Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
1 minutę temu, Qbon napisał(a):

a Sony jakby profesjonalnie podeszlo do portowania tych swoich gier na PC to i wyniki by były lepsze tylko to trzeba trochę się wysilić a nie puścić gierki na żywioł i myśleć, że wszyscy się rzuca bo to gry Sony

Jakość techniczna portów nie miała znaczenia w sprzedaży na PC. Horizon 1 (na premierę gówniany port) - 5mln, Horizon 2 (dobry port) - 900k, GoW 2018 (dobry port) - 5mln, GoW Ragnarok (dobry port) - 1.2 mln, TLOU Part 1 (tragiczny port) - 2.3 mln, TLOU Part 2 (dobry port) - 1.1 mln, Spider 1 (dobry port) - 3.5 mln, Spider 2 (słaby port) - 950k, Days Gone (dobry port) - 4 mln, GoT (dobry port) - 2.5mln, Ratchet (dobry port) - 600k, Returnal (dobry port) - 400k. Tylko pierwsza fala portów miała dobrą sprzedaż bo zadziałała pewnie kwestia spróbowania nowości na rynku i wyszły takie kwiatki gdzie Days Gone sprzedał podobną ilość co Spider 1+2 gdzie na konsolach było 8 vs 40 mln.

• Odpowiedzi 26,8 tys.
  • Wyświetleń 2,4 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano
9 minut temu, łom napisał(a):

Jakość techniczna portów nie miała znaczenia w sprzedaży na PC. Horizon 1 (na premierę gówniany port) - 5mln, Horizon 2 (dobry port) - 900k, GoW 2018 (dobry port) - 5mln, GoW Ragnarok (dobry port) - 1.2 mln, TLOU Part 1 (tragiczny port) - 2.3 mln, TLOU Part 2 (dobry port) - 1.1 mln, Spider 1 (dobry port) - 3.5 mln, Spider 2 (słaby port) - 950k, Days Gone (dobry port) - 4 mln, GoT (dobry port) - 2.5mln, Ratchet (dobry port) - 600k, Returnal (dobry port) - 400k. Tylko pierwsza fala portów miała dobrą sprzedaż bo zadziałała pewnie kwestia spróbowania nowości na rynku i wyszły takie kwiatki gdzie Days Gone sprzedał podobną ilość co Spider 1+2 gdzie na konsolach było 8 vs 40 mln.

Nie chodzi tylko o jakość techniczną, bo tu niektóre były bardzo dobre ale o całokształt, chociażby brak należytej promocji na PC, wydawanie 2 letnich gier w pełnej cenie itd. To jest właśnie odklejka Sony, puścili gry najmniejszym kosztem i wszyscy mieli się rzucić bo to gry Sony xD. Tylko, że to już nie to Sony co kiedyś i nie te gry co kiedyś. Niech im tam się wiedzie ale ja osobiście już nie mam do tej firmy sentymentu jak dawniej .

Opublikowano

Do tej pory wg. słów Shu Yoshidy, Sony potrzebowało portów na PC aby pomóc finansować następne blockbustery:

"Releasing games on PC after a couple of years must have helped recoup the investment of these big budget games and help[ed] the team and company to reinvest that money into their new games," he added, "So, from a business standpoint, I think it made sense for me.

https://www.ign.com/articles/former-playstation-exec-wonders-how-sony-will-maintain-investment-in-first-party-games-without-releasing-them-on-pc

Także ciekawe jaka teraz będzie ich strategia, czy okroją budżety swoich blockbusterow czy będą ich robić jeszcze mniej? Sam jestem ciekaw

Opublikowano
3 godziny temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Oczywiście nie warto słuchać ludzi zaburzonych, którzy wróżą klęskę naszej branży.

Zaburzona to jest ta branza.

Opublikowano

Wręcz fascynujące czy będzie to 77 czy 68 mln na jakąś grę.

