Opublikowano 19 grudnia 20213 l @Oldboy A po co DTM? Filmik wrzucany milion razy, ale według mnie jak komuś przeszkadza zmiana jasności ekranu w tym ABL, to ustawiając HGIG może uda się zmniejszyć ten problem, a dodatkowo napewno polepszy się jakość obrazu. Edytowane 19 grudnia 20213 l przez Marcin_wawa
Opublikowano 19 grudnia 20213 l 7 godzin temu, Oldboy napisał: "Standardowy Użytkownik" bez żadnych dynamicznych polepszaczy, sraczy, upłynniaczy czy innego shitu taki standard, który od lat używam dzięki planszy testowej i wzorców, obraz bez przepaleń, przekłamań itp W C1 czy podobnych też się sprawdzą w Soniaczu LED miałem podobne i używam do wszystkiego czy to do naziemnej, YouTube,Netflix i do grania jest podobnie tylko wiadomo "Tryb Gry" i osobno "Tryb HDR". Dodam tylko że jestem pod wrażeniem nadawania testowych kanałów w naziemnej w standardzie HEVC m.in. TV Kultura, Polonia, Dokument czy Kobieta a to tylko 1080p od marca ruszy pełną parą, w końcu to wygląda tak jak powinno a jakość naprawdę robi wrażenie nawet przy takiej rozdzielczości. Tryb HDR Tryb gry Tryb gry HDR Sorry ale z głębokiej dupy te ustawienia. Ostrość na 10? Kontrast na maks a jasność na 50? Jaka tam jest skala dla jasności ? 60? DMT na ON? I jeszcze regulowanie ostrości za pomocą rozdzielczości bez skorelowa z parametrem ostrość - wiesz jak ostrość i rodzielczość są od siebie zależne?
Opublikowano 19 grudnia 20213 l Oświetlenie i kontrast na 100 w SDR? Szeroka gama kolorów? Temperatura barw na 0?! Ostrość na 25? W ogóle tryb Standardowy ... Wyjątkowo zjebane ustawienia obrazu w SDR milordzie. Edytowane 19 grudnia 20213 l przez Ins
Opublikowano 19 grudnia 20213 l 19 godzin temu, D.B. Cooper napisał: 3k budżet założyłem i tak już go naginam. Przesiadam się z hdready, więc pewnie zadowolony będę z czegokolwiek. Kasa z napadu? Banknoty znaczone wszystko poszło wpizdu Rozumiem, pewnie wszystkim tak powtarzasz że znaczone, aby dali Ci spokój. W takim razie weś x85j, będzie mniej najwyżej świecił po oczach, to w końcu Sony więc będziesz zadowolony pan
Opublikowano 19 grudnia 20213 l 3 godziny temu, Marcin_wawa napisał: @Oldboy A po co DTM? Filmik wrzucany milion razy, ale według mnie jak komuś przeszkadza zmiana jasności ekranu w tym ABL, to ustawiając HGIG może uda się zmniejszyć ten problem, a dodatkowo napewno polepszy się jakość obrazu. Dlaczego DMT? Bo analizuje źródłowy sygnał HDR i poprawia jego jasność, zwłaszcza w jasnych I ciemnych partiach obrazu a HGIG testowałem nie raz i mnie nie powala. Cały obraz jest przygaszony owszem w niektórych przypadkach HDR wyglądał znośnie ale nie jest na tyle zadawalający żeby z niego korzystać na stałe, obraz jest totalnie przyciemniony i wygląda jak zwyczajna kupa. A ABL najmniej razi w trakcie HDR-a a bardziej jest aktywny przy sygnale SDR czy korzystaniu ze zwykłej tv i nie jest to nagminne ale sam fakt że takie coś istnieje. 2 godziny temu, LiŚciu napisał: Sorry ale z głębokiej dupy te ustawienia. Ostrość na 10? Kontrast na maks a jasność na 50? Jaka tam jest skala dla jasności ? 60? DMT na ON? I jeszcze regulowanie ostrości za pomocą rozdzielczości bez skorelowa z parametrem ostrość - wiesz jak ostrość i rodzielczość są od siebie zależne? "Super Rozdzielczość" uwydatnia szczegóły i nie przeostrza a artefakty czy inne niedoskonałości też się nie pojawiają to dlaczego miałbym tego nie użyć? 36 minut temu, Ins napisał: Oświetlenie i kontrast na 100 w SDR? Szeroka gama kolorów? Temperatura barw na 0?! Ostrość na 25? W ogóle tryb Standardowy ... Wyjątkowo zjebane ustawienia obrazu w SDR milordzie. Dlaczego szeroka ? Najmniej przekłamane kolory.Wiem że większości odpowiadają ciepłe barwy i niby takie sugerują.Rzecz gustu jak dla mnie kolorystyka wygląda wtedy jak ze starego monitora Edytowane 19 grudnia 20213 l przez Oldboy
Opublikowano 19 grudnia 20213 l Panowie ma się farta czasem 3999zł za 65" https://www.neonet.pl/telewizory/sony-xr65x90j-uhd-smart-tv.html Zarezerwowałem w sklepie jutro podjadę zobaczyć co i jak Edytowane 19 grudnia 20213 l przez mario10
Opublikowano 19 grudnia 20213 l W dniu 18.12.2021 o 13:43, D.B. Cooper napisał: Czy ten Sony kd55x85jaep będzie lepszym wyborem od tych lg nanocell oraz samsungów Qled? 3.5k kosztuje, może jakąś promkę zrobią na przełomie roku i coś taniej będzie. Lg i Samsung podobnie w sumie cenowo stoją chyba jeszcze nie zamawiałeś? jest przeceniony na 3.1k https://lowcygier.pl/sprzet-gamingowy/telewizor-sony-kd50x85j-50-za-3099-zl-w-neonet/ edit, nie zauważyłem że to tylko 50" no ale może jednak się skusisz i nie nagniesz aż tak budżetu
Opublikowano 19 grudnia 20213 l Nie no szanujmy się, 50 cali to już nawet w celach i szpitalach się nie montuje
Opublikowano 20 grudnia 20213 l 23 godziny temu, LiŚciu napisał: Sorry ale z głębokiej dupy te ustawienia. Ostrość na 10? Kontrast na maks a jasność na 50? Jaka tam jest skala dla jasności ? 60? DMT na ON? Z głębokiej dupy ? A sprawdzałeś i mógłbyś to uzasadnić? Czy Jesteś kolejną Osobą, która opiera się tylko na wywodach Chińczyka ? Nie po to kupiłem tv nowoczesnej technologii żeby korzystać z jakości sięgającej epoki kineskopowego Elektrona. Jasność SDR w Oledach jest mocno ograniczona a jak czytam że co niektórych oślepia SDR o jasności 172cd/m2 przy pełnym oknie to jednak mam wrażenie że większości czasu spędza w piwnicy bo jak to można racjonalnie wytłumaczyć ? Co do skali jasności to nawet nie Wiesz jaką posiada dokładnie CX a negujesz to tak samo z góry mogę traktować Twoje teorie czyli z głębokiej dupy. A jest to dokładnie 100 domyślne jest 50 i na dobrą sprawę jej się nigdy nie dotyka. Ściemnisz to zakryjesz detale w ciemnych strefach to samo działa w drugą stronę. I jeszcze odnośnie dlaczego "Szeroka gama" prosty przykład odpalając Switcha wystarczy spojrzeć na czerwień okienka Nintendo online i przełączyć pomiędzy auto a rozszerzoną a szeroką gamą i powiedzieć co tak naprawdę tam widzisz ??? A kolejny powód to że szeroka gama korzysta z ze słynnej większej palety kolorów jaką zastosowano w oledach i jest blokowana m.in. przy sygnale Dolby Vision.
Opublikowano 20 grudnia 20213 l Weź idz zapłać te 500 pln za kalibrację to zobaczysz jak te Twoje parametry kurewsko mocno odbiegają od tego jak powinno być. Już samo zachwalanie ustawień Standard dyskwalifikuje Ciebie z tej dyskusji. Tip: jasność ustawiasz na poziomie kontrast a później obniżasz do otoczenia - z ironia napisałem ze 60 bo jasność ma być wysoko a Ty dałeś na 50% luminacji tła
Opublikowano 20 grudnia 20213 l Z głębokiej dupy ? A sprawdzałeś i mógłbyś to uzasadnić? Czy Jesteś kolejną Osobą, która opiera się tylko na wywodach Chińczyka ? Nie po to kupiłem tv nowoczesnej technologii żeby korzystać z jakości sięgającej epoki kineskopowego Elektrona. Czyli w skrócie. Kupiłeś OLEDa i zamiast ustawić go tak aby wyświetlał realnie wyglądający obraz co robi świetnie... Ty ustawiasz go tak, że napierdala cukierkiem z niebieską bielą, bo to nowoczesna technologia? Co kto woli.
Opublikowano 20 grudnia 20213 l Panowie, ja tak tylko na chwilę - ktoś z Was gra w gierki na ciepło ustawionych barwach jak w kinie czy jak?
Opublikowano 20 grudnia 20213 l Teraz, Paolo de Vesir napisał: Panowie, ja tak tylko na chwilę - ktoś z Was gra w gierki na ciepło ustawionych barwach jak w kinie czy jak? Na Ekspert. Ani zimne, ani ciepłe, ani naturalne.
Opublikowano 20 grudnia 20213 l Aż sprawdzę z ciekawości, bo dla mnie te barwy były stanowczo za ciepłe, a po kalibracji przy użyciu konsoli wszystko jest na tip top. <3
Opublikowano 20 grudnia 20213 l 2 godziny temu, LiŚciu napisał: Weź idz zapłać te 500 pln za kalibrację to zobaczysz jak te Twoje parametry kurewsko mocno odbiegają od tego jak powinno być. Już samo zachwalanie ustawień Standard dyskwalifikuje Ciebie z tej dyskusji. Szkoda mi kasy wywalać na głupoty bo i tak wiem że będą się mijać z celem.Chyba żartujesz ??? Dyskwalifikuje ??? Niby z czego? Na standard??? Przecież to tylko przykładowe tematy, które na dobrą sprawę każdy można dowolnie zmieniać no chyba że niektóre opcje są blokowane. 2 godziny temu, mattaman napisał: Czyli w skrócie. Kupiłeś OLEDa i zamiast ustawić go tak aby wyświetlał realnie wyglądający obraz co robi świetnie... Ty ustawiasz go tak, że napierdala cukierkiem z niebieską bielą, bo to nowoczesna technologia? Co kto woli. Tak realny świat widzę od zawsze w złotych barwach i tu się z Tobą zgodzę, śnieg jest żółty. Ta opcja akurat jest dowolna a dla mnie bliższa prawdy jest temp. średnia Edytowane 20 grudnia 20213 l przez Oldboy
Opublikowano 20 grudnia 20213 l @kislawa co tam Sony spierdoliło tym razem updatem, bo mi wyskoczył do pobrania jakiś nowy
Opublikowano 21 grudnia 20213 l W dniu 18.12.2021 o 17:28, YETI napisał: Takie pytanie do sekty oledowej, filmy/seriale na jakim trybie oglądacie? Ja zmieniłem na standardowy, przy kinowym dla mnie obraz jest zbyt przyciemniony. Pierwszy film jaki wleciał to 1917 na amazonie, w cenach gdy panuje noc, to wydawała się, że tv jest wyłączony, a widoczna jest tylko to co miało byc widoczne, robi wrażenie. https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/cx-oled/settings polecam przeczytać ja od siebie dodam że zamiast kino preferuje filmmaker na cx w hdr ale to juz własne preferencje. W każdym razie nie sugeruj się ustawieniami użytkownika Oldboy bo nic dziwnego że mu źle świeci ma ustawienia KOMPLETNIE Z DUPY. Te ustawienia z linka wyżej lekko zmodyfikowałem do sdr z powodu oglądania dużej ilości anime ale to już podbiłem lekko pod własne preferecje.
Opublikowano 21 grudnia 20213 l 14 godzin temu, Figuś napisał: @kislawa co tam Sony spierdoliło tym razem updatem, bo mi wyskoczył do pobrania jakiś nowy Jeszcze nie wiadomo
Opublikowano 21 grudnia 20213 l Panowie rozumiem, że kalibracja rzecz fajna, ale macie jakieś sprawdzone stronki z ustawieniami pod konkretne telewizory? Wiadomo, że w trybie gra nie będę grzebał, ale do tv i filmów można by się coś pobawić i później ewentualnie coś pod siebie dostosować.
Opublikowano 21 grudnia 20213 l 5 godzin temu, mario10 napisał: Panowie rozumiem, że kalibracja rzecz fajna, ale macie jakieś sprawdzone stronki z ustawieniami pod konkretne telewizory? Wiadomo, że w trybie gra nie będę grzebał, ale do tv i filmów można by się coś pobawić i później ewentualnie coś pod siebie dostosować. W trybie gra tez warto się pobawić ale wtedy dobrze parametry skorelować z ustawieniami konsoli.
Opublikowano 21 grudnia 20213 l Wchodzisz w ustawienia konsoli. Na xboxie jest zakładka kalibracja obrazu. Odpalasz i Ci pisze „ustaw jasność w tv tak żeby podobizna Phila Spencera była całkowicie niewidoczna” I sobie ustawiasz, później kontrast, itd. Edytowane 21 grudnia 20213 l przez LiŚciu