Opublikowano poniedziałek o 00:102 dni Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Ja tak tylko wspomnę, że PSX to zbyt gruby temat, by to zmieścić w jednym numerze, dlatego chcemy to podzielić na swoistą trylogię.PSOne Extreme Narodziny (1994-1996)PSOne Extreme Rewolucja (1997-1998)PSOne Extreme Dziedzictwo (1999-2001)Format jeszcze jest dopracowywany, więc jeszcze chwila do oficjalnej zapowiedzi, ale całość będzie spójna i numerowana od 1 do 3.
Opublikowano poniedziałek o 18:431 dzień W dniu 1.02.2026 o 10:52, Perez napisał(a):Pany, będę chciał odpalić ankietę ze specjalami, bo dużo różnych opcji się pojawia, więc warto to wybadać nieco szerzej. Mogą być również propozycje typu "Historia RPG" itp., o ile faktycznie ktoś na takie coś by czekał, żeby nie wrzucać na zasadzie "o, to dodam wszystkie gatunki gier".Z tych tematów, które się przewijają:PSP + PS VitaPS one (to już w zasadzie się dzieje)Wii + Wii UNintendo 64GameCubeGBA DS + 3DS (a może i osobno)X360 PC #2Sega Mega DriveOdpalę takie pytanie też na Fejsie, pozbieram propozycję i powstanie nam ankieta.Grupowanie konsol nie ma sensu moim zdaniem, na Wii, DS, 3DS, PSP oraz Wii U jest całkiem sporo tematu. Na Vicie jest dużo niszy w stosunku do mainstreamu i może być "ciężej" dla przeciętnego czytelnika, ale na pozostałych konsolach...
Opublikowano poniedziałek o 19:301 dzień 19 godzin temu, Roger napisał(a):Ja tak tylko wspomnę, że PSX to zbyt gruby temat, by to zmieścić w jednym numerze, dlatego chcemy to podzielić na swoistą trylogię.PSOne Extreme Narodziny (1994-1996)PSOne Extreme Rewolucja (1997-1998)PSOne Extreme Dziedzictwo (1999-2001)Format jeszcze jest dopracowywany, więc jeszcze chwila do oficjalnej zapowiedzi, ale całość będzie spójna i numerowana od 1 do 3.Takie coś to już w twardej oprawie musi być, albo zrobić dwie wersje.
Opublikowano poniedziałek o 20:461 dzień 2 godziny temu, jakbu napisał(a):Grupowanie konsol nie ma sensu moim zdaniem, na Wii, DS, 3DS, PSP oraz Wii U jest całkiem sporo tematu. Na Vicie jest dużo niszy w stosunku do mainstreamu i może być "ciężej" dla przeciętnego czytelnika, ale na pozostałych konsolach...Na Wii U by się nazbierało coś sensownego na 124/132 strony? Z Vitą sam zauważasz, że dużo niszy - my, chcąc nie chcąc, trochę w ten mainstream musimy celować, żeby ta sprzedaż była jakaś sensowna. Gdybyśmy sprzedawali, powiedzmy po 8-10k, to wtedy można machnąc ręką, mając świadomość, że zrobi się coś niszowego, co kupi "tylko 6k", ale gdy sprzedaje po 3-4k w dłuugiej perspektywie, no to trochę ryzyko z niszowym projektem.
Opublikowano poniedziałek o 21:111 dzień Godzinę temu, Shen napisał(a):Takie coś to już w twardej oprawie musi być, albo zrobić dwie wersje.Wiesz, ja bym chętnie robił i 8 wersji, tylko wszystko kwestia zainteresowania - przy 6 okładkach (w zasadzie 7) zrobienie dwóch wersji to się zaczynasz rozdrabniać - każda wersja okładki kosztuje, sprzedaż dwóch rodzajów wydania sprawia, że każdego drukujesz teoretycznie 50% możliwości ergo druk rośnie, bo nakład maleje. A jest tak jak wspomniałem wyżej - może nie że się poruszamy na granicy opłacalności, bo aż tak nie ma źle, ale no też to nie jest tak, że "pff, zróbmy se 3 wersje, co nam tam, niech leżą".
