bocieque 123 Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 Ładnie obraz na Samsungach leci w dół w game mode ;p. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza
HardHans 4 Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 witam wszystkich, posiadam TV sony w8282b z 2014. czas na zmiane. Szukam tv 4k z hdr 120hz i niskim inputlag do gier. Myślę raczej o LCD, co jest teraz godnego uwagi na rynku? nie ufam za bardzo oledą. Myślę o Sony 55XG8596. Tylko matryca IPS ma słaby kontrast, co myślicie? i co doradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza
Schranz1985 672 Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Jak nie zależy ci na hdmi 2.1 to bież xg9505 albo samsunga q70/80/ .(zakładam ze nie chcesz kupować tv za dychę)Ja bym poczekał zaraz wjadą nowe modele to taki xg powinien stanieć.Często tez xf9005 trafia sie na promo za 3/3.5k i imo cena/jakość to chyba najlepszy wybór.Sam bym go brał ale chce już tv z HDMI 2.1.Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza
Hubert249 4 272 Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 17 godzin temu, HardHans napisał: witam wszystkich, posiadam TV sony w8282b z 2014. czas na zmiane. Szukam tv 4k z hdr 120hz i niskim inputlag do gier. Myślę raczej o LCD, co jest teraz godnego uwagi na rynku? nie ufam za bardzo oledą. Myślę o Sony 55XG8596. Tylko matryca IPS ma słaby kontrast, co myślicie? i co doradzicie? Ja nie ufam kobietom, a jednak się ożenieniłem. Od dwóch lat mam OLED od LG i wszystko z nim ok. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
HardHans 4 Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 (edytowane) dzięki za rady ale kupiłem jednak samsunga QLED QE65Q67RAT, nie wiem jak ma się on w stosunku do innych podobnych cenowo modeli ale w moim przypadku przeskok z sony w8282b jest tak ogromny że szczena opadła mi do ziemi z wrażenia. Ustawiłem go na szybko po swojemu bo fabryczne ustawienia zawsze są przesadzone(nie potrzebnie włączony upłyniacz w trybie gra, przecież to psuje obraz) i jestem pod wrażeniem. Każda gra wygląda obłędnie. Minusy to kąt widzenia i trochę mało ustawień jak dla mnie, wrażenie zrobił na mnie upscaling, co istotne dla czerni matryca VA, kolejną istotna rzecz niski inputlag niby 11ms wg producenta. Na testach około 12ms. Kurła uważam zakup za udany (tak wiem na pewno znalazło by się coś lepszego do 5tyś) Edytowane 23 Lutego 2020 przez HardHans Cytuj Odnośnik do komentarza
Schranz1985 672 Opublikowano 23 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 Ten tv ma bardzo słaby hdr niestety dlatego pisałem ze jak samsung to od q70 wzwyż..Sdr 350nit no słabo bardzo jak na 2020. Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza
HardHans 4 Opublikowano 23 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 nie zwróciłem uwagi niestety, gdybym mógł to wymieniłbym na q70.. z tego co wiem nie można zwracać w sklepie stacjonarnym. Cytuj Odnośnik do komentarza
Fahkumram 3 Opublikowano 23 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 Nic byś nie stracił w grach hdr słabo wygląda. Nawet tutaj tv za 300tyś nic nie pomoże. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
Ins 5 689 Opublikowano 23 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 Mógłbyś rozwinąć czemu tak uważasz? Z chęcią się pośmiejemy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Schranz1985 672 Opublikowano 23 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 No zwłaszcza ze raczej nie kupił go pod ps3 do piwnicy tylko pod ps5 i hdr będzie gniótł jajca, już to robi w niektórych gierkach na proZresztą hdr hdrem sle tvki mające po 600nitow w sdr cieszą oko niesamowicie cnie Kobik? Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza
Wooyek 1 129 Opublikowano 24 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 To mógł napisać tylko kyokoko ziarno spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza
Sedrak 766 Opublikowano 24 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 Wczoraj ogłaszając zauważyłem, że jak są wyświetlane czarne tła to na dole ekranu mam biała plamę. Wygląda to jak kleks albo jak te obrazki co psychiatrzy pokazują. Co to może być? Ekran LCD I czy są ekrany TV, ale matowe? Cytuj Odnośnik do komentarza
WisnieR 2 698 Opublikowano 24 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 To jest tzw. clouding. Zapomnij o tym i ciesz się dalej telewizorem. Cytuj Odnośnik do komentarza
