Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Console Wars 15: Każdy coś tam dla siebie znalazł

Featured Replies

Opublikowano

Jak pisałem w drugim temacie(tym o PS5).

Zdanie mam takie, że ktoś tam poszedł po rozum do głowy. Wydadzą teraz komunikat, exów się kilka uzbiera do czasu premiery PS6, wtedy oprócz tych kilku tru PS6-exów, które dadzą "żeby coś było" był jakiś powód do zakupu tej nowej maszynki, szczególnie jak ktoś będzie wtedy siedział na średniej/niskiej klasy PC.

Grubsza rozmowa w tym samym temacie leci tutaj :

Edytowane przez Kangus

• Odpowiedzi 35,7 tys.
  • Wyświetleń 989,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Zresztą nie ma co się teraz wykręcać że  granie w lepszej jakości nagle was smieszy bo jeszcze ponad rok temu sami pisaliście że "strata" tych gier "by was zabolała". A przynajmniej schabek tak pisał

• Kurwa juz sam microsoft przyznaje ze sony robi lepsze gry i legendarne serie XD jak te biedne boty z growego domu dziecka musza sie czuc broniac xkurwy   To jakby waszym ojcem byl Suchodolsk

Opublikowano

Uzbiera się z 10 exów to się kupi ps6, ogra, sprzeda, wszystko w przerwie podczas grania na konkuterze bożym.

Opublikowano

Jestem xboxowcem ale jeśli to prawda że Sony się wycofa z gier PC to w sumie szacunek. Trzeba mieć jaja żeby zrezygnować z pieniędzy (dużych czy nie, ale zawsze) i postawić na swoją wizję.

Szkoda że MS nie ma na tyle odwagi

Opublikowano

Słyszałem, że gry Sony się raczej kiepsko sprzedały na PC. W komentarzach pod tym postem Schreiera są dość sensowne argumenty. Na PC słaba sprzedaż i piractwo, a na własnej platformie brak piractwa i 30% od sprzedaży każdej gry 3rd party. Wychodzi na to, że inwestując w mocne exy (ostatnimi laty jest z tym słabo... Za mało gier), które mają za zadanie przyciągnąć graczy do platformy, a potem sprzedając im różne gry zarabia się więcej.

Dla mnie exy zawsze były ważne, ale patrzę z perspektywy osoby, która mogła sobie pozwolić na posiadanie każdej konsolowej platformy. Exy 1st party były maksymalnie dopieszczone, przepiękne graficznie i czuć było, że gram w coś wyjątkowego. Multiplatformy czasem też robią wrażenie, ale brakuje im tego czegoś. To są moje, raczej emocjonalne, odczucia. Nigdy nie kupowałem tej gadki ludzi z Xboksa o tym jak to exy są przeżytkiem i że najlepiej dla wszystkich jest jak wszystko jest dostępne wszędzie. Rozumiem przekaz na poziomie logicznym, ale nie czuje go w sercu. ;)

Opublikowano

Spokojnie, nie takie rzeczy tutaj ludzie czuli w odniesieniu do plejsteiszyn. Czuli RT tak gdzie go nie ma, czuli 60fps, czuli 4K to i pepper można dopisać do kajecika

Opublikowano
1 godzinę temu, Donatello1991 napisał(a):

Będę musieli sie postarać, żeby zachęcić do kupna ps6 na premierę.

jeden z możliwych powodów już odpada z BP i BB hehe.

Opublikowano

No chyba poszli po rozum do głowy wreszcie, bo sami się wyautowali kopiując zielonych w ich samobójstwie, a teraz się skapneli że MS po prostu wygaszał projekt Xbox a nie planował długofalową strategię.

Skoro exy na Sony by wychodziły na PC, to wystarczy mieć PC i Nintendo żeby mieć dostęp do wszystkich gier na platformy stacjonarne.

Opublikowano
24 minuty temu, Bzduras napisał(a):

Spokojnie, nie takie rzeczy tutaj ludzie czuli w odniesieniu do plejsteiszyn. Czuli RT tak gdzie go nie ma, czuli 60fps, czuli 4K to i pepper można dopisać do kajecika

Mi nie chodzi nawet o PlayStation, tylko o granie w exa na danym sprzęcie.

Opublikowano
21 minut temu, DarkStar napisał(a):

Niby Cię rozumiem, ale jednocześnie nawet grając na PS5 w te exy to mi nie ratowało doświadczenia. Zaczeli robić wszystko na jedną modłę, rozepchali te gry, rozciągnęli każdą jedną, Uncharted 4, TLoU2, God of War, Horizon, Spider Man. Nawet nie każda musi być open worldem żeby te formułę zajechać. Wiem, że to moje odczucia, ale nie jestem jedyny. Nawet na PS4 już dużo mniej tej "magii playstation" czułem, nadal była ofc ale...