Opublikowano poniedziałek o 21:301 dzień 18 minut temu, Perez napisał(a):Wiesz, ja bym chętnie robił i 8 wersji, tylko wszystko kwestia zainteresowania - przy 6 okładkach (w zasadzie 7) zrobienie dwóch wersji to się zaczynasz rozdrabniać - każda wersja okładki kosztuje, sprzedaż dwóch rodzajów wydania sprawia, że każdego drukujesz teoretycznie 50% możliwości ergo druk rośnie, bo nakład maleje. A jest tak jak wspomniałem wyżej - może nie że się poruszamy na granicy opłacalności, bo aż tak nie ma źle, ale no też to nie jest tak, że "pff, zróbmy se 3 wersje, co nam tam, niech leżą".Można zrobić 6 czy tam 7 w miękkiej i jedna w twardej w cenie premium, bo tego pewnie zejdzie mniej.
Opublikowano poniedziałek o 22:351 dzień Perez chyba nie bardzo wierzy w popularność N64, bo zręcznie omija temat ;)
Opublikowano poniedziałek o 23:271 dzień Snesa też się bali, a ostatecznie wyszło całkiem dobrze, więc i z N64 wyjdzie okej. Konsola miała krótkie życie i średnio się sprzedała, ale biblioteki kultowych gier może jej pozazdrościć wiele innych sprzętów. Mario 64, Ocarina of Time, Majora's Mask, GoldenEye, Paper Mario, Banjo Kazooie, Banjo Tooie, Conker, Donkey 64, Perfect Dark. Plus całkiem sporo ukrytych perełek. Kto miał szczęście i posiadał Nintendo 64 ten wie, że to była prawdziwa magia.
Opublikowano wczoraj o 05:27 1 dzień 6 godzin temu, [InSaNe] napisał(a):Perez chyba nie bardzo wierzy w popularność N64, bo zręcznie omija temat ;)Eee, nie :) Dla mnie spoko, jak najbardziej jest na liście do zrobienia. Na dniach wleci ankieta - zobaczymy z grubsza, jakie są oczekiwania.
Opublikowano wczoraj o 06:51 1 dzień Godzinę temu, Perez napisał(a):Eee, nie :) Dla mnie spoko, jak najbardziej jest na liście do zrobienia. Na dniach wleci ankieta - zobaczymy z grubsza, jakie są oczekiwania.Proszę dodać GameCube'a do ankiety.
Opublikowano 20 godzin temu20 godz. 17 godzin temu, Perez napisał(a):Na Wii U by się nazbierało coś sensownego na 124/132 strony? Z Vitą sam zauważasz, że dużo niszy - my, chcąc nie chcąc, trochę w ten mainstream musimy celować, żeby ta sprzedaż była jakaś sensowna. Gdybyśmy sprzedawali, powiedzmy po 8-10k, to wtedy można machnąc ręką, mając świadomość, że zrobi się coś niszowego, co kupi "tylko 6k", ale gdy sprzedaje po 3-4k w dłuugiej perspektywie, no to trochę ryzyko z niszowym projektem.Uwzględniając rzeczy z eShopa sądzę, że tak, a z publicystyką to w ogóle na luzie (wszakże jest do pokrycie Virtual Console, aspekt asymetrycznej rozgrywki wieloosobowej, kulisy kiepskiego marketingu wokół konsoli, zwiększenie nacisku Nintendo na rozgrywkę online, itd.). Ewentualnie można skombić z niekochaną przez Sony Vitą i mieć fanów dwóch koncernów w jednym garnuszku, skoro kieszonkonsolka niebieskich ma małe szanse na wystąpienie solo.
