Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Nie przeceniajmy znaczenia też forum, została tutaj garstka ludzi, aktywnie czytających pewnie jest koło 100. Zasięgi dużo większe buduje FB, empik i reklamy. Forumek pewnie jest dobry do SEO.Ja zmęczenia tematami nie czuję, uwielbiam retro i nawet czytać o konsolach których nie miałem. Jednak te numery z PS1 odpuszczę, był jeden i to mi wystarczy, jest podobno świetna książka na rynku o tej konsoli której też jeszcze nie kupiłem ale pewnie kiedyś na promce się skuszę. Nie mam po prostu sentymentu do tego sprzętu więc to nie jest nawet do mnie skierowane. Jedna publikacja mi wystarczy. Zresztą PSX jest tak kultowy w polsce, że te tematy ciągle gdzieś się przwijają w magazynie, to mi wystarczy. Wolę poczytać o czymś nowym dla mnie żeby dowiedzieć się czegoś nowego. Po to w sumie czytam czasopisma czy książki. Numer o Amidze tak mnie pochłonął, że do dzisiaj chodzi za mną zakup tego sprzętu i przeróbka. A nigdy tego komputerka nie miałem. Oby tak nie było z Atari hehe
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Ja konsolowe specjale bede bral jak leci niezaleznie od tego jaka platforma bedzie opisywana. Gatunkowe juz oedpuszcze. Roczniki PE o ktorych niektorzy wspominaja tez. Do poki sie spina finansowo to wydawajcie jak uwarzacie. To Forum to potezna banka niemalze w kazdym temacie wiec zaden wyznacznik.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Książki Kosa w preorderach zeszło 1000 z hakiem, dla niektórych cena zaporowa, każdy specjal sprzedał się lepiej. Raczej to w innego klienta celuje.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. 11 minut temu, Bzduras napisał(a):Kumam, ale to właśnie prowadzi trochę do przesytu. Dopóki się sprzedają to spoko, nie każdy wciąga wszystko od potężnego wydawcy N3 Media jak forumowicze. Jeśli Tobie się to spina to rób je dalej, ja tylko podrzucam swoją perspektywę, Mysza akurat powiedział na głos to, co mi się po głowie kołatało od jakiegoś czasu.Absolutnie zgoda, ja to rozumiem, zresztą w redakcji też mieliśmy rozmowy o tym, ile tych specjali itd., że jest intensywnie. Natomiast tak jak mówię - póki nie pojawi się jakaś nowa opcja finansowania (nie wiem, może coś z ankiety wyniknie) to bez specjali to po prostu się nie pospina. A wydawanie jednego na pół roku sprawi, że dopływ kasy się znacznie zmniejszy i będzie jej mniej na ewentualne zasypywanie dziur, gdy będzie taka potrzeba. Ja pamiętam pierwsze pół roku działania wydawnictwa i nie polecam :P Kasa od kolporterów spływała z 3-miesięcznym opóźnieniem, druk i pensje trzeba było rozliczać na bieżąco, wtedy jakby nie przedsprzedaż Amigi czy jedna promka prenumerat to już byłaby awaria. @SlimShady też zgoda, może tak być, że w pewnym momencie ten format specjali się wyczerpie, no ale to już są rozkminy - czy jak będą rzadziej to coś zmieni, że nagle ktoś, kogo np. konsola X nie interesuje, kupi? A że ogólnie się format wyczerpie to raczej pewne - tych popularniejszych konsol jest kilkanaście, można próbować z gatunkami, ale trudno tu ocenić. Pamiętam jak to wyglądało w Teraz Rock Kolekcji - topowe zespoły robiły wynik, ale im dalej, tym rezultat słabszy. Ja po prostu wychodzę z założenia, że jeśli jest zainteresowanie tym, to działajmy, budujmy stabilność finansową wydawnictwa, a nie zaczniemy wydawać raz na rok specjala, żeby się przez pozostałe 11 miesięcy zastanawiać jak tam miesięcznik sobie poradzi.