bartiz 1 586 Opublikowano 24 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 Jak już się raz zobaczy to teraz w każdej ciemnej scenie będzie na to patrzył xD 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Fahkumram 3 Opublikowano 24 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 12 godzin temu, Ins napisał: Mógłbyś rozwinąć czemu tak uważasz? Z chęcią się pośmiejemy. Nie wiem co w tym śmiesznego, ale wszystkie kolory i kontrast w hdr uciekają. W każdej grze wygląda to podobnie a jedyna różnica na korzyść to już zależna od samej gry typu: nasycenie barw, ilość efektów świetlnych a nie od hdru, który jest taki sam w każdej grze. Sorry za złą jakość fotek, ale na szybko robiłem kiepskim tel. Jednak każdy powinien wiedzieć o co mi chodzi. Niestety panowie cały hdr w giereczkach to taka marketingowa ściema aby lecieć po nowy tv. Przykłady. Gry w SDR Gry w HDR 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
milupl 615 Opublikowano 24 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 (edytowane) Godzinę temu, Fahkumram napisał: Przykłady. Gry w SDR Gry w HDR Ale w hdr wyglądają bardziej naturalnie, a nie przejaskrawione jak na 2 pierwszych zdjęciach. Ps. Już był tu taki jeden co lubił jak kolory są "soczyste", lubował się w szczególności w niebieskich zębach Edytowane 24 Lutego 2020 przez milupl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Fahkumram 3 Opublikowano 24 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 21 minut temu, milupl napisał: Ale w hdr wyglądają bardziej naturalnie, a nie przejaskrawione jak na 2 pierwszych zdjęciach. Ps. Już był tu taki jeden co lubił jak kolory są "soczyste", lubował się w szczególności w niebieskich zębach Może wygląda to bardziej naturalnie to fakt, ale kolorów i kontrastu w hdr w giereczkach nie ma. Na żywo różnica jest jeszcze większa. To tak jakby porównać matryce oled do ips. Czyli przepaść. Cytuj Odnośnik do komentarza
II KoBik II 2 635 Opublikowano 24 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 Nie chce mi sie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kyo Opublikowano 24 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 A może HDR jest spierdzielony w LEDach w Game Mode tak jak pokazuje to filmik który @bocieque wrzucił? Cytuj Odnośnik do komentarza
mugen 1 933 Opublikowano 24 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 (edytowane) No ok, ale na tych obrazkach HDR zdecydowanie wygrywa. SDR jest obrzydliwie rozmazane i dziecinnie kolorowe, nie rozumiem jak komuś to się może bardziej podobać. Edytowane 24 Lutego 2020 przez mugen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Fahkumram 3 Opublikowano 24 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 Pierwsze zdjęcie rozmazana ponieważ zrobiłem niestety w ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Sedrak 766 Opublikowano 24 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 9 godzin temu, bartiz napisał: Jak już się raz zobaczy to teraz w każdej ciemnej scenie będzie na to patrzył xD Dokładnie jest tak jak mówisz! Wcześniej miałem tylko delikatne wrażenie, że jakby telewizor był ciągle brudny (ale to chyba jeszcze inna wada), a teraz to (pipi) trzeba nowy kupić. Pany a powiedzcie mi jedną rzecz, bo ciągle jest rozmowa o OLEDach albo szajsungach za 9k. Czy jest jakiś na prawdę niezły telewizor z 4k, HDR, HDMI 2.1 65" pod nową generację oraz netflixy itp, który nie kosztuje dwóch średnich krajowych, a bliżej jednej? Cytuj Odnośnik do komentarza
Schranz1985 672 Opublikowano 24 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 Nie ma.A co ty za tv kupiles?Przecież odpowiednie ustawienie wraz z micro dimming w dużym stopniu niweluje clouding.Chyba z 5lat temu miałem panasonica full hd z 4 żarówami po bokach.Po ustawieniu micro dimming zostala jedna minimalnie widoczna tylko w nocy i tylko na całkowicie czarnym tle(np.loadingi)Co do tv to właśnie na dziś dzień nie ma.Chyba pierwszy raz zgadzam się x twierdzeniem że warto poczekać.Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza
Sedrak 766 Opublikowano 24 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 Ja mam stary model. Sony kdl 43w805C. Jak do tej pory to bardzo zadowolony z TV. Tylko, że jest bardzo mały. Cytuj Odnośnik do komentarza
HardHans 4 Opublikowano 24 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 (edytowane) "Ten tv ma bardzo słaby hdr niestety dlatego pisałem ze jak samsung to od q70 wzwyż.. Sdr 350nit no słabo bardzo jak na 2020." Uratowałem sytuację i udało mi się bez problemu w sklepie wymienić q60 na samsunga q70. widzę różnicę w HDR i jestem zadowolony Edytowane 24 Lutego 2020 przez HardHans 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi