Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

XBOX (Series X|S, on PC, Cloud) - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
2 godziny temu, krzysiek923 napisał(a):

nie wyobrażam sobie, żeby sony nie wykonało analogicznego ruchu przenoszenia licencji, jeśli ps6 będzie konsolą bez jakiegokolwiek napędu. mają wystarczająco przeorany pr, żeby bez napędu i bez podobnego rozwiązania wchodzić w nową generację

znając sony, ostatecznie skończy się więc pójściem na bezpieczną łatwiznę, czyli będzie ten napęd dla ludzi z kolekcją płyt - jako zewnętrzne akcesorium dla chętnych

MS ma patent na DRM który jest w płytach od premiery XO, dlatego nie będzie to działać z grami x360.

Wątpię żeby Sony miało coś podobnego, pozwolą kupić kolejny te same gry z dopiskiem remaster ps6 z ps store za cztery bomby )

Bestia Helix raczej nie będzie miała napędu, obecnie 5% gier na XS to pudła. Może na premierę będzie jakaś wersja Helixa z napędem dla ,,kolekcjonerów" coś jak pierwszy model PS3, zobaczymy.

• Odpowiedzi 40,4 tys.
  • Wyświetleń 3,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Jak ja lubie to dodawanie sobie kompetencji z dupy. Urodził się na początku lat 90 i od razu staż gracza mu się zaczął liczyć, już jak berbeć bez umiejętności srania do nocnika sobie CV redaktora budo

• Ladnie Spencer obchodzi 25-cio lecie Playstation 

• Kilka słów o nowej strategii od Ashy Sharmy XBOX:

Opublikowano
5 minut temu, Daddy napisał(a):

Bestia Helix raczej nie będzie miała napędu

Nie będzie. MS ratujący nośniki fizyczne to od początku tylko modlitwa z rozpaczy najwierniejszych pudełkowców wobec decyzji Sony i nikt rozsądny nie rozważał tego na poważnie (raczej beka/rozkmina na zasadzie: "ale by było!"). Nie po to latami je ubijali i teraz jeszcze dostali prezent od konkurencji, żeby dla chwilowej glorii wracać do pudełek, bo w przyszłości przecież i tak musieliby je odciąć, narażając się na negatywny i niepotrzebny odzew, kwestia tylko "kiedy". Technologia wprowadzona właśnie przez MS jest zupełnie wystarczającą odpowiedzią na decyzję Sony. Spokojnie mogą wydać sprzęt bez napędu i żadnym większym echem się to nie odbije. Ewentualnie ludziom wróci wkurw na Sony, bo to po nich się nie spodziewali rezygnacji i de facto na nich spłynie etykieta zabójców nośnika fizycznego. Miałoby to sens, gdyby MS prowadził biznes czysto konsolowy, ale oni tego nie chcą, nie narażą całego biznesu growego dla wykoszenia z rynku konsol Sony, bo konsole wbrew retoryce (konsola znów ważna dla Xboksa) nie są już dla nich jedynym rynkiem zbytu abonamentu/licencji.

Opublikowano

Ciekawe o jaki "choice" chodzi bo przecież technicznie to kurwa proste jak drut. Zapewne ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła ale im więcej czasu mija tym bardziej zasmucony stawiam, że oni się tam solidarnie dogadali i jedni i drudzy wchodzą w cyfrę na pełnej.

Opublikowano

Teoretycznie, to nawet jeśli Helix będzie miał napęd, to nie oznacza, że gry będą wychodzić na płytach. Może być po prostu stosowany jako konwerter do licencji i odpalania starych gier z X360 do XS, bo jednak tego jest tysiące i wsteczna to największa zaleta całego ekosystemu. A sam napęd w konsoli to groszowa sprawa. Nawet jeśli będzie używany tylko do wstecznej, to już będzie ogromną przewaga nad PS6.

W ogóle to teraz każdy kto budował od PS4 swoją kolekcję gier na PS musi czuć się jak frajer widząc jak MS przewidział to 15 lat temu i się na to przygotował :p

Opublikowano
  • Autor

kolejny duża gra w XPA

Opublikowano

Rozumiesz że kupujesz jednego Tomb Raidera i dostajesz 3 gry już teraz ?

Ja pierdole Asiu

Opublikowano

Niby pierdoła ale Asia ogarnęła profile Xboxa w mediach + pokaz gier na GC i już nie wrzucają loga innych platform.

Opublikowano

Dzięki dodaniu Wiedzmina do play anywhere cena w ms store spadła z 200zl na 150zl i wyrównała się ze stimową, co prawda tam wzrosła ona z 99zl na 150zl ale kto by się przejmował tymi jehowymi

Opublikowano
  • Autor

Ten wpis ma już ponad 20 milionów wyświetleń i prawie 200 tysięcy polubień. Wielokrotnie więcej niż wpisy o zapowiedzi Project Helix, obniżce ceny Game Passa Ultimate, xboxowej wstecznej kompatybilności na PC i konsolowej ekskluzywności Gearsów. Ludziom chyba się podoba

Opublikowano
38 minut temu, wojtas011 napisał(a):

Dzięki dodaniu Wiedzmina do play anywhere cena w ms store spadła z 200zl na 150zl i wyrównała się ze stimową, co prawda tam wzrosła ona z 99zl na 150zl ale kto by się przejmował tymi jehowymi

A co już jest w store na PC?

