Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

XBOX (Series X|S, on PC, Cloud) - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano

Coś mi się chyba pojebalo ten showcase Xboxa to było to gdzie pokazali alien deathstorm?

Myślałem że będzie coś więcej

• Odpowiedzi 40,4 tys.
  • Wyświetleń 3,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Jak ja lubie to dodawanie sobie kompetencji z dupy. Urodził się na początku lat 90 i od razu staż gracza mu się zaczął liczyć, już jak berbeć bez umiejętności srania do nocnika sobie CV redaktora budo

• Ladnie Spencer obchodzi 25-cio lecie Playstation 

• Kilka słów o nowej strategii od Ashy Sharmy XBOX:

Opublikowano

Teraz wiesiek wylatuje z game passa, może dlatego że mają go zastąpić tą wersją enhanced? Tak czy siak to jedna z tych gier, które trzeba kupić a nie grać z suba jak frajer tylko pytanie czy jest jakikolwiek sens kupować to na xboxie dla play anywhere jak już to mam na steamie? Tam też można grać na różnych urządzeniach bo zapis jest w chmurze. Nie będę mógł tylko zagrać na xboxie ale na Series S pewnie i tak będzie działać jak kupa.

Opublikowano
Godzinę temu, Chewie napisał(a):

Nie będę mógł tylko zagrać na xboxie

Tego zdania trochę nie kumam. Dlaczego miałbyś nie móc zagrać na Xboxie?

Opublikowano
  • Autor
8 minut temu, Bzduras napisał(a):

Tego zdania trochę nie kumam. Dlaczego miałbyś nie móc zagrać na Xboxie?

Chodzi chyba o to że jak ma gre na Steamie to nie zagra na Series S.

Ja nie mam na szczęście takich dylematów Wiedźmin dawno kupiony zarówno na płycie i cyfrowo na Steam i Xboxie. Teraz wleci Play Anywhere to przy okazji dodatku będzie można zaliczyć kolejne przejście tym razem hybrydowo, trochę na PC dla grafiki, trochę przenosnie na Rogalu, a trochę na konsoli

Opublikowano
52 minuty temu, ASX napisał(a):

Chodzi chyba o to że jak ma gre na Steamie to nie zagra na Series S.

Ok, masz rację. Jak już ma na Steamie to ja bym nie kupował na kloca bo po co? Chyba tylko żeby dać pieniążek polakowi rodakowi.

Opublikowano
  • Autor

15 godzin temu, Chewie napisał(a):

Teraz wiesiek wylatuje z game passa, może dlatego że mają go zastąpić tą wersją enhanced?

wracając jeszcze do tego wieśka, to chyba zastąpią go remasterem w GP, bo trailer ma oznaczenie GP na końcu

r/xbox - The Witcher 3: Wild Hunt — Songs of the Past coming to Game Pass? (New trailer released includes Game Pass logo)

Opublikowano

w komentarzach starych pecetowych łbów, ignorantów z poczuciem wyższości, konsole znającymi tylko w teorii od zawsze, już porównania do pecetowych pudełek z kodem aktywacyjnym steam/origin xd

Zrzut ekranu 2026-08-28 092839.png

Zrzut ekranu 2026-08-28 092850.png

oczywiście mowa nie o normalnych ludziach grających na pc, a o tych twardych łbach rodem z jakiegoś pclaba

Opublikowano
  • Autor

Na ich usprawiedliwienie można napisać że nikt jeszcze tego robił, więc nie wszyscy mogą ogarnąć. Zresztą nawet w tym temacie gdyby ktoś napisał rok lub dwa lata temu, że xbox pozwoli przenieść licencje z płyty na cyfrę byłoby to traktowane w kategoriach science-fiction.

Trzeba napisać że ruchy xboxa w ostatnich latach bywały chaotyczne, ale akurat program disc to digital, wsteczna kompatybilność z konsoli na PC i Xbox Play Anywhere budują już spójny obraz xboxa na przyszłość.

