Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano

Nowa gen da stabilne 60 klatek przy wyglądzie. Teraz trzeba wybierać czy chcemy ładniej czy płynniej.

Na nic więcej nie liczę.

• Odpowiedzi 27,2 tys.
  • Wyświetleń 2,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano

tak na pewno będzie grafa i płynność jednocześnie na konsolach i znikną tryby graficzne xd

Opublikowano

Za dwa lata to AI będzie skalować do 4K, podwajać klatki i w gratisie dalej wyświetlać artefakty.

Opublikowano
22 minuty temu, Donatello1991 napisał(a):

Konsole nigdy tego nie dadzą, bo zawsze będą przestarzałe już na starcie.

Oho znowu jakieś dziwne uproszczenia. Która generacja, pod jakim względem i w porównaniu do czego była przestarzała? Tak, oficjalnie pod koniec 2020 były już GeForcy 3000 czy nawet 2080 i wyżej tylko po pierwsze to karty od nVidii a w konsolach jest AMD, a po drugie nawet oficjalne ceny były cholernie wysokie w porównaniu do konsol, dodać do tego kryzys koparkowy i konsole tak, były przestarzałe tylko że w porównaniu do high endowych PCtów które patrząc na Steam Survey posiadało w najlepszym wypadku 5% użytkowników i to zakładając że każdy kto miał kartę graficzną za 2000zł miał też resztę PCta z wyższej półki.

Grudzień 2020

Steam.jpg

Opublikowano
20 minut temu, Patapon napisał(a):

Za dwa lata to AI będzie skalować do 4K, podwajać klatki i w gratisie dalej wyświetlać artefakty.

Albo zrobią abonament na AI jak chcesz udogodnienia.

Opublikowano
59 minut temu, ASX napisał(a):

tak na pewno będzie grafa i płynność jednocześnie na konsolach i znikną tryby graficzne xd

Wszystko zależy - jak dlugo bedzie crossgen tak dlugo nextgeny mogą miec i grafe i plynnosc.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
1 minutę temu, Kangus napisał(a):

Wszystko zależy od tego jak dlugo bedzie crossgen.

Już teraz zapowiada się że o wiele dłużej niż teraz. Podział na generacje jest dzisiaj coraz bardziej umowny, wystarczy popatrzeć że mamy aktualnie 6 rok generacji nowych konsol i do dziś PS4 i Xbox One coraz mniej ale jednak dalej są wspierane, a dziesiątki milionów ludzi wciąż z nich korzysta. Tym bardziej przy tym co aktualnie dzieje się na rynku hardware'u nikomu nie będzie zależało na odcinaniu się od starych sprzętów.

No i nawet jak nie będzie crossgenów to tryby graficzne i wybór pomiędzy jakością czy płynnością już z nami zostanie, bo ludzie zwyczajnie przywykli do tych opcji i ich oczekują (vide temat GTA VI).

Opublikowano

Zawsze będzie gonienie króliczka. Lepsze bebechy sprawią tylko, że dev wstawi więcej wodotrysków graficznych albo oleje optymalizację i dalej będzie walka o 4k/60

Opublikowano
Godzinę temu, łom napisał(a):

Oho znowu jakieś dziwne uproszczenia. Która generacja, pod jakim względem i w porównaniu do czego była przestarzała? Tak, oficjalnie pod koniec 2020 były już GeForcy 3000 czy nawet 2080 i wyżej tylko po pierwsze to karty od nVidii a w konsolach jest AMD, a po drugie nawet oficjalne ceny były cholernie wysokie w porównaniu do konsol, dodać do tego kryzys koparkowy i konsole tak, były przestarzałe tylko że w porównaniu do high endowych PCtów które patrząc na Steam Survey posiadało w najlepszym wypadku 5% użytkowników i to zakładając że każdy kto miał kartę graficzną za 2000zł miał też resztę PCta z wyższej półki.

Grudzień 2020

Steam.jpg

Jakie to ma znaczenie? Liczy się co ja mogę mieć. Zresztą jeszcze rok temu, 5 lat po premierze połowa aktywnych użytkowników PSN siedziała na PS4.