Niektórym mniejszy budżet może wyjść na dobre, zamiast wydmuszki na 200h, będzie świetna gra na 40h. Niektórzy to i HM by odebrali trochę siana, bo uważają że Saros poleciał w komerchę, a indie returnal jest bardziej hardcorowy ;]

Opublikowano
4 minuty temu, Qbon napisał(a):

Nie chodzi tylko o jakość techniczną, bo tu niektóre były bardzo dobre ale o całokształt, chociażby brak należytej promocji na PC, wydawanie 2 letnich gier w pełnej cenie itd. To jest właśnie odklejka Sony, puścili gry najmniejszym kosztem i wszyscy mieli się rzucić bo to gry Sony xD. Tylko, że to już nie to Sony co kiedyś i nie te gry co kiedyś. Niech im tam się wiedzie ale ja osobiście już nie mam do tej firmy sentymentu jak dawniej .

To też nie miało znaczenia. GoW 2018 wyszedł prawie 4 lata po wersji na PS4 sprzedał 5mln, Ragnarok 1.5 roku po premierze na PS4/5 i sprzedał 1.2 mln. Skrócenie odstępu między wydaniem na PS a PC dało jedynie tyle że więcej osób stwierdziło po co ma kupować konsolę jak zaraz wyjdzie na PC. Gdyby sprzedaż oscylowała w okolicach 25% tego co poszło na konsolach to nadal pewnie by robili porty ale nie kiedy nie przekracza nawet 10%, no nie tego spodziewał się zarząd i Jimbo/Hulst a skrócenie odstępu między premierami PS-PC czy obniżka ceny portów tylko bardziej umocni myślenie 'po co mam kupować na PS jak na PC mam taniej i nie muszę długo czekać'. Eksperyment nieudany a pierwsze lata zwiastowały co innego.

Opublikowano
20 minut temu, ASX napisał(a):

Do tej pory wg. słów Shu Yoshidy, Sony potrzebowało portów na PC aby pomóc finansować następne blockbustery:

Wystarczy nie palić ćwierć miliarda na denne pif pafy pod płatne skiny czy tańce. Jeśli komuś się wydaje że milion sprzedanych sztuk na PC "pomógł" w jakikolwiek sposób, gdzie to jest colateral damage na wielu różnych poziomach, w sytuacji gdy z samego plusa Sony więcej zarabia niż łoży na gry to elo;)

20 minut temu, Rtooj napisał(a):

Niektórzy to i HM by odebrali trochę siana, bo uważają że Saros poleciał w komerchę, a indie returnal jest bardziej hardcorowy ;]

Jeśli Saros dostał zielone światło to znaczy że Returnal zrobił wynik jaki powinien.

Opublikowano

Nie wiem, bardziej jednak ufam wieloletniemu prezydentowi Sony Interactive Entertainment niż kanapowym ekspertom z forumka:)

Opublikowano

Dokładnie, dlatego też oczywiste jest że decyzja o zostawieniu exów na konsolach jest głęboko przeanalizowana i jedynie słuszna.

Opublikowano
21 minut temu, łom napisał(a):

To też nie miało znaczenia. GoW 2018 wyszedł prawie 4 lata po wersji na PS4 sprzedał 5mln, Ragnarok 1.5 roku po premierze na PS4/5 i sprzedał 1.2 mln. Skrócenie odstępu między wydaniem na PS a PC dało jedynie tyle że więcej osób stwierdziło po co ma kupować konsolę jak zaraz wyjdzie na PC. Gdyby sprzedaż oscylowała w okolicach 25% tego co poszło na konsolach to nadal pewnie by robili porty ale nie kiedy nie przekracza nawet 10%, no nie tego spodziewał się zarząd i Jimbo/Hulst a skrócenie odstępu między premierami PS-PC czy obniżka ceny portów tylko bardziej umocni myślenie 'po co mam kupować na PS jak na PC mam taniej i nie muszę długo czekać'. Eksperyment nieudany a pierwsze lata zwiastowały co innego.

No cóż, Microsoft chyba nie narzeka na sprzedaż ich gier na PC, Sony narzeka, gry innych wydawców też mają się dobrze więc to chyba coś z tym Sony jest nie tak jednak... Tak czy owak, odbudowywanie marki i biblioteki gier ekskluzywnych potrwa wiele lat a z jakim skutkiem to zależy już od nich samych, ND wciąż nie wydało gry na obecną generację także jest dobrze... Przede wszystkim trzeba było nie marnować kasy i zasobów ludzkich w jakieś śmieszne gierki live service i skupić się na tym co im wychodzilo najlepiej w szczytowej formie za czasów PS4. Może wtedy byśmy byli w innym miejscu z exami dzisiaj.

