Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ZgRedcasty

Featured Replies

Opublikowano
6 godzin temu, Pix napisał(a):

Planujecie jakoś za tydzień odcinek specjalny na podsumowania state of play, summer game fest i xbox showcase? Czy raczej dopiero się tym zajmiecie za miesiąc w następnym odcinku?

W sumie fajnie by było usłyszeć Wasze wrażenia na świeżo ;p

Jak chłopaki będą miały siłę itp to nie widzę problemu, kwestia czy będzie o czym nagrywać , ale niewykluczone że tak - oczekuj nieoczekiwanego ;)

• Odpowiedzi 678
  • Wyświetleń 100,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Konsolite
    Konsolite

To nie żart, nowy odcinek

• Subik wpada zatem! Mamy tu fanów Like a Dragon?  Plus w ramach małego eksperymentu nagrałem coś w pojedynkę. Etatowy fach to trochę ułatwia, takie gadanie samemu do siebie. W każ

• Trudno o bardziej pasującą rzecz do tematu ZgRedcasty. W początku czegoś, co pewnie będzie kilkuletnim cyklem, rozmawiam z Kalim i Norbim o pierwszym numerze Ekstrima i o growej rzeczywistości 1997 ro

Opublikowano
8 godzin temu, jar3czek napisał(a):

Timed exclusive dla YT i ten odcinek pojawi się niedługo na platformach podcastowych (a konkretniej Applowe podcasty)?;)

Już ścigam Aziego

Przy okazji też podpytam - jest jakiś powód dla którego wszystkie odcinki z serii Extra pojawiają się tylko na YT? W appkach podcastowych o tyle fajnie się tego słucha, bo łatwo się przełączać pomiędzy telefonem a autem (car play), można szybko ściągnąć odcinek do odsłuchania offline np w samolocie.

Eeee, nie wiem czy jest jakiś powód - zapytam Aziego, gdyż on jest dosłownie stroną techniczną ;)

Opublikowano
W dniu 2.06.2026 o 15:20, jar3czek napisał(a):

Timed exclusive dla YT i ten odcinek pojawi się niedługo na platformach podcastowych (a konkretniej Applowe podcasty)?;)

Przy okazji też podpytam - jest jakiś powód dla którego wszystkie odcinki z serii Extra pojawiają się tylko na YT? W appkach podcastowych o tyle fajnie się tego słucha, bo łatwo się przełączać pomiędzy telefonem a autem (car play), można szybko ściągnąć odcinek do odsłuchania offline np w samolocie.

Szczerze, to chcę przyciągnąć więcej osób do Youtube. EXTRA są na Spotify ale tylko dla wspierających jako eksperyment. Odcinek z FF niestety został zablokowany przez Spotify i nie chce mi się go edytować, ale pewnie w końcu to zrobię.
Powód jest taki, że zaskakująco dużo osób nie wiedziało o istnieniu kanału Youtube więc jest to próba zgarnięcia ich do platformy-matki, gdzie czasem pojawiają się też inne materiały niż tylko Pograduszki. Nie są to mainlinowe epizody więc myślę jak to ugryźć.

Opublikowano

Dla tych co jeszcze nie zaliczyli czerwcowego odcinka - odcinek specjalny ;)

W myśl zasady - a teraz coś z zupełnie innej beczki, w sam raz na długi weekendzik ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hej czy któryś autor zajął się tematyka Park Jurajskiego w magazynie?

Sobek? Adamus?

Nie wiem w którym numerze

Opublikowano
W dniu 21.06.2026 o 23:15, Tokugawa1982 napisał(a):

Hej czy któryś autor zajął się tematyka Park Jurajskiego w magazynie?

Sobek? Adamus?

Nie wiem w którym numerze

Trochę nie ten wątek ;)
Możliwe że było coś takiego, poprzeglądaj zapowiedzi numerów na forum czy coś w tym stylu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

z opóźnieniem, ale jest na Forumku! Łącznie przeszedłem oryginał dwukrotnie w ostatnich miesiącach, dołożyłem Unfinished Business i mogę spamować podcastami od czasu do czasu ]:->

Opublikowano
6 godzin temu, Piechota napisał(a):

z opóźnieniem, ale jest na Forumku! Łącznie przeszedłem oryginał dwukrotnie w ostatnich miesiącach, dołożyłem Unfinished Business i mogę spamować podcastami od czasu do czasu ]:->

Cały czas wierzę w powrót platformerów!

Opublikowano

Właśnie do mnie dotarło, że drugi raz obejrzałem ten sam odcinek.