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Nie do końca, to miałem na myśli. Moim zdaniem special raz na kwartał jest jeszcze ok(przy dwóch extra albumach zrobiło się już trochę ciasno), ale to tak powiedzmy do przeżycia, chociaż straszyłeś, że masz w planach coś jeszcze, to może będzie więcej niż 18 rocznie. Bardziej chodzi o unikanie powtórek, to się liczy. Nie mógłbym być mniej zainteresowany niż np. ostatnim Atari(nie muszę mieć sentymentu, to nie jest mój klucz w doborze), i wziąłem, ale się nie cieszę. Niemniej i tak jest to dla mnie ciekawsze niż zapchać się szarakiem po sam korek, z półroczną przerwą, bo nie wiem nic o E.T. poza tym, że jest chujowy, i leży zakopany na pustyni.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. 3 minuty temu, Perez napisał(a):Natomiast tak jak mówię - póki nie pojawi się jakaś nowa opcja finansowania (nie wiem, może coś z ankiety wyniknie) to bez specjali to po prostu się nie pospina. Ups, nie brzmi to optymistycznie, biorąc pod uwagę, że ze specjali łatwo sie wystrzelać, przynajmniej tych potencjalnie najpopularniejszych, i byc może jest juz do tego blizej niz dalej, a te pomysły z ankiety na dodatkowe źródła kasy wyglądają na moje oko średnio perspektywicznie. Biorąc pod uwagę kurczace sie zasoby sprzętu do specjali tym bardziej bym wypróbował jakis specjal gatunkowy (lub inny niesprzętowy), czy ma szanse zażreć na podobnym poziomie.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 1 minutę temu, LeifErikson napisał(a):Biorąc pod uwagę kurczace sie zasoby sprzętu do specjali tym bardziej bym wypróbował jakis specjal gatunkowy (lub inny niesprzętowy), czy ma szanse zażreć na podobnym poziomie.Proponowałem specjal o Pokemonach, szczególnie teraz, jak te wydania trafiają do empiku. Fani gier, anime, karcianki, jest potencjał.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 24 minuty temu, Perez napisał(a):Tak to z grubsza wygląda. Stąd też te ruchy z Extreme Party, aby spróbować robić je cyklicznie (chociaż do edycji 2025 dołożyliśmy, ale to było do przewidzenia), stąd ta ankieta, gdzie jest kilka pomysłów, które potrzebują Waszej oceny.Jak już mowa o Extreme Party to tutaj napiszę bo w ankiecie nie było tabelki na pomysły. Na tegorocznym EP z chęcią bym zobaczył większą strefę turniejową obecnych "konsolowych" tytułów (EA FC, GT7, Street Fighter VI czy co tam jest popularne) i sprawdził bym zainteresowanie. Może jest miejsce na to aby w przyszłym roku albo zorganizować 2x EP, jedno bardziej turniejowe, drugie retro albo zrobić dwudniową edycję (z podobnym podziałem). Tylko tutaj trzeba by było zagadać ze zorientowanymi osobami ( @Di ?) i wydawcami gierek (może jakiś patronat/sponsor nagród) czy to ma sens.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 5 minut temu, SlimShady napisał(a):Nie do końca, to miałem na myśli. Moim zdaniem special raz na kwartał jest jeszcze ok(przy dwóch extra albumach zrobiło się już trochę ciasno), ale to tak powiedzmy do przeżycia, chociaż straszyłeś, że masz w planach coś jeszcze, to może będzie więcej niż 18 rocznie.Bardziej chodzi o unikanie powtórek, to się liczy. Nie mógłbym być mniej zainteresowany niż np. ostatnim Atari(nie muszę mieć sentymentu, to nie jest mój klucz w doborze), i wziąłem, ale się nie cieszę. Niemniej i tak jest to dla mnie ciekawsze niż zapchać się szarakiem po sam korek, z półroczną przerwą, bo nie wiem nic o E.T. poza tym, że jest chujowy, i leży zakopany na pustyni.Czyli ogólnie wszystko wina Kompendium! ;)Co do dodatkowych tematów - pojawiają się, ale to bardziej w roli wydawcy, a nie że to nasze. Okazuje się, że chętnych do pisania nie brakuje. 