Niby każda ta gra które wymieniłem jest w jakiś sposób fajna, ale zanim dojdę do końca to już mam dość w trakcie i jak dociągnę do końca to nie chce mi się czekać na kontynuację. Pewnie jeszcze wrócę do Horizona kiedyś i się będę dobrze bawił, ale też nie ma tego poczucia że te gry wnoszą coś nowego, że są świeże, a tak było na PS3. Na ten moment to na PS5 najświeższy był IMHO Astrobot, a to i tak jechanie na tym co już było wg. tych co przeszli wersję VR. Sackboy też był inny, mi się podobał. Z dużych gier Wolverine ma szansę, bo to nowe otwarcie, tylko... powinienem się jarać, a IMHO nie potrafią tego sprzedać tak żebym się cieszył ze mam tę konsolę i będę mógł w niego zagrać. Tak samo Intergalactic, nowa marka, ale co z tego, nie ma jaranka, nie ma hype mimo że to ND, zapowiedzieli żeby było że coś robią. Może wyjdzie za 2 lata, a jak pójdzie źle to pewnie i 4. Nie zdziwię się jak do końca generacji wyjdą te 2 nowe marki od Sony, w końcu Guerilla siedziała ostro nad tym gaasem, Insomniac teraz wypluje wolverina, może dłubią też jakiegoś Ratcheta przy okazji na PS6(może jako crossplatfusa?), sporo studiów pozamykali. Nie wiem, nie widze tego.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
37 minut temu, DarkStar napisał(a):

Jesteśmy w CW, tutaj obowiązuje mnie bicie klapów do samego końca, mojego lub ich. Osobiście mam w pompie exy, ale rozumiem ich wartość - Switcha 2 pewnie bym nie wziął nigdy w życiu gdyby nie gierki od Nintendo. Ba, Switcha kupiłem dla BotW, więc to, że eksy sprzedają konsole to jest dla mnie jasne jak słońce. Ale gdy odpalam coś to mie zastanawiam się czy WROGA FRAKCJA też może sobie pograć bo szczerze mówiąc jebie mnie to. Przy Stalkerze 2 gdy jeszcze nie był na plejsteiszyn też pisałem, że nic by się nie stało gdyby od razu wrzucili to na PS5, a nawet byłoby lepiej bo jest kilku niebieskich, których zdanie poza tym tematem cenię i lubię czytać ich rozkminy. Ale tutaj to niebieski psychiatryk trzeba traktować psychotropami i pejczem kontrolnie, lać i patrzeć czy równo puchnie.

Opublikowano

Mi staje jak ktoś nie może zagrać w coś co ja gram, a bardzo by chciał.

Edytowane przez Sebas

Opublikowano

Wolverine nagle liderem w walce o GOTY, it's coming home!

1 godzinę temu, messer33 napisał(a):

jeden z możliwych powodów już odpada z BP i BB hehe.

To podobno wina oszusta Miyazakiegio, który powinien przeprosić.

Opublikowano
54 minuty temu, Kangus napisał(a):

Niby Cię rozumiem, ale jednocześnie nawet grając na PS5 w te exy to mi nie ratowało doświadczenia. Zaczeli robić wszystko na jedną modłę, rozepchali te gry, rozciągnęli każdą jedną, Uncharted 4, TLoU2, God of War, Horizon, Spider Man. Nawet nie każda musi być open worldem żeby te formułę zajechać. Wiem, że to moje odczucia, ale nie jestem jedyny. Nawet na PS4 już dużo mniej tej "magii playstation" czułem, nadal była ofc ale...

Wszystkie z tych gier wydali już na PC, dla mnie to nie exy. PS5 ma demon souls, astrobot, ghost of woketei i chyba na tym koniec. Jedyna konsola z exami, których nie można policzyć na palcach jednej ręki to switch na ten moment.

Jak sony przestanie wydawać swoje gry na PC to przynajmniej będzie jakiś powód, żeby odpalić plejaka potter

Największy minus to oczywiście niższe detale i blokada na klatki, w ogóle jeszcze wydają nowe gry w 30 fps bez trybu performance?

Opublikowano
3 minuty temu, Chewie napisał(a):

Wszystkie z tych gier wydali już na PC, dla mnie to nie exy. PS5 ma demon souls, astrobot, ghost of woketei i chyba na tym koniec. Jedyna konsola z exami, których nie można policzyć na palcach jednej ręki to switch na ten moment.

Jak sony przestanie wydawać swoje gry na PC to przynajmniej będzie jakiś powód, żeby odpalić plejaka potter

Największy minus to oczywiście niższe detale i blokada na klatki, w ogóle jeszcze wydają nowe gry w 30 fps bez trybu performance?