Opublikowano
2 minuty temu, Ukukuki napisał(a):

Jakie to ma znaczenie? Liczy się co ja mogę mieć. Zresztą jeszcze rok temu, 5 lat po premierze połowa aktywnych użytkowników PSN siedziała na PS4.

Ma gigantyczne znaczenie bo każdy developer chce trafić do jak największej ilości klientów a nie zrobi tego tworząc grę pod niszowy produkt. Czasy Crysisa 1 minęły bezpowrotnie.

Opublikowano

PS5 nie było jakoś specjalnie zacofane, ale ostatecznie ta pogoń za grafiką i stosunkowo duża moc i cena konsoli zemściła się na Sony.

Można być w sumie pewnym, że przy aktualnych warunkach Sony chętnie chciałoby mieć takiego odpowiednika Series S z 16gb ramu i 512gb pamieci, którego mogłaby sprzedawać stosunkowo tanio casualom. A tak zostali tylko z PS5, gdzie najtańszy digital kosztuje dziś 600 dolarów, co dla casualów stanowi już sporą bariere.

A jak sami mówili wiele lat temu obniżenie ceny konsol w późniejszych etapie życia jest kluczowe do podtrzymania sprzedaży, a w tej generacji z powodu własnych decyzji i czynników niezależnych, po raz pierwszy w historii nie byli do tego zdolni.

Opublikowano
Teraz, łom napisał(a):

Ma gigantyczne znaczenie bo każdy developer chce trafić do jak największej ilości klientów a nie zrobi tego tworząc grę pod niszowy produkt. Czasy Crysisa 1 minęły bezpowrotnie.

No ale nie wymaga to dodatkowego większego wysiłku, część robi już silnik gry a dwa gry się zawsze przycina pod koniec optymalizacji i część efektów dla PC się zostawia. Czasem devi zostawiają więcej pod karty których nie ma i jest to podpisane jako extreme lub coś podobnego.

No ale to są pierdoły zazwyczaj które wyłapuje się porównując obraz 1:1 żeby to wyłapać. Najważniejsza jest rozdzielczość i klatkarz a to nie wymaga większego wysiłku ze strony twórców. I po to się kupuje mocne sprzęty a nie dodatkowe efekty które ciężko wyłapać. No może z wyjątkiem RT.

Opublikowano
37 minut temu, jimmy napisał(a):

Zawsze będzie gonienie króliczka. Lepsze bebechy sprawią tylko, że dev wstawi więcej wodotrysków graficznych albo oleje optymalizację i dalej będzie walka o 4k/60

Ja myślałem ze w tej generacji 60 fps dość szybko zostanie ucięte jako standard, a się udało ciągnąć to do teraz, a do czasu jak gry były crossgenowe to i te wersje 60 były raczej dobre, więc jak dev nie jest całkowitym partaczem, to powinno być i ładnie i płynnie na PS6 tak długo jak będą chcieli wypuścić jednocześnie na PS5 noob nawet jeżeli tam będzie w 30 fps. A czy będzie jedno ustawienie? Niekoniecznie, bo tam pewnie będzie można dać jakiś path tracing jako toggle ;).

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Jeśli 60 stanie się minimalnym akceptowanym standardem (w co trudno mi uwierzyć), to pojawi się pewnie opcja 120 klatek jako dodatkowy tryb ;)

Opublikowano
4 minuty temu, ASX napisał(a):

Jeśli 60 stanie się minimalnym akceptowanym standardem (w co trudno mi uwierzyć), do pojawi się pewnie opcja 120 klatek jako dodatkowa opcja ;)

Ja jestem przekonany że się 120 pojawi, tyle że poza jakimiś multiplayerami to raczej z FG ;).

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Pewnie listopad 2027. Zastanowię się nad braniem day one. Czuję w kościach jakieś 4999 zł.