5 minut temu, LeifErikson napisał(a):Ups, nie brzmi to optymistycznie, biorąc pod uwagę, że ze specjali łatwo sie wystrzelać, przynajmniej tych potencjalnie najpopularniejszych, i byc może jest juz do tego blizej niz dalej, a te pomysły z ankiety na dodatkowe źródła kasy wyglądają na moje oko średnio perspektywicznie.Biorąc pod uwagę kurczace sie zasoby sprzętu do specjali tym bardziej bym wypróbował jakis specjal gatunkowy (lub inny niesprzętowy), czy ma szanse zażreć na podobnym poziomie.Bo tak jest, ja to powtarzam od początku :) Biorąc się za ten temat to pierwsze co komunikowałem redakcji to chęć zrobienia ze specjali kwartalnika, bo pismo znam od 15 lat i wiem, jak to wygląda - nie ma tam cudów, sprzedaż jest jaka jest, o reklamy coraz trudniej, bo online wygrywa, drukarnie za darmo nie zaczną drukować, a redakcja za free pisać. Natomiast jednocześnie na dzisiaj jest OK, mogę spać spokojnie, ale to właśnie po części zasługa tego zbierania ziarnko do ziarnka z różnych źródeł, jakiegoś szukania oszczędności (stąd zmiana drukarni w 2024), nowych produktów (vide książki czy nawet na przetarcie koszulki/kubki). A ile to wszystko pociągnie to trudno powiedzieć, dużo wpływ ma np. sprzedaż egz. miesięcznika, która przez lata spadała, teraz stoimy w miejscu, ale ile to potrwa - nie wiem.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Czytając powyższe wypowiedzi mam jeden wniosek: duża część forumowiczów po prostu cierpi na FOMO :D czego Perez nie wypuści pod marką PE, to dużo ludzi tutaj musi to kupić, nawet to samo w różnych okładkach. I może sobie Perez pisać, że absolutnie nikogo tu nie zmusza do kupowania, ale to jest taki mocniejszy mus, bo wewnętrzny. Ja kupuję wyjaśnienie Pereza, o MGS może być nawet i 4 razy w roku w różnych wydaniach, bo każdy specjal może być targetowany do innego odbiorcy itp. Problemem jest to dla wiernego forumka, ale nie dla przypadkowych npców kupujących jakąś gazetkę, czekając na pociąg na dworcu.Także ta krytyka, przesyt (dla mnie też tempo dosyć zawrotne, ale ja przyznaję bez bicia kupuję tylko wybrane specjale) pokazuje w sumie jak zajebistą społeczność ma pismo i jak są przywiązani do marki.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 6 minut temu, łom napisał(a):Jak już mowa o Extreme Party to tutaj napiszę bo w ankiecie nie było tabelki na pomysły. Na tegorocznym EP z chęcią bym zobaczył większą strefę turniejową obecnych "konsolowych" tytułów (EA FC, GT7, Street Fighter VI czy co tam jest popularne) i sprawdził bym zainteresowanie. Może jest miejsce na to aby w przyszłym roku albo zorganizować 2x EP, jedno bardziej turniejowe, drugie retro albo zrobić dwudniową edycję (z podobnym podziałem). Tylko tutaj trzeba by było zagadać ze zorientowanymi osobami ( @Di ?) i wydawcami gierek (może jakiś patronat/sponsor nagród) czy to ma sens.O tym też myślimy, aby EP robić nieco dłuższe, wcześniej zaczynać turnieje i np. finały robić na głównej scenie (część osób narzekała, że chciała posłuchać paneli, a musiała brać udział w eliminacjach turniejowych). I jak najbardziej teraz zaczęliśmy duuuużo wcześniej przygotowania, aby podziałać ze sponsorami, większą liczbą atrakcji, bo rok temu to była trochę partyzantka ogarniania w 3 miesiące.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Może Rogera można wystawić na jakieś płatne randki, albo sesyjki z FF7(bez memorki, więc też nocki wchodzą w grę) i kanapkami z cebulą.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 15 minutes ago, łom said:Jak już mowa o Extreme Party to tutaj napiszę bo w ankiecie nie było tabelki na pomysły. Na tegorocznym EP z chęcią bym zobaczył większą strefę turniejową obecnych "konsolowych" tytułów (EA FC, GT7, Street Fighter VI czy co tam jest popularne) i sprawdził bym zainteresowanie. Może jest miejsce na to aby w przyszłym roku albo zorganizować 2x EP, jedno bardziej turniejowe, drugie retro albo zrobić dwudniową edycję (z podobnym podziałem). Tylko tutaj trzeba by było zagadać ze zorientowanymi osobami ( @Di ?) i wydawcami gierek (może jakiś patronat/sponsor nagród) czy to ma sens.Chętnie pomogę, jeśli będzie okazja :).