Nie było takiej gry w tej generacji od Sony nawet na bazówce prócz bekowego Until Dawn Remake.

Ogólnie nie wiem o jakie detale chodzi, bo gry Sony akurat na PC wyglądają dokładnie tak samo, albo nawet gorzej w max detalach, jak np. Ragnarok.

Wiadomo, że exy się optymalizuje na dany sprzęt, a nie odwrotnie.

Opublikowano

Ja mam dość mocnego PC ale i tak w te gry grałem na PS5. Prosiaka nie kupiłem bo ogrywam średnio mniej niz jedną gre do roku na tej konsoli :(. To już przeżyje te gorszą jakość.

Opublikowano
20 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Nie było takiej gry w tej generacji od Sony nawet na bazówce prócz bekowego Until Dawn Remake.

Ogólnie nie wiem o jakie detale chodzi, bo gry Sony akurat na PC wyglądają dokładnie tak samo, albo nawet gorzej w max detalach, jak np. Ragnarok.

Wiadomo, że exy się optymalizuje na dany sprzęt, a nie odwrotnie.

Ragnarok na premierę był w paru miejscach zbugowany, wszystko co DF pokazało było spaczowane niedługo po. Mylisz bugi graficzne z jakością grafiki. Na mocnym PC żadna gra nie wygląda gorzej niż na konsoli, bo PC jest o wiele mocniejszy. Raczej oczywista oczywistość. A jak nie wiesz o jakie detale chodzi to sobie zobacz porównania DF, jak wygląda np. w Spidermanach RT na konsoli, jak na PC (to akurat nie detal, tylko przepaść), zobacz sobie Returnala (nieporównywalnie lepiej na PC), we wszystkich grach jak wygląda filtrowanie tekstur, cienie, odbicia, LOD i pozostałe ustawienia. Więc jak najbardziej Kangus ma rację, detale są wyższe na PC. Nie wspominając o jakości obrazu i klatkach.

A, no i nie wyjeżdżaj mi tu zaraz z tym, że to nie są aż takie duże różnice, jak się jarasz jak pochodnia o wiele mniejszymi różnicami między PS5 a PS5PRO.

Edytowane przez tjery

Opublikowano
56 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Wolverine nagle liderem w walce o GOTY, it's coming home!

Mocny rok się szykuje, nawet do top3 się nie zalapie.

Opublikowano
7 godzin temu, DarkStar napisał(a):

Być może nastąpi odwrót w strategii Sony

Biorąc pod uwagę, że sony wydaje tak 1 ciekawą grę raz na 3 lata to jakoś mnie to nie boli. Zwłaszcza, że dalej mam PS5 które służy jako przycisk do papieru przez większość czasu.

Opublikowano
21 hours ago, Atherius said:

Uzbiera się z 10 exów to się kupi ps6

Raczej ps7 koło 2035, z racji że i tak część exów będzie wychodzić na ps5.

Opublikowano
25 minut temu, opTa napisał(a):

Raczej ps7 koło 2035, z racji że i tak część exów będzie wychodzić na ps5.

No mnie to ciekawi czy serio oni zaryzykują i wypyszczą tru PS6 exy(imho nie ma po co, przynajmniej nie w momencie jak te konsole będą drogie), czy pójdą bezpiecznie.

Zarówno procek jak i GPU raczej nie będzie mocniejsze niż w porywach do x3. Po prostu nie ma takich przerostów mocy przy w miarę sensownym zużyciu energii. A jeżeli tak będzie, to targetując tę samą grę pod 60 fps na PS6 raczej powinno się w stanie mieć w miarę znośną wersję na PS5 w 30.

Wiec wyglądałoby to IMHO tak:

30FPS z rozsypującym się skalowaniem FSR. Skalowanie z niskich rozdzielczości(często pewnie w okolicach 540-800p)- PS5

30FPS, ale ładny upscalling z 720-1080p bo PSSR 2.0 i większa moc - PS5 Pro.

60FPS i upscale z 1080p w górę - PS6.

PS5 stałoby się po prostu tym czym był XSS w obecnej generacji.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

4k DLAA i cienie na Ultra - Magnus

i pozamiatane xboss

Opublikowano
Godzinę temu, GearsUp napisał(a):

4k DLAA i cienie na Ultra - Magnus

i pozamiatane xboss

Troche z tyłka napisałem o tych rozdziałkach ;), ale na 4k natywne nie ma co liczyć. Cały zysk by przejadła rozdzielczość, a upscallery za dobrze wyglądają.

X2 mocy poleci na różnice framerate względem ps5, reszta na efekty typu RT i tyle. Jeszcze do tego pewnie wejdzie FGx2 dla ekranów 120hz i jest i tak kosmiczna różnica między konsolkami.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Efekty tej decyzji będą odczuwalne za kilka lat dopiero, raczej pod ps6.