Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ZgRedcasty

Featured Replies

Opublikowano
18 minut temu, Piechota napisał(a):

Mieliśmy o tym fajną dyskusję i wrzuciliśmy Mirror's Edge do trójwymiarowych schmovementowych D Ale tak, myślę, że FPP dostanie własny temat, gdy będę powtarzał ten przedmiot. Bo można tu fajnie wciągnąć nie tylko ME, ale i oddolne twory platformowe w Minecrafcie, i trochę nietypowych tytułów (jak spore fragmenty Half-Life'a 2)

Dla mnie schmovement to nie podgatunek tylko styl grania bo wymiatacz jeśli dostanie odpowiednie narzędzia to pokaże całkiem inną grę niż początkujący. Mirror's Edge da radę przejść na chama korzystając tylko z podstawowoych ruchów i najprostszej ścieżki ale tak zarejestrowany gameplay będzie wyglądał inaczej niż speedrunnera.

• Odpowiedzi 678
  • Wyświetleń 100,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Konsolite
    Konsolite

To nie żart, nowy odcinek

• Subik wpada zatem! Mamy tu fanów Like a Dragon?  Plus w ramach małego eksperymentu nagrałem coś w pojedynkę. Etatowy fach to trochę ułatwia, takie gadanie samemu do siebie. W każ

• Trudno o bardziej pasującą rzecz do tematu ZgRedcasty. W początku czegoś, co pewnie będzie kilkuletnim cyklem, rozmawiam z Kalim i Norbim o pierwszym numerze Ekstrima i o growej rzeczywistości 1997 ro

Opublikowano
  • Autor

14 minut temu, Pix napisał(a):

Postaraj się proszę tylko być wyrozumiały dla The Room.

Mamy chyba dość podobnie, to bardzo mocny tytuł moich lat nastoletnich, bardzo pobudzał wyobraźnię tym mieszkaniem nawet na poziomie screenshotów z Ekstrima. Ale powtarzalność drugiej połowy zostanie podkreślona także!

15 minut temu, Pix napisał(a):

Okazało się, że z gatunku nigdy nie wyrosłem. I że w ogóle nie da się z niego wyrosnąć. Ktoś tylko musiał mi o tym przypomnieć. Dodatkowym zbawieniem jest to, że zazwyczaj są to stosunkowo krótkie tytuły, co również cenię w czasach zdominowanych przez kolosalnych rozmiarów open-worldy na 100 godzin.

Piękna myśl. I pełna zgoda z mojej strony, platformery są takim rdzennie growym rodzajem doświadczenia i działają niemal na poziomie podświadomym. Ja mam autentycznie lepszy humor, gdy ogrywam w przerwach od innych rzeczy platformery. Tylko że to raczej "nieklikalna" tematyka, niestety.

19 minut temu, Pix napisał(a):

W każdym razie dzięki Adam za swoją pracę na rzecz giereczek. Zarówno w ekstrimie, specjalach, albumach, podcastach, czy nawet na uczelni. Potrzeba więcej takich ludzi w naszej branży.

I ja dziękuję, bo warto zarażać pasją! <3

3 minuty temu, łom napisał(a):

Dla mnie schmovement to nie podgatunek tylko styl grania bo wymiatacz jeśli dostanie odpowiednie narzędzia to pokaże całkiem inną grę niż początkujący. Mirror's Edge da radę przejść na chama korzystając tylko z podstawowoych ruchów i najprostszej ścieżki ale tak zarejestrowany gameplay będzie wyglądał inaczej niż speedrunnera.

No i ja się zgadzam, zresztą tak samo z SM64 czy właśnie Demon Tides, da się niemal "na jaskiniowca", a można zobaczyć, co z zestawem ruchów robią prawdziwi wymiatacze. Piękne sprawy.

Opublikowano

Ten kawałek, o którym wspominasz rzeczywiście kozacki. Już zaczynam zapętlać.

Opublikowano
  • Autor
23 minuty temu, SlimShady napisał(a):

Ten kawałek, o którym wspominasz rzeczywiście kozacki. Już zaczynam zapętlać.

Słuchałem go jakieś 128 razy w tym roku. Dzięki Tobie właśnie włączam po raz 129. fsg

Opublikowano

Dzieje się coś dziwnego, bo nie mogę przestać. To jest silniejsze ode mnie. Jeżeli kiedykolwiek w to zagram, to dla tego jednego kawałka, a możliwe, że takich dobroci jest dużo więcej.

Opublikowano
8 godzin temu, Grześ napisał(a):

Zrobię offtop, ale jak macie takie problemy to czym prędzej trzeba iść do trychologa, tylko takiego z prawdziwego zdarzenia po trychologii, który dysponuje odpowiednim sprzętem, a nie fryzjerki po kursie

W sumie mogę się wybrać, w najgorszym razie mój portfel schudnie o parę stówek (bo tej mojej przerzedzonej sierści to już chyba bardziej zaszkodzić się nie da) pytanie tylko czy w przypadku typowego łysienia na tle androgenowym zadziała cokolwiek innego, niż jakieś piguły obniżające poziom testosteronu? Bo w układzie hormonalnym to wolałbym sobie nie grzebać z obawy przed potencjalnymi skutkami ubocznymi, które mogą przewyższyć korzyści.

Opublikowano
14 minut temu, Nomen dubium napisał(a):

W sumie mogę się wybrać, w najgorszym razie mój portfel schudnie o parę stówek (bo tej mojej przerzedzonej sierści to już chyba bardziej zaszkodzić się nie da) pytanie tylko czy w przypadku typowego łysienia na tle androgenowym zadziała cokolwiek innego, niż jakieś piguły obniżające poziom testosteronu? Bo w układzie hormonalnym to wolałbym sobie nie grzebać z obawy przed potencjalnymi skutkami ubocznymi, które mogą przewyższyć korzyści.

Zobaczysz co Ci powiedzą. Nie chcę się tu rozpisywać, ale ja też łysiałem, a pod mikroskopem okazało się, że mam pełno włosów, tylko szybko wypadają, a te co rosną dają jeden włos z cebulki zamiast trzech i to jeszcze przezroczysty. Wszystko z powodu wysokiego niedoboru witamin, minerałów i stresu. Po badaniach krwi, wdrożeniu suplementacji, odpowiednich kosmetyków i minoksydylu wszystko odrosło. Akurat u mnie nie było to androgenowe, ale na początku powiedziała mi, że nawet jeśli się okaże androgenowe to da się to bardzo spowolnić. Chodziłem do dermatologów i do znajomej po kursie i wszyscy mi mówili, że mam się z łysieniem pogodzić. W końcu trafiłem do prawdziwego trychologa, babki która wykłada na uniwersytecie Jagiellońskim i mi pomogła.

Opublikowano

Aaaaa no to widzisz bracie, czyli Ty nie miałeś problemu z ŁYSIENIEM tylko po prostu z WYPADANIEM WŁOSÓW, bo różnica między jednym a drugim właśnie na tym polega, że wypadanie kudłów jest odwracalne (wystarczy tylko ustalić i wyleczyć przyczynę) a łysienie (w tym m.in. właśnie androgenowe) niestety nie, można je co najwyżej spowolnić albo zdecydować się na przeszczep. U mnie to jest podręcznikowy przykład łysienia od testosteronu (przerzedziło mi sierść tylko z przodu i na środku czajnika, po bokach i z tyłu nadal jest gęsta; zakładam, że u Ciebie wypadała równomiernie na całej łepetynie?) a o żadnych niedoborach żywieniowych nie ma w moim przypadku mowy, moja dieta i suplementacja są dopięte na ostatni guzik i badania krwi potwierdzają brak jakichkolwiek niedoborów.