Opublikowano 16 godzin temu16 godz. Pomysł na połaczenie dwóch wtop topowych firm na rynku może nie jest głupi na pewno jako pojedyncze wydania nie mają racji bytu.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. W dniu 2.02.2026 o 01:10, Roger napisał(a):Ja tak tylko wspomnę, że PSX to zbyt gruby temat, by to zmieścić w jednym numerze, dlatego chcemy to podzielić na swoistą trylogię.PSOne Extreme Narodziny (1994-1996)PSOne Extreme Rewolucja (1997-1998)PSOne Extreme Dziedzictwo (1999-2001)Format jeszcze jest dopracowywany, więc jeszcze chwila do oficjalnej zapowiedzi, ale całość będzie spójna i numerowana od 1 do 3.Szczerze to już trochę zmęczenie materiału moim zdaniem. Dużo tego wypuszczacie, zwłaszcza w tak krótkich odstępach czasu. Ja mam trochę przesyt, ale może w tej kwestii jestem odosobnionym przypadkiem.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Tak jest, trochę za dużo tych specjali. Raz na kwartał to zbyt częsta rzecz, dodatkowo teraz Atari... pierwszy raz zastanawiam się czy w ogóle zamawiać ten egzemplarz. Raz-dwa razy w roku byłoby optymalniej z mojej perspektywy.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Pisalem juz o tym. Jeszcze jakies oryginalne tematy jak atari, n64, segi w miare ok, ale po raz 2137 o psx? I to w 3 czesciach (jak cdaction keke) kiedy niedawno wyszla biblia psx od kosa przy ktorej grzebal sam Roger? Ludzie to juz chyba tylko beda kupowac (i moze taki jest zamysl) dla samego zbierania bo serio nie wiem czego nowego mozna sie bedzie dowiedziec. Znow poleci temat jak nintendo zrobilo sony w ch.uja a wsrod gier kolejny raz o mgs i silent hill. Ja odpadam.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. No ja ps1 to zerowy hajp, przez to ostatnie wydanie kosa. No nie wiem co tam można dać więcej poza grami które nie zmieściły sie w tamtym wydaniu
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Moim zdaniem optymalnie by było jeden specjal konsolowy, jedna książka/album, dwa numery rocznikowe na rok. Przykładowo czerwiec PE 1994, wrzesień N64 Extreme, grudzień PE 1995, marzec 2027 książka.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 17 minut temu, Bzduras napisał(a):Tak jest, trochę za dużo tych specjali. Raz na kwartał to zbyt częsta rzecz, dodatkowo teraz Atari... pierwszy raz zastanawiam się czy w ogóle zamawiać ten egzemplarz. Raz-dwa razy w roku byłoby optymalniej z mojej perspektywy.Przy przykładowo jednym specjalu rocznie to się nie pospina niestety. Sytuacja wygląda tak, że dzisiaj najwięcej czasu zajmuje miesięcznik, który jednocześnie finansowo jest najmniej do przodu (a bywają numery, że jest do tyłu - słabsza sprzedaż, mało reklam). Z drugiej strony wokół PE wszystko się kręci, to jest nasza marka i nikt tu nie zamierza niczego zmieniać (w sensie zmiana na dwumiesięcznik itp.). Z trzeciej strony, aby miesięcznik mógł sobie funkcjonować spokojnie to trzeba mieć skądś kasę i ta kasa pochodzi dzisiaj trochę z Patronite, trochę ze specjali, trochę z książek. Uwierzcie, ja bym naprawdę wolał wydać jednego specjala na pół roku/rok, ale to nam nie zrobi wyniku. To że specjal będzie dłużej w sprzedaży nagle nie sprawi, że go więcej zejdzie, bo te wydania mają jakiś swój sufit. Ktoś ostatnio wspominał, że arhn podawał dane tego swojego specjala zrobionego z CDA - i to było bodaj 5k, tak? Czyli dokładnie górny pułap tych naszych specjali ergo no z tego więcej się nie wyciśnie. @Mejm kupują ludzie, naprawdę, inaczej bym tego nie robił. Ja mam trochę wrażenie, że my tu sobie mamy taką naszą banieczkę, ogólnie forumek jest w centrum tego w tym sensie, że tu cały czas są rozmowy o wydawnictwie, numerach, pomysłach itd. i ja rozumiem Wasz przesyt, ale gdzieś tam ktoś totalnie o tym nie wie, idzie do Empiku, widzi numer i kupuje, bez zastanawiania się, skąd to się wzięło. Dla mnie wejście ze specjalami do Empiku było dobrym przykładem - myślałem, że taka Amiga jak jest to "każdy ma", bo to wałkowane od 1,5 roku, przypominane, reklamy w piśmie etc. Poszło do Empiku, 3 miesiące sprzedaży, żadnego promo - pyk 1000 sztuk. Czyli gdzieś jeszcze trochę tego Czytelnika jest, który zupełnie nie śledzi tego, co się dzieje wokół PE. Tak że nie czujcie absolutnie przymusu "trzeba kupować, bo Perez zbankrutuje" :D Ja oczywiście doceniam takie podejście, ale na luzie, naprawdę. Tak jak Mejm napisał - o PS one raczej niczego się nie dowie, nie ma sprawy, odpuści, ale ja tu jestem pewien, że dla wielu totalnie postronnych osób to może być super wydanie. Wspominacie o tym, że wyszło Kompendium chłopaków - znowu, Wy o tym wiecie, siedzicie w tym, ale jest masa ludzi, którzy pojęcia o tym nie mają, książki nie było w Empikach czy w jakichś innych księgarniach.Tak to z grubsza wygląda. Stąd też te ruchy z Extreme Party, aby spróbować robić je cyklicznie (chociaż do edycji 2025 dołożyliśmy, ale to było do przewidzenia), stąd ta ankieta, gdzie jest kilka pomysłów, które potrzebują Waszej oceny. Tak to niestety wygląda w tym temacie wydawniczym. Ja bym osobiście wolał, aby PE sprzedawało się po naście tysięcy, zarabiało konkret kasę i wtedy jakieś takie specjale/książki to by można faktycznie było sobie wydać "dla zajawy", no ale tak nie ma i trzeba tej kasy szukać w różnych miejscach, bo - co też powtarzam - ja uwielbiam pismo, całą otoczkę, nawet trochę Was ;) - no ale coś z tego musi zostawać - jest redakcja do opłacenia, druk, jakaś reklama, księgowość, hostingi etc. i albo to się spina, albo dajemy spokój, bo czasowo jest to dość zajmujące i nie da się z tego zrobić hobby na zasadzie "a, luz, byle nie dokładać".
