Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano

wcześniej tego nie wiedziałem, ale chyba tutaj na forum przeczytałem, że każde nagłe wyłączenie konsoli z prądu może mieć zabójczy wpływ na jakiekolwiek ssd, a czasami odłączają prąd bez sygnalizacji

zaraz sie okaże, że do next genowej konsoli trzeba jeszcze ups dokupić xd

Edytowane przez Gość

• Odpowiedzi 25,3 tys.
  • Wyświetleń 1,9 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano
Cytat

Kompatybilność z nowym standardem Wi-Fi 6

To dosyć ciekawy aspekt techniczny, o którym mało kto mówi, a wcale nie jest bez znaczenia. Z naszych testów, z wykorzystaniem niedawno recenzowanego routera dla graczy ASUS RT-AX82U wynika, że Xbox Series X faktycznie nie jest kompatybilny z Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax). Co to oznacza? W praktyce przekłada się to na wolniejsze pobieranie gier lub ich aktualizacji na konsoli Microsoft, jeżeli w domu posiadamy router zgodny z nowszym standardem oraz łącze, którego Wi-Fi 5 nie jest w stanie wysycić. 

Ale to nie jedyna różnica – standard AX wprowadził znaczne usprawnienie działania funkcji MU-MIMO w postaci OFDMA. Jest to nowa funkcja, która pozwala lepiej wykorzystywać szerokość pasma Wi-Fi, przez co zmniejszają się znacząco opóźnienia w transmisji, co oczywiście przekłada się na mniejszy „lag” w grach online, jeżeli poza nami z domowej sieci Wi-Fi korzysta więcej osób i konsola musi o dostęp do routera konkurować.

Playstation 5 jest kompatybline z Wi-Fi 6 co widać na załączonym obrazku.

Podebrano z artykułu na Benchmark.pl. Ciekawe, jak to się ma faktycznie w praktyce.

Opublikowano

Według ich testów PS5 jest kompatybilne ze standardem Wi-fi 6 tj. 802.11ax, a XSX  ogarnia tylko Wi-fi 5, tj. 802.11ac.

Opublikowano
2 minuty temu, ginn napisał:

Według ich testów PS5 jest kompatybilne ze standardem Wi-fi 6 tj. 802.11ax, a XSX  ogarnia tylko Wi-fi 5, tj. 802.11ac.

Ale to już było wiadomo od dawna

Opublikowano
6 minut temu, Figuś napisał:

Ale to już było wiadomo od dawna

Tak z ciekawości bo nie w temacie jestem, różnica w prędkości/zasięgu jest marginalna czy zauważalna między wi-fi 5 a 6?

Edytowane przez grabipl

Opublikowano
4 minuty temu, Czoperrr napisał:

Polecam MVG, dobre materiały.

najbardziej mi dygnął jak zobaczyłem maksa pierwszego :banderas:

Edytowane przez Gość

Opublikowano
18 minut temu, grabipl napisał:

Tak z ciekawości bo nie w temacie jestem, różnica w prędkości/zasięgu jest marginalna czy zauważalna między wi-fi 5 a 6?

Jakoś ostatnio to sprawdzałem i różnica w zasięgu jest ogromna (tutaj przebicie bardzo zauważalne), a różnica w prędkości polegała głównie na znacznie stabilniejszym połączeniu, dzięki czemu prędkość po Wi-Fi była po prostu większa.

Ale do konsoli to tylko kabel.

Opublikowano

To prawda, że w remaku Demon's Solus można kupić uzdrowienie swojej postaci za prawdziwą gotówkę? Przyznam, że nie interesuję się tą grą a teraz na taką informację trafiłem w innym artykule na ppe. Jeżeli to jest prawda to grubo. Daleko polecieli w kwestii GAAS...

Opublikowano

nie

tymczasem nadjechał niespodziewany sleeper hit, bardzo zbliżone to do The Journey :wub:

Edytowane przez nero2082

Opublikowano

Nie rozumiem w takim razie po co redaktorzy PPE sieją fake news w sieci. To już kolejny raz.

Dziś jest info o pobieraniu opłat za aktualizację gier z PS4 do PS5 w Japonii i już sam nie wiem czy to prawda czy fake...

Opublikowano
20 minut temu, Elitesse napisał:

Nie rozumiem w takim razie po co redaktorzy PPE sieją fake news w sieci. To już kolejny raz.

Dziś jest info o pobieraniu opłat za aktualizację gier z PS4 do PS5 w Japonii i już sam nie wiem czy to prawda czy fake...

Kliki, kliki, kliki...

Opublikowano
32 minuty temu, Elitesse napisał:

"Redaktorzy" powiadasz? :D 

Opublikowano
20 godzin temu, Czoperrr napisał:

Polecam MVG, dobre materiały.

No ten filmik utwierdził mnie w przekonaniu, aby czekać z zakupem. Liczę, że w 2022 będzie już konsola z poprawkami i większym dyskiem, bo to co Sony dało teraz to kpina. 

Opublikowano

Nakręciłem się i czekam do czwartku by spróbować zamówić gdzieś PS5 w Uk.  Nie śledzę tak za bardzo newsow o ps5 zza oceanu, czy na ten moment ktoś się skarżył na jakieś większe problemy z konsolami? Czy to raczej rzadkie przypadki? Bo patrząc na posty wyżej, to już sam nie wiem co o tym myśleć. 
Dzieki 

Opublikowano
20 minut temu, KubaJ023 napisał:

Nakręciłem się i czekam do czwartku by spróbować zamówić gdzieś PS5 w Uk.  Nie śledzę tak za bardzo newsow o ps5 zza oceanu, czy na ten moment ktoś się skarżył na jakieś większe problemy z konsolami? Czy to raczej rzadkie przypadki? Bo patrząc na posty wyżej, to już sam nie wiem co o tym myśleć. 
Dzieki 

Problemy są w dużej mierze związane z wiekiem dziecięcym konsoli. Wiadomo, że dopiero dostęp szerszego grona użytkowników tak naprawdę przetestuje konsolę i jej niedoróbki, ale problem leży tutaj bardziej w jej dostępności. Jeśli uda ci się zamówić i dostaniesz wadliwy egzemplarz to wtedy tylko na gwarancję do serwisu, bo w sklepach raczej nie będzie egzemplarza na wymianę. 

Opublikowano

Uuuu, byłoby miło jakby coś jeszcze Bluepoint dla nas miało :banderas: 

Gość z tego tweeta miał wcześniej sporo wiarygodnego info na temat rimejku Demonsów, więc może coś być na rzeczy. Były ploty o nowej wersji pierwszego MGS-a, kto wie... 

I to jest oczywiście odwołanie do pewnego wpisu od Bluepoint:

Edytowane przez Cedric

Opublikowano

Czy wiadomo coś czy będzie można przenieść z ps4 na ps5 swoje zrzuty ekranu oraz zapisane filmiki? Na filmikach prezentujące nowe UI nie widziałem nigdzie galerii, wiec może coś ominąłem.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk