Skocz do zawartości

Złam swojego Classica. Czyli jak wgrać hacka i odpalić każdą grę.

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor

Dla każdej innej przeróbki zalecany jest Bleemsync jako pierwsza przeróbka bo włącza obsługę OTG. Czyli ten adapter co wsadzasz z tyłu żeby mieć wolnego slota na pada i możliwośc podłączenia większych dysków USB.

Po prostu przenieś zawartość bleemsynca na komputer sformatuj dysk na Fat32(zalecane dla autobleema) i skopiuj zawartość katalogu z Retrobootem albo Autobleemem na usb i masz już innego hacka.

Jak chcesz wrócić na Bleemsynca to zrób odwrotnie.

Edytowane przez devilbot

• Odpowiedzi 869
  • Wyświetleń 133 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Z Twoich postów to można się nauczyć co najwyżej bycia przeintelektualizowanym bucem. Jak Ci powiem, że ECDISy dają sygnał z epuROMu przez COM, ale najpierw przechodzi on przez Bird's Eye View i stamą

• Tony Hawk 3 na psxa jest prawie  taki sam jak na PS2 w trójce nie było jeszcze ludków i questów, a klasyczne zadania w czasie 2 min. Czwórka już na ps2 to były ludki i questy od nich, a na PSXa d

• No i miesci sie w kieszeni, mozna zabrac na grzyby do lasu.

Opublikowano

To jeszcze jedno pytanie nooba: da się jakoś upscalować gierki czy jestem skazany na renderowanie w oryginalnej rozdzielczości PSXa?

Opublikowano
  • Autor

Coś tam można w grze select+trójkąt i ustawienia graficzne jest jakiś scaling ale ja nie korzystam włączam scanlinesy rozjaśnione do 55%.

Opublikowano

W Retroarch można włączyć dopakowanie grafiki 3D, gry wyglądają ZNACZNIE lepiej (mały % zwalnia przy tej opcji, ale jest ich niewiele). Polecam. Co do Nintendo DS, to jest już emu od dawna (a od niedawna normalnie działająca wersja). 

Opublikowano

Ciekawe ragus czy masz dotykowy telewizor :potter:

—-

a dual shock 4 nie zadziała?

Opublikowano
9 minut temu, Meanthord napisał:

W Retroarch można włączyć dopakowanie grafiki 3D, gry wyglądają ZNACZNIE lepiej (mały % zwalnia przy tej opcji, ale jest ich niewiele). Polecam.

Możesz podpowiedzieć, gdzie tej opcji szukać? 

Opublikowano

—-

nie wiem jak z emu na psc, ale na minines,  jest programik hakchi i tam  pewien typ kompiluje wszystkie emulatory, nawet dosa. Ostatnio dodał tez wsparcie dla playstation classic. Kurła dos, mame, nds, Saturn... trudno uwierzyć ze to chodzi na tych małych konsolkach.

https://github.com/KMFDManic/NESC-SNESC-Modifications/releases

Edytowane przez grzybiarz

Opublikowano
17 minut temu, Bzduras napisał:

Możesz podpowiedzieć, gdzie tej opcji szukać? 

Odpalasz z Retroarcha dowolną grę na PSX, wychodzisz do MENU (start+select), potem z pierwszej "belki" opcji QUICK MENU ===> OPTIONS ===> i na samym dole masz enhanced resolution i enhanced resolution speed hack. Obydwie opcje WŁĄCZ i voila, gry wyglądają znacznie lepiej. A teraz dawaj łapkę w górę :D.

@grzybiarz - KMFDManic wypuszcza również swoje kompilacje na PSC. Chociaż byłbym ostrożny z niektórymi jego wynalazkami, gość pisze tak jakby wiecznie był po wypaleniu trawki. Saturn, 3DO itp. to niestety tylko ciekawostka (ale Virtua Fighter 2 na Sata nawet się odpala, ale SPODa nie idzie zrobić ;]).

Edytowane przez Meanthord

Opublikowano

Dysk sandisk z auchan 32 gb + ładowarka od iphona. Wszystko śmiga.

Co do powyższej metody, jest super. Wcześniej fifa 2002 niegrywalna przez grafikę, teraz dużo lepiej, ale spadki freematu były akurat w tej grze. Ale  tony hawk 2,3 i driver chodzą znakomicie :obama: 

Edytowane przez Kosmos

Opublikowano

to chodzi o to, że stockowy emulator źle działa, ale retroarch na psc działa lepiej? 

bo jutro dopiero będę przerabiał snesa na kolekcję 16. bitową, a PSC pewnie dopiero na weekend, ale chcę już wiedzieć.

Opublikowano
Teraz, grzybiarz napisał:

to chodzi o to, że stockowy emulator źle działa, ale retroarch na psc działa lepiej? 

Tajest, nawet te preloadowane gierki działają lepiej na nieoficjalnych emulatorach :kaz:

Opublikowano

Tylko z tego co rozumiem, nie da się zostawić domyślnego menu, ale żeby gry odpalały się retroarchem? Ta imitacja XMB w RetroArch mi nie pasi :/

Opublikowano

RetroArch ma kilka zupełnie różnych GUI w różnych stylach graficznych. Czy są wszystkie zaimplementowane na buildzie dla PSC to nie wiem, ale sprawdzić nic nie kosztuje...

Edytowane przez Berion

Opublikowano
  • Autor
11 minut temu, grzybiarz napisał:

Tylko z tego co rozumiem, nie da się zostawić domyślnego menu, ale żeby gry odpalały się retroarchem? Ta imitacja XMB w RetroArch mi nie pasi :/

Da się.

Opublikowano
22 minuty temu, grzybiarz napisał:

... ale domyślne menu w psc, to też totalna (pipi)anga, więc tak źle i tak niedobrze. Jeśli nie lubisz Retroarcha zostaje Ci albo Bleemsync albo aktualizacja stockowego emu do nowszej wersji https://gbatemp.net/threads/howto-update-stock-emulator-in-psclassic.531600/

Edytowane przez Meanthord

Opublikowano

jest programik hakchi i tam  pewien typ kompiluje wszystkie emulatory, nawet dosa.

Hackchi to nie programik, ani nie SDK, a tym bardziej nie służy do kompilacji jakiegokolwiek kodu. To zestaw narzędzi do hackowania NES i SNES Classic Mini (exploit, sterownik USB, manager gier itd.).

Opublikowano
  • Autor

Dodałem do pierwszego posta sekcje: "Najczęściej zadawane pytania i odpowiedzi?"

Polecam się zapoznać bo są tam złote rady co zrobić gdy np przeróbka nie chce zaskoczyć na nowo zakupionym sticku.

Opublikowano

Ale coś zyebałem, w tym menu emulatorów zmieniłem ustawienia pada na disabled i teraz po wejsciu nie działa zaden pad, ani  w porcie 1 ani  w porcie 2, dobrze ze bleem działa, ale ten arch czy jak mu tam poakzuje ze pad podpięty ale nie reaguje na przyciski. Pisze ze wykryto pad w port0.

Niezła kicha, nie ma nigdzie przywracania do default.

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem w jakim menu to wyłączyłeś.

Jak pad nie działa z retroarchem to przekopiuj na dysk samego retrorcha i pewnie zastąpi zmienione opcje w plikach .ini na te defaultowe.

Albo usuń retroarch.cfg i wygeneruje się nowy defaultowy przy włączaniu.

Edytowane przez devilbot

Opublikowano

No w menu glownym sa dwie opcje retroarch po lewej i bleem po prawej.

Wszedlem w retroarch i zmienilem ustawienia w padzie przypadkowo na disabled i automatycznie w retroarch nic nie moge zrobic pokazuje tylko ze odlaczylem i przylaczylem pada fo portu 0. 

W menu glownym pad dziala w bleemie tez ale w rerroarch juz nie i musze robić reset.

Opublikowano
  • Autor

To skasuj plik retroarch.cfg znajdujący się na sticku usb w bleemsync\opt\retroarch\.config\retroarch\retroarch.cfg

albo PW Berion.

Edytowane przez devilbot

Opublikowano

Jeśli przekopiuje wszystko łącznie z grami z jednego pendrive na drugi (pojemniejszy) to przeróbka będzie normalnie działać wraz tymi z grami?

Opublikowano

@milan Chętnie bym Ci pomógł, ale byłeś niemiły jak wrzód. A rozwiązania mi do głowy przyszły nawet dwa. Cierp.

Opublikowano

Mam 3 pomysly

Plus zawiniecie w szmate i wsadzenie do zamrażarki na noc