Opublikowano
2 godziny temu, Konsolite napisał(a):

Nikt nie prosił ale proszę bardzo ;)

Jeszcze poprzedniego nie zdążyłem obejrzeć, proszę tak szybko nie nagrywać.

Opublikowano
4 minuty temu, Manor napisał(a):

Jeszcze poprzedniego nie zdążyłem obejrzeć, proszę tak szybko nie nagrywać.

Wymówki, wymówki, wymówki ;)

Opublikowano
17 godzin temu, Konsolite napisał(a):

Nie byłem do końca przekonany czy atakować odnowionego black flaga, ale mnie namówiliście

Opublikowano
W dniu 17.07.2026 o 19:37, Konsolite napisał(a):

Protip dla innych wydawców: dajcie Konsolce za darmo i może nawet trochę pochwali waszą grę ;d

Chociaż akurat twoja miłość do asasyna jest dość konsekwentna, co jest zaskakujące. Zazwyczaj nie znosisz takich bezdusznych mainstreamowych gier triple aaa, które asasyn reprezentuje

Opublikowano
7 godzin temu, Pix napisał(a):

Protip dla innych wydawców: dajcie Konsolce za darmo i może nawet trochę pochwali waszą grę ;d

Ten extra milion po nagraniu ? Przypadek?

Chociaż akurat twoja miłość do asasyna jest dość konsekwentna, co jest zaskakujące.

może nie miłość , to nie Guilty Gear ;)

Jednak nie da się ukryć że lubię tą serię, szczególnie kilka części

Zazwyczaj nie znosisz takich bezdusznych mainstreamowych gier triple aaa, które asasyn reprezentuje

Zazwyczaj, w przypadku ac to po prostu podoba mi się mix mechanik i inny smak, tu Egipt, tam Francja, Karaiby itp.

Zresztą skrytobój, skrytozaboj, skryto..,

Zabijanie po cichaczu mnie bawi ;)

Opublikowano

Do niedawna szkoda mi było czasu na podcasty, ale spróbowałem jednego na próbę no i wsiąkłem. Nadrobiłem już z dwadzieścia ostatnich. Konsolite, czemu tak biednego Carnasia prześladujesz? I to tylko w trakcie Pograduszek, bo przy ostatnim Assassinie pełna kultura była.

Opublikowano

Konsolite lubi sobie robić żarty z Carnasia jak jest w grupie. Taki trochę szkolny bully z amerykańskich filmów. Jak jest otoczony grupką swoich akolitów czuje się nieśmiertelny. A jak jest sam na sam to się boi zadzierać z potężnym niedźwiedziem

Opublikowano
5 godzin temu, sadiker napisał(a):

Do niedawna szkoda mi było czasu na podcasty, ale spróbowałem jednego na próbę no i wsiąkłem. Nadrobiłem już z dwadzieścia ostatnich. Konsolite, czemu tak biednego Carnasia prześladujesz? I to tylko w trakcie Pograduszek, bo przy ostatnim Assassinie pełna kultura była.

Kto się czubi, ten się lubi. Za czasów Tomografu było podobnie, tak już jest że trzeba go pocisnąć bo często nie gra ale pogadać chce ;)
W przypadku Czarnej Flagi miał co powiedzieć, bo faktycznie pograł a oryginalne wydanie nawet (chyba?) skończył, co przekłada się na regularny żarcik że Carnaś kupuje ale nie kończy gier ;)

4 godziny temu, Pix napisał(a):

Konsolite lubi sobie robić żarty z Carnasia jak jest w grupie. Taki trochę szkolny bully z amerykańskich filmów. Jak jest otoczony grupką swoich akolitów czuje się nieśmiertelny. A jak jest sam na sam to się boi zadzierać z potężnym niedźwiedziem

