert po 6h gry.

Opublikowano
18 minut temu, devilbot napisał(a):

No już od lat tak jest i będzie z tym wypożyczeniem licencji i albo to się akceptuje albo kończymy z gamingiem

When you want to stay unsubscribed to Disney+ but want to see the new  Mandolorian movie : r/starwarsmemes

Opublikowano
29 minut temu, Josh napisał(a):

When you want to stay unsubscribed to Disney+ but want to see the new  Mandolorian movie : r/starwarsmemes

No ale jak Ty okradałeś playstatation w czasach PSX i PS2 to było ok.

Może teraz w ramach męskiego rewanżu rzucił byś im trochę grosza kupując nową grę cyfrowo.

Opublikowano
2 godziny temu, ASX napisał(a):

na większości rynków może być prawie 50 na 50. Ale problem w tym że na największym rynku, gdzie sprzedaje się najwięcej gier jest 80 do 20.

No zajebiste to podawanie przykladu requiem gdzie byl boom a brakowało pudełek, wiec pudła sa niedoszacowane. I jeszcze to ma byc argument za cyfra przy takich liczbach... Blagam was.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
Godzinę temu, devilbot napisał(a):

Godzinę temu, devilbot napisał(a):

Korpo lubi takie narracje, daja ci gierki za darmo? :D

Opublikowano

Podawałem te dane raczej jako argument za tym że pudełka wciąż są znaczącym rynkiem

Opublikowano
3 minuty temu, Kangus napisał(a):

Korpo lubi takie narracje, daja ci gierki za darmo? :D

Tak, korpo na które postawiłem często daje mi dodatkowo za darmo wersje gier na handhelda i pc.

Opublikowano
17 godzin temu, drozdu7 napisał(a):

Z tego co ja wiem to np Square czy Szermak kupują cyfry i to na PlayStation i se żyją normalnie

Dla mnie OK, póki nie narzekają, rozumieją w co się pchają, są świadomi zalet razem z konsekwencjami takiego wyboru (wyższe ceny, możliwe usunięcie gry z biblioteki w przyszłości). Mogę mieć inne zdanie (u mnie raczej zniuansowane podejście), ale dlaczego ja mam im wyznaczać jedyny słuszny sposób? Konsolę kupili sobie sami, ja im nie kupiłem, pieniądze na gry wydają własne...

Opublikowano

Dla mnie jest lipa to o czym było pisane. Ceny w psn bardzo wysokie, brak możliwości zwrotu. Oni nie są za bardzo przygotowani na to. Teraz kumpel ma jakiś kwiatek z profilem, nie mógł odzyskać konta. Support sony to się nadaje do tarcia chrzanu, nic nie pomógł i gość po 4 latach na sonce na razie stracił bibliotekę.

Opublikowano
32 minuty temu, devilbot napisał(a):

Tak, korpo na które postawiłem często daje mi dodatkowo za darmo wersje gier na handhelda i pc.

Póki moge grac całą rodziną razem w te sama gre z jednej licencji to tez tam moge coś kupić. Ale to sie pewnie skończy kiedys.

Opublikowano

Mój dobry przyjaciel z avatara aż się ślini na myśl, żeby wszystko odbywało się we frajerskiej chmurze. Nic im do szczęścia wtedy nie potrzeba, nawet korsarze nie pomogą.

Opublikowano
19 minut temu, mario10 napisał(a):

Oni nie są za bardzo przygotowani na to.

No tak, to jest odwieczny problem z tą japońską gówno-korporacją. O MS można różne rzeczy pisać, ale gdyby nie oni, to i na trofea by w Sony nie wpadli. To, co na Xboksie działało od premiery, na PS5 było tylko dlatego, że konkurencja coś wymyśliła i trzeba zareagować. Na przykład upośledzona obsługa tych samych gier w wersji na past i current gena, gdzie po włożeniu płyty przez długi czas z automatu instalowała się wersja na PS4...