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Z tym przesytem to w sumie racja. Ja początkowo brałem wszystko jak leci, choć zwykle zapoznawalem sie tylko fragmentarycznie z treścią, a teraz juz biorę tylko to, co mnie bardziej interesuje, więc na przykład GB odpuściłem, książek tez nie kupiłem. Z magazynem o PS1 rozumiem o tyle, ze większy rynek chyba jest na to niz na książkę, wiec tematyczne pokrywanie sie częściowo nie jest aż takim problemem, bo przypuszczam, ze wiele osób odpusci książkę, ale gazetkę juz weźmie.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 2 minuty temu, Perez napisał(a):Przy przykładowo jednym specjalu rocznie to się nie pospina niestety. Sytuacja wygląda tak, że dzisiaj najwięcej czasu zajmuje miesięcznik, który jednocześnie finansowo jest najmniej do przodu (a bywają numery, że jest do tyłu - słabsza sprzedaż, mało reklam). Z drugiej strony wokół PE wszystko się kręci, to jest nasza marka i nikt tu nie zamierza niczego zmieniać (w sensie zmiana na dwumiesięcznik itp.). Z trzeciej strony, aby miesięcznik mógł sobie funkcjonować spokojnie to trzeba mieć skądś kasę i ta kasa pochodzi dzisiaj trochę z Patronite, trochę ze specjali, trochę z książek.Uwierzcie, ja bym naprawdę wolał wydać jednego specjala na pół roku/rok, ale to nam nie zrobi wyniku. To że specjal będzie dłużej w sprzedaży nagle nie sprawi, że go więcej zejdzie, bo te wydania mają jakiś swój sufit. Ktoś ostatnio wspominał, że arhn podawał dane tego swojego specjala zrobionego z CDA - i to było bodaj 5k, tak? Czyli dokładnie górny pułap tych naszych specjali ergo no z tego więcej się nie wyciśnie.Kumam, ale to właśnie prowadzi trochę do przesytu. Dopóki się sprzedają to spoko, nie każdy wciąga wszystko od potężnego wydawcy N3 Media jak forumowicze. Jeśli Tobie się to spina to rób je dalej, ja tylko podrzucam swoją perspektywę, Mysza akurat powiedział na głos to, co mi się po głowie kołatało od jakiegoś czasu.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. No ja biorę jak leci, ale czasu mało nawet na miesięcznik (ale hej 338 już leci, więc not bad xd).Natomiast specjale to przekartkowane głównie. Nie wiem czy i kiedy znajdę czas to przeczytać (bo będzie jeszcze mniej czasu xd), ale mam i cenie.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. W świecie bez kompendium(którego nawet nie skończyłem, bo dawkuję), to jeszcze, ale ja już miałem problem, że to wyjdzie w tak krótkim odstępie od niego, a tu się okazuję, że to będzie składanka. Najgorsze, co można zrobić, to zajechać format i powtarzalność tematów. Książka o MGS-ie, w kompendium MGS, tutaj trzyczęściowy składak. Może za kilka lat jakby wjechało, ale też z drugiej strony, kompendium to osobne wydawnictwo i drogie chociaż warte swojej ceny mimo literówek i błędów merytorycznych, a tutaj może to jest kierowane do psxowców. No, ale jakoś nie potrafię się tym cieszyć, wolałbym żeby duchy o ZX spectrum pisały, co jest w moim przypadku nie do pomyślenia. Trzeba to jakoś lepiej ustawiać i urozmaicać, bo się w gazetkowy ubisoft zamieniacie.