Opublikowano

Sony już pewnie przepaliło parę miliardów na ofensywie GaaSowej, zakup Bungie i Marathon to niewypały, Concord trup, masa skasowanych gier i studiów i jeszcze Fairgames w zanadrzu. Z drugiej strony te ostatnie liczby PCtowe żałosne jak mało co, nawet licząc optymistycznie to Returnal+Ragnarok+Ratchet+Spider 2+Horizon 2+TLOU2=5mln sztuk x 40$ to daje 200mln zarobku, mniej niż sam Concord kosztował.

Edit: @Qbon MS to od ~10 lat wydawca day 1 na PC, bez konsoli się obejdzie, Sony bez PS zdechnie.

Edytowane przez łom

Opublikowano
12 minut temu, ASX napisał(a):

Nie wiem, bardziej jednak ufam wieloletniemu prezydentowi Sony Interactive Entertainment niż kanapowym ekspertom z forumka:)

To się go zapytaj z sprzedaży której gry Sony wzięło kasę na kupno bungie;)

10 minut temu, Rtooj napisał(a):

Dokładnie, dlatego też oczywiste jest że decyzja o zostawieniu exów na konsolach jest głęboko przeanalizowana i jedynie słuszna.

Co się miało sprzedać to się sprzedało, do bramy i się nie znamy 👊

Opublikowano
16 minut temu, Rtooj napisał(a):

Na pewno jest głęboko przenalizowana, ale czy to jedyna słuszna decyzja to się w sumie dopiero okaże ;)

Sony nie raz zmieniało już strategie, popełniało też błędy, skąd pewność że tym razem na pewno się nie pomylą?

Opublikowano

Bo są bardzo mądrzy, kończyli jakieś studia z robienia gierek czy coś.

Opublikowano
2 godziny temu, Qbon napisał(a):

No chyba jednak przesadzasz. Wg danych taki Crimson Desert sprzedał się mniej więcej 50 % na PC i 50% na konsolach, RE Requiem również świetna sprzedaż na PC, także jest tam bardzo dużo potencjalnych nabywców a Sony jakby profesjonalnie podeszlo do portowania tych swoich gier na PC to i wyniki by były lepsze tylko to trzeba trochę się wysilić a nie puścić gierki na żywioł i myśleć, że wszyscy się rzuca bo to gry Sony, no nie... A czy Sony nie potrzebuje pecetów to się okaże ponownie za kilka lat, wcale tak dużo posiadaczy ich konsol nie kupuje exow, chociaż sam je lubię a może bardziej lubiłem bo w tej generacji jest straszna bieda.

Tylko ile masz pecetow a ile konsol. Pewnie na jedną przypada z 10 pecetow, a jednak to konsole generują największe zyski i nie ma tam piractwa.

Opublikowano
3 minuty temu, czarek250885 napisał(a):

nie ma tam piractwa.

Tia dlatego Nintendo pękała żyłka i wypuszczali nowe modele z zabezpieczeniami, a Sony łata dziury na PS5 :). Na PC z tego co mi AI zwraca piraci się ok 20% gierek, więc też to nie jest taka drama jaką niektórzy budują, szczególnie jak się odsączy ludzi którzy nie mają dochodów pozwalających na kupowanie gierek, więc i zmiana na konsole by nic nie dała to będzie z tym jeszcze lepiej.

Jaki jest powód tego że druga fala exów sony nie pykła? Nie wiem, ale przy okazji była wojenka o wymuszanie kont PSN, marketing był IMHO słaby, ledwo do mnie dotarło że wyszedł Ragnarok i to głównie przez narzekania. Jak była pierwsza fala to pewnie było o tym po prostu głośniej, Sony uznało w takim razie, że marketing nie jest potrzebny + co by nie było oni się nie chcieli dostosować do tego jak działa rynek PC, dlatego obstawiam że ich produkcje są też bardziej piracone niż standardowe. Nie musiałeś mieć konta PSN od premiery, a po czasie było ciężko o promocje.

