Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nintendo Switch 2 - temat główny

Featured Replies

Opublikowano

smartfony i tablety też mają taką opcje, generalnie ma to wydłużyć jakość baterii (wolniej będzie schodzic full charge capacity). Miałeś to włączone od nowości? Pamiętam że u siebie sam to włączyłem.

• Odpowiedzi 8,5 tys.
  • Wyświetleń 569,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Akurat jest obiektywnie niewyobrażalnie łatwo znaleźć drugą grupę, która płaci więcej, niż kiedyś, bo dosłownie wszystko kosztuje więcej, niż kiedyś lol.     Musicie mi kiedyś serio wyt

• Spędziłem 4-5 godzin w krainie Switcha 2. Jadąc na miejsce, kapnąłem się, że mam na sobie tshirt, w którym spałem... z Pikachu. Bojąc się, że Nintendo za obrazę praw autorskich wyśle policję z pałami

Opublikowano

Też musiałem to sam włączyć. Ja to mam ustawione bo głównie gram przenośnie to może chociaż troche dłużej pożyje ta bateria dzięki temu

Opublikowano

tutaj fajnie przedstawiony eksperyment na temat ladowania baterii na telefonie.

Ladowali jeden na maxa, drugi miedzey 30% a 80% 500 razy (!).

Po tych 500 razach, żywotność baterii rzeczywiście była lepsza w tej która była ładowana do max 80%, ale tylko o 2% (z hakiem czy coś). Czyli jeśli switch 2 jest podobny, i ładujecie go codziennie, to po 1.5 roku pogracie całe ~3 minuty dłużej na konsoli którą oszczędzaliście. Jak dla mnie saving gówno-warty.

Opublikowano

Jak dla mnie zależy od użytkowania. Mnie na codzień zawsze te niecałe 90% wystarcza.

Switch 2 może bardziej korzystać z podobnego ustawienia, bo siedząc w docku de facto stale jest podpięty do ładowania. Ale pewności nie mam, dopiero jakieś testy to zweryfikują. Niemniej skoro Nintendo zaimplementowało podobną opcję, na pewno jakiś realny wpływ na baterię jest.

Opublikowano

Heey!

Jest tu ktoś kto nie był przekonany do zakupu switcha a mimo tego jest zadowolony z konsoli?🤔

Czy grywalność gier od Nintendo pozwoli cieszyć się tą konsolą?🙈

Teraz jeszcze piszą wszędzie, że ma wyjść nowa wersja z wymienną baterią. Więc może lepiej poczekać jeszcze skoro nie jestem do końca przekonana? Może do tego czasu wyjdą gry które bardziej trafia w moje zainteresowania..

Pomóżcie bo sama nie zdecyduje. A do dziś mam odbiór z Mario kartem za 1999zl 🤪

Opublikowano
8 godzin temu, Rozi napisał(a):

Ciekawy bajer z tym, że DLSS wyłącza się przy renderowaniu np. ekranu Pip Boya, żeby tekst był ostry i czytelny. Nie wiedziałem, że na Switchu możliwe jest takie wachlowanie pstryczkiem "on/off" dla upscalingu w trakcie rozgrywki i jest to bardzo dobry pomysł. Nie wierzę, Bethesda zrobiła coś dobrze i ja to chwalę.

14 minut temu, justyna napisał(a):

Po prostu idź do sklepu, odbierz i baw się dobrze.

Opublikowano

Chcesz w coś grać już to bierz i graj, dodatkowo jeśli chodzi o grę Mario kart world to na forum jest dużo maniaków tej gry liderem jest @Pupcio, pewnie nie raz spotkacie się na wirtualnych trasach wyścigowych.

Opublikowano
4 minuty temu, Bzduras napisał(a):

Ciekawy bajer z tym, że DLSS wyłącza się przy renderowaniu np. ekranu Pip Boya, żeby tekst był ostry i czytelny. Nie wiedziałem, że na Switchu możliwe jest takie wachlowanie pstryczkiem "on/off" dla upscalingu w trakcie rozgrywki i jest to bardzo dobry pomysł. Nie wierzę, Bethesda zrobiła coś dobrze i ja to chwalę.

Panie takie bajery to już były w Silent Hill 2 na PS2 gdzie menusy operowały w innej rozdzielczości niż gameplay. Jeszcze 4 lata i developerzy odkryją odbicia w lustrach bez RT Coolface

Opublikowano

Konkretni o DLSS na Switchu mi chodziło, bo magiczne triki z ery PSX/PS2 i obchodzenie niedostatków mocy w kreatywny sposób to jest zupełnie inny level developerowania i coś godnego podziwu nawet dzisiaj.

Opublikowano
1 godzinę temu, justyna napisał(a):

Teraz jeszcze piszą wszędzie, że ma wyjść nowa wersja z wymienną baterią. Więc może lepiej poczekać jeszcze skoro nie jestem do końca przekonana? Może do tego czasu wyjdą gry które bardziej trafia w moje zainteresowania..

