Roger 2118 Posted May 20, 2021 Posted May 20, 2021 (edited) PSX Extreme #286 Majowy numer dostępny od czwartku 27.05 Prenumerata - wysyłka 24.05 (poniedziałek) Cena magazynu - 11,99 zł. Roger: Rok 2021 nie będzie raczej tym, który gracze zapamiętają na długo. Jest posucha tak pod kątem nowych gier, problemów z dostępnością next-genów, stagnacji Nintendo, o braku jakiejś gigantycznej i elektryzującej premiery pokroju GTA VI czy nowego The Elder Scroll nie wspominając. Ten rok musimy po prostu przeczekać nadrabiając przy okazji zaległości. Na szczęście maj był w premiery nowych gier dość łaskawy, co widać w dziale recenzji. Choć nowych to znowu pojęcie względne, bo przecież ani zremasterowana trylogia Mass Effect, ani Famicom Detective Girl, ani znane nam doskonale Judgment, ani w końcu odrestaurowane wcielania Terminatora, Wreckfest czy Shin Megami Tensei III: Nocturne nowymi grami nie są. Za to jak najbardziej umiarkowaną świeżością pachną zarówno New Pokemon Snap, Biomutant (z którym mierzył się Kali), jak i Resident Evil Village. Recenzji produkcji Capcomu towarzyszy wyprawa po Polsce w poszukiwaniu miejsc i związanych z nimi historii rodem z horrorów. Jest tego trochę, a niektóre szokują nawet dziś. Z kolei recenzując Hood: Outlaws & Legends sprawdziliśmy, co źródła historyczne mówią o Robin Hoodzie i jego bandzie oraz jak przedstawiała go popkultura. NRGeek kontynuuje wątek inwestowania w gry – tym razem sprawdza, które tytuły z PlayStation, Saturna i Nintendo 64, również w wersjach kolekcjonerskich, zyskują na wartości i warto się nimi zainteresować. Pierwszy Metal Gear Solid w niektórych edycjach to dziś żyła złota. Niezwykle ciekawa jest też historia „polskiego DOOMa”, czyli Cytadeli. Gra przecierała szlaki trójwymiarowych strzelanin na Amidze, jednak sukces dla twórców miał gorzki smak i nie skończył się, jak w przypadku Johna Carmacka, za kółkiem Ferrari. Moim osobistym faworytem jest z tego numeru hsitoria małżenswta, które dało światu jednego z najlepszych jRPG-ów w historii – Xenogeras? Czemu drugi dysk gry był wykastrowany? Czemu planowana kontynuacja nie powstała? I jak potoczyły się losy uniwersum Xeno? Odwiedziliśmy też studio Creepy Jar założone przez byłych pracowników Techlandu. Porozmawialiśmy o tym jak projektowali sprzedającą się swego czasu jak świeże bułeczki grę o skokach narciarskich, jak to było z tym Dead Island i czemu odeszli z Techu. Zagraliśmy też z tej okazji w konsolową wersję Green Hell oraz wyciągnęliśmy nieco informacji o ich nowym projekcie, który zabierze nas w kosmos. Przeprowadziliśmy też ekskluzywną rozmowę z Johnem Newcomerem, człowiekiem, który dodał grom wideo skrzydeł i jak się okazuje - ma polskie korzenie. Dżujo z kolei przetestował Oculus Quest 2 (wybierając też najlepsze gry na ten sprzęt), które pod wieloma względami przewyższa PS VR. Choćby brakiem kabli i rejestrowaniem ruchów pojedynczych palców rąk. Na koniec tym razem zostawiłem zaś dwie bomby w postaci Tematów Numeru – jako jedna z niewielu redakcji w Polsce wzięliśmy udział w pokazie nowego Ratchet and Clank i zapowiada się nam pierwszy system seller na PS5. A przynajmniej gra, pokazuje moc tej konsoli. Mieliśmy dostęp do wielu twórców ze studia Insomniac Games, dlatego porozmawialiśmy też o początkach firmy, takich seriach jak Spyro czy Resistance, czy w końcu wykupieniu przez Sony. Drugi temat, którym mogę zareklamować ten numer to bezpieczeństwo w sieci. Przyglądamy się temu, jakie informacje zbierają o nas Sony, Microsoft, Nintendo, Ubisoft, Electronic Arts i Activision, komu ogą je przekazać i jak się przed tym zabezpieczyć. Także miłej lektury, idzie lato, wygląda na to, że będzie można w końcu wyjść do ludzi, pojechać na wakacje i cieszyć się słoneczkiem na świeżym powietrzu z piwerkiem w ręku. W końcu. I jak zawsze – dziękujemy, że jesteście z nami. PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! TEMATY NUMERU Bezsenność w kosmosie Co wiedzą o nas konsole CO NOWEGO Little Devil Inside Tales of Arise Mario Golf: Super Rush Test – Oculus Quest RECENZJE Biomutant Assassin’s Creed Valhalla – Gniew Druidów Mass Effect Legendary Edition Outbreak: Endless Nightmares Manifold Garden Hood: Outlaws & Legends New Pokémon Snap Second Extinction Rise Eterna44 Resident Evil Village Rain on Your Parade Judgment Death Crown Battle Axe Wreckfest King of Seas Terminator Resistance: Enhanced Aerial_Knight’s Never Yield Protocol Shin Megami Tensei III Nocturne HD Remaster Shantae Bad Dream: Coma Kursk R-Type Final 2 Famicom Detective Club: The Missing Heir/The Girl Who Stands Behind HARDKOR Robin Hood – prawda czy mit? Resident Evil – na polskiej prowincji Gry jako inwestycja – part Myszaq lubi RETRO Cytadela – sukces, który nie skończył się za kółkiem lamborgini Xenosaga – historia Xenogears On to miał jaja – rozmowa z Johnem Newcomerem FELIETONY Z uKosa [Koso] Fabularna tawerna [Zax] Savepoint [Michał Walkiewicz] Dwóch zgryźliwych tetryków [Zooltar / Marcellus] Na piechotę [Piechota] Od gracza dla graczy [Mazzi] Felieton czytelnika Okiem maniaka [Roger] STAŁE RUBRYKI Co nowego Ohayo Nippon Dobre, bo polskie Hyde Park Headshot Patronite Prenumerata Comix Zone Region Filmowy Graczpospolita Listy PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE!PRENUMERATA zostanie wysłana w poniedziałek, 24.05. W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie.Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na naszym profilu facebookowym. Edited May 20, 2021 by Roger 2 Quote
Kmiot 14168 Posted May 20, 2021 Posted May 20, 2021 Głos Ludu wraca od dwóch miesięcy i wrócić nie może? Quote
dee 8816 Posted May 20, 2021 Posted May 20, 2021 Rozumiem, że test dotyczy Oculus Quest 2? A jesli test, to i może recki jakis lepszych tytułów na te platformę? Quote
Plugawy 3758 Posted May 20, 2021 Posted May 20, 2021 Chciałem kupic bo okładka bardzo ładna, ale nie ma Głosu wiec nie biorę. Quote
aux 3813 Posted May 20, 2021 Posted May 20, 2021 Też rezygnuję z zakupu, tak ciężko ogarnąć Głos Ludu? Okładka miodzik! 1 Quote
Shen 10418 Posted May 21, 2021 Posted May 21, 2021 Ja kupię w kiosku, pierwszy raz od roku bede miał szmatławca na premiere nareszcie koniec tej jebanej prenumeraty Quote
bobo84 66 Posted May 21, 2021 Posted May 21, 2021 W wklejonych grafik artykułów jako tako ciekawi mnie (głównie przez sentyment) cytadela. Nie wiem tylko czy jeden artykuł to wystarczający pretekst do zakupu magazynu... Quote
LeifErikson 1147 Posted May 22, 2021 Posted May 22, 2021 No szkoda, szkoda w uj, że Głos Ludu nie wraca... Publicystyka zapowiada się nieźle. Fajny pomysł z tekstem o wizycie w Creepy Jar. Mogłaby z tego być ciekawa seria przedstawiająca od kulis rodzime studia. Quote
dee 8816 Posted May 24, 2021 Posted May 24, 2021 Nr #285 dostępny był do pobrania w .pdf w dniu wysyłki. Tym razem coś nie zagrało, nie ma Quote
Bzduras 13273 Posted May 24, 2021 Posted May 24, 2021 Może tym razem czekają na upload już wersji high-res zamiast low-res i podmianki jak ktoś się kapnie? 1 Quote
LeifErikson 1147 Posted May 26, 2021 Posted May 26, 2021 Wyjątkowo dużo reklam w tym numerze, jak na ostatnie czasy. To chyba dobry znak Quote
Emtebe 2634 Posted May 27, 2021 Posted May 27, 2021 Jaki wydawca, taka dostępność może dodacie do patronite próg "zmiana wydawcy"? W mig uzbieracie całą kwotę Quote
Shen 10418 Posted May 27, 2021 Posted May 27, 2021 Najpierw prenumerata wysyłana gołebiem pocztowym, teraz i w kioskach opoznienie. Quote
Przemovsky27 5 Posted May 28, 2021 Posted May 28, 2021 Dzisiaj też nie było najnowszego numeru,w kiosku pan kazał mi się pytać o niego później ( najprawdopodobniej będzie dopiero w poniedziałek) Quote
grzybiarz 10419 Posted May 28, 2021 Posted May 28, 2021 Ciekawe czy w salonikach prasowych dowożą w sobotę. Quote
number_nine 1358 Posted May 28, 2021 Posted May 28, 2021 W empiku dzisiaj był, powąchałem papier, zerknąłem na oceny trzech recenzowanych gier i tyle mi już wystarczy z lektury PE 1 Quote
dee 8816 Posted May 28, 2021 Posted May 28, 2021 Wąchacze-podglądacze, największy rak prasy giereczkowej Quote
number_nine 1358 Posted May 28, 2021 Posted May 28, 2021 Kupowałem to pismo regularnie od ~20 lat, ostatni rok prenumerata, więc nie pierdol. Wyłożyłem lage jak w ciągu roku nie dostałem ani jednego numeru na czas + te super rzetelne recenzje XD 3 Quote
MYSZa7 9043 Posted May 28, 2021 Posted May 28, 2021 Ja swój numer dostałem, mam tylko pytanie, czy tylko ja trafiłem na numer, gdzie zdublowały się strony w różnych miejscach? a tutaj miejsce w którym się powieliły Quote
Kmiot 14168 Posted May 28, 2021 Posted May 28, 2021 U mnie ok, numer kupowany w kiosku. Zobaczymy jak z tymi z wysyłki będzie. Quote
Faka 4125 Posted May 28, 2021 Posted May 28, 2021 No i numer kupiony, trochę przekartkowany, tematy o Resident Evil i serii Xenosaga na plus. Quote
kr4wi3c 11 Posted May 29, 2021 Posted May 29, 2021 20 godzin temu, number_nine napisał: Kupowałem to pismo regularnie od ~20 lat, ostatni rok prenumerata, więc nie (pipi). Wyłożyłem lage jak w ciągu roku nie dostałem ani jednego numeru na czas + te super rzetelne recenzje XD Chyba nie czytałeś mega rzetelnych recenzji w Pixelu Quote
Recommended Posts