Skocz do zawartości

Nintendo Switch 2 - temat główny

Featured Replies

• Odpowiedzi 4,9 tys.
  • Wyświetleń 247 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Akurat jest obiektywnie niewyobrażalnie łatwo znaleźć drugą grupę, która płaci więcej, niż kiedyś, bo dosłownie wszystko kosztuje więcej, niż kiedyś lol.     Musicie mi kiedyś serio wyt

• ogqozo
    ogqozo

Spędziłem 4-5 godzin w krainie Switcha 2. Jadąc na miejsce, kapnąłem się, że mam na sobie tshirt, w którym spałem... z Pikachu. Bojąc się, że Nintendo za obrazę praw autorskich wyśle policję z pałami

Opublikowano

A propos joyconów - lewy mi się nie do końca ładuje, tylko jakoś do 60-70%. Według internetów nie jestem jedynym z tym problemem.

Opublikowano

@Mari4n wyłącz w opcjach ładowanie do 90% i zrób restart konsoli, mi też nie podładowywał odpowiednio

co do Cybera - robi ogromne wrażenie i wprawia w zdumienie że to w ogóle chodzi na tym sprzęcie...ale mam z nim duży problem bo żaden rodzaj sterowania mi nie pasuje (gyro aim jest strasznie niepraktyczne, tryb z myszą fajny ale nie można przełączyć się w locie na zwykłe sticki tak jak to będzie robił Metroid Beyond) także w moim przypadku to się skończy kolejnymi zakupami tj Pro Controllerem

nie chce mi się tu rozpływać w zachwytach nad sprzętem, jest super ale mam 2 duże ale :

7" było fajniejsze do trzymania w ręce. fakt nie opinia. umyślnie pomijam temat OLED;) ale te wymiary..śmiałem się wczoraj z Rogboxa że to deska do krojenia ale czym jest Switch 2? tym samym:/

dlaczego to tak żre baterie? w Mario Kart i Zeldzie na pewno nie mam takich wyników jak na S1 OLED ( generalnie to mi zmienia styl grania bo lubię grać w wersji tabletop a większe gry (Odyssey, BOTW) chciałem pograć docked a teraz co chwilę się odpinam żeby podładować, ble

wymusili na mnie siłą ;) kupno tego Charging Gripa a Cyber - Pro Controllera. dzięki Nintenda bye

Opublikowano
  • Autor

Albo niech pogra na tym joyconie w trybie tabletop i jak się rozładuje do końca niech go dopiero wtedy podładuje.

Opublikowano

Dlaczego, to akurat żadne pytanie. Ot, nie nastała żadna rewolucja i nie złamano praw fizyki.

Pecety z długą baterią czasem nawet same się reklamują, jak np. AKOZE cośtam: "niesamowicie niska waga, tylko 730 gram!!!" (i kosztują 1000 dolarów bez masy switchowych funkcji i są naprawdę głośne itd.). Baterie ogólnie nie przechodzą od dawna wielkiego postępu, ot, większa jest głównie taka, która jest... większa. A to ma pewne wady. Ale chyba każdy w dziedzinie handheld/mobile uderza w tę barierę od lat. Nikt nie wymyślił magicznego środka, by mieć wszystko.

A zużycie baterii też coraz ciężej gdzieś minimalizować. Chcesz mieć wielki jasny ekran, TRZY ANTENY. Chcesz nie przekroczyć jakiejś atrakcyjnej masowej ceny za wszystko wraz z kontrolerami, sprzętem, dockiem, wszystkimi bajerami (jeśli jesteś Nintendo). Chcesz mieć jak najwygodniejszy możliwy rozmiar (jeśli jesteś Nintendo).

W sumie to nie wiem, czy ekran 1080 był ogólnie plusem dla mnie. Może 720 byłoby lepsze tak naprawdę. Dwa razy mniej pikseli to sporo. No ale postawili na nową generację. Jest kilka rzeczy zmieniających życie baterii, które da się zrobić bez pisania innego software'u (tak zrobili ze Switchem 1, zmieniając układ na nowocześniejszy po paru latach), natomiast z rozdzielczością tak nie jest.

Nawet w tej fromie, zastanawiam się też nad przydatnością produktu dla dzieci. Na razie Nintendo zdaje się iść drogą "Switch 2 w domu dla dorosłego, Switche 1 dla dzieci". Potencjalna wersja "Lite" byłaby ciężka do pogodzenia z nowościami wprowadzonymi w dwójce, choć oczywiście mniejszy ekran pozwoliłby na pewne uwygodnienia. Na razie, nie ma co, Switch 2 to już w ogóle nie jest GameBoy, że dajesz dziecku cegiełkę i niech sobie rzuca o chodnik. W życiu bym nie dał dziecku do rąk tego drogocennego gadżetu lol.

Sporo elementów Switcha 2 krzyczy "ok, może na ten moment to nie jest najlepsza forma, ale to jest standard na wiele lat, który zawsze będzie wymagał pisania gier z myślą o tym, więc wprowadziliśmy to teraz, a co się da ulepszyć samymi komponentami przy tym samym sofcie, to się potem ulepszy".

Opublikowano

1080 niby zbędne ale jak te gokarty wyglądają w 1080p <3

Edytowane przez tlas

Opublikowano

Pierwsza sesja za mną. Po nieco ponad 2 godzinach bateria spadła z 90% do 36%. Grałem w Mario Wonder, Mario Kart 8, demko Street Fighter 6, Wiedźmina 3 i Slay the Spire. Myślę, że max co mógłbym wyciągnąć to 4 godziny, szczególnie gdybym jeszcze włączył tryb samolotowy.

Szału nie ma, ale jak dla mnie tragedii też nie - obecnie mój czas na granie i tak zamyka się w około godzinie, może dwóch.

Opublikowano

No ale ja rozumiem Nintendo, że uważa - ok, teraz by 720 przeszło, ale za pięć lat, gdy Switch 2 nadal będzie tętnił życiem, to już nie przejdzie, a nie da się tego zmienić bez przepisywania od początku wszystkich gier i braku spójności.

(A wiemy z tego tematu, że niektórzy są tak genialni, że OCZEKUJĄ od Nintendo, żeby w dzień wydania nowej konsoli przepisała magicznie wszystkie gry lol. I jęczą że skandal że tej rzeczy, której nikt w historii nawet w ułamku nie zrobił, nie zrobili).

Trzeba też zacząć myśleć, że skończyło się eldorado, i co można oszczędzić. Wyłączyć ten pseudo HDR, wi-fi, obniżyć jasność.

To, że już tak ładnie nie ładuje ze zwykłej telefonowej ładowary jak S1, też będzie gryzło w podróży, nie ma co.

Opublikowano
8 minut temu, ogqozo napisał(a):

To, że już tak ładnie nie ładuje ze zwykłej telefonowej ładowary jak S1, też będzie gryzło w podróży, nie ma co.

Ooo rili? Czemu w sumie?

Opublikowano
31 minut temu, Bigby napisał(a):

Myślę, że max co mógłbym wyciągnąć to 4 godziny, szczególnie gdybym jeszcze włączył tryb samolotowy.

co zmienia tryb samolotowy? pytam bo chciałbym wycisnąć dłuższe posiadówki, na razie kombinuję z niższym brightness (wcześniej dawałem zalecane 11 przesunięć licząc od lewej)

Opublikowano

Pany, a jaka folia/szkło na ekran? Bo ta z oficjalnego zestawu to gowno

Od razu kurz pod nia mi sie dostał... Dotm tego bomble. Wywaliłem ją

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, nero2082 napisał(a):

co zmienia tryb samolotowy? pytam bo chciałbym wycisnąć dłuższe posiadówki, na razie kombinuję z niższym brightness (wcześniej dawałem zalecane 11 przesunięć licząc od lewej)

Przede wszystkim wyłącza anteny (BT, WIFI), samo to już wiele daje. Też zawsze gram w samolotywm

Takie wyniki w Europie gdzie zawsze królowało Playstation to już coś

Opublikowano

reddit podnieca się tą opcją kalibracji baterii, może warto to sprawdzić

Opublikowano

Wskaźnik może na początku się rozjeżdżać z rzeczywistością i może konsola pewnie niektórym sporo jednak pożyć na 1%. Ale wielkich cudów nie będzie, bo skąd. Bardziej wierzę, że nieco niższa jasność + tryb samolotowy mogą dać ludziom solidne kilka godzin w wymagających grach. W Switchu 1 na pewno dużo to dawało. Jednak nie ma co, Switch 2 ma dużo mocniejszy układ który więcej żre, wielokrotnie więcej pikseli, a bateria nie jest wielka.

Folię zamówiłem anti-glare Hori. Ponad 100 zł za jedną sztukę..... Boże, ale będzie jutro stres żeby ją założyć bez bąbelków lol.

Kupowałem po bodaj 9-18 z amFilmu z USA, żeby było taniej z wysyłką. Musiałem mieć więcej sztuk, bo zakładanie tego tak łatwo zjebać. Ale na razie nie widziałem takiej lekkiej, niemulącej obrazu matującej z amFilm, JSAUX wydaje się zbyt mulący obraz, no i postawiłem na Hori, które było w Ultimie. Jedna. Za stówę.

Zdecydowanie nie polecam.

Opublikowano
7 godzin temu, Basior napisał(a):

Pany, a jaka folia/szkło na ekran? Bo ta z oficjalnego zestawu to gowno

Od razu kurz pod nia mi sie dostał... Dotm tego bomble. Wywaliłem ją

Też mi się dostał syf, bo niepotrzebnie nakleja się na dwa razy. Mogłem na raz a nie jak zaleciła instrukcja. Pęcherze się wyciska specjalną szpatułką- taką gumową, spigen dodawał zawsze.

Ja zaatakuję to:

IMG_6648.jpeg

Opublikowano

Ale dramaty z tymi foliami macie. Nie da się kupić jakiegoś szkła? Na SD kupiłem jakieś ze średniej półki za 35 zł, nakleilo się idealnie i służy do dziś.

Opublikowano

To chyba o tym rozmawiamy, że folie są chujowe i lepiej kupić szkło, prawda?

Opublikowano

U mnie wleciało jakieś za 20 zł z Media. Trochę chyba posłuży.

Opublikowano

Jak lubi niech kupuje, ja dzisiaj odbieram jakieś podłe szkiełko za 25zł z Media Expert z ramką montażową. Mam nadzieję, że zachowa się lepiej niż to oficjalne coś dołączane do etui.

Opublikowano
33 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

Ale dramaty z tymi foliami macie. Nie da się kupić jakiegoś szkła? Na SD kupiłem jakieś ze średniej półki za 35 zł, nakleilo się idealnie i służy do dziś.

https://allegro.pl/oferta/iris-tempered-glass-szklo-hartowane-9h-ochrona-ekranu-do-nintendo-switch-2-17540408694

IMG_20250610_083902.jpg

Jest idealne.

Edytowane przez Emtebe

Opublikowano

Ja kupiłem coś takiego za 35zł jeszcze przed premierą. W zestawie cztery sztuki, do tego ramka do pomocy, więc zero ciśnienia. Udało się za drugim razem, bo początkowo uznałem, że jak wyjmę Switcha z pudełka i od razu nakleję, to będzie ok, ale jednak i tak trzeba najpierw ekran przeczyścić żeby dobrze wszędzie złapało (w paczce są chusteczki do wytarcia na mokro/sucho).

https://www.amazon.pl/ivoler-kompatybilne-Nintendo-Switch-pozycjonuj%C4%85c%C4%85/dp/B0DS1S2Z7L

W tej chwili widzę, że mają paczkę 3 szt., ale bez ramki.

https://www.amazon.pl/ivoler-hartowanego-ochronnego-zarysowania-p%C4%99cherzyk%C3%B3w/dp/B0DS1SBCRH

Edytowane przez wrog

Opublikowano
8 hours ago, GearsUp said:

Przede wszystkim wyłącza anteny (BT, WIFI), samo to już wiele daje. Też zawsze gram w samolotywm

Takie wyniki w Europie gdzie zawsze królowało Playstation to już coś

Dobre wyniki. Ale porównania z innymi konsolami mają mały sens, po prostu Nintendo dostarczyło na premierę więcej konsol, PS5 nie szło kupić normalnie miesiące po premierze, wszystkie dostawy schodziły na pniu.

Opublikowano
6 minut temu, wrog napisał(a):

Ja kupiłem coś takiego za 35zł jeszcze przed premierą. W zestawie cztery sztuki, do tego ramka do pomocy, więc zero ciśnienia. Udało się za drugim razem, bo początkowo uznałem, że jak wyjmę Switcha z pudełka i od razu nakleję, to będzie ok, ale jednak i tak trzeba najpierw ekran przeczyścić żeby dobrze wszędzie złapało (w paczce są chusteczki do wytarcia na mokro/sucho).

https://www.amazon.pl/ivoler-kompatybilne-Nintendo-Switch-pozycjonuj%C4%85c%C4%85/dp/B0DS1S2Z7L

W tej chwili widzę, że mają paczkę 3 szt., ale bez ramki.

https://www.amazon.pl/ivoler-hartowanego-ochronnego-zarysowania-p%C4%99cherzyk%C3%B3w/dp/B0DS1SBCRH

Ta ramka jest nic nie warta moim zdaniem, jak zakładałem szkło z ramką, to nie było na środku, bardziej z jednej strony. Założyłem bez ramki przykładając do brzegu. Siadło super, tylko z małym paprochem widocznym pod światło kiedy konsola jest wyłączona. Podczas gry go nie widać. Ale biorąc pod uwagę zainteresowanie moich kotów czynnością klejenia szkła i wszędzie latającą sierść, uważam to i tak za sukces.