Co rzadkie każdy z tych programów został zapoczątkowany lub ma swoje korzenie wielu lat temu. Początki programu disc to digital sięgają 2013 r. i DRM Xboxa One, fundamenty pod wsteczną na PC zostały położone w 2015 r., a początki XPA to 2016 r. Trzeba było jednak trochę konsekwencji i szczęścia że nie zostało to porzucone gdzieś po drodze, ale teraz zaczyna to przynosić owoce.

Opublikowano

Póki co dalej nie wiemy co to znaczy na przyszłość tak naprawdę, bo albo już totalne porzucenie napędów, albo ich wsparcie w kolejnym sprzęcie. Biorąc pod uwagę ich mizerną sytuację na rynku, sporym ratunkiem dla Xboxa byłoby dalsze wsparcie płyt i punchowanie Sony dzień po dniu, tak jak Sony ich zaorało na E3 w 5 minut swego czasu. Ale tu jaj zwyczajnie brakuje, nic nowego.

Opublikowano

Tak na logikę, to nie uważacie że gdyby miał być napęd to żaden program Disc to Digital nie byłby potrzebny?

Opublikowano
  • Autor

Porzucenie napędów i gier na płytach nie tylko na Xboxie jest tylko kwestią czasu, czy wydarzy się to 2028 czy kilka lat później nie ma zasadniczo większego znaczenia, więc nie za bardzo jest tu coś do ugrania punchowaniem Sony. Ważniejsze jest przygotować się na rzeczywistość post płytową takimi ruchami jak ten Disc to Digital czy XPA.

Opublikowano

Przeciągnij temat o kolejną generację i z pewnoscią możesz coś ugrać znowu w temacie konsolowym, kiedy aktualnie leżą na dnie z brakiem większych perspektyw na poprawę. Tutaj potrzeba czegoś mocnego aby przeciągnąć graczy z bogatą biblioteką gier na PS.

Opublikowano
18 minut temu, drozdu7 napisał(a):

Tak na logikę, to nie uważacie że gdyby miał być napęd to żaden program Disc to Digital nie byłby potrzebny?

nie do końca, bo xbox to granie na każdym sprzęcie, w tym pc, a na pc nie pograsz w płytowe wersje swoich gier na konsolę

Opublikowano
47 minut temu, Moldar napisał(a):

Póki co dalej nie wiemy co to znaczy na przyszłość tak naprawdę, bo albo już totalne porzucenie napędów, albo ich wsparcie w kolejnym sprzęcie. Biorąc pod uwagę ich mizerną sytuację na rynku, sporym ratunkiem dla Xboxa byłoby dalsze wsparcie płyt i punchowanie Sony dzień po dniu, tak jak Sony ich zaorało na E3 w 5 minut swego czasu. Ale tu jaj zwyczajnie brakuje, nic nowego.

Nic by to nie dało. Jak ktoś dawał się Sony dymać na online passy, płatne aktualizacje do gier itp. przez ostatnich 20 lat, to teraz powie tylko, że no trudno, nie zostawi PS, bo ma tam wszystkie gry i tyle. Bycie klientem Sony to stan umysłu, a nie świadomy wybór ;)

Opublikowano

Nikt normalny nie porzuci ekosystemu na którym ma cyfrowe gry lub znajomych czy zależy mu na achivmentach itp

Nie wiem co by musiał zrobić Microsoft z Xboxem żebym gdzieś się przeniósł pewnie musieli by przestać wydawać gry.

Tak samo nie rozumiem opuszczania PlayStation bo co bo gry będą cyfrowo no i chuj większość ludzi na świecie i tak kupuje cyfrowo od dawna.

Opublikowano
  • Autor

No tak. Podobne dyskusje miały miejsce przed premierą XSX i PS5, wtedy też Xbox miał pozytywny PR, tanią konsole dla casuali (XSS), Game Passa za 10 dolców, darmowe aktualizacje do gier, a i tak ludzie z PS4 wylądowali ostatecznie na PS5.