Opublikowano

Co najlepsze Piechota na poprzedniej stronie już zamieścił ten odcinek a nawet dostał plusiki od 3 tych samych osób CoolStoryBro

Opublikowano

I Adam zmienił fotę na swoim awatarze. Teraz taki bardziej Chad. Widać, że idzie NOWE

Opublikowano
  • Autor

O nie, to prawda, myślałem, że zapomniałem, a zapomniałem, że nie zapomniałem :O BARDZO PRZEPRASZAM

Tak, zmieniłem sobie profilowe, nowe wakajki, nowy ja! Plus trzeba przyzwyczajać się do pierwszej siwizny w brodzie.

A zapomniałem wrzucić TEN. Baka mitai.

Edytowane przez Piechota

Opublikowano
13 godzin temu, Piechota napisał(a):

A ja, kruci jego mać, ciągle z wywieszonym ozorem czekam na obiecaną rok temu retrocenzję (oczywiście tej starej wersji, nie rimastera) The Angel of Darkness!... No, i nie pogardziłbym też którąś z części z przedziału 3 - 5.

Edit: Jedynka i dwójka IMO kiepsko się zestarzały ze względu na tragiczną jakość dźwięku, ten element dopiero od trójki (ach, te dźwięki wystrzałów z MP5 - czyste piękno, nawet jak na obecne standardy!) wzwyż przestał być mankamentem a wręcz stał się atutem.

P.S. Pierwsza siwizna to jeszcze pół biedy; jak zrobią Ci się zakola i łysina na czubku głowy, to będziesz dopiero płakał!

Edytowane przez Nomen dubium

Opublikowano
  • Autor

Godzinę temu, Nomen dubium napisał(a):

P.S. Pierwsza siwizna to jeszcze pół biedy; jak zrobią Ci się zakola i łysina na czubku głowy, to będziesz dopiero płakał!

O włosach na głowie zapomniałem przy trzydziestce dafuq

Opublikowano

Ouch... Musiało boleć, ja to przy 30'stce miałem jeszcze całkiem bujną czuprynę i dopiero teraz, zbliżając się wielkimi krokami do czwartej bazy, zaczynam pomału wyglądać jak pleban a matula się śmieje, że to niby od weganizmu tak mi kudły przerzedziło... Tzn. wiadomo, niby zawsze można się ogolić na łyso, ale jakoś tak nie uśmiecha mi się robić sobie dresiarskiego image'u, nigdy nie lubiłem być taki ogolony na zapałkę i wolę już wyglądać jak wyliniały szczur.

Opublikowano

Lepiej na krótko niż jakieś desperackie fryzury, które wyglądają akceptowalne tylko w naszych oczach.

Opublikowano
  • Autor

@Pix Od teraz platformer przynajmniej raz w miesiącu do końca roku. Między nagranymi i zmontowanymi mamy choćby Super Mario 64 czy Crasha 2, na tapecie leżą Cheesy z PS1 (gra, która zawstydziłaby koszmarnością nawet Bubsy lub Rascala), Bubsy 4D czy Pandemonium – by potencjalnie rozszerzyć cykl na tytuły 2.5D. No, będzie hycane, drogi Panie!

@Nomen dubium w ogóle nie bolało, bolesny był właśnie raczej czas desperackich prób, o którym wspomina @Atherius. A gdy w końcu zacząłem zwyczajnie golić łeb, ujrzałem Światło.

Opublikowano

Sam łysy póki co nie jestem, ale przez lata obserwacji łysych stwierdzam, że w dłuższej perspektywie ma to swoje plusy. Jeśli ktoś wcześnie traci włosy i ogoli się na łyso to wiadomo, że na początku może wyglądać staro. Ale potem lata lecą, wszyscy dookoła się starzeją, a łysy dalej wygląda tak samo.

Dzięki Panie @Piechota . Wiadomo, że od ekipy Bez Dyskusji łykam wszystko w ciemno, ale to właśnie od Encyklopedii zacząłem swoją przygodę z Waszym podcastem i mam do tej serii spory sentyment. Zdecydowanie przypomniała mi o mojej nieco zaniedbanej miłości do gatunku platformerów.

Jeszcze powiedz mi, że w Straszdzierniku 26 będzie mój ukochany Silent Hill 4 i moje życie będzie kompletne.

Opublikowano
  • Autor

6 minut temu, Pix napisał(a):

Jeszcze powiedz mi, że w Straszdzierniku 26 będzie mój ukochany Silent Hill 4 i moje życie będzie kompletne.

Tak jest, domykamy Tetralogię. Ale także uwzględnimy Townfall )
Kurde, miło mi z tymi platformówkami. Mnie te odcinki doprowadziły do własnego fakultetu o gatunku na uniwerku... pożarło ogrom czasu, by przygotować kompetentnie, ale miło się prowadziło studentów przez ten świat.