Nie niedźwiedziem a świnią, no dobra dzikiem ;)
Aby się nabijać z Carnasia nie potrzebuję żadnego wsparcia, koledzy są po prostu bardziej wyrozumiali niż ja i na nagraniu go nie cisną, tylko po, albo przed, albo na grupowym chacie ;)

Opublikowano
  • Autor

Mniejszy materiał, którym z radością „rozbudowuję” nasz cykl o Tomb Raiderze dafuq

Opublikowano

Wyjdę trochę na drugą Jutrzenkę, ale jedną duperelę muszę wytknąć bo to nagminnie popełniany błąd, nawet u pierwszoligowych erudytów: nie mówi się rEmaster tylko rImaster (tak jak i nie mówi się rEmejk, tylko rImejk) poza tym spoko materiał; a, no i jak już wspominasz o tych bardziej zaawansowanych rozszerzeniach do późniejszych Tombów, to może w następnej kolejności omówiłbyś np. The Lost Artifact?

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, Nomen dubium napisał(a):

Wyjdę trochę na drugą Jutrzenkę, ale jedną duperelę muszę wytknąć bo to nagminnie popełniany błąd, nawet u pierwszoligowych erudytów: nie mówi się rEmaster tylko rImaster (tak jak i nie mówi się rEmejk, tylko rImejk) poza tym spoko materiał; a, no i jak już wspominasz o tych bardziej zaawansowanych rozszerzeniach do późniejszych Tombów, to może w następnej kolejności omówiłbyś np. The Lost Artifact?

Nie uważam siebie za wielkiego erudytę, choć sporo pracuję głosem (ba – krytyczny jestem wobec własnych umiejętności mówienia, chciałbym być w tym lepszy), natomiast co do wytknięcia odpowiem bez jakiejś specjalnej próby bronienia się, że my słowa "polonizujemy" wraz z czasem – dlatego gry są u nas w uzusie rEmasterowane, a nie rImasterowane, i dlatego wydłużyliśmy już na polską modłę "i" w rImake'u i powoli przestajemy denerwować się na zapis "rimejk". Znaczy masz rację, jasne, ale nie spinałbym się tutaj.

Co do dodatków! Na pewno przy "dwójce", którą bierzemy wkrótce na warsztat, sprawdzę The Golden Mask, by spróbować zrobić analogiczny materiał, więc w 2027, gdy podcast zajmie się "trójką", nie unikniemy The Lost Artifact. Jest fun z tego. I jest sporo medytacji przy graniu w klasyczne odsłony.

Edytowane przez Piechota

Opublikowano

Jak już się czepiamy rImastera to pamiętajmy też o tum rejde zamiast tomb rajder pawel

Opublikowano
W dniu 23.07.2026 o 11:15, Piechota napisał(a):

więc w 2027, gdy podcast zajmie się "trójką"

Święte gówno... Trójeczka dopiero w 2027??! No nieee, w takim tempie to zanim dojedziecie do wyczekiwanego przeze mnie Ejndżel of Darknes, to ja w międzyczasie możliwe że zdążę już ze starości wyciągnąć kopyta, a przynajmniej osiągnę wiek dziadziusia z "Dzieci z Bullerbyn"!

Opublikowano
1 hour ago, łom said:

Butcher wyjaśnia konflikt z Shivą ( do którego miałem duży sentyment bo to on opublikował moją bramkę w kaciku sportowym ćwierć wieku temu 🙃).

Kojarzę, ze na forum była wzmianka o zabarwieniu romantycznym tego konfliktu; (jakaś kobieta w grze?), o czym Butcher nic nie wspomina, czy coś było na rzeczy, czy to jakieś durne wymysły?

Co do podcastu, chłopaki dają fajny content, lubię słuchaċ i poczucie humoru też moje. Pozdro

Opublikowano

A ile tym razem razy padło "The Last of Us" z ust Butchera?

Słuchałem kiedyś odcinka o filmach i serialach i nawet tam nawijał o TLoU. Bodajże porównał przemianę bohaterów do tej z Braking Bad xD