Ostatni raz wielka przesiadka miała miejsca ponad dekadę temu. Wtedy Xbox One miał fatalny PR, obie konsole nie miały wstecznej kompatybilności, startowały od zera, wiec nie było różnicy czy kupowałeś PS4 czy Xbox One i z czego się przesiadałeś, wszystkie gry trzeba było kupować od początku. Ale nawet wtedy, mimo tak tragicznego PR i startu udało im się zachować większość użytkowników z X360.

A teraz ludzie są jeszcze bardziej przywiązani do swoich bibliotek i osiągnięć zbieranych przez kilkanaście lat, więc trudno mi uwierzyć by miało się wydarzyć coś podobnego w przyszłości

Opublikowano

Ale gry ekskluzywne przekonają do zmiany systemu!

No nie przekonają, nawet gdy Sony robi jakiegoś ekskluzywa w którego chciałbym zagrać to nie pobiegnę po ich konsole bo nie mam i tak czasu ograć 10% tego co bym chciał na Xboxie bez gier

Edit

Oczywiście w tej generacji nie zrobili gry w którą chciałbym zagrać bo nie kojarzę czy jest nowy wipeout, bloodborne albo driveclub

Opublikowano
3 godziny temu, krzysiek923 napisał(a):

w komentarzach starych pecetowych łbów, ignorantów z poczuciem wyższości, konsole znającymi tylko w teorii od zawsze, już porównania do pecetowych pudełek z kodem aktywacyjnym steam/origin xd

Zrzut ekranu 2026-08-28 092839.png

Zrzut ekranu 2026-08-28 092850.png

oczywiście mowa nie o normalnych ludziach grających na pc, a o tych twardych łbach rodem z jakiegoś pclaba

Chyba nie zrozumiałeś co tam pisze ale mają racje, w okresie przejściowym było wiele wydań pudełkowych które miały grę fizyczną plus klucz który mogłeś lub nie aktywować na jednej z platform ale dało się bez tego grać. Przez kilka lat to trwało, jednym z ostatnich takich wydawców był Larian który to robił, chyba jeszcze w 2013 albo 2014 roku. Nie wiem jak z fizycznym wydaniem Wiedźmina 3, tam była chyba tylko łatka premierowa do pobrania aby uniknąć wycieków.

Więc pewne podobieństwo jest masz fizyka i cyfrę.

Opublikowano

Polecam posłuchać nowego GRUVA co mówią o tym disc to digital, przecież to są totalni kretyni.

Opublikowano
  • Autor

Niby tak, ale kod jak to kod był jednorazowy, tutaj cyfrowa licencja przenosi się wraz z płytą. No i do tej pory nikt nie zrobił tego retroaktywnie, dla starych gier wydanych tylko na płytach, więc to jednak zupełnie coś nowego.

Opublikowano

No tak miało to pewne różnice ale podobieństwo zauważone moim zdaniem trafnie. Nawet było trochę lepsze bo dostawałeś tak naprawdę dwa razy tę samą grę no ale dzisiaj przy kluczykowniach by to nie przeszło :)

Opublikowano
  • Autor
8 minut temu, devilbot napisał(a):

Ale gry ekskluzywne przekonają do zmiany systemu!

No nie przekonają, nawet gdy Sony robi jakiegoś ekskluzywa w którego chciałbym zagrać to nie pobiegnę po ich konsole bo nie mam i tak czasu ograć 10% tego co bym chciał na Xboxie bez gier

Przekonują, ale o wiele mniej niż to często ludzie piszą w Internecie.

Poza tym jeszcze rzadziej zmieniają nawyki. Nawet mnie np. zdarzało się kupić jakąś konsole Playstation lub Nintendo, aby ograć gry ekskluzywne, ale po skończeniu tych kilku/kilkunastu tytułów, zazwyczaj już tylko się kurzyły, bo pozostałe gry i tak wolałem kupować na preferowanych platformach.