4 minuty temu, ASX napisał(a):

Ten wpis ma już ponad 20 milionów wyświetleń i prawie 200 tysięcy polubień. Wielokrotnie więcej niż wpisy o zapowiedzi Project Helix, obniżce ceny Game Passa Ultimate, xboxowej wstecznej kompatybilności na PC i konsolowej ekskluzywności Gearsów. Ludziom chyba się podoba

Też na to zwróciłem uwagę, ogromny pozytywny odbiór, lepszy niż zapowiedź nowej konsoli.

No ich polityka względem licencji gier i wstecznej jest zajebista. W nocy uśmiechnąłem się pod nosem jak odpaliłem sobie na XsX Wolfenstein 3D które wyszło na Xbox Live Arcade na X360.

Opublikowano

13 lat czekał MS, żeby odegrać się za ten filmik o dzieleniu się grami na PS4 )

Też mi się to podoba, chociaż fizyków na Xboxa posiadam niewiele. Nie widzę teraz sensu, żeby do końca tej generacji multiplatformy brać na Sonkę, bo z mojego punktu widzenia jest to dodatkowe zabezpieczenie, że jak mi za 10 lat padnie napęd w obecnych konsolach, to sobie gierkę odpalę cyfrowo.

No i trzeba przyznać, że wydania "pół-fizyczne" (instalatory na płytach) będą teraz wygodniejsze od GKC na Switchu.

Ciekawe, czy następna konsola będzie miała jakąś opcję napędu. Może nie trzeba będzie pakować całych mechanizmów do odczytywania Blu-Ray do środka, a styknie coś, co by odczytało i zweryfikowało ten unikalny id każdej z płyt?

Opublikowano
38 minut temu, bountyhunter napisał(a):

Ciekawe, czy następna konsola będzie miała jakąś opcję napędu.

Nie nastawiajcie się, naprawdę. Wymyślili fajną rzecz, ale to po to żebyś mógł zabrać swoje płytowe gry, tam gdzie płyt już nie będzie.

Byłbym mega zdziwiony gdyby chcieli się bawić w fizyki jeszcze, chyba żeby szpilę w Sony wbić tylko

Opublikowano

Jez coś pisał, że płyty w sumie same w sobie nie są problemem, tylko zaraz nie będzie od kogo napędów kupować.

Napędy stacjonarne BR praktycznie przestały istnieć, PC ich pozbawione, Sony się wysrało na nie. No trudno MS będzie znaleźć dostawcę tylko do Xboxa, utrzymanie produkcji może być nieproporcjonalnie drogie.

Edytowane przez SnoD

Opublikowano

No właśnie w tym sęk. Że za mało, jakaś fabryka będzie musiała utrzymać linie produkcyjne. Gdyby Sony miało nadal w planach to nie ma problemu, ale dla samego MS może być ciężko.

Będą musieli płacić premium za archaiczną technologię.

Edytowane przez SnoD

Opublikowano

Nie no to już jest droga bez odwrotu.

Teraz to życzyłbym sobie żeby MS znalazł jakiś sposób by utracenie konta było niemal niemożliwe, a odzyskanie proste.

Bo jeśli chodzi o cyfrową własność to nie ma co liczyć na cokolwiek i tylko rządowe akcje mogłyby coś zmienić

Edytowane przez drozdu7

Opublikowano

Myślę, że max co możemy liczyć to jakiś zewnętrzny napęd w premium cenie do wstecznej dla chętnych.

Opublikowano

Elegancko, że Positron wchodzi w przyszłym tygodniu. Mogliby udostępnić jakąś listę gier objętych programem. Teraz zakupy gier fizycznych mają już tylko sens na XBOX boomer

Opublikowano

Nie wiem ile zajmuje. Może zajmować nawet pół minuty, większość użytkowników nie jest insiderem a na bank nie jest w tym progu w którym to będzie no chyba że będzie dla wszystkich insiderow

Opublikowano
45 minut temu, drozdu7 napisał(a):

Nie nastawiajcie się, naprawdę. Wymyślili fajną rzecz, ale to po to żebyś mógł zabrać swoje płytowe gry, tam gdzie płyt już nie będzie.

Byłbym mega zdziwiony gdyby chcieli się bawić w fizyki jeszcze, chyba żeby szpilę w Sony wbić tylko

Nie rozumiem problemu, wszyscy chyba zdają sobie sprawę że nowa generacja za te parę lat wjedzie only digital i może xbox wprowadzi opcjonalny napęd po to by zgrywać sobie gry ze wstecznej bo po sony tego nie oczekuję patrząc na ich ruchy. Natomiast mam na półce pewnie w okolicy 200-300 gier na ps4/ps5 które nie przeniosę na ps6 więc dla mnie ta konsola jest martwa na starcie natomiast jeżeli xbox pozwoli mi moje obecnie kupione gry przenieść na Helixa to chętnie taką konsolkę sobie kupię pod TV, dzięki czemu w sypialni będę mógł grać na PC a w salonie na konsoli kupując grę tylko raz. W sumie zapomniałem nawet siedząc całą generację ps5 że mogę sobie na XSX odpalić GTA IV albo inne sztosiwa z generacji X360 i to w podbitej jakości. Mam nadzieje że zrobią ten opcjonalny napęd plus konsola będzie mocniejsza od ps6 a szykuje się kolejne przejście jak za czasów gdy przeszedłem z x360 na ps4.

Opublikowano
Godzinę temu, drozdu7 napisał(a):

Teraz to życzyłbym sobie żeby MS znalazł jakiś sposób by utracenie konta było niemal niemożliwe, a odzyskanie proste.

O to, to, to... Słabe to jest, że kupując podajesz konkretne dane osobiste, które tylko ty posiadasz, a i tak problemu z tym co niemiara. Najgorszy znany mi przykład to chyba obecnie Google.