Edytowane przez Piechota

Opublikowano
37 minut temu, Nomen dubium napisał(a):

Ouch... Musiało boleć, ja to przy 30'stce miałem jeszcze całkiem bujną czuprynę i dopiero teraz, zbliżając się wielkimi krokami do czwartej bazy, zaczynam pomału wyglądać jak pleban a matula się śmieje, że to niby od weganizmu tak mi kudły przerzedziło... Tzn. wiadomo, niby zawsze można się ogolić na łyso, ale jakoś tak nie uśmiecha mi się robić sobie dresiarskiego image'u, nigdy nie lubiłem być taki ogolony na zapałkę i wolę już wyglądać jak wyliniały szczur.

Zrobię offtop, ale jak macie takie problemy to czym prędzej trzeba iść do trychologa, tylko takiego z prawdziwego zdarzenia po trychologii, który dysponuje odpowiednim sprzętem, a nie fryzjerki po kursie

Edytowane przez Grześ

Opublikowano
  • Autor

Budowaliśmy na zajęciach drzewko podgatunków, by wszystko ładnie ułożyć i finalnie przybrało taką formę (i tak, dla klarowności przyjęliśmy tu kilka uproszczeń):

Zrzut ekranu 2026-07-9 o 09.11.11.png

1 minutę temu, Grześ napisał(a):

Zrobię offtop, ale jak macie takie problemy to czym prędzej trzeba iść do trychologa, tylko takiego z prawdziwego zdarzenia po trychologii, który dysponuje odpowiednim sprzętem, a nie fryzjerki po kursie

Ważne sprawy, ważny offtop!

Opublikowano
4 minuty temu, Piechota napisał(a):

Budowaliśmy na zajęciach drzewko podgatunków, by wszystko ładnie ułożyć i finalnie przybrało taką formę (i tak, dla klarowności przyjęliśmy tu kilka uproszczeń):

Zabrakło FPP (Mirrors Edge) i momentum-based action platformer Cell

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, łom napisał(a):

Zabrakło FPP (Mirrors Edge) i momentum-based action platformer Cell

Mieliśmy o tym fajną dyskusję i wrzuciliśmy Mirror's Edge do trójwymiarowych schmovementowych D Ale tak, myślę, że FPP dostanie własny temat, gdy będę powtarzał ten przedmiot. Bo można tu fajnie wciągnąć nie tylko ME, ale i oddolne twory platformowe w Minecrafcie, i trochę nietypowych tytułów (jak spore fragmenty Half-Life'a 2)

Opublikowano
2 minuty temu, Piechota napisał(a):

Tak jest, domykamy Tetralogię. Ale także uwzględnimy Townfall )
Kurde, miło mi z tymi platformówkami. Mnie te odcinki doprowadziły do własnego fakultetu o gatunku na uniwerku... pożarło ogrom czasu, by przygotować kompetentnie, ale miło się prowadziło studentów przez ten świat.

Czyli powtórka z zeszłego roku i podwójna dawka Silent Hilla. Lepiej być nie mogło banderas

Postaraj się proszę tylko być wyrozumiały dla The Room. Gra ma spooooro problemów, ale pod tym wszystkim kryje się naprawdę kilka fajnych pomysłów. Dodatkowo uważam, że obok jedynki to najstraszniejsza część serii. Te etapy w mieszkaniu były rewelacyjne. Podglądanie sąsiadów, wyglądanie na korytarz przez wizjer, głuche telefony, dziury w ścianach i różne inne dziwne wydarzenia sprawiały, że po ograniu czwórki w wieku 15 lat, potem przez długie tygodnie bałem się sam zostawać w domu.

Plus całkiem interesująca fabuła, która próbowała wprowadzić do serii trochę świeżości. Gdyby nie paskudny backtracking w drugiej połowie i upierdliwe duchy, których nie dało się zabić, stawiałbym ją na równi z trylogią.

A co mnie od razu chwyciło przy Encyklopedii Platformerów? Przede wszystkim chyba autentyczna miłość autora do gatunku, którą potrafi zarażać innych. Zanim poznałem Bez Dyskusji ograłem w swoim dorosłym życiu może ze 3-4 platformówki. Po Bez Dyskusji naliczyłbym pewnie z kilkanaście tytułów, starych i nowych. Okazało się, że z gatunku nigdy nie wyrosłem. I że w ogóle nie da się z niego wyrosnąć. Ktoś tylko musiał mi o tym przypomnieć. Dodatkowym zbawieniem jest to, że zazwyczaj są to stosunkowo krótkie tytuły, co również cenię w czasach zdominowanych przez kolosalnych rozmiarów open-worldy na 100 godzin.

W każdym razie dzięki Adam za swoją pracę na rzecz giereczek. Zarówno w ekstrimie, specjalach, albumach, podcastach, czy nawet na uczelni. Potrzeba więcej takich ludzi w naszej branży.