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 1 minutę temu, SlimShady napisał(a):Może Rogera można wystawić na jakieś płatne randki, albo sesyjki z FF7(bez memorki, więc też nocki wchodzą w grę) i kanapkami z cebulą.Wspólna nocowanka jak Wieniawa ostatnio ;)
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Gracze uwielbiają kolekcjonować, więc uczucie pominięcia któregoś wydawnictwa wydaje się NIEDOPUSZCZALNE.Ale ja chyba zaczynam się godzić z tym, że niektóre specjale pominę, bo po co się zmuszać? Atari odpuszczę, to dla mnie prehistoria i nie mam z tym sprzętem żadnych wspomnień. Tak samo jak po numerze zerowym i Kompendium Kosa i Rogera, mam absolutny przesyt szaraka, więc kupowania kolejnego (albo i całej trylogii!), specjala o pierwszej sonce wydaje mi się zbędne. Wątpię, że jestem w stanie dowiedzieć się jeszcze czegokolwiek nowego.Z drugiej strony z przyjemnością wleci day one album z Residentem lub specjal o N64, PSP czy DS. Najważniejsze to odrzucić FOMO i pogodzić się z tym, że nie musicie mieć wszystkiego.A skoro do tego wszystkiego sam Prezes mówi, że daje nam pozwolenie na pominięcie niektórych wydawnictw, bo biznes jakoś się na razie kręci, to ja mam czyste sumienie.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Wii oraz WiiU to dla mnie byloby ciekawe doświadczenie, bo tych konsol nie znam, a dużo tam ciekawych tytułów jest zamrożonych do dzisiaj (trauma center second opinion to jedna z wielu).
Opublikowano 56 minut temu56 min Widzę że panują nastroje wyżej o przesycie tematem PS1 i nie chcecie kupić trylogii zapowiedzianej przez Rogera.A to zupełnie przeciwnie jak u mnie!Mnie męczą już wydania o konsolach, na których nigdy nie grałem lub wyrywkowo z nich korzystałem czyli Xbox, Gameboy, Atari itp. PSX Extreme w latach 90 zacząłem kupować z powodu PlayStation 1 i to właśnie na wydania o PS1 czekam. Więc nie przesadzajcie tak od razu że nikt tego nie kupi. Każdy powinien kupić to, co go interesuje. A że jest przesyt to też się zgadzam i wielu z was (w tym na początku ja) kupowało wszystkie wydania specjalne jak leci. W celach kolekcjonerskich. Ja kupowałbym nadal, nawet do kolekcji, ale ja po prostu nie mam tyle pieniędzy żeby każdego roku kupować tyle magazynów i jeszcze książki, które wychodzą! Nawet jeśli chce wspierać interes Pereza i markę PSX Extreme no to sorry, ale nie stać mnie żeby kupować wszystko jak leci. Nawet jeśli bym tylko poczytał Kilka artykułów z takiego na przykład Atari Extreme, które nie do końca mnie interesuje, to ja po prostu wolę kupić sobie coś do jedzenia żeby przeżyć niż kupować każde czasopismo które nawet mnie nie interesuje. Edytowane 55 minut temu55 min przez Axelio