Wyszły chyba tylko 3 gry równo z premierą wersji konsolowej? Helldivers 2, Marathon i Until Dawn Remake. Te 2 pierwsze były dobrze promowane, ta ostatnia nie i przy okazji była chyba globalnie flopem, a te dwie pierwsze co by nie mówić to się na PC sprzedały dobrze(pomijajac fakt że Marathon nie dowiózł globalnie to bez sprzedaży na PC dopiero by płakali...). Tylko tak to nie są singlówki. Chodzi mi o to że nie sprawdzili żadnym mocnym tytułem typu Yotei jakby się sprawdziła jednoczesna premiera PC+Konsole kiedy uprawiali normalny marketing i ludzie sa faktycznie nakręceni na premierę i akceptują wysoką cenę.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
7 godzin temu, ASX napisał(a):

Pecetowiec dalej będzie wolał robić zakupy na Steam i nawet jeśli będzie tak zdeterminowany by wydać kilkaset dolarów dla kilku ekskluzywnych gier to jest mało prawdopodobne by ten zakup zmienił jego nawyki i porzucił np. Steama.

Tą samą logiką można obalić eksy Sony na PC - po co wzmacniać Steam dla kilkuset dolarów i utrudniać sprzedaż sprzętu, gdzie kosisz kasę za głupoty praktycznie bez wysiłku?

Opublikowano

Duzo zależy od tego czy ma mocnego pc i czy komus wygodniej grac przed tv czy monitorem.

Opublikowano

Ale wam ten Pecet do głowy wchodzi xd fakty są takie, że gierki AAA na równoczesną premierę na wszystkich sprzętach to PC jest na pierwszym miejscu jeśli chodzi o sprzedaż. Dopiero po połączeniu sprzedaży PS5, XSX i Switcha wychodzi podział 50/50 dla konsol i PC. Przy idykach to już w ogóle jest często 80 do 20 dla PC.

To jest ogromny rynek, pewnie ze swoimi mankamentami jak steam do którego gracze są przyspawani.

A Sony nie ma obecnie żadnego logicznego powodu aby wydawać gry na PC podczas gdy steam pcha się pod TV z steam Machine czy ze steam deckiem do plecaka. Pewnie, ten drugi może nie przebił nawet bariery 10 mln użytkowników ale to dalej spora część rynku zaangażowanego gracza. A nowy xbox ma odpalać gierki z PC.

Sony czy Nintendo muszą trzymać się swojego sprzętu bo inaczej skończą jako wydawca multiplatformowy który będzie oddawał 30% do Valve zamiast samemo kosić 30% od przykładowo Capcomu za nic.

Opublikowano
Godzinę temu, czarek250885 napisał(a):

Tylko ile masz pecetow a ile konsol. Pewnie na jedną przypada z 10 pecetow, a jednak to konsole generują największe zyski i nie ma tam piractwa.

I jedno i drugie jest nieprawdą. Na konsolach piractwo również istnieje jako zjawisko z tym, że podobnie jak na PC to jest dzisiaj zjawisko marginalne. Konsole nie generują największych zysków, rozkłada się to mniej więcej pół na pół, raz sprzedaje się lepiej dana gra na PC, inna na konsolach ale proporcje są mniej więcej podobne, kiedyś konsole generowały wieksze zyski ale to już przeszłość. W każdym razie każda z tych platform ma znaczenie i nikomu się nie opłaca z żadnej rezygnować.

Godzinę temu, Kangus napisał(a):

Chodzi mi o to że nie sprawdzili żadnym mocnym tytułem typu Yotei jakby się sprawdziła jednoczesna premiera PC+Konsole kiedy uprawiali normalny marketing i ludzie sa faktycznie nakręceni na premierę i akceptują wysoką cenę.

Mogli sprawdzić z Death Stranding 2, bo to i tak już nie jest marka Sony i by się okazało wtedy bez większej szkody dla PlayStation no ale teraz to już po ptokach.

Opublikowano

Circana (dawniej NPD) ćwierka że sprzedaż po podwyżce wzięła się na pysk przewróciła