Opublikowano
27 minut temu, Ukukuki napisał(a):

No ale nie wymaga to dodatkowego większego wysiłku, część robi już silnik gry a dwa gry się zawsze przycina pod koniec optymalizacji i część efektów dla PC się zostawia. Czasem devi zostawiają więcej pod karty których nie ma i jest to podpisane jako extreme lub coś podobnego.

No ale to są pierdoły zazwyczaj które wyłapuje się porównując obraz 1:1 żeby to wyłapać. Najważniejsza jest rozdzielczość i klatkarz a to nie wymaga większego wysiłku ze strony twórców. I po to się kupuje mocne sprzęty a nie dodatkowe efekty które ciężko wyłapać. No może z wyjątkiem RT.

Kompletnie inaczej by to wyglądało gdyby w momencie debiutu PS5/XSX każdy miał w kompie minimum RTXa 3060 i przykładowo nowe gra wymagały dobrego wsparcia RT, wtedy stwierdzenie 'konsole były przestarzałe na starcie' było by faktem. Tak samo jak faktem jest że pod względem wydajności CPU PS4/XOne już na starcie były przestarzałe i przez to 60 FPSów to była rzadkość (za to grafika dostała kopa) ale w przypadku PS5/XSX nie ma elementu który pod koniec 2020 był przestarzałym. Mało tego ze względu na obecność Series S, Switcha 2 i tragicznie niskiego w ostatnich latach wzrostu wydajności PCtów wśród użytkowników Steama to po raz pierwszy PCty nie odskoczyły konsolom. Przecież wcześniej w szóstym roku generacji nawet tanie PCty oferowały na papierze wydajność parę razy wyższą niż podstawowe konsole.

Opublikowano
3 godziny temu, ASX napisał(a):

Jak będę miał dalej wybierać czy chce ładnie czy płynnie, to nie wiem kompletnie po co nowa konsola….

Opublikowano

no a PS5 dlaczego kupiłeś?

Przecież te tryby są na konsolach już od lat. przynajmniej od czasów PS4 Pro i XOX.

Na początku dawali 2 tryby do wyboru, 30 i 60 fpsów, potem wraz premierą PS5 pojawiły się tryby 40 klatek i 120 fpsów. A myślę że w następnych latach będzie tych opcji tylko przybywać. Konsole w końcu zawsze będą skazane na kompromisy.

Dla tych którzy nie chcą wybierać między grafiką, a płynnością są pecety za kilkanaście kilkadziesiąt tysięcy.

Opublikowano

Nic dziwnego że konsolowcy przyjęli kilka trybów działania z otwartymi ramionami, zawsze większość z nich to byli pecetowcy w przebraniu widać to po tym forum doskonale

Opublikowano

Dobrze,że mamy wybór jak chcesz sobie pograć w lepszej jakości przy zachowaniu 60 klatek to masz pro.

Jak ktoś ma to totalnie gdzieś to kupuje sobie tego słabszego Xboxa.

Najgorsze co mogło spotkać ten rynek to przedłużanie latami tej agonii jak za czasów PS3/360 gdzie w 2012 jak sobie przypomnę jak wyglądały gry w porównaniu do PC to jakaś przepaść.

Opublikowano
1 godzinę temu, Pix napisał(a):

Pewnie listopad 2027. Zastanowię się nad braniem day one. Czuję w kościach jakieś 4999 zł.

Nie ma szans na taką cenę, obstawiam maks 2999 zł za wersję z bieda dyskiem.

Opublikowano

Ja strzelam, że PS6 nie będzie tańsza niż PS5 Pro - czyli 899€ za bazowy model bez napędu. Swoją drogą ciekawe jak rozwiążą kwestie sprzedaży PS5 i PS5 Pro - utną ceny o połowę? PS6 w tańszej opcji będzie sprzętem tańszym, ale i słabszym od PS5 Pro, aby jakoś uzasadnić jego istnienie na rynku? A może bazowa PS6 jako konsola hybrydowa o osiągach niższych niż PS5 Pro, ale dająca super wizualia w trybie handheld? Wtedy stacjonarka PS6 w cenie ok 999€ dająca max możliwości?