Bierz teraz, jeżeli liczba eksluzywnych gier na NS2 jest dla Ciebie za mała, ostatni boost mode dla gier z pierwszego Switcha robi robotę, dzięki czemu gry z poprzedniej konsoli wyglądają o niebo lepiej i zawsze będzie w co grać. Kupiłem NS2 na premierę, a mimo to dalej odkrywam perełki z jedynki (w takim Wiedźminie 3 spędziłem 110 godzin). Sporo gier poznaję na nowo - miałem Lite'a z tym najslabszym ekranem, a tutaj taka Zelda Breath of the Wild wygląda fantastycznie (co prawda z patchem). Ja bym się nie zastanawiał na Twoim miejscu, ta generacja Nintendo potrwa jeszcze lekko 6-7 lat, więc będzie w co grać. Chociaż, jakby się nad tym zastanowić, to już jest - wyszedł Donkey Kong Bananza, Metroid Prime 4, Resident Evil: Requiem (jak lubisz cięższe klimaty), CP2077, ostatnio pojawiła się też Pokopia, a na horyzoncie kolejne bengery. Leć do sklepu i nie marudź )

Opublikowano
2 hours ago, justyna said:

Heey!

Jest tu ktoś kto nie był przekonany do zakupu switcha a mimo tego jest zadowolony z konsoli?🤔

Czy grywalność gier od Nintendo pozwoli cieszyć się tą konsolą?🙈

@justyna , bierz jeśli planujesz grać głównie przenośnie. Gry Nintendo to klasa sama w sobie, S2 jednak radzi sobie też znakomicie z dużymi tytułami 3rd party. Taki Resident Evil Requiem wypada kapitalnie w wersji przenosnej. Podpiąć pod TV też można, gierki Nintendo wyglądają tam znakomicie ale już taki RE9, AC Shadows, czy SW Outlaws zostawiłbym tylko na tryb handheld. Od dużych gier na dużych telewizorach są duże konsole, chociaż paradoksalnie, SW Outlaws bardziej mi siadł pod kątem wizualnym i technicznym na ekranie S2 niż na telewizorze 4K w wersji PS5 Pro z PSSR 2.0.

Edytowane przez Masamune

Opublikowano
17 godzin temu, Bishonen88 napisał(a):

tutaj fajnie przedstawiony eksperyment na temat ladowania baterii na telefonie.

Ladowali jeden na maxa, drugi miedzey 30% a 80% 500 razy (!).

Po tych 500 razach, żywotność baterii rzeczywiście była lepsza w tej która była ładowana do max 80%, ale tylko o 2% (z hakiem czy coś). Czyli jeśli switch 2 jest podobny, i ładujecie go codziennie, to po 1.5 roku pogracie całe ~3 minuty dłużej na konsoli którą oszczędzaliście. Jak dla mnie saving gówno-warty.

Battery University
No image preview

BU-808: How to Prolong Lithium-based Batteries

Manufacturers take a conservative approach and specify the life of Li-ion in most consumer products as being between 300 and 500 discharge/charge cycles.…

image.png

image.png

(zauważcie ze te drugie wykresy są z minimum 25% baterii, jak ktoś zjeżdża niżej to będzie gorzej)

Także ten... jak ładowałem moje telefony do 100%(z często niższego poziomu niż 20%) to odczuwalny spadek baterii zaczynał się już po roku-dwóch, a po 3-4 telefon sie nie nadawał do użytku przez baterię. Teraz młody ma mój telefon po 4 latach który był ładowany w cyklu 30 do 80% i nadal trzyma 2 dni normalnego użytkowania(mimo ze często używałem fast charging). Generalnie jak ktoś uważa, że telefon jest na 2 lata, a potem może być cegłą/chce mu sie bawić w wymianę baterii to pewnie można to olać. Żeby używać tel w cyklu 30-80 to i tak musi mieć baterię na 2 dni, bo inaczej to szkoda życia :). Mam Nothinga 2 i nawet przy intensywnym używaniu(4-5h SoT) mało kiedy do jadę do okolic 20% z 80% na początku dnia.

Switch 2 tak jak i Deck mają systemy które zapobiegają cały czas siedzeniu na ładowaniu przy 100%. Dojdą do stówki, a potem jak nie spadnie do 90 czy 80% to nie zaczynają się ładować, zresztą nina sobie generalnie od zawsze dobrze radziła z żywotnością baterii. Oni chyba natywnie ładowali do niższych napięć niż można. Jak ktoś codziennie S2 zdejmuje z łądowarki i używa to bym się pewnie nie bał walenia do 100%, co innego jak tak jak ja, czasem ten sprzęt miesiącami siedzi w docku.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
14 minutes ago, Kangus said:

Switch 2 tak jak i Deck mają systemy które zapobiegają cały czas siedzeniu na ładowaniu przy 100%. Dojdą do stówki, a potem jak nie spadnie do 90 czy 80% to nie zaczynają się ładować, zresztą nina sobie generalnie od zawsze dobrze radziła z żywotnością baterii. Oni chyba natywnie ładowali do niższych napięć niż można. Jak ktoś codziennie S2 zdejmuje z łądowarki i używa to bym się pewnie nie bał walenia do 100%, co innego jak tak jak ja, czasem ten sprzęt miesiącami siedzi w docku.

Ale czekaj, czyli jak często używasz i drenujesz baterię, to spoko jest ładować 100% zamiast tych bezpiecznych 80%? Myślałem, że działa to odwrotnie.

A propos stacji dokującej - niby odcina ładowanie po osiągnięciu 100% ale miałem ostatnio przypadek, że wyjmując konsole ze stacji była ona zauważalnie ciepła. Nie była używana przez noc, więc musiała to być kwestia ładowania... coś mi się tu nie spięło w tej kwestii.

Opublikowano
9 minut temu, Masamune napisał(a):

Ale czekaj, czyli jak często używasz i drenujesz baterię, to spoko jest ładować 100% zamiast tych bezpiecznych 80%? Myślałem, że działa to odwrotnie.

Moze inaczej, żeby ktoś mnie źle nie zrozumiał :), zdrowiej do 80% ofc. Tak jak i z telefonem co wyżej opisałem. Ale chodzi mi o to że sprzęt jest codziennie wyjmowany i rozładowywany, nie siedzi na tych 100% zbyt długo(bo i tak w trakcie dnia grasz), a wyższe naładowanie go na start zapobiegnie większej szansie na głębokie rozładowanie(poniżej 20%), więc imho wtedy lepiej w tę stronę.

Do tego nie wiem jak jest w przypadku S2 ale po poprzednich sprzętach nintendo odnosiłem wrażenie ze oni ich tych baterii nie łądują do maksymalnego napięcia przy 100% jak jest tendencja w telefonach, po prostu te baterie w tych konsolach żyły długie lata bez widocznego spadku, ale moze to ze względu na sposób używania tych konsolek, a nie mumbo jumbo od niny. Może ktoś robił testy z napięciem ładowania na maxa.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
  • Autor

Wychodzi na to, że wersja S2 jest ostrzejsza w hh od tej z S1 z boost mode. Pewnie kwestia upscalera

Opublikowano

NateDrake z newsami:

- Nintendo is depending a lot on third parties for 2026. No General Direct planned until June 2026.

- Star Fox will return as a Switch 2 exclusive in 2026. Classic Starfox with Online Multiplayer and "very good visuals". Should kick-off Nintendo's summer.

- Splatoon Raiders, Fire Emblem Fortune's Weave, Rhythm Heaven Groove, and Switch Sports (unsure if S2E or new game?) are bound for Summer 2026.

- Pikmin 4 and Xenoblade 2 Switch 2 Editions are planned for 2026. Pikmin 4 he's confident on, Xenoblade 2 sounds more like speculation.

- Duskbloods is coming out later in 2026.

- No 3D Mario in 2026, it's a 2027 game. Specifically mentions that he doesn't think it has anything to do with GTA VI.

- Ocarina of Time Remake for Switch 2 launching H2 2026. "As to the scope and ambition of the Remake, I do not know"

- Last he heard, FF9 Remake was still on "ice". As far as he's heard, there's been no movement with it.

- Starfield is in development for Switch 2, but it's struggling. Possibility that it might be cancelled

Brak Mario w 2026 i rimejk Okaryny to duże rozczarowania.

Opublikowano

Znowu ktoś rzuca ploteczkami w ścianę i liczy na to, że coś z tego się przyklei?

Opublikowano

Ten dość sprawdzony ziomek mówił, że już za moment dostaniemy Wind Wakera i Twilight Princess na Switcha, chyba jakoś z rok temu. Mówiłem to już wiele razy, ale zawsze chętnie powtórzę: jeśli nick likera nie brzmi TheSnitch albo billbilkun to jest to zwykły plotkarz w moich oczach. I nie da się nie zauważyć, że te "przecieki" są sformułowane tak żeby w sumie pasowały do wszystkiego, jak ten Starfield. No robi się (jak wyjdzie to ja wam powiedziałem!), ale może być skasowany (jak nie wyjdzie to ja wam powiedziałem!) )

Opublikowano

Zeldzioszke bym przytulił bo dla mnie oryginał jest niegrywalny

Opublikowano
8 godzin temu, łom napisał(a):

developerzy odkryją odbicia w lustrach

Nie ma czegoś takiego, w okienku które naśladuje lustro jest generowana ta sama scena w której znajduje się gracz tylko, że w odbicu lustrzanym i gównianej rozdzielczości bo sprzęt nie wyrabia.